Gde nestade Kraljevo zlato?

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Parun

Poznat
Poruka
7.760
Ucili su nas da je Kralj pobegao iz zemlje 1941 i odneo svo zlato. Verovatno je trebao da ostane u Beogradu, saceka nemce ode u logor ili kucni zatvor i njima preda isto to zlato?

Citao sam memoare gen. Djurica licnog adjutanta marsala Tita gde u poglavlju "Kud se dede kraljevo zlato" opisuje kako je posle rata prisustvovao otvaranju prvog sanduka punog zlatnih predmeta i tom prilikom video zlatne pepeljare sa grbom Kraljevine Jugoslavije i ne znam sta jos. Posle tog prvog sanduka Tito ga vise nije pozivao na otvaranje ostalih sanduka (po njemu pristiglih iz manastira Ostrog) Ovo svedocenje je dragoceno jer svedoci da zlato nije izneto iz zemlje (osim licnog nakita i onoga sta se moglo poneti prilikom odlaska u London):eek:

Zlato je ostalo na više lokacija od Srbije do CG.
Najviše ga je bilo sakriveno u pećine ispod Trebjese u Nikšiću i u manastiru Ostrog kod Nikšića.
Nešto malo ali vredno je kralj ponio sa sobom kad je sa avionom odletio sa Kapinoga Polja iz Nikšića za Kairo.

Ja mislim da je na kraju većina toga došla u ruke pojedinaca koji su se obogatili.

И данас Србија има око10Т злата које је боодала Ђомла поверио на чување у Лондон.
Иначе то је остатак од око 20Т пре деобног биланса после распада СФРЈ, а добар део злата после ДСР дали смо САД након разлаза са источним блоком 1948. за, јел, како су нам говорили помоћ.
Иначе је и Маршалов план био доларска помоћ Европи за злато које је депоновано у САД, а Немачка и данас као држава ограниченог суверенитета до 2099. мора своје златне резерве да држи у САД.

Zlato je ostalo na više lokacija od Srbije do CG.
Najviše ga je bilo sakriveno u pećine ispod Trebjese u Nikšiću i u manastiru Ostrog kod Nikšića.
Nešto malo ali vredno je kralj ponio sa sobom kad je sa avionom odletio sa Kapinoga Polja iz Nikšića za Kairo.

Ja mislim da je na kraju većina toga došla u ruke pojedinaca koji su se obogatili.
Zlato je potrošeno onog trenutka kad je "onaj koji pase travu" došao u Srbiju na apanažu.

To nije bilo kraljevo nego državno zlato.

Back