Gde drzite ljubimce?

• Začetnik teme Začetnik teme NICS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne bih se složila da je samo kuća adekvatan prostor za kućne ljubimce.Živim u stanu od 46 kvadrata i imam ženku labrador retrivera.Redovno je izvodim u šetnju i stvarno mislim da joj ništa ne fali.Naše izlasci nisu kraći od sat vremena a ona se za to vreme pošteno umori.
Nasuprot tome u komšiluku ( u blizini prostora gde izvodim kucu) čovek u kući drži mešanca koji je non-stop vezan čak mislim da nikada u svom životu nije bio pušten da se druži sa drugim kerovima i eto ti sad.

U krevetu ih drzim :) Ili gde oni hoce :)

Zivim u stanu od 70 kvadrata i imam 2 psa. Redovno se usisava, brise i nema nikakvih mirisa. Jedino sto ima dlaka tu i tamo al to mi ne smeta. Inace kad odem kod drugarice i ostavim pse u dvoristu gledaju u vrata dok ne izadjem. Jednostavno vole da su pored mene.

моји имају двориште, цео стан, све кревете, фотеље, фиоке и остало и ништа им не фали иако их има мнооого (маце), а што се тиче држања хрчкова, зечева и осталих животиња по кавезима- мислим да је то мучење

Svi moji psi su ziveli u stanu. Isto i ovaj aktuelni, iako imamo stan u porodicnoj kuci sa dvoristem. Ali ne mogu nikako da odbacim mogucnost da psu moze biti lepo i u dvoristu, pogotovo ako ima drustvo.

Ne prenebregavam notornu cinjenicu: otvori vrata od kuce i ponudi psu da sam bira gde ce. Ako je sam u dvoristu, kladim se u sta god hocete da ce pas uci u kucu, iako mu je unutra vruce/hladno. Pas je ziva dusa, voli drustvo...

Ali nikako ne mogu da prekorevam ljude koji biraju da drze psa, pogotovo vise pasa, u dvoristu. Stavise, sto sam starija, sve mi je bliza ta ideja, da pas u drustvu treba biti vani. Ovo se naravno odnosi na rase koje to mogu podneti. Ja imam skotsku ovcarku, koja zivi sa nama u stanu. Ali kad cuje u dvoristu komsijinog psa, koji isto zivi u stanu iste nase kuce, ma nema te sile da je zadrzim unutra bez njene kuknjave :) i ostaje vani dok god je drustvo tu.

Razlog zasto menjam svoje misljenje protekom vremena: sve vise uvidjam, po mom misljenju, 'stetu' koja se nanosi konkretno psima uzgojem ciljanim na izlozbe (velika cast izuzecima, koji 'proizvode' i odgajaju jedinke koje u potpunosti odgovaraju standardu odredjene rase) i cuvanjem pasa u 'neadekvatnim' uslovima. Bez obzira na moju ljubav prema mom dugodlakom psu sa podlakom, imam nekad utisak da bi joj zivot na otvorenom vise prijao, nego zivot u zatvorenom gde je okruzena centralnim grejanjem i klimom.

Ne znam, 50% je mogucnost da gresim, ali cesto stvarno zalim sto svoje pse (svi su bili neki varijetet dugodlakih collie-a) nisam htela ili nisam imala prilike navici na zivot na otvorenom. Ovo se posebno odnosi na moju prvu kuju, koja je rodjena usred jednog zestokok i sneznog februara, jedina u leglu. Mozda ih je bilo i vise, ali covek od koga sam je uzela, nije znao da li je mozda bilo jos stenadi, koje je kuja mozda 'odstranila'. Kako god da bilo, taj pas je nesumnjivo imao imunitet i zdravlje o kome sam sa potonjim psima mogla samo da sanjam.

Namjera je bila da ih drzim u kavezima, lijepo smjestenim na mjesto koje nema propuha ni prometa, u kuhinji, u jednom lijepom i svijetlom cosku.
Eh, to je bila moja namjera, prije nego sto su oni "odlucili" da zele biti vani.
I sad su posvuda po stanu...papagaji mislim, u dnevnoj, spavacoj, u kupatilu pred ogledalom, na zavjesama, na regalu, mojoj glavi, za racunarom..ama gdje god pozele.

Slažem se, pse i mačke NIKAKO ne treba puštati u stan.
Ljudi moji to su ŽIVOTINJE, nikada neznaš kada će da im se promeni ćud
i da skoče na tebe. Naročito su opasne one male što se noću prikradu do tebe i
za grlo.
Pošto imam kuću od 1.500 kvadrata ja sam za moje pse izgradio u dvorištu stan od 150 kvadrata pa im redovno dolazim u posetu i svi smo zadovoljni. Jedino mi je malo tesno pa ne ostajem dugo.

Zavisi od vrste psa i macke.Mali psi mogu da se drze u stanu kao Francuski Buldog obicni buldozi civave i te vrste.Eksperti kazu da mogu svi psi da budu u stanu samo ako ih dovoljno setas.

U stanu (još neki dan) pa onda ćemo svi zajedno biti u kući, ali to ne znači da će oni biti u dvorištu :D, i dalje ćemo biti u dnevnoj sobi, samo drugoj, jer, iako je u pitanju rasa koja se i drži u kući, oni se ne odvajaju od mene, mislim da kad ih ja bio u kavezu da bi se uvukli sa mnom :D Šta da vam kažem (pored toga da spavamo svo troje zajedno) kad ja imam situaciju da mi kujica dežura pored kade dok se tuširam :D:D:D

Mačak Mirko sam bira gde će biti, kod nas u kancelariji, u magacinu, na panjiću u šiblju do puta, na vrhu stepeništa odakle ima najbolji pregled okoline... Ne znam mu tačan "hodogram" kad je kod rođaka, pošto ga "delimo", znam samo da noći na senu iznad njihove štale.

Mrvica i Žabica su prvo bili u staroj garaži u dubini imanja ali su lajali na sve koji pokušaju da se približe, što nije bilo dobro, pa sam morala da ih pripitomim, e, sad im je garaža predaleko, pa su se spakovali pored staklenih vrata od dnevnog boravka, onih koja mnogo češće koristimo od zvaničnih ulaznih, i vire unutra.

Gizmo je bio kućni pas. Ustvari, bio je "pas za pratnju i razonodu" i upravo tako, pratio nas je. Ako sam ja u dvorištu, ma kako da mu je vruće, i on je napolju. Iskopa rupicu u senci, uspevao je da se "spakuje" iza perunika u busenu, iza gladiola... a najviše je voleo ruže, i legne na hladnu zemlju, da mu nešto ne promakne. Bili je bio kancelarijski mačak a Zloćko dvorišni. I dalje kupci pitaju šta je sa onim žutim mačkom što je čuvao fotelju. :aha:

Mi smo na IV spratu, ali imamo razrađen sistem šetnje, pa nije problem.
Ali, kada odemo na selo, onda je u dvorištu, na travi. Prvih par minuta razjuri mačke i golubove, i onda ne zna šta će sa sobom. Ako negde odemo i ostavimo je u tom drvorištu, ona se nacrta na kapiji i čeka dok se ne vratimo.
Jednostavno, ne zna šta će sa "slobodom". Neće valjda da trči u krug. Inače, garantujem da ima više šetnje u životu nego pas u dvorištu, pa i pušten (ovo se verovatno ne odnosi na malinoe :) ), jer njih većina šeta samo kada je lepo vreme, kada mogu da se pokažu negde, da ne pokisnu, da se ne prehlade ili isprljaju cipele. Kamo sneg, kiša, košava? Sede u kućici i čekaju da neko dođe da im da klopu, ili da ih pomazi. I verovatno tuguju.
Pas u stanu ima stalnu pažnju, i mnogo više šetnje (prosto zbog fizioloških potreba, na kraju krajeva).
Mene već odavno znaju pekari i mlekadžije jer se redovno mimoilazimo pre 6 ujutru, po bilo kakvom vremenu. Takođe me znaju i oni koji rade do 14, jer se isto viđamo svakodnevno. Naravno, i tura koja radi od 22 me zna.
Jeste, frka je kada je blato, kiša, lapavica - ali onda iz šetnje prvo na brisanje šapa, sušenje, četkanje - pa u predsoblje dok se ne osuše.
E, a ako ima više pasa, ili samo par, onda je dvorište bolje za njih, jer imaju jedni druge.
Dopada mi se varijanta od iblagojevic, kuća sa dvorištem, ali isto uz redovne šetnje. (dobro je što poneka šetnja može u tom slučaju i da se preskoči :) )

Kuca je za njih i samo to veliko dvoriste.
Stan u zgradi (zatvor).
p.s.
Izvijavam se SAMO administratioru morao sam da kazem na malom vredjanju ali volim da kazem sta mislim. Jer sam prietio da ste mnogo postali uvredljivi u posledne vreme.
U stanu kao clana porodice.Uziva :D Tacno zna raspored kada ga ko izvodi u setnju,na trcanje,na druzenje sa drugarima.:) Izlezava se po foteljama,trosedu,spava u krevetu,ima svoju korpu sa puno igracaka,kupa se jednom mesecno /ne sme vise po preporuci veterinara/ posle svakog izlaska peru mu se sape,guza,pisa.Kad kisa pada,obozava posle pranja i brisanja da mu obucem majicu,tada je sav vazan sto ima i on garderobu....ne voli da spava bez jastuka...On je jedno veoma srecno kuce koje uziva u svojoj kuci:D A,da ne zaboravim i ovo,kada ga vodim kod drugarice koja ima dvoriste,ako mu se piski,cvili da ga izvedem iz dvorista da piski-VASPITANJE!:D

моји имају двориште, цео стан, све кревете, фотеље, фиоке и остало и ништа им не фали иако их има мнооого (маце), а што се тиче држања хрчкова, зечева и осталих животиња по кавезима- мислим да је то мучење

Исто ко цитирано Међу-Житиште

Opasno je drzati macku i psa u stanu. Ja moje drzim u dvoristu.

Opasno je ako ne cistis stan i ako zivotinje ne tretiras protiv parazita i ne odrzavas cistim. A toliki idiot valjda niko nije. Moje dete je pravo iz porodilista doneto u stan u kom je citavu deceniju proveo pas, i to dugodlaki i hvala Bogu, ziva je i zdrava, ima normalan odnos prema zivotinjama i sve do polaska u vrtic, do susreta sa novim infekcijama, skoro ni kijavicu nije imala.

Opasno je ako ne cistis stan i ako zivotinje ne tretiras protiv parazita i ne odrzavas cistim. A toliki idiot valjda niko nije. Moje dete je pravo iz porodilista doneto u stan u kom je citavu deceniju proveo pas, i to dugodlaki i hvala Bogu, ziva je i zdrava, ima normalan odnos prema zivotinjama i sve do polaska u vrtic, do susreta sa novim infekcijama, skoro ni kijavicu nije imala.

To je toliko tesko objasniti nekima, da nema dalje.

Macku drzim u stanu koji je veliki a u parteru, tako da ona izadje malo da proseta u dvoriste koje je izmedju dve zgrade, obavi fizioloske potrebe i vrati se. U stanu su sva mesta njena sem starog monitora sa koga je onaj moj tera. Inace uvek me prati i spavamo zagrljene.

To je i meni palo na pamet. Moje macke, i muska i zenska, su preko noci ili zakljucani u magacinu ili, ako ih nisam nasla u vreme zatvaranja, kod komsije na tavanu sa senom. A desi se da narocito Macak okasni pa me doziva da mu otkljucam magacin. :lol: Kuja je nocu pustena ali i onda najvise voli svoju kucicu, ev. se malo parkira pred vrata ali ipak, kucica je4 oblozena stiroporom i u njoj ima savijeno dvopersonsko cebe a pred vratima samo krparu. :lol:

Back