Gde je istina o Isusu Hristu?

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Satanine sluge su se upregle vrlo zdušno, i prednjače u tome, da ono za sta je Bog, jasno i glasno, rekao da je "gadno", (3. Mojs. 18, 22) svima prikaze i nature kao zdravo i normalno.
Drzimo li mi, svi istu, Bozju, knjigu u rukama i citamo li mi ista slova Bozija. Da krenemo od pocetka. Na prvoj stranici Biblije, u prvoj glavi vidimo da je Bog "musko i zensko stvorio". (1. Mojs, 1, 27) Da je Bog mislio da je dovoljno da stvori samo musko ili samo zensko, on je to mirno mogao uciniti. Ne bi krunu svoga stvaralastva "doradjivao"stvaranjem zene, jer Adam, bjese zalostan, jer se "ne nadje Adamu drug prema njemu". (1. Mojs. 2, 20) Kasnije, kusan od kusaca svojih, Gospod, u odgovoru na pitanje o "otpustanju zena", pomalo izvan konteksta postavljenog pitanja, ljutito, reklo bi se, naglasava ovaj bozanski poredak. "Nijeste li citali da je njih Tvorac od pocetka stvorio musko i zensko?" (Mt. 19, 4) Ko hoce da primi, i ovoliko bi mu dovoljno bilo. A posto to, kao sto vidimo, nije slucaj, onda se pitam, sta li taj moj kolega, i sva njegova sabraca, ujedinjena i razjedinjena, misle kad ove zapovjesti Bozje u Svetom pismu citaju: "S muskarcem ne lezi kao sa zenom; gadno je". (3. Mojs. 18, 22) Nekoliko stranica dalje, da sumnje ne bi bilo, Gospod ponavlja svoju volju: "Ko bi muskarca oblezao kao zenu, ucinise gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih". (3. Mojs. 20, 13) Cini mi se, kao da je bila daleko od Bozje imaginacije mogucnost - daleko bilo - da zena zenu oblezi. To je, izgleda, demonov, licni, izum i njegov "doprinos" "slobodi polova". Zgrazavajuci se nad pojavom, da zene "pretvorise prirodno upotrebljavanje u protivprirodno", sveti apostol Pavle to izravnava sa pokorom kad "muskarci, ostavivsi prirodno upotrebljavanje zena, raspalise se zeljom svojom jedan na drugoga, muskarci s muskarcima cineci sram" te veli da, i jedni i drugi, primaju "odgovarajucu platu za svoju zabludu". (Rim, 1, 26 - 27)

SPREČIMO ŠIRENJE GADNOG GREHA U NEDELJU U BEOGRADU!!! :bye:

JERUSALIM: Džejms Tejbor i Simka Jakobovici tvrde da su otkrili “novu” Isusovu grobnicu

Simbolika uskrsnuća na drevnom kovčegu

Američki naučnik Džejms Tejbor i istraživač Simka Jakobovici (Simcha Jacobovici) otkrili su u Jerusalimu grobnicu sa nekoliko sarkofaga (osuarija) koji datiraju iz prvog vijeka, tvrdeći da se među njima nalaze i posmrtni ostaci Isusa i njegove porodice.

Istraživači su se služili pokretnom robotskom rukom, na koju je bila pričvršćena “kamera-zmija”, kako bi došli do najzabačenijih djelova grobnice. Snimili su bogato izrezbaren kameni sarkofag skromne veličine, tipičan za Jerusalim iz razdoblja između 20. do 70. godina prvog vijeka, na kome se nalazi starogrčki natpis u četiri reda.

Na susjednom sarkofagu otkriven je crtež velike ribe sa ljudskom figurom u ustima. Otkriveno je i nekoliko kosturnica sa posmrtnim ostacima za koje se tvrdi da pripadaju Isusovim učenicima.

Novo otkriće udaljeno je samo 60-ak metara od ranije grobnice sa kosturnicama iz istog perioda za koje je Jakobovici 2007. tvrdio da predstavljaju grobove Isusa i Marije Magdalene. Ta “prethodna Isusova grobnica”, otkrivena je 1980. godine, tokom gradnje stambene zgrade u Talpiotu, predgrađu Jerusalima udaljenom oko tri kilometra južno od Starog grada. Lokalitet su tada nakratko ispitali izraelski arheolozi, otkrivši u grobnici deset kovčega od vapnenca iz prvog vijeka. Na kosturnicama su se nalazili natpisi koji su govorili o Isusu - sinu Josifovom, zatim Judi - sinu Isusovom i dvijema Marijama. Bilo je tu još imena. Arheološka ekipa je zaključila da je ta neobična i indikativna kombinacija imena, puka slučajnost. Jevrejske vjerske vlasti su potom zabranile dalja istraživanja zbog kontroverzi među ortodoksnim jevrejskim stanovništvom.

Dvije i po decenije kasnije, 2007, Jakobovici je iznova istražio grobnicu u Talpiotu, zaključivši da je riječ “o otkriću vijeka”. Njegova priča privukla je veliku medijsku pažnju i iznova pokrenula raspravu o Isusu kao istorijskoj osobi. Jakobovici je tada snimio i dokumentarac “Izgubljeni Isusov grob” u saradnji sa američkim rediteljem Džejmsom Kameronom, koji je emitovan na Discovery Channelu, dižući veliku prašinu u naučnim krugovima.

Novi momenat nastao je nakon što je izraelska vlada dopustila Džejmsu Tejboru sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini, i Ramiju Aravu, profesoru arheologije na Univerzitetu u Nebraski, da tokom 2009. i 2010. godine u saradnji sa Jakobovicem nastave istraživanja. To je konačno dovelo i do otkrića nove grobnice. Istraživanja je finansirao Discovery Channel.

Istraživači smatraju da je cijeli kompleks grobnica pripadao Josifu Arimatejskom, koji je prema jevanđeljima sahranio Isusa.

Što se tiče starogrčkog četvororednog natpisa na poklopcu jednog od osuarija, Tejbor kaže da su mu prva tri reda jasna, ali je nesiguran oko četvrtog, koji se sastoji od triju grčkih slova, koja nude nekoliko mogućih prevoda: "O, Božanski Jahve, ustani, ustani” ili "Božanski Jahve se diže iz mrtvih”.

Crtež na poklopcu obližnjeg osuarija prikazuje ribu koja drži stilizovanog čovjekom u ustima. Vjeruje se da je riječ o prikazu bilblijske priče o Joni i kitu.

Na novootkrivenim kosturnicama su otkrivene i slike sa simbolikom vaskrsnuća.

"Kontekst je sve u arheologiji", ističe Tejbor. "Ove grobnice bile su dio drevne zajednice, vjerovatno povezane sa bogatom porodicom iz tog doba. Odlučili smo da istražimo ovaj grob zbog blizine sa takozvanom “Isusovom grobnicom", ne znajući da li će ponuditi išta neobično".

Dodao je da od preko 2000 pronađenih osuarija, samo njih 650 ima natpise, ali da ni jedan ne sadrži bilo kakav pomen vaskrsnuća na sebi, što “ovo otkriće čini najvažnijim do sada”.

“Da je bilo ko tvrdio da je pronašao dokaze o vaskrsnuću u grobnici iz tog perioda, rekao bih da je to nemoguće – sve do sad”, izjavio je Tejbor za televizijsku kuću Fox.

"Naš tim bio je u ekstatičnoj nevjerici, ali dokazi pred našim očima bili su jasni, i morali smo napustiti svoje prethodne pretpostavke.“

Većina naučnika je skeptična prema svim tvrdnjama o hrišćanskim arheološkim otkrićima iz tako ranog perioda.

"Mogućnost da je njihova teorija istinita jednaka je nuli", izjavio je Endrju Von (Vaughn), izvršni direktor Američke škole za orijentalna istraživanja.

Džejms Tejbor ističe da od preko 2000 pronađenih osuarija, samo njih 650 ima natpise, ali da nijedan ne sadrži bilo kakav pomen vaskrsnuća, što novo otkriće čini “najvažnijim do sada”

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back