Гај Јулије Цезар

....ali Tita doslovno svariti nisam mogao.
Ниси једини, има их још који ту битангу нису могли сварити, но шта да се ради.

На страну то. Један баш добар документарац кроз који је обрађен грађански рат те сукоб Цезара и Помпеја.
 
Веома добар опширнији документарац који обрађује римски грађански рат, сукобе који су га пратили те догађаје који ће узроковати Цезаров крај 44.године п.н.е
 
Светонију кроз дјело "Дванаест Цезара" тенденциозност бјеше заштитни знак. Ипак није лоше кроз приложени аудио запис послушати како је кроз свој рад описао живот и дјело Гаја Јулија.
 
Филмска обрада живота Гаја Јулија кроз веома добру мини-серију "Caesar" из 2002.године. У серији има неколико историјских нетачности, малчице се робовало укусу америчке публике и гледљивости на штету вјеродостојности, али сасвим добро урађена серија, или дугометражни играни филм од 3 сата, која помаже да разумијемо и то вријеме и Цезарова дјјела.
 
Кроз одличну серију Rome (2005-7), једну од најбољих серија посвећених историјским темама икад, у првој сезони обрађен је Гај Јулијево путешествије у тим временима од галских ратова до атентата. Кроз коју је обрађена политичкеа борба, игре и интриге које су пратиле та бурна времена у историји Рима.
 
@Khal Drogo nedavno je konačno izašao priručnik Žarka Petkovića o antičkom svetu (povodom jubilarne 130-godišnjice Srpske književne zadruge), koji dosta sažeto i uspešno prikazuje celo to razdoblje. Verujem da bi te interesovala knjiga. Evo stranica koje su posvećene Kajsaru (152-157):

1000006683.jpg

1000006684.jpg
1000006685.jpg

1000006686.jpg
 

Back
Top