Game Of Thrones

Sad razmišljam nešto Bogu sa mnogo lica - koja je zapravo povlastica voditi se njegovim načelima? Mislim, sa druge strane, ni Sedmoro nisu nešto bolji jer se nikad ne oglašavaju i ne čine apsolutno ništa, oni mi čak imaju najviše sličnosti sa hrišćanstvom, što i sam Sparrow propoveda. Ali Many-faced god čak traži aktivno učešće u vidu ubijanja, a šta zauzvrat daje, ako išta daje?

Sad razmišljam nešto Bogu sa mnogo lica - koja je zapravo povlastica voditi se njegovim načelima? Mislim, sa druge strane, ni Sedmoro nisu nešto bolji jer se nikad ne oglašavaju i ne čine apsolutno ništa, oni mi čak imaju najviše sličnosti sa hrišćanstvom, što i sam Sparrow propoveda. Ali Many-faced god čak traži aktivno učešće u vidu ubijanja, a šta zauzvrat daje, ako išta daje?

Sve je to izmiješano...Sedmoro po nekim aspektima objedinjavaju politeizam i monoteizam.

Po mom mišljenju, zapravo Gospodar svjetlosti mnogo dijeli zajedničko sa hrišćanskim bogom - zasnivajući se na isključivom priznavanju njega, te vječne borbe sa onom mračnom stranom (Đavolom). Toga nema u Vjeri Sedmoro, uopšte. I militantno širenje, uključujući i spaljivanje, ima određene zajedničke aspekte sa dijelovima mračnije strane hrišćanske prošlosti.

Ali R'lor je takođe i jedan od retkih koji uzvraća uslugu, zbog toga sam poistovetio Sedmoro sa hrišćanstvom jer je kod njih sve svedeno na molitvu i skrušenost, potreba da se prigrli siromaštvo i čeka after-life (iako ne eksplicitno rečeno). Nikad Sedmoro nije oživelo nekog, a to je recimo veoma velika stvar :lol:
Sad su se čak i Stari bogovi donekle aktivirali, ako njih smatramo odgovornim za Brenovu mogućnost viđenja prošlosti.

Many-Faced God je Grim Reaper ili Had, smrt. Smrt - koja dolazi u mnogo oblika i ima puno lica. Faceless men,profi ubice, zapravo samo sluze bogu smrti.

Lord of light mene je malo podsetio na Amon Ra, egipatskog boga sunca i svetlosti, a deo price "prince that was promised" definitivno vuce na hriscanstvo, mozda i na budizam malo.

Vera sedmoro opet za centralnu temu ima crkvu, religiju institucionalizovanu od strane drzave, deizam. Nije bitno u sta tacno verujes (zato se ti bogovi nesto ni ne pominju, niti objasnjavaju) crkva ce da ti kaze u sta da verujes i kakav treba da budes.

Many-Faced God je Grim Reaper ili Had, smrt. Smrt - koja dolazi u mnogo oblika i ima puno lica. Faceless men,profi ubice, zapravo samo sluze bogu smrti.

Lord of light mene je malo podsetio na Amon Ra, egipatskog boga sunca i svetlosti, a deo price "prince that was promised" definitivno vuce na hriscanstvo, mozda i na budizam malo.

Vera sedmoro opet za centralnu temu ima crkvu, religiju institucionalizovanu od strane drzave, deizam. Nije bitno u sta tacno verujes (zato se ti bogovi nesto ni ne pominju, niti objasnjavaju) crkva ce da ti kaze u sta da verujes i kakav treba da budes.

Isto i Stranac kao jedan od sedmoro moze da se posmatra kao bog smrti. Meni cela ta vera sedmoro najvise vuce na hriscanstvo jer podseca na sveto trojstvo, vise lica jednog istog boga.

Postoji neka teorija da je Many Faced zapravo Stranger u Seven religiji.

- - - - - - - - - -

Evo i linka
The House of Black and White contains a public shrine with idols of many death gods, including the Stranger.
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Stranger_(the_Seven)

Postoji neka teorija da je Many Faced zapravo Stranger u Seven religiji.

- - - - - - - - - -

Evo i linka

http://awoiaf.westeros.org/index.php/Stranger_(the_Seven)

Ali ako baš pratimo scene iz serije, u njihovoj kući postoji gomilu statua Many-Faced God, preuzetih iz svih religija. Oni tvrde da su to sve druga lica sve jednog te istog boga. Ne bih rekao da je Stranac jedinstven.

U svakom slučaju, je li se iko još kladi možda na onoj Vesteroškoj prognozi? :D Da daju HBO GO besplatno promociju na mjesec dana, odavno bih se priključio...

shit-just-got-real-1.jpg

Na to sam odmah pomislio.
Nije nemoguce,zasto ne,nismo videli kako umire(neke smo videli kako umiru,pa opet ozive).

Mogo previše bi to bilo likova koji se vraćaju, pogotovo ukoliko
se sinopsis finalne epizode odnosi na Kejtlin Stark
.

Nego ljudi, što se zbiva ako Tomen odapne kapke?

Vrabac (ukoliko ga Sersi do tada ne smakne) piše pismo Deneris da preuzme presto, kao doslovno jedinoj preostaloj nasljednici Egonove loze?

Za kraj, podsjetimo se jedne scene iz 3. sezone.

Smeđe, plavo, zeleno

Merin Trent ima smeđe boje očiju, i redom je prvi:

ser-meryn-trant-got-1280jpg-b74193_1280w.jpg

Ko sa Arjinog spiska ima plave i zelene boje očiju?

Poslednja izmena:
Mogo previše bi to bilo likova koji se vraćaju, pogotovo ukoliko
se sinopsis finalne epizode odnosi na Kejtlin Stark
.

Nego ljudi, što se zbiva ako Tomen odapne kapke?

Vrabac (ukoliko ga Sersi do tada ne smakne) piše pismo Deneris da preuzme presto, kao doslovno jedinoj preostaloj nasljednici Egonove loze?

Za kraj, podsjetimo se jedne scene iz 3. sezone.

Smeđe, plavo, zeleno

Merin Trent ima smeđe boje očiju, i redom je prvi:

ser-meryn-trant-got-1280jpg-b74193_1280w.jpg

Ko sa Arjinog spiska ima plave i zelene boje očiju?

mozda ce da doda melisandru,ionako je rekla da ce se opet videti :lol:a M i ima zelenkaste oci..a mozda ova sto je juri da je ubije ima plave oci...i eto resen problem:lol:

Back