FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fetel protiv Vebera: igra li Red Bul fer igru?

"Sebastijan je odnazad imao ogroman pritisak Hamiltona, zato je morao da napadne Marka", objasnjava Horner. "Nas prioritet u tom trenutku je bio da pobedimo na trci. Sve i da su zamenili pozicije mi bi ostali na prvom i drugom mestu. Mi tu govorimo o 43 poena, cime bi se oba nasa vozaca odlepila u generalnom plasmanu od Meklarenovih vozaca". Medjutim desilo se suprotno.

.

Ovaj ce brzo shvatiti kako lupeta.
Ako je Webber kocio Vettela i doveo ga pod pritisak Lewisa,kako bi to onda oni imali sigurnih 1-2,kad logika kaze da bi Lewis jos zesce pritisnuo Webbera(sporijeg) i verovatno ga prestigao.:roll:

.Webera
giljotiini-1.gif

"Ja bih,kume,da mi to koljemo.Ionako ce posle da prica kako smo je klali" :lol:

То цимање које је Вебер направио се десило у тренутку док му је Фетел тек био код задње осовине, и ту нема ништа чудно, то доста возача ради када се брани, друга би ствар била да је Вебер цимао кад је Фетел већ био изравнат.
Фетел је кренуо на десно јер је очекивао да ће се и Вебер такође померити у десно, а то би био чист поклон...

Ове сезоне са јавља нешто што ми баш није драго, а то су тимске калкулације са горивом и гумама, и ту има доста простора за манипулације (што се тиче самих возача у тиму)

To si u pravu sa gorivom. Ako je Veber pred sudar zaista bio prebacio u modus stednje goriva (rekao Horner), kako to da je onda imao snage da juri Meklarene kad su mu javili da oni stede gorivo? Jeste da je imao nove gume, ali je morao i muski da nagazi.

To si u pravu sa gorivom. Ako je Veber pred sudar zaista bio prebacio u modus stednje goriva (rekao Horner), kako to da je onda imao snage da juri Meklarene kad su mu javili da oni stede gorivo? Jeste da je imao nove gume, ali je morao i muski da nagazi.

Управо тако.
Ако се добро сећам, а мислим да сећам, Вебер је након тог принудног пита возио круг 1:29.2xx, а сада видим да му је најбржи круг 1:29.195 и то је постигао у 54-ом кругу, што значи да је баш "нагазио" по гасу после тог инцидента.
Ок, нове гуме су ту, али таква времена се не могу постизати у моду за штедњу горива.
Онда се поставља управо то твоје питање, како је могао толико да форсира ако је требао да буде у моду за штедњу горива? :confused::think:
Односно да ли је Вебер заиста требао да оде у мод за штедњу горива када су му то рекли?
Нећу да кажем како фаворизују Фетела али ипак има неких нејасноћа

ljudi za sve je kriv luis hamilton jer je pritiskao vetela a njih dvojica su samo koleteralna šteta meklarenovog tandema koji su ih u pravom smislu reči pregazili. samo nek i dalje stampedo bikova srlja ispred srebrnih strela.

Koliko sam ja video, a nosim naocare, Webber je vrlo malo ostavio prostora Vettelu i time ga je naterao na prljav deo staze. Normalno je da pri brzini od 300km/h dolaskom na takav deo, auto bas ne ide pravolinijski i dodje do iznenadnog klizanja....

Webber je kriv i tačka :)

Poslusajmo savet iskusnog forumasa.:D
Osvrnuo bih se,jos jednom,na Tasmanovu konstataciju da je Webber cimnuo ulevo ,dok mu je Vettel jos bio iza ili tek poceo da ga napada.To jeste tacno,ali je u istom rangu kao i Vettelovo cimanje u desnu stranu pred sudar.Brzina je i u prvom slucaju oko 300 km/h i ja mislim da je to Vettel shvatio kao provokaciju i da je samo uzvratio istom merom.
Problem je sto se Webber nije pomerio,kao Vettel na pocetku i doslo je do sudara.
Ne kazem da ga je trebao pustiti,ali je Webber bio dosta bezobrazan,a Vettel malo iznerviran i brzoplet.
Uostalom,potonja borba dva McLarena je najbolji primer kako su bikovi trebali postupiti.Prvo je Lewis korektno dozvolio Buttonu da ga prestigne,a onda mu se ovaj revansirao istom merom opreznosti u sledecoj krivini.A mogli su obojica da tvrdoglavo "brane " poziciju.

Poslusajmo savet iskusnog forumasa.:D
Osvrnuo bih se,jos jednom,na Tasmanovu konstataciju da je Webber cimnuo ulevo ,dok mu je Vettel jos bio iza ili tek poceo da ga napada.To jeste tacno,ali je u istom rangu kao i Vettelovo cimanje u desnu stranu pred sudar.Brzina je i u prvom slucaju oko 300 km/h i ja mislim da je to Vettel shvatio kao provokaciju i da je samo uzvratio istom merom.
Problem je sto se Webber nije pomerio,kao Vettel na pocetku i doslo je do sudara.
Ne kazem da ga je trebao pustiti,ali je Webber bio dosta bezobrazan,a Vettel malo iznerviran i brzoplet.
Uostalom,potonja borba dva McLarena je najbolji primer kako su bikovi trebali postupiti.Prvo je Lewis korektno dozvolio Buttonu da ga prestigne,a onda mu se ovaj revansirao istom merom opreznosti u sledecoj krivini.A mogli su obojica da tvrdoglavo "brane " poziciju.

Није то у истом рангу.
Веберов маневар је имао за циљ одбрану позиције, док Фетелов није.
Видим да се по неким форумима провлачи оно правило 2/3 болида, али то правило важи за кривине.
Просто и једноставно :) Вебер је на почетку цимнуо мало у леву страну али и поред тога није одгурао Фетела на траву, значи то је све у границама дозвољеног. И након тога Вебер иде апсолутно праволинијски. Док је Фетел тај који почиње да иде на десну страну, иако је он њега претекао за пола болида и више, то нема везе, Вебер држи своју путању и немора да се помера, Фетел је ушао у њега.
Вебер је заузео своју путању а Фетел је тај који је требао да процени да ли може туда да прође или не.
И она Фетелова изјава како је изгубио болид на кочењу па је зато ударио Вебера не пије воду јер још нису дошли до места за кочење.
Фетел је очекивао да ће се Вебер померити, и то је логично када причамо о возачу који вози заједно са тобом у тиму, али није логично када се зна да сте вас двојица директни конкуренти за титулу.

Већина возача се сложила да је Фетел погрешио.

Треба бити објективан, ја знам да велика већина овде сматра Фетела за бољег возача, већег талента и ја сам у тој групи, али сада је он направио грешку и шта је ту је. Очигледно је да Вебер ове сезоне вози "као никад" јер је свестан да га године сустижу а и питање је када ће и да ли имати овако конкурентан болид.

Zan Tod se nada povratku KERSa

Zan Tod, koji se od oktobra 2009. nalazi na poziciji predsednika Svetske automobilisticke federacije FIA, nada se da ce sistem za ponovno dobijanje energije KERS biti vracen vec sledece godine u bolide F1. Francuz je za "Auto motor und sport" izjavio: "Ne raduje me cinjenica da su se timovi jednoglasno slozili protiv upotrebe KERS u sezoni 2010. A ja se licno zalazem za to da se ta odluka preinaci u 2011. godini."

Ponovno uvodjenje KERS paralelno sa uvodjenjem novih motora od 2013. prema Todu nema smisla: "Ne mozemo sebi priustiti da nista ne radimo dve i po godine." Svakim danom je pritisak na FIA navodno sve veci, a on kao neutralni posmatrac ne zeli da insistira na KERS, vec ce mu dovoljno biti da posmatra dobre trke. "Ali kao zvanicnik FIA ja moram da vrsim pritisak u pravcu uvodjenja ovog sistema. Samo na taj nacin nase reci imaju znacenje. Ne mozemo pustiti ceo automobilski svet da diskutuje o ekoloskim tehnologijama, a da mi u Formuli 1 ostanemo gluvi na sve. Onda bih morao opravdano da trpim kritike da sam nesto prespavao", kaze Tod.
...

Kersu se jedino raduje Mercedes, njihov je najbolje radio.

Danas sam napokon detaljno analizirao sudar i mislim da ovog puta ne mogu da krivim Webbera. Premotavao sam zilion puta onboard snimak i napravio par slika koje cu vam sad prezentovati.
I jos tome da pridodam onaj prvi utisak kad se desio sudar, kada sam u sebi rekao da je Vettel kriv.
Dakle...

Zelenom bojom je prikazano odstojanje Vettelovog tocka od bele linije.
To je momenat kad su maltene paralelno, Vettel je svega nekoliko centimetara ispred Webbera.

Zelenom bojom je prikazano jos vece odstojanje nego na prethodnoj slici, a to je momenat kada je Vettel otprilike polovinom ispred Webbera.
Zutom bojom je naglasen polozaj Vettelovog volana.
Zasto ima potrebu da jos vise skrece, kad je tacka kocenja na 120 metara, a to je samo nekih 50 metara ispred ove slike. Imao je dovoljno prostora da zadrzi ovu putanju.

Zelenom bojom je prikazano za sada najvece odstojanje Vettelovog tocka od bele linije. Cini mi se da je to oko metar, mozda cak i vise.
Zutom bojom je naglasen polozaj volana, koji i dalje stoji malo prema desno.
Ovo je trenutak sudara.
Tacka kocenja je maltene tu. On i dalje skrece udesno i udara Webbera.
Ovo je moje neko misljenje, neki se (nazalost :D ) nece sloziti sa mnom, ali mislim da je ipak Vettel glavni krivac za ovaj sudar.

Kako ja dozivljavam pravila, Fetel posto je ispred moze da zatvara i po cenu da se sudare, jer je ispred i jos iznutra, pa i da je spolja vec ga je presao za 2/3... A Veber treba da popusti jer je em spolja, a i prosao ga je Fetel. E sad sa druge strane ne znaci da ovaj moze da se zakucava u Vebera. Tako da je mozda ipak Fetel malo preterao, jer jeste imao prednost, ali opet je usao u putanju...

Kako ja dozivljavam pravila, Fetel posto je ispred moze da zatvara i po cenu da se sudare, jer je ispred i jos iznutra, pa i da je spolja vec ga je presao za 2/3... A Veber treba da popusti jer je em spolja, a i prosao ga je Fetel. E sad sa druge strane ne znaci da ovaj moze da se zakucava u Vebera. Tako da je mozda ipak Fetel malo preterao, jer jeste imao prednost, ali opet je usao u putanju...

Да су били у кривини или на улазу у исту онда би било ок, али на правцу то не важи.
Суштина је да је Вебер имао своју путању и то праволинијску и он такву путању може да држи без обзира да ли је Фетел за 999/1000 део болида испред њега.

Треба бити објективан, ја знам да велика већина овде сматра Фетела за бољег возача, већег талента и ја сам у тој групи, али сада је он направио грешку и шта је ту је. .

Sto se mene tice najvise bih voleo da obojica ne osvoje nijedan bod do kraja sezone, tako da objektivnost nije problem.
Da je Vettel bolji u to nema sumnje jer je 11 god mladji a postigao je mnogo vise.
Nisam video snimak iz Vettelovog bolida ali svi znamo ko je Mark Webber.

Kad budes preticao na autoputu i neko krene prema tebi kad si mu kod zadnjeg tocka ko ce biti kriv?Ovde ga je vec pretekao i normalno je da se vraca na pravu putanju.
Ako dodje do ceonog sudara [nedobog] ti ces biti kriv jer si bio u levoj traci ali pravi krivac je ovaj pored.
Ovo je samo primer jer nije bas ista situacija ali je jako slicna.

Pazi, ovo gde su se njih dvojica sudarili je kraj pravca.
Od momenta kad su bili paralelno do tacke kocenja je ne vise od 250 metara.
Zasto je Vettel imao potrebu da se ugura Webberu umesto da zadrzi putanju sa slike br. 2 i da mirno zauzme unutrasnju putanju u krivini. Ne, on je odlucio da uzme jos malo prostora a i ono sa slike br. 2 je sasvim dovoljno da se sve mirno privede kraju :)

Snimak sa Vettelovog bolida.

Hvala za snimak-Posle ovog jos vise sam ubedjen da je Weber krivac.
Velike su brzine tako da tih ~250m nije nista i dalje mislim da je za celo sranje kriv webber zbog cimanja u levo-sve sto se desilo kasnije desilo se zbog toga.

Hvala za snimak-Posle ovog jos vise sam ubedjen da je Weber krivac.
Velike su brzine tako da tih ~250m nije nista i dalje mislim da je za celo sranje kriv webber zbog cimanja u levo-sve sto se desilo kasnije desilo se zbog toga.

I ja tako mislim.
Vec tri dana se trudim da se priklonim misljenju vecine,ali se nikako ne mogu otrgnuti utisku da je najbezobrazniji momenat to bespotrebno Webberovo cimanje ulevo.Kao,ostavio sam mu previse prostora,pa daj da ga jos malo stisnem.Mislim da bih se i ja u toj situaciji i pri toj brzini previse napalio,bas kao Vettel.
Ujedno je to Webberovo cimanje ulevo bilo druga promena pravca u jeku napada Vettela i tesko je to prenebregnuti,a pravila su jasna-moze samo jednom.
Da je to fudbal ,islo bi ovako:lopta je stigla do Vettela,koji krece u napad,nailazi na Webbera,dribla ga u desnu stranu,pa u levu,Webber zaostaje,vuce za dres Vettela,ovaj se ljutito brani desnom rukom,pri cemi kaci po licu Webbera...bezi mu lopta,a sudija svira kontra faul.
Neka bude da je Vettel izazvao sudar,ali je Webber kriv.:mrgreen:
@fernando:
Valja l' ova?:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back