Gaza: 23 godine Hamasa

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
15_1.jpg
]

IslamBosna.ba - Ogromna gužva, ljudi mašu zastavama Hamasa, automobili i zgrade okićene s zelenim 'bajracima' - slika Gaze u utorak, gdje je održan miting u čast proslave 23. godine od osnivanja Hamasa. Hamas je osnovan 1987. godine, nakon početka prvog ustanka, intafade protiv izraelske okupacije. Naziv organizacije je arapski akronim za Islamski pokret otpora. Izrael, SAD i EU smatraju ga terorističkom organizacijom, a njene pristalice legitimnim pokretom otpora.
„Shodno pravednim uslovima Hamas će po drugi put ubjedljivo pobjediti na svim palestinskim područjima“, izjavio je premijer Gaze Ismail Haniyeh, dodajući da će Hamas dobiti Zapadnu obalu i Gazu s više glasova nego prije.
Tokom govora prilikom obilježavanja 23. godišnjice osnivanja Hamasa, Haniyeh se osvrnuo na odluku Vrhovnog suda u Ramallahu koji je ustanovio da je odluka Palestinske samouprave (PA) o otkazivanju lokalnih izbora na Zapadnoj obali nezakonita. Sud je naložio da novi datum izbora mora biti imanentno određen.
Govoru premijera prisustvovalo je hiljadama pristalica Hamasa, a u svom govoru on se osvrnuo na neuspjeh mirovnog procesa koji je pokrenula američka vlada, ali i na komentare objavljene u izraelskoj štampi koja piše da bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu jedino u zamjenu za priznanje Izraela kao jevrejske države od strane Abbasa obustavio izgradnju naselja. „Hamas neće priznati Izrael“, poručio je Haniyeh. „Sve dok nastavlja s okupacijom palestinske zemlje, Izrael je neprijatelj i ne postoji budućnost za okupaciju“.

On je također izjavio da je nastavak pregovora s Izraelom od strane palestinske samouprave beskorisan, i pozvao Fatah da prestane pokušavati s pregovorima za koje je izjavio da stoje na putu palestinskom jedinstvu.
Na skupu su lideri Hamasa pohvalili historijsku borbu protiv Izraela i odbacili tvrdnje, uključujući i neke navodne ankete, da Hamas gubi tlo pod nogama. “Haman nije pao, Hamas nije poražen”, izjavio je Haniyeh. Učiteljica iz Gaze, Džemila Hatab (48), na proslavu je došla s dva sina i pet unuka: “Vjerujem Hamasu jer su oni jedini na svijetu koji još uvijek kaže NE Americi i Izraelu”.Hamasov službenik Osama Muzini nazvao je miting referendumom Hamasove popularnosti.
"Svi ljudi su došli da ohrabre Hamas i njegov pokret otpora", kazao je.

IslamBosna.ba

Mislim da Palestina mora postati drzavom jer to je uslov da se ustali mir na Bliskom Istoku.Ono sto hoce Hamas je nesto normalno i mislim da su oni samo jedni ustanici koji su podigli glas protiv Izraelskog fasizma jer Palestinci nisu mogli sjedeti skrstenih ruku i gledati kako se raseljava Palestina i drzi pod okupacijom.Mislim da ako pobijedi Hamas i cijeloj Palestini da ce u buducnosti Palestina postati Islamskom drzavom i da ce to biti jedna dobra solucija za Palestinski narod.Inace u Palestinskom narodu ima 97% muslimana a 3% Krscana tako da bi pobjedom Hamasa i ustolicenju Hamasa kao lidera Palestine bila veca vjerovatnoca da Palestina zaista postane drzavom jer svijet je tako odlucio da prizna Palestinu kao neszavisnu drzavu pa se zato nadam da ce i UN priznati Palestinu kao nezavisnsu drzavu i time primorati Izrael da se povuce sa okupiranih teritorija.Hamas je jedina organizacija u Palestini koja se bori za Islamsku drzavu Palestinu koja bi bila lijepa i sretna za sve Palestince.

palestine.gif

Mapa Palestine

Hvala Bogu pa ce prestati i sa tim jer Izraelci ne mogu vjecno da drze pod okupacijom dio Palestinske teritorije jer ta teritorija je predvidjena za Palestinsku drzavu.Dosta dugo Palestinci se bore za svoju drzavu i oni su jedan ugnjeteni narod koji zeli da ima svoju drzavu i na to ima svoja prava.Zamislite da je Izrael nastao na teritoriji jedne velike Palestine koja je bila na tom prostoru i u kome su vecinom zivjeli Arapi Palestinci i oni su nasilno protjerani sa svojih teritorija i zato prema svakom pravu je da se treba osnovati Palestina koja je u ovim granicama sa ove mape koja je postavljena gore i nadam se da ce se ta Palestina ostvariti jer dosta je bilo sa Izraelskim fasizmom jer proces osamostaljenja je neumoljiv.
Jedino sta mi se ne svidja kod Hamasa su njihove akcije a to su samoubialcki napadai koji su se desavali protiv Izraelaca.Mislim da taj tip ratovanja kod mene ne prolazi jer samoubilacki napadi su nesto sa cime se ja ne slazem ali bez ozbira da li vladao Hamas ili Fatah mislim da Palestina mora biti drzava i mora biti drzava u kome ce svi gradjani biti slobodni.Islamska drzava je jedan najbolji recept i ja se slazem sa tim jer takava drzava je najbolja jer vjerska drzava je po meni najbolji recept i ipak Palestina je jedna svijeta zemlja i ima pravo biti vjerskom drzavom i to se ne odnosi samo na muslimane nego i na malobrojen Krscane koji zele biti slobodni kao Palestinci.Znate li da Islamska drzava predvidja maksimalna prava za manjinske Krscane tako da bi tim tipom drzave Krscani uzivali i imali bi svoja zagaranmtovana prava i mogli bi Krscani cijelog svijeta da obilaze svoja svjetlista a Palestina bi bila Islamska drzava po tome sto su Palestinci vecinom muslimani i imaju pravo na svoju vjersku drzavu.

Izrael je drzava koja krsi osnovne principe pravde i ne daje da se osnuje drzava Palestina i misli da moze zadrzati okupiranu teritoriju tek tako.Mislim da Izrael grijesi i da ne moze drzati u posjedu ono sto nije njihovo jer zelja Palestinaca se mora postovati i oni moraju znati da Palestinci zele samo ono sto im je oduzeto okupacijom iz 1967 godine.Izrael je poznat u svijetu kao drzava koja krsi ljudska prava Palestinaca tako da ce jednog dana i Amerika otkazati naklonost Izraelu i ona ce intervenisati i reci stop Izraelu ali ipak najbolja uzdanica Palestinaca je njihova snaga i zelja za Palestinom koja ce biti nezavisna i kojom ce upravljati ljudi koji su izabrani od naroda.Ako je Hamas izabran od naroda da vlada Palestinom onda tu nema nikakvog spora onda se mora dopustiti Hamasu da p[redje na vodecu poziciju Palestine i da ona predstavlja Palestinu u buducim pregovorima.Inace sa Hamasom Palestina ima priliku da postane Islamskom drzavom i to je nesto sto zeli i Saudijska Arabija koja je zapravo vjerska drzava i koja zeli da jednog dana bude oslobodjen Jerusalem i sve Palestinske teritorije.Ipak Jerusalem je svijeti grad za muslimane i muslimani nece dopustiti da Jerusalem bude pod okupacijom jer oni zele da imaju svoj svijeti grad i da njime upravljaju i da jednog dana Palestina bude slobodna i da se u Palestinu vrate sve izbjeglice koje su raseljene.Ipak se u Jerusalemu nalazi Mesdzidil Aksaa koja je trece svjetliste muslimana i zato podrazumijeva se da se muslimani ne mogu odreci svog svjetilista i da ce se boriti do posljednjeg dok Jerusalem i ostali gradovi ne budu oslobodjeni od okupatora.

Kako tako mozes pricati?Zna se dobro da su Izraelci okupatori i da cine zlocine nad Palestincima i zato me cudi zbog cega podrzavas Izraelce u njihovoj namjeri jer oni su jedni obicni okupatori na Palestinskoj zemlji.Oni se trebaju povuci i da ostave Palestince da sami organizuju drzavu koja bi bila po njihovoj mjeri.Mislim da grijesis ako mislis da ce proces osamostaljenja Palestine potrajati dugo jer realna je stvar da Palestina ide ka nezavisnosti i da ce postati uskoro nezavisna.Znate li da su u Palestini nalaze svijeta mjesta za muslimane i da se u Jerusalemu nalazi Mesdzidil Aksaa Dzamija koja je svijeta za muslimane.Ja jedva cekam da Palestina uspostavi svoju drzavnost na Palestinskoj teritoriji i da se vrate sve izbjeglice jer to ce biti nuzno kako bi se Palestina napunila Palestincima koji su davno istjerani sa svojih ognjista. Morate imati razumijevanja da Palestinci muce muku i da Izraelci vrse nad njima teror.Evo sad cu vam pokazati svijeto mjesto muslimana u Jerusalemu i ta Dzamija pripada istocnom Jerusalemu kao i Stari Grad.Ova Dzamija Mesdzidil Aksaa je treca po vaznosti Dzamija u Islamu odmah poslije Mekke i Medine.Znate li koju vrijednost ima ta Dzamija i koju uopce vrijednost ima grad Jerusalem jer to je zacudjujuci podatak da su se muslimani prvo okretalai u pravcu Jerusalema i molili se u tom pravcu pa poslije je promijenjen pravac i muslimani su se poceli okretati ka Mekki odnosno Kabi.

bxk9360mesquitaalaqsaje.jpg

Mesdzidil Aksaa - pri pravac molitve kod muslimana dok nije promijenjeno da se muslimani klanjaju u pravcu Mekke.

Ти си стварно много залуђен минго?

Неможешживети са онимакоји другачије мисле?

И сигурно ти је ближи неки умазани арапин из јордана неко први комшија Србин?

Лечи се.

Ти си стварно много залуђен минго?

Неможешживети са онимакоји другачије мисле?

И сигурно ти је ближи неки умазани арапин из јордана неко први комшија Србин?

Лечи се.

Jes da mi je prvi komsija Mile i da ga postujem i ponekad posjecujemo se i tako to.Ali kad bi doslo do "onoga" sigurno bi bilo pitanje ko koga bi prije zaklao jer takvo je vrijeme na Balkanu.Zato mogu zivjeti sa Srbinom komsijom ali znam sta ce mi uraditi ako mu okrenem ledja.Zato uvijek treba da sam na oprezu.
Ovako kad bih zivio sa Arapima bio bih u boljem stanju jer bih mogao dati kcer Arapima da se zabavljaju ili sestru udati za Arapina jer drazi mi je Arapin od Srbina bez obzira koliko su Srbi bijela rasa.Meni su Arapi bas simpaticni i onako crnomanjasti tamnije boje ali zato peru d.upe i isti su kao i ja.

Poslednja izmena:
Istina je da je Hamas imao neka djela koja se ne slazu za Islamskom pravdom a to su samoubilacki napadi tako da bih u ovom slucaju ispostovao violju Palestinskog naroda da izabere Hamas jer ako to narod zeli onda zasto da Hamas ne dodje na vlast.Inace Hamas se zalaze za Islamsku drzavu i to mi je veoma drago jer Islamska drzava Palestina bi bila jedino pravo rjesenje za Palestinski narod.Inace Izrael se mora povuci sa okupiranih teritorija i to bez daljenjeg se mora uciniti kako bi Palestina zazivjela i postala drzava u pravom smislu jer bez Palestine muslimani su veoma nervozni i zele da se bore protiv Izraelskog okupatora.Inace Palestina je jedna lijepa teritorija i to je vrlo lijepa teritorija da ima puno lijepih gradova i starih gradjevina tako da je Palestina jedno lijepo stjeciste turizma koji bi se odvijao u Palestinskoj drzavi.

Mingo, sto se ne odselis u neku muslimansku zemlju umesto sto nas ovde smaras? :roll:

Mislim da se i Srbi moraju navici na muslimane jer ovo sto ja mislim misle i ostali muslimani jer oni pate zbog Palestine i Iraka i stvarno su zainteresovani za stanje na Bliskom Istoku.Mislim da nema razloga da idem u muslimanksu zemlju jer kad moja porodica zivi na Balkanu onda je normalno da cu i ja zivujeti na Balkanu ali kao musliman a ne kao pravoslavac.Srbi se ne mogu nadati od muslimana da postanu pravoslavci jer muslimani zele da imaju jednaka prava u drzavi Srbiji i da se mole Allahu i da klanjaju.

Mislim da je Palestina za sve nas goruce pitanje jer se radi o jednom svjetskom problemu i krsenju ljudskih prava a ovaj fgorum predvidja da lijepo razgovaramo o tim problemima jer Palestina je ugrozena i treba da se pomogne njoj kako bi stekla nezavisnost.Cudi me da neki sa foruma podrzavaju Izraelsku politiku prema Palestincima a kad sa druge strane osudjuju Albance za ponasanje prema Srbima.Mislim da se mora relano sagledati situacija i da se Palestini da podrska kako da dospe do nezavisnosti i kako bi se izraelske trupe mogle povuci sa okupiranih teritorija a Palestina je mnogo lijepa tako da mozete i sami vidjeti na mapi da je to jedna plodna zemlja koja treba da se cuva i koja pripada Palestincima jer Palestinci su nekada zivjeli na tim prostorima dok nisu raseljeni sa svojih ognjista.Mislim da morate razumijeti da Palestina ne moze da ceka jer ona zeli da da zahtjev u UNu da se prizna kao nezavisna drzava i da se pozove Izrael da ispostuje UNov zahtjev o povlacenju sa Palestinske teritorije kako bi Palestinci mogli imati po prvo put drzavu a Palestinci su jedan veoma plemenit narod tako da se mora njima dati podrska jer to je jedina opcija kako bi se pravda mogla zadovoljiti i kako bi i Srbi mogli sagledati pravdu sa jedne realne strane jer Izrael je mnogo pretjerao sa svojim terorom nad Palestincima i Palestinci se zuir da uzme stvari u svoje ruke i da preuzme duznost u gradjenju drzave Palestine.Vi morate shvatiti da je za muslimane Palestina svijeto mjesto i da se mora dozvoliti Palestini da osnuje svoju drzavu a to moze samo amerika uciniti i natjerati Izrael da se povuce sa Palestinske teritorije.Nije ovo nikakvo zamaranje nego je stvar kompleksna i zahtjeva dobro razmatranje i ovo je bolna tacka jedne svjetske politike koja je stavila jedan cijeli narod Palestinski u zavisnost od Izraela.

Slusaj mala mozda si mlada djevojka ali ti ne prilici da podrzavas Izraelce jer Izraelci su fasisti jer rade lose stvari prema Palestincima.Ti kao zensko moras bolje sagledati krsenje ljudskih prava u Palestini i vidjeti da Palestinci muce muku kako da se oslobode Izraelskog jarma i ti moras shvatiti time da Palestinci zele da imaju svoju drzavu i zele da se oslobode Izraelske zavisnosti jer jednostavno to su okupirane teritorije od Izraela i Palestina ima pravo na nezavisnost.Morate malo bolje shvatiti politiku a ne reci zivio Izrael.Izrael moze zivjeti i egzistirati sanmo na one granice koje su predvidjene UNom ali ne moze da se prosiri na istocni Jerusalem i na Palestinsku teritoriju jer to je nelegalno i to se ne moze dozvoliti niti priznati.Mene me je briga za Palestince jer su moji muslimani i osjecam da su to moja braca koja su na muci i koji vape za slobodom i drzavom Palestinom.Ti kao zensko morala bi shvatiti da je pravda na strani Palestinaca i da oni moraju dobiti svoju drzavu ali kakav ce ona biti da li Islamska ili sekularna to ce narod presuditi jer narod ima pravo izabrati u kojem ce sistemu drzave zivjeti.

Jedino sto mi se ne svidja kod Hamasa su samoubilacki napdi koji su izvodjeni prilikom pocetka Intifade.Mislim da Hamas moze postati dobra partija jer ona zasniva svoje ucenje na Islamu i mislim da jedna Palestina koja bi bila Islamska drzava bila dobra za Palestince jer Palestinci zele da zive u jednoj vjerskoj drzavi jer Palestina zasluzuje da zivi u vjerskoj drzavi jer Palestina je okicena religijom.Inace Palestina moze zivjeti sa svojom teritorijom i mislim da se moze ekonosmki opstati jer Palestinci su vrijedan narod i oni zele da unaprijede svoju drzavu koja bi bila znacajna turisticka zona za hodocasnike koji bi zeljeli obici Jerusalem i Betlehem.Mislim da je to od jedne velike vaznosti a ujedno svim muslimanima je drag Jerusalem tako da bi mnogi vjernici muslimani zeljeli posjetiti Jerusalem i Mesdzidil Aksaa Dzamiju koja je stara Dzamija i koja vapi za muslimanima.Mislim da jedino uspostavljanjem Islamske drzave se moze donijeti mir na Bliskom Istoku i Palestina moze postati tada Islamska drzava jer takav koncept drzave ima podrsku u narodu.

Palestina je jedna lijepa teritorija i mislim da ljepse nema.Palestinska teritorija koja treba postati Palestinskom drzavom je jedna od najljepsih teritorija Palestine i mislim da su gradovi kao sto su Nablus, Janin, Hebron, Jerihon, Betlehem i Jerusalem jedni od najljepsih gradova a da se medju njima pridruzuje i Gaza koja je na obali Sredozemnog mora.Palestina je vrlo rano potpala pod Islamsku vlast i to se negdje desilo 638 godine kada je Kalif Omar osvojio Jerusalem.Sav taj period u Palestini su zivjeli Arapi muslimani a bilo je takodjer i nesto Zidova i Krscana.Tako se zivjelo mirno sve dokle nisu doseljenici dosli i dok nisu poceli sa vrsenjem pritiska na starosjdelacki zivalj Palestine tako da se vrlo brzo ispraznila Palestina od Arapa i Arapi su postali potlaceni narod.Zato vam govorim da Palestinci bez obzira na sve moraju dobiti svoju drzavu i mora Amerika pretstai sa podrskom Izraelu tako da je vrijeme da se Palestini poda drzava u kojoj ce Palestinci uzivati i imati svoju maticnu zemlju i sa ponosom reci da su Palestinci.Posto je Hamas jak medju narodom i narod podrzava Hamas mislim da se moze doci do promjene u vrhu Palestinske uprave i da predsjednikom Palestine postane covjek iz redova Hamasa koji ce Palestinu voditi na svoj nacin i Palestini omoguciti stavranje drzave koja je tako neophodna za Palestince koji su godinama bili ugnjetavani od Izraelaca.

Mislim da Palestina mora postati drzavom i da ona mora da se oporavi od dugogodisnje okupacije jer Izraelska okupacija je bila surova po Palestince.Mislim da Hamas moze biti jedan od predvodinika Palestine i da moze sa Hamasom da se dobije drzava jer Hamas je striktan oko ocuvanja Palestinskih granica jer Hamas ne pregovara oko pitanaj granica Palestinske teritorije i oni su za neprikosnoveno povlacenje Izraelskih trupa sa Palestinske teritorije ukljucujuci povlacenje Izraela iz istocnog Jerusalema koje ce biti buduce sjediste Palestinske drzave.Moramo svi znati da je Palestina vazna po muslimane i da jedino ocuvanjem Palestinske drzave se moze ocuvati Arapski duh u Palestini i Islam koja je okosnica Palestinskog pokreta.Mislim da Krscani mogu biti mirni u Palestini i da se trebaju sloziti oko Islamske Palestine jer jedino takva Palestina moze dati rezultata jer Islamska drzava za Palestinu predstavlja punu nezavisnost u suverenitet granicama Palestine.Svi se sjecamo Jasera Arafata koji je bio jedan od najboljih ljudi u Palestini i on je bio jedan covjek koji je zivio za Palestinu i volio da ona sto prije postane nezavisnom drzavom i volio je da se taj plan sprovede jos ranije.Ali ipak Rahmetli Arafat je covjek koji ce ostati u sjecanju i koji ce biti sinonim za nezavisnu Palestinu i za borbu Palestinaca za Palestinu koja ce biti lijepa i pravedna drzava.Mislim da se u Gazi vec uveo Serijat i oni se sude po Serijatu tako da je Gaza sada Islamska uprava koja upravlja Gazom i mislim da ce sa gazom i ostali dijelovi Palestine da se pridruze osamostaljenju i da ce Palestina uskoro postati drzavom.Vjerujem da ce Palestina postati Islamskom drzavom i vjerujem da ce se sto prije Palestina priznati u UNu.

Poslednja izmena:

Back