Gde drzite ljubimce?

• Začetnik teme Začetnik teme NICS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Psi: jazavicar i madjarski puli su u dvoristu. Puli trckara ceo dan ima neverovatno puno energije. Kad mu je toplo skoci u malo jezero - sto imamo u basti, pa se posle izlezava na pesku. Stalno je neverovatno prljav, preko zime ga ne kupam jer se susi 2 dana. Nemoguce ga drzati unutra. Kuca im je na terasi, gde vetar ne duva - spavaju zajedno, nabacali smo im bunde, stare kapute da im ne bude hladno...sve redovno cistimo. Imaju uvek zastitu od parazita. Preko zime cesto spavaju unutra u pretsoblju kad je hladnije ili kad jako pada kisa ili sneg. Ponekad spavaju u pretsoblju preko dana kad su vrata otvorena jer je lepo vreme pa nas tako posmatraju.
Macor je unutra kad zeli da udje a napolju kad bi da izadje. Stane ispred vrata i mjauce pa ga pustimo da ide gde god hoce. Radi sta god hoce kad hoce. Razmazen je skroz. :)

Ja moje ljubimce drzim u stanu. Imam morske prasice i samim tim ne postoji varijanta dvorista.
Pustamo ih redovno da trckaraju i razlete se svuda...
A kad treba da ih vratim nazad, samo susnem kesom za hranu i brzinom svetlosti se stvore kod mojih nogu...

Zapravo, zavisi i od duzine lanca, mislim da je u boljoj poziciji moja malecka mesanka (10tak kg) na lancu od 7,5m (i + sam mu dodala jedan stari povodnik tako da je preko 8m-preko dana jer je ujedljiva, nocu je pustena) nego komsijin NO u boksu 2x2m.

Ja imam mačke, ali pošto je moj stan u prizemlju, one slobodno izlaze i ulaze kroz prozor, tako da njihovo kretanje nije ograničeno. Zato, nažalost, i ne žive dugo, ali niti mogu, niti hoću da im zabranim kontakt sa prirodom i spoljnim svetom.

Joj....i ja imam dosta macaka. Dok su mali ja ih zatvarama da lepo porastu do 4-5 mes. Posle toga ih polako pustam u dvoriste i oni se lagano privikavaju da zive u dvoristu i da budu u prirodi. I to je tacno da ne zive dugo ...2 godine malo duze ili krace. Jako mi je tesko zbog toga ali mislim da su ljudi sebicni i da treba pustiti macke da zive u prirodi. I moje macke tako nestaju....ne znam sta im se dogodi. Inace zivim na periferiji i stvarno je lepo za mace a jedina opasnost su im psi. Desilo mi se tako (posto ih tako stalno pustam pa zatvaram nocu da im se nesto ne dogodi) da ih pustim na 15 minuta i one nestanu ili ih ostavim par dana u dvoristu i nista im se ne dogodi. Znaci ne vredi treba ih pustiti da zive u prirodi pa kako se snadju. Pre par dana mi je nestao macak star 1 god. i 3 meseca i ne znam sta je moglo da mu se dogodi jer nikad nije izlazio iz dvorista. Stalno kazem da vise necu da ih pustam napolje ali im je zivot u kuci i zatvorenom prostoru robija. Ne zna se sta je gore za njih.

Joj....i ja imam dosta macaka. Dok su mali ja ih zatvarama da lepo porastu do 4-5 mes. Posle toga ih polako pustam u dvoriste i oni se lagano privikavaju da zive u dvoristu i da budu u prirodi. I to je tacno da ne zive dugo ...2 godine malo duze ili krace. Jako mi je tesko zbog toga ali mislim da su ljudi sebicni i da treba pustiti macke da zive u prirodi. I moje macke tako nestaju....ne znam sta im se dogodi. Inace zivim na periferiji i stvarno je lepo za mace a jedina opasnost su im psi. Desilo mi se tako (posto ih tako stalno pustam pa zatvaram nocu da im se nesto ne dogodi) da ih pustim na 15 minuta i one nestanu ili ih ostavim par dana u dvoristu i nista im se ne dogodi. Znaci ne vredi treba ih pustiti da zive u prirodi pa kako se snadju. Pre par dana mi je nestao macak star 1 god. i 3 meseca i ne znam sta je moglo da mu se dogodi jer nikad nije izlazio iz dvorista. Stalno kazem da vise necu da ih pustam napolje ali im je zivot u kuci i zatvorenom prostoru robija. Ne zna se sta je gore za njih.

:eek:

Znas kako, moj pas je kulturniji i cistiji od 90% ljudi koje znam, dlaka joj je kratka i vecina je ostane na cetki. Opet, u dvoristu je iskljucivo jer je pre svega pas cuvar. Prethodni pas je bio u kuci i nije mu bilo tesno, naprotiv, mogao je da izadje kad hoce ali je voleo da bude uz nas.

Znas kako, moj pas je kulturniji i cistiji od 90% ljudi koje znam, dlaka joj je kratka i vecina je ostane na cetki. Opet, u dvoristu je iskljucivo jer je pre svega pas cuvar. Prethodni pas je bio u kuci i nije mu bilo tesno, naprotiv, mogao je da izadje kad hoce ali je voleo da bude uz nas.

Pa vidi, svaki vlasnik koji drži psa u stanu kaže da je njegov pas čist, uredan i sl.

A hoces da ti pricam gdje sam ulazio u stanove, gdje se pas izvali na bračnom krevetu..
ili gdje u stanu ima po 10 mačaka, i hodaju po sudoperu i stolu u trpezariji.

Pekinezer je ok da se drzi u stanu, ali vučijaka, rotvajlera, dobermana držat u stanu.. Za mene neshvatljivo.

Poslednja izmena:
Recimo u Zakonu o dobrobiti zivotinja pise da zivotinji treba da se obezbedi dovoljno prostora i aktivnosti, kao i odgovarajuca mikroklima, OK, nemacki ovcar podnosi zimu ali niko ne moze da me ubedi da je za njega dovoljno da zivi u boksu 2x2m i da jednom dnevno pola sata protrci i to na lancu.

Recimo u Zakonu o dobrobiti zivotinja pise da zivotinji treba da se obezbedi dovoljno prostora i aktivnosti, kao i odgovarajuca mikroklima, OK, nemacki ovcar podnosi zimu ali niko ne moze da me ubedi da je za njega dovoljno da zivi u boksu 2x2m i da jednom dnevno pola sata protrci i to na lancu.

Ja jos nigdje nisam vidio vucijaka na lancu. Svi su ili u boxu ili slobodno šetaju dvorištem.
Al vidis, kako im ne odgovara box, jos manje im odgovara stan.

Pas je drustvena zivotinja i voli da provodi vreme sa svojim ljudskim "coporom" pa ako vec mora da bude zatvoren, bolje da bude makar sa ljudima u stanu nego sam u kavezu. Uostalom, gde ti zivis kad ne vidjas pse koji su uglavnom zatvoreni u boksu?! U nekoj ekoloski osvescenoj zemlji gde stranka zelenih na svakim izborima udje u parlament?

Pas je drustvena zivotinja i voli da provodi vreme sa svojim ljudskim "coporom" pa ako vec mora da bude zatvoren, bolje da bude makar sa ljudima u stanu nego sam u kavezu. Uostalom, gde ti zivis kad ne vidjas pse koji su uglavnom zatvoreni u boksu?! U nekoj ekoloski osvescenoj zemlji gde stranka zelenih na svakim izborima udje u parlament?

Gdje sam ja napisao da ne vidjam pse zatvorene u boxu ? :aha:

Pozdrav, ja sam nova na ovom forumu i moj tekst je indirektno vezan za temu gde drzite ljubimce...Naime,imam prelepog labradora Djoleta koji je star 8 meseci i decko i ja smo ga drzali u kuci sa dvoristem jos dok je bio mali mali...decko je u medjuvremenu nasao posao u inostranstvu pa sam presla kod mojih koji nemaju uslove za psa, ja sam se mnogo vezala za njega i kada sam se selila odvela sam ga kod bake u selo,medjutim zena ima preko 80 godina i to je bilo privremeno resenje...sad nemam uslove da ga drzim u dvoristu a ne bih ga davala a jos manje prodavala...da li neko od vas ima prazan boks ili kucicu u svom dvoristu a voli ili ima labradora,retrivera, ja zivim u Visnjickoj banji...mozemo da se dogovorimo i da placam mesecno, samo da ne dajem psa...ili ako znate nekog ko ima boks kod sebe...Djole je mnogo umiljat i pametan pas a obozava da upoznaje druge pse...

Back