FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Beš muziku bez
beer.jpg

Smederevci bi trebali zameniti oba vozača i dovesti Kubicu i Agesoari a ne ova dva debila pa gori su i od dekice,

Kad krenu da voze Kreku Veso možda i dobiju neke perspektivnije vozače :hahaha:
Ali neka,meni je barem lepše ovako da ih gledam kako se muče :super:

pa zna se ko je prvi a ko drugi vozac boki..otkad je sveta i veka,tako je uvek bilo..;)

Ne zna se uvek i u svakoj ekipi.Pitaj to Prosta i Alonsa.Nisu se bas usrecili u McLarenu po tom pitanju.
Evo,danas vidimo da i u RBR-u nema bas mnogo hijerarhije.
Buttonov napad na Lewisa govori da i ovaj nije povlascen u timu.
Zato puleni Rossa Brawna ne moraju da brinu.On ce im uvek dati auto potreban za takav status,pre ili kasnije.
I to mozes pitati Barrichella npr.;)

Zasto napadate Vettela ?
Covek je video svoju sansu, probao da obidje Vebera, a ovaj ga je navukao na prljavi deo staze. Valjda je normalno da trkac proba da obidje sporijeg ?
Sta je bilo za ocekivati ? Ocigledno da je Vettel bio brzi i da je bilo pitanje u kom krugu ce ga obici. Neko je morao da javi obojici, da je Vettel brzi, a ako je tacno da je Veberom auto bio u fuel economy modu, sve je jasno . Mogli su da imaju mnogo vise bodova za konstruktore, ovako mogu samo da se zale.

Ne znama čime sam ga vređao osim time što ga vidim kao buduću zvezdu F1 a zna se ko daje i kapom i šakom pa ga vidim u budućnosti za volanom smederevaca jer od ove dvojice nema vajde a po sadašnjem stanju stvari Kubica je jednom nogom vec u Ferariju.

Kubica me nervira od pocetka, zato super, nek ode u Ferari :) Ali Haimea sam bas zagotivio i ne bih da ga vidim tamo :) I nemoj odma ozbiljno, vidis da sam stavio smajli :pivce:

vetel jeste obisao vebera..
ali veber nije udario u vetela nego je bilo obrnuto..
pogledajte veberov volan..
u trenutku kad ga je vetel presao..
veber je malim trzajima volan okretao u desnu stranu..
sto dalje od vetela..
ali vetel je izgubio kontrolu i udario u vebera..
po meni je mladi nemac kriv

Kubica me nervira od pocetka, zato super, nek ode u Ferari :) Ali Haimea sam bas zagotivio i ne bih da ga vidim tamo :) I nemoj odma ozbiljno, vidis da sam stavio smajli :pivce:

ma daleko od ozbiljnog ali tako mi nešto palo na pamet jet me Haimea oduševljav kao i Kobajaši (tipičan kamikaza japanac) dok mi Sutil malo stagnira i dobro je počeo mada je i sad uzeo bodove ali može i on bolje od ovog.

u svakom slučaju živeli:pivce:

vetel jeste obisao vebera..
ali veber nije udario u vetela nego je bilo obrnuto..
pogledajte veberov volan..
u trenutku kad ga je vetel presao..
veber je malim trzajima volan okretao u desnu stranu..
sto dalje od vetela..
ali vetel je izgubio kontrolu i udario u vebera..
po meni je mladi nemac kriv
Ne znam.
Ja sam gledao mnogo detalja na tom snimku i imam i dalje utisak da je Webber kriv,ako ne sasvim,sigurno u vecoj meri.
On na izlasku iz krivine krece u desnu stranu da zatvara Vettela,ali posle sve vise prilazi beloj liniji levo,samo to cini jako diskretno,pa se stice utisak da je Vettel usao u njega,po meni pogresan.
Moze se lako videti da u momentu poravnanja bolida Vettel jos ima malo prostora do trave i bele linije,a onda se on sve vise suzava.Webber je i sam na konferenciji rekao da je Vettel imao veci "Top speed" i to mu je trebalo biti dovoljno da malo popusti u duelu.Ipak,ispalo je super za njega.Osakatio je Vettela za 18-25 bodova i lepo se odlepio od njega na tabeli.
Uz posebno molbu mom saborcu MilosuB za razumevanje,ostajem pri tvrdnji da je Webber vise kriv.

Veber o incidentu: „Razgovaraćemo“

Vozač Meklarena Luis Hamilton trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Turske, ali je sva pažnja u Istanbulu bila upućena dvojcu Red Bula.

Razlog za to je incident u 40. krugu trke kada je Sebastijan Fetel pri pokušaju da pretekne Marka Vebera obojicu izbacio sa staze.

Veber je u tom trenutku bio u vođstvu, dok je Fetel bio odmah iza njega, a na kraju je Australijanac jedini od njih dvojice prošao kroz cilj.

„Seb je imao bolju brzinu i krenuo je sa moje unutrašnje strane, ali je naglo krenuo desno i došlo je do kontakta. Sve se desilo veoma brzo i prava je šteta zbog tima. Očigledno je da nismo želeli to, ali se i to dešava ponekad“, rekao je Veber.

Upitan da li misli da je Fetel samo kriv za incident Veber je rekao:

„Trka je bila daleko od gotove, nisam imao garantovanu pobedu, ali je to bilo zanimljivih nekoliko metara i rezultat nije onakav kakav smo očekivali. Razgovaraćemo o svemu šta se desilo, možda ćemo imati različito mišljenje, ali smo odrasli i moraćemo to da sredimo“.

Veber je bio poprilično miran dok je posle trke razgovarao sa novinarima, dok se to ne može reći za Fetela, koji je prvo odbio da odgovori na pitanja, ali je popustio nekoliko minuta kasnije.

„Naravno da nisam srećan sada. Imali smo istu brzinu, isti ritam. Osetio sam da mogu da idem brže i prišao sam Marku u poslednja dva-tri kruga pre incidenta. Krenuo sam sa njegove unutrašnje strane i odjednom sam izgubio kontrolu, a na televiziji je moglo da se vidi da je došlo do kontakta“, rekao je Fetel.

Najmlađi pobednik u istoriji Formule 1, ipak, nije želeo da direktno kaže šta misli ko je kriv za udes.

„Nisam jedan od onih koji prebacuje krivicu na nekog drugog. Mi smo tim i moramo to da poštujemo. Nažalost, moja trka je prerano završena, a to su bili važni poeni za tim, a i za mene“, istakao je Nemac.

Veber i Fetel su do incidenta u Turskoj delovali kao timske kolege koje se najbolje slažu. Ipak, da li će tako ostati posle dešavanja u Istanbulu tek će se videti. I dok njih dvojica imaju svoje viđenje stvari ima je i prvi čovek Red Bula Kristijan Horner.

„Moraćemo da sredimo situaciju. Obojica su pogrešili, trebalo je da jedan drugom ostave mesta. Nisam video da se vozači Meklarena tako ponašaju“, rekao je Horner, aludirajući na borbu između Hamiltona i Džensona Batona koja se desila samo nekoliko krugova posle incidenta, koja je bila veoma ’čista’.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Kanade na stazi „Žil Vilnev“ u Montrealu 13. juna.

Izvor B92

Ne znam.
Ja sam gledao mnogo detalja na tom snimku i imam i dalje utisak da je Webber kriv,ako ne sasvim,sigurno u vecoj meri.
On na izlasku iz krivine krece u desnu stranu da zatvara Vettela,ali posle sve vise prilazi beloj liniji levo,samo to cini jako diskretno,pa se stice utisak da je Vettel usao u njega,po meni pogresan.
Moze se lako videti da u momentu poravnanja bolida Vettel jos ima malo prostora do trave i bele linije,a onda se on sve vise suzava.Webber je i sam na konferenciji rekao da je Vettel imao veci "Top speed" i to mu je trebalo biti dovoljno da malo popusti u duelu.Ipak,ispalo je super za njega.Osakatio je Vettela za 18-25 bodova i lepo se odlepio od njega na tabeli.
Uz posebno molbu mom saborcu MilosuB za razumevanje,ostajem pri tvrdnji da je Webber vise kriv.

Cim ugrabim malo vremena ubacicu ovde jedan svapski tekst o ovom incidentu. Lauda je na Fetelovoj strani, vecina vozaca na Veberovoj. Sto se mene tice neka se kace svaku trku do kraja :) . Znamo kako je Veber vozio u Australiji, ali mislim da je ovde stvarno bio cveckica. Sreca je sto je incident bio izmedju klupskih drugara, da je bio neko drugi na mestu jednog od njih dvojice bilo bi krvi.

Malo je čudno da se FIA ne oglašava jače po pitanju ovog incidenta. Da se ovo desilo mom ljubimcu Čandhoku, spaljivali bi lutku sa njegovim likom u domovini konkurentskog vozača. Incident se desio pri velikoj brzini, ovo je skoro i najsrećniji epilog (bez povreda i daleko bilo žrtava) a u onoj nekontrolisanoj rotaciji Fetela lako je i Veber mogao da uđe u to kozaračko kolo u koje bi kasnije mogli da se uključe i Meklarenovi vozači. Olako se priča svodi na lokalni domen (u dvorište Red Bula) a realno je ovo krupniji incident.

Pošto nije moga oko njega on (čitaj Falonso) je prešao preko njega..:hej::ceka::vudu:

To sto ga mrzis je ok, razumem, ali mi nije jasno sto pricas gluposti u koje i sam ne verujes, nije Alonso debil pa da krsi druge bolide, zakacili su se malo, trkali su se :)

Ne znam.

Vozi pravo, ne menja smer. Postoji jedna malecna korekcija ulevo (0:06), ali nije to promena pravca. Posle toga, kad vidi da Fetel ne popusta, pokusao je da se izvuce. Citam negde kazu "trebao je da mu se skloni" :eek:

Fetel protiv Vebera: igra li Red Bul fer igru?

"Nasi vozaci se dobro slazu i tacno znaju da imamo najvise sansi za uspeh kada svi saradjujemo", rekao je Ejdrijen Njui nekoliko minuta pre pocetka jucerasnje trke u Istanbulu. Dobrih sat vremena kasnije Sebastijan Fetel je uz neprimerenu gestikulaciju izasao iz svog Red Bula, dok je Mark Veber sa prvog pao na trece mesto.

Kolizija izmedju dvojice timskih kolega i dalje pruza mnogo materije za diskutovanje. Fetel je u svom prvom obracanju medijima objasnio da je dovoljno da se samo pogledaju "ocigledne televizijske slike" kako bi se doslo do presude: "Bio sam na unutrasnjoj strani i imao sam prednost pred sledecu krivinu", kaze Fetel. "Vise o tome zapravo i nema da se kaze. Naravno da je glupo kada se tako nesto desava medju timskim kolegama, ali bi trebalo i da jedan drugom damo vise prostora".

TV slike su iz ugla vecine kolega vozaca zaista ocigledne, ali govore vise u prilog Veberu. "Sebastijan je usao u Vebera", glasi sud Mercedesovog pilota Nika Rozberga. "Za mene je sve vrlo jasno, jer Mark se uposte nije mrdao, ali je Sebastijan krenuo udesno. I tu je bio Mark. Za mene je to potpuno jasno Sebastijanova greska, iako je vec bio ispred."

Vozaci okrivljuju Fetela
Luis Hamilton je u trenutku sudara bio direktno iza Red Bulova i mogao je da posmatra koliziju sa mesta iz loze. Njegov sud: "Ne smatram da je to bio samo trkacki incident, ali cu radije zadrzati misljenje za sebe", rekao je vozac Meklarena, koji je onda ipak odao sledece: "Sve sam video. Mark nije imao srece, jer nije mogao da izbegne kontakt. Mislim da je ostavio dovoljno mesta, ali na srecu je uspeo da dodje do cilja".

Spisak aktuelnih i nekadasnjih vozaca koji dele misljenja Rozberga i Hamiltona je podugacak: Martin Brandl, Dejvid Kultard, Kristijan Daner, Entoni Dejvidson, Dzej Dzej Lehto i mnogi drugi svaljuju krivicu na Fetela i time protivrece internom vidjenju stvari u okviru tima Red Bul. Jer sef tima Kristijan Horner i savetnik Helmut Marko su odmah uhvatili Vebera za gusu.

Horner i Marko su najpre izjavili da je Fetel mogao da prodje Australijanca jer je u tom trenutku imao bolje gume. Uvece je ipak Horner procedio kroz zube da je Veber vec bio prebacio u modus stednje goriva za razliku od Fetela. Zbog cega se pri dvostrukom vodjstvu izdaje takvo naredjenje i izaziva dvoboj ostaje tajna za mnoge.

Tako na primer renomirani novinar Mihael Smit u jednom izvestaju za "auto motor und sport" pise o "skrivenim naredbama" kod Red Bula. "Tim je zeleo da progura Fetela pored Vebera pod izgovorom da je Fetel pod pritiskom od strane Hamiltona", smatra Smit, koji je inace uvazavan zbog svoje strucnosti. "Izjava da su Veberove gume popustile, sto je Fetelu omogucilo da brze vozi, jeste tvrdnja kojom se neko zeli uzeti u zastitu".

Sve izgleda izvrnuto kada dodje do karambola unutar tima koji je jednog vozaca kostao moguceg het-trika, a pri tom se taj vozac u prvim izjavama ne ohrabruje, vec se vrlo ostro kritikuje. Covek se ne moze oteti utisku da Red Bul malo vise voli Fetela koji je "odgajen" u sopstvenoj kuci nego Vebera koji se vec nalazi na zalasku karijere.

Ali. "To nije tacno. Mi oba vozaca tretiramo isto", odgovara Marko na pitanje da li je tacno da Austrijanci u timu vise stoje na Fetelovoj strani, dok Britanci drze Veberovu stranu. I dizajnerska zvezda Njui ne zeli nista da zna o favorizovanju jednog vozaca. "Uvek obezbedjujemo isti materijal za oba vozaca. Tek je sedam trka iza nas - bilo bi suvise rano da vec u ovom trenutku favorizujemo nekog vozaca."

Trkacki inzenjer kao zrtveni jarac?
Uloga zrtvenog jarca je u nedelju uvece pripala Sajronu Pilbimu - Veberov trkacki inzenjer navodno nije pravovremeno informisao svog sticenika o Fetelovom napadu. "Bio je problem u komunikaciji", smatra Marko. Aleksander Vurc na to odmahuje rukom: "Sada se mnogo diskutuje o komunikaciji preko radija i slicnom. Na kraju krajeva, sve je to svejedno, jer mi se moramo skoncentrisati na nekoliko sekundi pre nego sto je doslo do karambola".

"A tu jasno vidim Marka Vebera koji naravno ne zeli nekome da servira pobedu na srebrnom posluzavniku. On vozi pravolinijski, dakle onako kako to Carli Vajting uvek zeli da vidi, i onda imamo momenat u kojem se Fetel pojavljuje pored njega i jednostavno skrece udesno. Za mene je to bila greska koja je prouzrokovala karambol", veruje dugogodisnji test vozac, koji smatra da je greska 95 odsto Fetelova,

I on smatra da Red Bul nepravedno ocenjuje Veberovo ponasanje: "Svi nekadasnje kolege vozaci su istog misljenja, a to je da je Fetel kriv za incident", razjasnio je Vurc za ORF. "Mi naravno ne znamo kakvi su bili timski dogovori, ali kako god bilo: u toj situaciji Veber nije smeo ili nije trebalo da skrene udesno. Sve se svodi na Fetelovo skretanje u stranu. To je izazvalo karambol."

Austrijanac jos jednom vraca film na koliziju: "Kada je Fetel bio ispred za pola duzine automobila, poceo je da pravi sebi vise mesta i odjednom je skrenuo udesno. To je bila greska. Veber se ne moze dezintergisati u vazduhu. On je tu i takodje vozi sa 290 km/h niz pravac. Ne mozes od drugog ocekivati da te posluzi na srebnoj tacni. On ne moze da se teleportuje, ne moze da nestane u vadzuhu."

Niki Lauda je jedan od malobrojnih strucnjaka koji protvrece tome. "Timski gledano, greska je bila Markova. Sebastijan je bio brzi i Hamilton je pritiskao odnazad, dakle morao je da ga propusti", smatra trostuki svetski prvak. "Medjutim, njegov inzenjer ga nije informisao, vozio je svoju trku i nije mislio na tim. Sebastijanov napad je naravno bio brutalan. Veber je zeleo da se brani, jer je zeleo do pobede. To je bila najveca greska."

"Veber mu je ostavio malo mesta - timskog kolegu ne mozes izugrati skoro na livadu", kaze Mark Surer. "Do kolizije je doslo nakon sto je Fetel skrenu sa putanju, to je tacno. Ali u tom trenutku kada je Fetel bio ispred, Veber je morao da mu ostavi mesta. Zasto je nastavio da vozi sredinom puta? Onda je naravno Fetel jasno skrenuo udesno, jos pre kocenja. A Veber jednostavno nije tek tako hteo da se preda."

Surer razume Fetela

Osim toga: "Da ga Veber nije video, ne bi ga ni potisnuo, kaze strucnjak sajta motosport-total.com i dodaje: "Veber je tacno znao da on dolazi. Ali mogli su mu javiti: 'pusti ga!'. Kada neko tako lepo izleti iz zavetrine, onda moras kad tad da popustis. Veber naprotiv nije popustio, to je bila njegova greska. A Fetelova greska je sto je skrenuo sa putanje".

Prema Horneru, Fetel je "imao pravo na to" da napadne Vebera iz zavetrine, jer je u odnosu na Australijanca imao jos dovoljno benzina da kasnije aktivira modus stednje goriva. To nije bilo do trkackog stila Nemca, vec mnogo vise do toga sto je veliki deo trke vozio u zavetrini, dok je Veber kao vodeci imao veci otpor vazduha.

"Sebastijan je odnazad imao ogroman pritisak Hamiltona, zato je morao da napadne Marka", objasnjava Horner. "Nas prioritet u tom trenutku je bio da pobedimo na trci. Sve i da su zamenili pozicije mi bi ostali na prvom i drugom mestu. Mi tu govorimo o 43 poena, cime bi se oba nasa vozaca odlepila u generalnom plasmanu od Meklarenovih vozaca". Medjutim desilo se suprotno.

Red Bul ima daleko najbrzi automobil u karavanu i to cak bez f-duct sistema. Medjutim: "Suvise cesto sami sebi sole corbu", analizira bivsi vozac Martin Brandl i time ukazuje na mnogobrojne tehnicke probleme i greske koji su u ovoj sezoni vec kostali bodova. "Dominirali su u kvalifikacijama i uvek su bili na pol poziciji, imaju brzinu, ali i pored toga Meklaren vodi u poretku konstruktora!"

"Polako se stvara pritisak", pretpostavka je i savetnika Red Bula Dejvida Kultarda. "Performanse su svake godine bile sve bolje i sada je to najbolji automobil. Tu neizbezno dolazi do cupavih situacija izmedju vozaca, a to je nesto najteze sto se moze desiti menadzmentu tima. Taj trenutak je bio ocekivan. Desilo se sada u sedmoj trci, ali pre ili kasnije bi svejedno doslo do toga."

Veliko pitanje sada je da li izmedju Fetela i Vebera pocinje bespostedna timska borba ili ce njih dvojica ipak uspeti da nadju zajednicki jezik. Pre sledece trke u Montrealu najavljeno je krizno zasedanje u sedistu Red Bula u Milton Kinsu. Do sada su njih dvojica imali profesionalan, ali ne i prijateljski odnos. Prisecamo se: to je do Imole 1988. godine bio slucaj i izmedju Airtona Sene i Alana Prosta...

Pa nije bas malecna,cimnuo je volan kad ga je video u retrovizoru.

Da,da.
Cimnuo ga je Webber previse u toj situaciji.Ujedno je to i prva "prljavstina" u ovom duelu.
Vec je jednom menjao pravac(udesno) i nije smeo ni milimetar da ide vise prema levoj strani,a isao je.Poceo je seci Vettela.Mislim da je to Nemca raspalilo najvise.
Posto postoji prva,mora biti i druga "prljavstina".Tu bih naveo evidentno Vettelovo skretanje prema Webberu.E,sad,postavljaju se dva pitanja.
Prvo,zasto Vettel nije nastavio pravo i protutnjao pored Webbera?Napravio je Hillovu gresku iz davne '94. u Australiji.Nije umeo da proceni tacan momenat kada je vec u dobijenoj poziciji.Verovatno bi "izgurao" Webbera u sledecoj krivini i dosao na p1.
Drugo,zasto Webber nije imao malo vise obzira prema timskom kolegi?Nije ga morao pustiti,ali ni zadrzavati po svaku cenu.Nema sumnje da ga je malo cimnuo u momentu kad je bilo jasno da Vettel ima vecu brzinu i da napada.
Dakle,nije Webber morao pustiti Vettela,posto je ovaj krenuo udesno,vec ga nije smeo cimati i seckati u samom pocetku napada.
Webber je bezobrazno pokusao da ga zaplasi,a Vettel je veoma glupo pokusao da mu pokaze kako ga se ne plasi.
Iako sve vise postajem ubedjen da je nemoguce samo jednog okriviti,mislim da je bilo logicnije da se Webber malo vise potrudi da ne dodje do sudara.
Ali,sto kaze MilosB,samo neka oni ovako nastave.:mrgreen: Nekome to u potpunosti uvek odgovara. Nije vazno ko ce da pobedi,ispeci cemo onog ko izgubi.:lol:
P.S.Napred McLaren!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back