Где је рођен Никола Тесла

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nikola Tesla u pismu prijatelju jasno kaže: Ja sam Srbin

Predsednica Društva „Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, gostujući u emisiji Radio Beograda 2, prvi put je pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu, u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Poštovani gospodine, primio sam Vaše ljubazno pismo od 31. maja i želim da Vam se zahvalim za interesovanje koje pokazujete. Vi naravno znate da sam ja Srbin, koji potiče iz jedne od najstarijih loza, s obzirom na to da ime porodice moje majke potiče od davnina kao i druga imena u našem narodu“, istakao je u pismu Tesla.

Сербиан.jpg

Naučnik je dalje naveo: „Urednik lista Kanzas farmer end mejl end briz nedovoljno razume da je provincija, u kojoj sam ja rođen, u to vreme bila samo pod političkom vlašću Austrije, što nikakve veze nema sa narodnošću.“

„Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine“, istakla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Klub 2 Milene Božović Manić.

Aleksandra Nikolić Tašić je podsetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije objavljeno, a u kome Nikola Tesla kaže da: „Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda. Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin?“, piše Nikola Tesla 1895. godine.

Milena Božović Manić i Aleksandra Ninković Tašić

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo“, dodala je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Radio Beograda 2.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr...kola-tesla-pismo-prijatelju-ja-sam-srbin.html

Nikola Tesla u pismu prijatelju jasno kaže: Ja sam Srbin

Predsednica Društva „Mihajlo Pupin“, Aleksandra Ninković Tašić, gostujući u emisiji Radio Beograda 2, prvi put je pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu, u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Poštovani gospodine, primio sam Vaše ljubazno pismo od 31. maja i želim da Vam se zahvalim za interesovanje koje pokazujete. Vi naravno znate da sam ja Srbin, koji potiče iz jedne od najstarijih loza, s obzirom na to da ime porodice moje majke potiče od davnina kao i druga imena u našem narodu“, istakao je u pismu Tesla.

Pogledajte prilog 847867

Naučnik je dalje naveo: „Urednik lista Kanzas farmer end mejl end briz nedovoljno razume da je provincija, u kojoj sam ja rođen, u to vreme bila samo pod političkom vlašću Austrije, što nikakve veze nema sa narodnošću.“

„Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine“, istakla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Klub 2 Milene Božović Manić.

Aleksandra Nikolić Tašić je podsetila i na pismo našeg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije objavljeno, a u kome Nikola Tesla kaže da: „Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda. Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin?“, piše Nikola Tesla 1895. godine.

Milena Božović Manić i Aleksandra Ninković Tašić

„Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo“, dodala je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji Radio Beograda 2.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr...kola-tesla-pismo-prijatelju-ja-sam-srbin.html

Transkript pisma:

My dear Sir:
I have duly received your kind letter of Maj 31st and wish to thank you for the interest manifested.
Of course you know that I am a Serbian, coming from the oldest stock inasmuch as my mother’s name can be traced almost as far back as any other in our race. The Editor of the Kansas Farmer and Mail and Breeze does not quite realize that the Province where I was born was at that time merely under the political rule of Austria which has nothing to do with nationality.
Wishing again to assure you that I have appreciated your friendly action in the matter, I remain
Yours very truly,

N. Tesla

Prevod Laze M. Kostić (1959):

Драги Господине,
Примио сам Ваше љубазно писмо од 31 маја и желим да Вам захвалим на показаном интересовању.
Ви, природно, знате да сам Србин, који потиче од најстаријег стабла, јер име моје мајке иде, као ниједно у нашем народу, у старину. Уредник Канзас фармер енд мејл енд бриз не може потпуно да схвати да 109 је област у којој сам био рођен само била под политичком управом Аустрије, што нема никакве везе с народношћу.
Желим понова да Вас уверим да ценим Ваш пријатељски рад у овом погледу, остајем
Ваш искрени Н. Тесла.

8 W. 40 St., New York, June 11, 1921
George M. Mungas, Esq.,
Box 37,
Philipsburg, Montana

Tekst sa „radićevske“ stranice na FB, koji dosta detaljno donosi informacije o Teslinom poreklu:

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? СРПСКО ПОРЕКЛО НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ЈЕ ВИШЕ НЕГО ЈАСНО!

Никола Тесла и његова породица воде порекло од братства Комненовића из племена Бањани у Старој Херцеговини (на данашњој граници територије Црне Горе и Републике Српске) који славе Светог Георгија.

Само презиме Тесла, не потиче од тесарске алатке (и “избачених зуба”), како многи Теслини биографи и хрватски публицисти помињу, већ потиче од подручја данашњег града Теслића (тачније Горњег и Густог Теслића који постоје пре оснивања данашњег града Теслића), у који су се Теслини преци Комненовићи доселили након пресељења из Старе Херцеговине и по коме су их аустријски пописивачи забележили кад су прешли у Лику.

То је закључак најзнаменитијих српских генеалога (попут Божидара Кљајевића) који су провели године у истраживању података о породици Николе Тесле.

Братство Комненовића, из кога потиче Никола Тесла, је једно од најстаријих братстава у старохерцеговачком племену Бањани. Потичу од Комнена Бајице (од кога потичу и Орловићи из Ибарског Колашина) и по Комнену су понели име Комненовић. То значи да су Тесле у ствари потомци браће Павла Орловића, барјактара кнеза Лазара, који је погинуо на Косову 1389. и који је приказан на чувеној слици Уроша Предића као рањени јунак кога поји Косовка девојка.

Од Комненовића данас потиче 17 породица које су се раселиле од Херцег Новог, Поповог поља, Романије, Лике, па све до Шумадије.

Према аустријским пописима становништва, Тесле су као Комненовићи крајем 16. века дошли на подручје Теслића. Комненовићи по доласку у Теслић узимају презиме по Теслићу, а затим 1651. године долазе на подручје Лике (села Медак, Оштровица, Радуча и Писача) и прво се помињу Станко, Милашин и Стоилко. Касније их аустријски пописавачи воде под презименом Тесле.

Тесле славе Светог Георгија као Крсну Славу, што их опет повезује са Комненовићима, с обзиром да је добар део породица које воде порекло од Комненовића узео ову славу.

Да Тесле потичу од Комненовића, писао је и сам велики Теслин пријатељ и један од највећих српских писаца Јован Дучић: “познато је такођер да је велики физичар Никола Тесла по прецима, досељеним у Смиљево (Дучић пише Смиљево а не Смиљан), пореклом од Билеће у Херцеговини; и од породице Комненића (требало би Комненовића) од којих су неки далеки рођаци ишли да га траже по Америци. Њихово село у ваздушној линији је блиско селу Бошка Покрајчића код Требиња на неколико километара у растојању једно од другог”.

И министар Краљевине Црне Горе и научник Др Перо Шоћ који је лично познавао Теслу наводи да братство Тесла у Крајини и Лици потиче од ”зетских Комненовића”, као и етнограф Андрија Лубурић који је радио истраживање старохерцеговачких родова заједно са Јованом Ердељановићем и Јованом Цвијићем.

И сам Никола Тесла је у огласима у највећем листу америчких Срба “Американском Србобрану” у два наврата 1911. и 1934. године тражио да му се јаве његови рођаци Комненовићи.

Породица Николе Тесле не потиче од Драганића из ”западне Србије”, како је то промовисао први Теслин биограф Џон О’Нил, јер за то не постоји доказ, осим једног писма Теслиног оца Милутина у коме помиње једног “тетка” Драганића.

Данас смо сведоци да Николу Теслу својатају сви народи око нас, како ови новонастали тако и ови стари. То је вероватно зато што Тесла није попут класичних српских презимена (каквих је 80%) које се завршавају на “ИЋ”.

Највише напора да докажу да Никола Тесла није био Србин свакако улажу Хрвати, који већ деценијама не бирају средства у присвајању Тесле. Али нису они једини! Тако рецимо румунски аутор Валентин Овидиу Ваздоага изводи закључак да нема никакве сумње да је Теслино порекло румунско. Затим, чујемо да бивши муфтија Муамер Зукорлић тврди да је Тесла Бошњак-Муслиман или модерни Црногорци тврде да је Тесла Монтенегрин, а раније знамо и за нетачне тврдње да је Тесла пореклом Чех, Мађар, па чак и Албанац итд.

Не смемо да дозволимо да нас злуради околни народи понижавају и краду нам и присвајају све што пожеле из нашег националног наслеђа. Доста је било попуштања и слегања рамена! Рецимо свима јасно и гласно ко је поносни православни Србин Никола Тесла и одакле потиче!

Nešto novija objava sa radićevske stranice, koju su neki forumaši Krste proglasili autošovinističkom, „antiautohtonističkom“, vatikanskom, germanskom i slično:

КРШТЕНИЦА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

107611425_10158097181351628_828859146093270150_n-613x400@2x.png

Ово је оригинална крштеница најславнијег Србина (уз Светог Саву) Николе Тесле! Никола Тесла родио се на данашњи дан, за време Апостолског поста, 28. јуна 1856. године по старом, односно 10. јула по новом календару у селу Смиљану у Лици. Тесла се родио у парохијском дому храма Светих Апостола Петра и Павла, таман пред прославу храмовне Славе, Светих Апостола Петра и Павла.

Никола Тесла се родио као четврто од петоро деце проте Милутина, познатог српског православног свештеника, и мајке Георгине, рођене Мандић, из чувене свештеничке фамилије у Војној крајини Аустријског царства. Кажу да је у трнутку порађаја Теслине мајке Ђуке, како су је звали, велика олуја праћена муњама и громовима захватила Смиљан и околину Госпића у Лици. Као да је сам Бог оваквом најавом доласка на свет Николе Тесле, најавио и његов животни пут, којим ће у потпуности изменити живот људи, практично у сваком кутку земаљске кугле.

Пошто је одмах по рођењу оцењено да је дете болешљиво, мршаво и слабашно, српски прота Милутин никако није могао да дозволи да му се син не крсти и да, не дај Боже, на онај свет оде некрштен. Зато је одмах по рођењу, сутрадан организовао крштење свога сина. Никола Тесла је тако крштен у српској православној Цркви Светих Апостола Петра и Павла у Смиљану, добивши име Никола по једном и другом ђеду. Чин крштења извршио је свештеник Тома Оклопџија, пријатељ проте Тесле, а кум је био велики пријатељ породице Тесла, капетан Јован Дреновац. Као што видите, у крштеници је свештеник Тома Оклопџија записао на Ћирилици и дивном црквенословенском језику да је дете, по црквенословенској верзији, добило име Николај.

Никола Тесла и његова породица воде порекло од братства Комненовића из племена Бањани у Старој Херцеговини (на данашњој граници територије Црне Горе и Републике Српске) који славе Светог Георгија.

Само презиме Тесла, не потиче од тесарске алатке (и “избачених зуба”), како многи Теслини биографи и хрватски публицисти помињу, већ потиче од подручја града Теслића (тачније Горњег и Густог Теслића који постоје пре оснивања данашњег града Теслића), у који су се Теслини преци Комненовићи доселили након пресељења из Старе Херцеговине и по коме су их аустријски пописивачи забележили кад су прешли у Лику. Према аустријским пописима становништва, Тесле су као Комненовићи крајем 16. века дошли на подручје Теслића. Комненовићи, по доласку у Теслић узимају презиме по Теслићу, а затим 1651. године долазе на подручје Лике (села Медак, Оштровица, Радуча и Писача).

Постоје и тврдње да Тесле воде порекло од Драганића из Бањана или од племена (Опутни) Рудињани из села Пилатоваца у данашњој никшићкој општини, међутим, наши најврснији генеалози и истраживачи тврде да Тесле, ипак потичу од Комненовића из племена Бањани.

Теслини родитељи су, осим Николе, имали и старијег сина Данета, као и кћерке Ангелину и Милку, које су биле старије од Николе, и Марицу, најмлађе дете у породици Тесла.

Дане Тесла је несрећним случајем погинуо при паду с коња, кад је Никола имао пет година и та трагедија је оставила велике последице у породици Тесла. Дане је сматран изузетно обдареним и чак виспренијим и паметнијим од самог Николе Тесле.

Верује се да је Данетова смрт основни разлог што отац Милутин дуго није пристајао да дозволи сину Николи да похађа техничку школу далеко од куће и што је прижељкивао да га син наследи у свештеничком позиву или да се, као монах посвети тиховању и умносрдачној молитви, као његова ујчевина, међу којима је било много монаха, игумана и чак један владика Српске Православне Цркве.

Nešto novija objava sa radićevske stranice, koju su neki forumaši Krste proglasili autošovinističkom, „antiautohtonističkom“, vatikanskom, germanskom i slično:

КРШТЕНИЦА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

107611425_10158097181351628_828859146093270150_n-613x400@2x.png

Ово је оригинална крштеница најславнијег Србина (уз Светог Саву) Николе Тесле! Никола Тесла родио се на данашњи дан, за време Апостолског поста, 28. јуна 1856. године по старом, односно 10. јула по новом календару у селу Смиљану у Лици. Тесла се родио у парохијском дому храма Светих Апостола Петра и Павла, таман пред прославу храмовне Славе, Светих Апостола Петра и Павла.

Никола Тесла се родио као четврто од петоро деце проте Милутина, познатог српског православног свештеника, и мајке Георгине, рођене Мандић, из чувене свештеничке фамилије у Војној крајини Аустријског царства. Кажу да је у трнутку порађаја Теслине мајке Ђуке, како су је звали, велика олуја праћена муњама и громовима захватила Смиљан и околину Госпића у Лици. Као да је сам Бог оваквом најавом доласка на свет Николе Тесле, најавио и његов животни пут, којим ће у потпуности изменити живот људи, практично у сваком кутку земаљске кугле.

Пошто је одмах по рођењу оцењено да је дете болешљиво, мршаво и слабашно, српски прота Милутин никако није могао да дозволи да му се син не крсти и да, не дај Боже, на онај свет оде некрштен. Зато је одмах по рођењу, сутрадан организовао крштење свога сина. Никола Тесла је тако крштен у српској православној Цркви Светих Апостола Петра и Павла у Смиљану, добивши име Никола по једном и другом ђеду. Чин крштења извршио је свештеник Тома Оклопџија, пријатељ проте Тесле, а кум је био велики пријатељ породице Тесла, капетан Јован Дреновац. Као што видите, у крштеници је свештеник Тома Оклопџија записао на Ћирилици и дивном црквенословенском језику да је дете, по црквенословенској верзији, добило име Николај.

Само презиме Тесла, не потиче од тесарске алатке (и “избачених зуба”), како многи Теслини биографи и хрватски публицисти помињу, већ потиче од подручја града Теслића (тачније Горњег и Густог Теслића који постоје пре оснивања данашњег града Теслића), у који су се Теслини преци Комненовићи доселили након пресељења из Старе Херцеговине и по коме су их аустријски пописивачи забележили кад су прешли у Лику. Према аустријским пописима становништва, Тесле су као Комненовићи крајем 16. века дошли на подручје Теслића. Комненовићи, по доласку у Теслић узимају презиме по Теслићу, а затим 1651. године долазе на подручје Лике (села Медак, Оштровица, Радуча и Писача).

Постоје и тврдње да Тесле воде порекло од Драганића из Бањана или од племена (Опутни) Рудињани из села Пилатоваца у данашњој никшићкој општини, међутим, наши најврснији генеалози и истраживачи тврде да Тесле, ипак потичу од Комненовића из племена Бањани.

Теслини родитељи су, осим Николе, имали и старијег сина Данета, као и кћерке Ангелину и Милку, које су биле старије од Николе, и Марицу, најмлађе дете у породици Тесла.

Дане Тесла је несрећним случајем погинуо при паду с коња, кад је Никола имао пет година и та трагедија је оставила велике последице у породици Тесла. Дане је сматран изузетно обдареним и чак виспренијим и паметнијим од самог Николе Тесле.

Верује се да је Данетова смрт основни разлог што отац Милутин дуго није пристајао да дозволи сину Николи да похађа техничку школу далеко од куће и што је прижељкивао да га син наследи у свештеничком позиву или да се, као монах посвети тиховању и умносрдачној молитви, као његова ујчевина, међу којима је било много монаха, игумана и чак један владика Српске Православне Цркве.

Колико ја знам Теслина хаплогрупа није на нађена у Бањанима.

rStn9hL.jpg

Не знам докле се стигло са овим? Овде се спомињу Орловићи?
MISTERIJA SEOBE U VALjEVSKIM PLANINAMA: Otkrića na Povlenu i u kanjonu reke Gradac menjaju sliku nacionalne prošlosti
ARHEOLOZI su ove godine otkrili niz tvrđava i crkava u Valjevskim planinama koje su im "nacrtale" kartu važnih drevnih puteva. Njima su išle vojske, trgovci i seobe naroda od praistorije do nedavne prošlosti. Arheološka otkrića na prostoru Valjevskih planina su inicirala projekat analize genetskog materijala sa lokaliteta, koja će, prema najavama, pokazati drugačiju sliku srpskih migracija od one koju imamo danas.

Upravo okončana istraživanja antičke i prednemanjićke srpske kule na Ćelijskom brdu iznad klisure reke Gradac, kao i tvrđave i crkve u povlenskom Taoru, dala su nove, značajne podatke, o prošlosti Srbije.
- Predanje o velikom zvoniku na brdu iznad manastira Ćelije bio je trag koji nas je doveo do ostataka višespratnog pirga osnove 12,7 metara sa 8,8 metara - kaže arheolog dr Dejan Bulić iz Istorijskog instituta u Beogradu. - Nalazi svedoče da se snažna kula koristila i u antici i u prednemanjićkoj srpskoj državi, u periodu od 9. do 11. veka. Ova tvrđavica je jedinstveno svedočanstvo o kontinuitetu korišćenja.
Male utvrde u srpskoj tradiciji uopšteno nose ime Gradac, a upravo tim nazivom romejski car Vasilije u povelji iz 1019. označava sedište episkopije u Beogradskoj mitropoliji. Turski dokumenti iz 16. pominju "manastir Valjevski Gradac zvani Ćelije".

- To otvara pitanje da li su Ćelije možda sazdane na temeljima stare vladičanske crkve - kaže dr Bulić. - Na ovo pitanje nauka nema odgovor, jer okolina istorijski važnog manastira Ćelije nikada nije arheološki istraživana. Nisu mapirani ni stari putevi kroz Srbiju, iako su često prolazili logičnijim i lakšim trasama od sadašnjih.

VEŠTI KAMENORESCI
CRKVA otkrivena u Taoru zidana je lomljenim kamenom, a samo je svod oltara izrađen od plemenitog kamena sige. To pokazuje da se siga iz lokalnih majdana u kontinuitetu koristi od antike do danas. U Taoru se nalazi i staro groblje sa spomenicima od ovog kamena velike umetničke vrednosti, ali su majstori ovdašnjih kamenorezačkih radionica zaboravljeni.
- Da je u Taoru bilo majstora veštih u obradi kamena od antike svedoči i izuzetno lepo ozidana crkva - kaže dr Bulić. - Moguće je da je reč o rudarima, jer su ovde istorijski posvedočeni rudnici i postrojenja za preradu rude.

Arheolozi su posle najnovijih otkrića utvrdili da je drevna magistrala iz Kolubarske nizije ka Pomorju vodila klisurom reke Gradac, pored kule na Ćelijskom brdu, kroz Lelić, Taor i dolinom reke Skrapež do Kosjerića, a da se kod Varde račvala ka Požegi i Višegradu.

Današnji put ka Kosjeriću ide težom i dužom trasom. Drevna saobraćajnica usečena u bok Povlena, sada je samo širi šumski put posut tucanikom. Tek u selu Taor počinje asfalt i nestaje posle nekoliko kilometara, kod poslednjih seoskih kuća u dolini bistrog i hučnog Skrapeža. Odatle se nastavlja zemljani put na drevnoj trasi nad kojom dominira oštri breg nazvan Taorski grad, zbog ostataka zidova i gomila kamena na njegovom vrhu. Priču da ga je sazidala prokleta Jerina zabeležili su Cvijićevi saradnici pre više od veka. Iskopavanja započeta tek prošle godine otkrila su mnogo starije utvrđenje i hram. Malobrojni Taorci u šali kažu da su najzad i oni dobili crkvu, jer nemaju hram iz novijeg doba. Arheološka iskopavanja su dovršena ove godine zahvaljujući privredniku Milanu Jeftoviću, koji ih je većim delom finansirao.

- Malo utvrđenje iz 6. veka se nalazilo na vrhu brega odakle se savršeno vidi dolina kojom je vodio drevni put - kaže dr Bulić. - Crkva u zaleđu tvrđavice je iz istog perioda i tipična je za zapadnu Srbiju. Skromna, kamena, bez luksuznih ukrasa i mobilijara. U njoj su tri groba na mestima gde se sahranjuju ktitori, ali bez priloga. To svedoči da su u njima sahranjeni iskreni hrišćani.

Tvrđavica u Taoru se nalazi na goloj steni sa koje je erozija tokom dugih vekova sprala ne samo pokretne nalaze, već i zidove. Ipak, pronađeni su dokazi da je prva utvrda ovde podignuta još u praistoriji, u gvozdenom dobu.

- Najveći broj tvrđavica u Valjevskim planinama ima kontinuitet od praistorije do srpskog srednjeg veka - kaže dr Bulić. - Prateći njihove ostatke trasirali smo važnu saobraćajnicu koja je funkcionisala od gvozdenog doba do 19. veka.

Do sada niko nije sagledao ovu putnu komunikaciju, koja je u prošlosti imala veliki značaj jer se njome brzo stizalo iz zaleđa Dubrovnika i Kotora do Posavine i Podunavlja.

Foto: Фото Борис Субашић
POGLEDAJ GALERIJU

Osmanlije su posle osvajanja Srbije ime Crna Gora samo prevele na turski kao Karadag i tako su povlensko-maljenski prostor označavali na svojim kartama.

- Valjevske planine su kao Crna Gora označene i na austrijskim kartama, a onda je taj naziv zaboravljen iako je veoma značajan za istraživanje srpskih migracija - kaže Arsić. - Na primer, u Bjelicama u današnjoj Crnoj Gori, postoji predanje da je osnivač plemena Orlović Pavle koji je došao iz Crne Gore u Podrinju. Zato nameravamo da sa lokaliteta duž zaboravljenih puteva preko Valjevskih planina prikupimo genetski materijal od praistorije do danas, koji će nam dati sliku šta se ovde dešavalo, ko je dolazio, a ko odlazio.

More probably ne znači definitively.

Други тестирани Тесла из Радуча је I2-PH908. Али он је навео да се његов предак који се презивао Калинић приженио у Тесле и узео женино презиме. Тесла из Радуча који је R1a је навео да има заједничког претка по мушкој линији са Николом Теслом.

Ova cela priča eee Tesla nije iz Hrvatske jerbo tada nije postojala kao nezavisna država, nije ništa drugo do robovanje političkoj korektnosti nekolicine ljudi, koje nema veze sa samim Teslinim životom i njegovom erom, već dakle, političkim motivima interpretacije događaja koji su se odvili docnije. Da nije bilo rata 1990-ih godina, ovo pitanje niko uopšte ne bi ni pokretao. Nazvao bih ga i bespotrebnim anahronizmom, ali čak ni za to ne ispunjava kriterijume, jer zemlja porekla Tesla jeste i danas (Republika) Hrvatska, kao što i u Teslino vreme ni za koga (pa ni samoga Teslu, da apsurd bude veći besmislja čitave diskusije) nije bilo sporno reći da je taj čovek rodom iz Hrvatske. Dakle, cela prepirka je posve bespredmetna (osim u kontekstu vrlo jasnog prepoznavanja političke dimenzije, a to je da je za pojedince na internetu iz navedenih razloga politički nekorektno kazati da je Tesla iz Hrvatske).
Pa ni tvoj koncept nije ispravan. Bilo sta "hrvatska" nikad nije bilo jako u Vojnoj Krajini. Dakle postojao je identitet GRANICARA koji je bio jak sve do 90-ih u mnogostrukom obliku i isto nema bas veze sa temom Srbi/Hrvati, Juga i sl. srnja.

Da nije bilo Srbije to jako malo vjerovatno da bi bila ikakva "hrvatska". Istorijski gledano to je jedna epizoda koja je iz magle i izmaglice postala stvarnost.
Koncept "hrvatske" je u vrijeme Teslinog rodjenja znacio jako malo i u sred Zagreba a kamoli u sred Like.

Opet, boli me k. i za jedne i za druge iskreno govoreci.

Pa ni tvoj koncept nije ispravan. Bilo sta "hrvatska" nikad nije bilo jako u Vojnoj Krajini. Dakle postojao je identitet GRANICARA koji je bio jak sve do 90-ih u mnogostrukom obliku i isto nema bas veze sa temom Srbi/Hrvati, Juga i sl. srnja.

Da nije bilo Srbije to jako malo vjerovatno da bi bila ikakva "hrvatska". Istorijski gledano to je jedna epizoda koja je iz magle i izmaglice postala stvarnost.
Koncept "hrvatske" je u vrijeme Teslinog rodjenja znacio jako malo i u sred Zagreba a kamoli u sred Like.

Opet, boli me k. i za jedne i za druge iskreno govoreci.

Ne znam šta tačno podrazumevaš pod mojim konceptom, ali potpuno je nesporno da se teritorija nadležnosti Karlovačkog generalata, pa i pre osnivanja samog Karlovca, zvala Hrvatska vojna krajina.

A ni sam Tesla, apsolutno ni jednog jedinog trenutka, nije osporavao za sebe da je iz Hrvatske. I sam bi najčešće tako opisao, kada je o svom zavičaju govorio; nije tamo nekom novinaru objašnjavao da je iz nekakve Vojne granice, već iz Hrvatske.

Gde je, uostalom, i danas njegovo rodno mesto. Osporavanje tih činjenica ne može se nazvati nikako drugačije nego besmislenim robovanjem političkoj korektnosti.

Ne znam šta tačno podrazumevaš pod mojim konceptom, ali potpuno je nesporno da se teritorija nadležnosti Karlovačkog generalata, pa i pre osnivanja samog Karlovca, zvala Hrvatska vojna krajina.

A ni sam Tesla, apsolutno ni jednog jedinog trenutka, nije osporavao za sebe da je iz Hrvatske. I sam bi najčešće tako opisao, kada je o svom zavičaju govorio; nije tamo nekom novinaru objašnjavao da je iz nekakve Vojne granice, već iz Hrvatske.

Gde je, uostalom, i danas njegovo rodno mesto. Osporavanje tih činjenica ne može se nazvati nikako drugačije nego besmislenim robovanjem političkoj korektnosti.
""I sam bi najčešće.."" hahahaha koji si ti ljisic, ma voliš ti da bockaš nema šta-doslijedno :per:

Holy1 --- Ja stvarno vise ne znam,sta da kazem uopste o Nikoli Tesli.Pre par dana,gledao sam TV Hrt-Zagreb.Gost u studiu,bio je hrvatski ministar
kulture.Govorio je nesto o proslavi Teslinog rodjenja.On je jasno i glasno,rekao da je Nikola Tesla,veliki hrvatski naucnik itd,itd. Kada ovde u srbiji,
slusam o istom Tesli,kazu veliki srpski naucnik.Ja stvarno ne znam,kome da verujem,jer te izjave daju ozbiljni ljudi,ministri kulture,iz obe zemlje.....
Nikola Tesla je mnogo puta naglašavao da je Srbin i srpskog porijekla.. njegova poslednja želja bila je da mu se na sahrani svira “tamo daleko”.

Ova markica je izdata davne 1956. godine, povodom sto godina od rođenja Tesle (1856 – 1956) a na njoj piše: Nikola Tesla američko – srpski genije.

15965526_1593364310681043_5522122998510576653_n.jpg

Back