GDE PECATE?

• Začetnik teme Začetnik teme Banci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
saran.jpg

Pozdrav svima. Evo ga jedno sarance od 7.600kg sa Deliblata.
P.S. Ovako izgledam samo kad ne spavam 3 dana.

Patrola_sa_Tise:
Poštovani pecarosi
Prvi put sam na ovom forumu i želeo bih prvo da se predstavim
Ja sam Sekretar Udruženja sportskih ribolovaca iz Bačkog Gradišta,
a ujedno i čuvar volonter na Staroj (mrtvoj) Tisi.
Želeo bih da dam komentar na vaše izjave da na Tisi nema ribe :(
Čuvarska služba radi danonoćno i u poslednje 4 godine je drastično smanjen broj ribokradica,
lično raspolažem podatcima o oduzetim mrežama i alatima koji su korišteni u nedozvoljenim radnjama.Podneto je i desetak krivičnih prijava i oko 60 prekršajnih.
Oduzeto je i 18 čamaca koji su korišteni za ribokrađu,8 biciklova i razna druga pomagala za
ribokrađu.
Toliko za prvi put a ubuduće sam ovde svaki dan pa slobodno pitajte šta želite
HVALA

Pozdrav druze , jedno pitanje ....

1. Cuvari koji cuvaju ribnjak i pored naoruzanja imaju pse cuvare , jel imaju pravo da puste pse na ribokradice ... u slucaju da pas odgrize deo butine jel ima taj sto krade pravo na tuzbu ????

Unapred HVALA !!!!

Pozdrav svima ja sam predsednik Varalicarskog kluba "BASS" Sivac iz Sivca i zeleo bih da pozdarvim kolegu sa mrtve Tise i da urucim sve reci hvale na akcijame koje i mi ovde sprovodimo. A kolega "Crnogorac22" jel ima neki smestaj gratis ja sam na www.basolovac.info ponudio besplatan smestaj i rucak za tri ekipe sa po tri clana kod nas u Sivcu ( takvi smo mi Srbi ) t. j. za tri prvo prijavljene ekipe a dve su se vec prijavile!

Pozdrav iz Centralne Srbije drage kolege i koleginice!!
Za pocetak imam jedno pitanje,odnosi se na usera peca259 i jos par vas koji se hvalite ulovima tipa:"17 stuka od pola kila do kilo i po-dva... 10 sarana od toga par preko mere..."i par vas je naglasilo da su poneli po 10 komada na primer i tako... Pa me zanima gde je tu POSTENJE i zastita ribe i sporta koji volite ako nosite toliko primeraka i toliko sitne primerke!?!?
Ne shvatite ovo kao neku uvredu,jednostavno me zanima zasto pojedini tako rade,zar im nije zanimljivije da od tih,recimo par desetina stuka kojima se hvalite,uzmete par komada u meri a ostalo da pustite a ne da se hvalite kako ste poneli"toliko i toliko"komada i koliko od njih je bilo preko mere kad ste sigurno svesni da ste naneli sebi i drugima stetu koju ce te osetiti za godinu-dve kad od te mladji nema sta da naraste!?
Da ne ispadne da samo kritikujem,evo i par slika,slikao sam rodjaka koji ide samnom na pecanje,i na skoro svakom pecanju imamo po nekog sarana ali smo ove godine odneli samo nekoliko PREKO 2KG sto je dosta preko mere posto su svi bili sarani divljaci (golac je ubacen pre par godina kao vrlo sitna mladj a jezero je na velikoj visini i cak zamrznuto po 4-5 meseci pa ne napreduje tako dobro) da se uverite da i u Centralnoj Srbiji (035 podrucje) ima ribe!!
Jezerce na kom najcesce pecam,svega par hektara velicine i dosta je staro pa nije bas bistro ali je meni super: http://img455.imageshack.us/img455/3310/lomnickojezerocekanjesarana2jh.jpg
Uliv jedne od pritoka Resave u nju (bas sam slikao krivinu reke),mesto na kome se leti popodne kupamo a ujutru se pecaju krupan klen i krkusa (potocna mrena):
http://img372.imageshack.us/img372/1412/resavasastojci0xg.jpg
Pecaju se recimo ovakve potocne mrenice (posto im je maksimalna tezina oko 200gr,ovo je osrednji komad,ali na fin pribor je odlican borac):
http://img142.imageshack.us/my.php?image=krkusart5.jpg
Recimo ovog i samo ovakve sarane nosimo,udario je uvece,imao je oko 3-3 i po kg ako se ne varam:
http://img116.imageshack.us/my.php?image=topli269inaraneu6.jpg
Ovaj je udario takodje uvece,bio je malo manji od onog iznad,ispod 3kg ako se ne varam,ali dobar borac:
http://img129.imageshack.us/my.php?image=toplicaiaraniw3.jpg
Ako nekog zanima,na prvoj slici,na ona dva saranska stapa levo,su signalizatori koje sam licno izumeo,posto je kod nas ipak slab izbor elektronskih signalizatora a i ti kojih ima su obicno ili jeftini komadi od po 10-15 eura koji mogu da se bace nakon prve kise,ili su skupi komadi koje moj studentski budzet ne moze da priusti bez duuuuge ustede pa sam smislio ovo!! :)
Kao sto vidite to su obicne karike na koje sam montirao zvonca koja sam skinuo sa onih zvonca na srafljenje jer su znala da se okrecu oko vrha stapa i zamrse strunu,a onda sam razmotao malo federa i obavio ga oko"muskog"dela karike i kad se karika zatvori ono samo okrene kariku i povuce je na dole tako da moze da izdrzi solidan vetar i sto je najvaznije I VIDITE I CUJETE udar sarana bilo da ide ka obali (zvonce zvoni pri padu jer namestim da padne bas na ivicu obale) ili da ide od obale,genijalno zar ne? ;)
Inace pecam sarana i ponekad soma na jezeru na dubinske sisteme (sarana na bojle i kukuruz sa medom koji sam pravim,a soma na rovca koga ima dosta oko jezerca) kao i jurcanje za klenom i pastrmkom po Resavi (na varalicu,uglavnom voblere) ali je to relativno skorasnja strast,mozda u zadnjih 5 godina,pre toga sam jedno 8-9 godina bio strastveni plovkaros i jos uvek dobar deo vremena posvetim plovku,cak i kad pecam soma ili sarana,pecam ih samo na dva stapa jer je treci obavezno 6m ili 7m petljas (ako je riba blizu obale,obicno kad je sveze) ili na jedan od par telemeceva koje jos cuvam i kad je toplo vreme i riba dalje od obale u dubljoj i kiseonikom bogatijoj vodi,volim da je pojurim veglerom!!
Od plovkaroskog pribora se na reku odlucujem samo za krkusu i skobalja gde ga ima na Resavi (ili na nekoj od Morava) jer mi se klen ne peca bas na prirodne mamce a pastrmku je zabranjeno tako pecati pa... zadovoljavam se ovim!!
E sad kad znate maltene sve o mojim navikama i nacinima ribolova,slobodno se javite ako ima neko sa mog podrucja da se nadjemo negde na pecanju,pogotovo ako ima nekog blizu Velike Morave i okolnih bara da pokaze koje dobro mesto!? ;)
Pozdrav 8)

Pogledao sam slike jezera na kome pecas.Sta da kazem...izgleda fenomenalno.Probacu da repliciram tvoj patent(signalizator) i testiracu ga da vidim kako radi.I ja sam pristalica,sto ne znachi da sam stipsa,jeftinih i originalnih resenja.Sto se tiche tvojih kritika u vezi sa nazovi ribolovcima koji nose kuci saranchice od po par stotina grama,apsolutno se slazem s tobom!Em su nam vode siromasne,em satiru ribu strujom,gasom,mrezama,bubnjevima...em jos i mi pecarosi treba kuci da nosimo plemenitu ribu velichine babuske!Bruka!!Pozdravljam te Lomnica i sve najbolje...

Hvala puno,takodje uzvracam pozdrav i zelim vam svima BISTRO i da vracate u vodu nedorasle primerke (i da pride,ako imate srca,samoinicijativno povecate meru za stuku i sarana divljaka na 40cm,sto je tek oko 1.5kg i jedva jestivo da tako kazem)!!
Pozdrav 8)

Pecam na Lim-u u Priboju!
Zimi ima mesta dobrih za mladicu sto govore i uhvaceni primerci dosadasnji.

Leti pecam klena,pastrmku na varalicu...dok na DEBELU glistu ide krupna mrena i krkusa!
Iskusniji mogu se oprobati na musicarenju lipljna kog je mnogo tesko upcati.
samo sam jednogg coveka video kako je ga pecao. predivna riba!

Pozdrav !

Drugar bio u subotu na Tamišu u Opovu i Farkaždinu i nigde nije htelo ništa da pipne.Ljudi koji su bili tamo zadnjih desetak dana kažu da ništa ne mogu da ulove sem poneke štukice.

Ljudi, meni se ide na pecanje, apstiniram vec nedeljama, nikako da stignem. Sanjam stuke nocu, po ceo dan prevrcem varalice, ma katastrofa. Zna li neko radi li stuka u okolini Nisa,ako se zajebem,pa odem?

ja sam jos uvek na "malim vodama" (Dunav, 15-ak km nizvodno od Bgd, preko puta V.Sela). Voda je bistra, stagnira sa tendencijom malog opadanja. Saran se javlja povremeno, na "muvanje" iz camca dolazi smudj i poneka krupna stuka, pred kraj dana i u sumrak odlicno radi manic(na kedera). Bistro!

Evo nesto malo o saranu:
Po šaranu je cijeli jedan dio ribljeg roda dobio svoje ime. latinski naziv šarana je Cyprinus carpio, a ribe šaranskog roda zovu se ciprinidi. Čak i određenu vrstu voda, nizinskih, koje sasvim polagano teku, nazivamo ciprinidnim vodama. U toj ribljoj porodici ima na stotine vrsta raznih riba koje žive u južnoj Europi i slatkim vodama Azije, Amerike i Afrike. Njihova je zajednička značajka da u gubici nemaju zube, nego imaju duboku ždrijelu sa svake strane po jednu kost ("ždrijelnicu") i na njoj po nekoliko zuba koji žvaču i potiskuju hranu na ždrijelnu ploču, te je tako drobe i usitnjuju.
U nas postoje riječni (divlji) i pitomi ili ribnjački šaran. Razlikuje se po građi tijela jer je ribnjački zbijenija tijela i višeg hrpta negoli riječni šaran. U ribnjacima ima i potpuno ljuskavih šarana (na slici) i veleljuskavih koji imaju po bokovima velike krupnije ljuske, te maloljuskavih koji imaju povezan niz ljusaka po hrptu od glave do repa i skupinu nepravilno razmještenih ljusaka u području repa, te golih šarana koji su potpuno bez ljuske.

Živi u stajaćim i polako tekućim vodama. Rasprostranjen je i u Europi i u Aziji. U nas ga ima u svim slivovima.
Šaran se mrijesti uglavnom u svibnju i u lipnju, a ako je godina hladna, mrijest se produžuje i kasnije. Šaran je već u trećoj godini života sposoban za rasplod. On ima mnogo ikre, ali ima i mnogo neprijatelja koji tu ikru napadaju. Mužjaci i ženke traže zgodna mrijestilišta - plitka mjesta obrasta gustim vodenim biljem. Ženka odlaže jaja na šaš i trave, a mužjaci je prate i oplođuju jajašcima. Kroz tjedan dana izvali se mlađ koji brzo raste, pa su to u jesen već ribice dugačke 10 do 11 cm. Druge godine mogu biti teški i do pola kilograma, a treće i do kilograma, da bi u četvrtoj godini mogli imati već od 2 do 3 kilograma.
Čini se da je šaran dobroćudna riba, ali je vrlo oprezan i vješt u opasnosti. Ako ga hvatate mrežom, pokušat će se podvući ispod mreže ili je preskočiti. Šarani pamte mjesta gdje im se daje hrana, žilavi su i ot_i, pa i bez vode ne ugibaju tako lako.
Lovi se na različite načine i mamce. Od glista, crva,kruha i žganaca do kukuruza, te modernijih i sofisticiranijih metoda kao što su lov "boilom".
Najbolje je vrijeme za lov ujutro i predveče, kad su jata u pokretu i traže hranu. Najbolji su mjeseci za lov od srpnja do listopada.
Šaran najviše voli tiha i duboka mjesta u jezerima i rijekama. Za vrijeme velikih vrućina povlači se u hlad ili pod lopoče i vodeno bilje uza samu površinu vode. U nas mogu narasti veliki komadi i nerijetko preko 20 kilograma težine.
Šaran je riba koja će dolaziti svaki dan na određeno mjesto ako ondje nalazi hranu. Stoga ribiči koji love šarana nekoliko dana prije polaska u ribolov hrane na mjestu gdje misle loviti.

Back