Fetel protiv Vebera: igra li Red Bul fer igru?
"Nasi vozaci se dobro slazu i tacno znaju da imamo najvise sansi za uspeh kada svi saradjujemo", rekao je Ejdrijen Njui nekoliko minuta pre pocetka jucerasnje trke u Istanbulu. Dobrih sat vremena kasnije Sebastijan Fetel je uz neprimerenu gestikulaciju izasao iz svog Red Bula, dok je Mark Veber sa prvog pao na trece mesto.
Kolizija izmedju dvojice timskih kolega i dalje pruza mnogo materije za diskutovanje. Fetel je u svom prvom obracanju medijima objasnio da je dovoljno da se samo pogledaju "ocigledne televizijske slike" kako bi se doslo do presude: "Bio sam na unutrasnjoj strani i imao sam prednost pred sledecu krivinu", kaze Fetel. "Vise o tome zapravo i nema da se kaze. Naravno da je glupo kada se tako nesto desava medju timskim kolegama, ali bi trebalo i da jedan drugom damo vise prostora".
TV slike su iz ugla vecine kolega vozaca zaista ocigledne, ali govore vise u prilog Veberu. "Sebastijan je usao u Vebera", glasi sud Mercedesovog pilota Nika Rozberga. "Za mene je sve vrlo jasno, jer Mark se uposte nije mrdao, ali je Sebastijan krenuo udesno. I tu je bio Mark. Za mene je to potpuno jasno Sebastijanova greska, iako je vec bio ispred."
Vozaci okrivljuju Fetela
Luis Hamilton je u trenutku sudara bio direktno iza Red Bulova i mogao je da posmatra koliziju sa mesta iz loze. Njegov sud: "Ne smatram da je to bio samo trkacki incident, ali cu radije zadrzati misljenje za sebe", rekao je vozac Meklarena, koji je onda ipak odao sledece: "Sve sam video. Mark nije imao srece, jer nije mogao da izbegne kontakt. Mislim da je ostavio dovoljno mesta, ali na srecu je uspeo da dodje do cilja".
Spisak aktuelnih i nekadasnjih vozaca koji dele misljenja Rozberga i Hamiltona je podugacak: Martin Brandl, Dejvid Kultard, Kristijan Daner, Entoni Dejvidson, Dzej Dzej Lehto i mnogi drugi svaljuju krivicu na Fetela i time protivrece internom vidjenju stvari u okviru tima Red Bul. Jer sef tima Kristijan Horner i savetnik Helmut Marko su odmah uhvatili Vebera za gusu.
Horner i Marko su najpre izjavili da je Fetel mogao da prodje Australijanca jer je u tom trenutku imao bolje gume. Uvece je ipak Horner procedio kroz zube da je Veber vec bio prebacio u modus stednje goriva za razliku od Fetela. Zbog cega se pri dvostrukom vodjstvu izdaje takvo naredjenje i izaziva dvoboj ostaje tajna za mnoge.
Tako na primer renomirani novinar Mihael Smit u jednom izvestaju za "auto motor und sport" pise o "skrivenim naredbama" kod Red Bula. "Tim je zeleo da progura Fetela pored Vebera pod izgovorom da je Fetel pod pritiskom od strane Hamiltona", smatra Smit, koji je inace uvazavan zbog svoje strucnosti. "Izjava da su Veberove gume popustile, sto je Fetelu omogucilo da brze vozi, jeste tvrdnja kojom se neko zeli uzeti u zastitu".
Sve izgleda izvrnuto kada dodje do karambola unutar tima koji je jednog vozaca kostao moguceg het-trika, a pri tom se taj vozac u prvim izjavama ne ohrabruje, vec se vrlo ostro kritikuje. Covek se ne moze oteti utisku da Red Bul malo vise voli Fetela koji je "odgajen" u sopstvenoj kuci nego Vebera koji se vec nalazi na zalasku karijere.
Ali. "To nije tacno. Mi oba vozaca tretiramo isto", odgovara Marko na pitanje da li je tacno da Austrijanci u timu vise stoje na Fetelovoj strani, dok Britanci drze Veberovu stranu. I dizajnerska zvezda Njui ne zeli nista da zna o favorizovanju jednog vozaca. "Uvek obezbedjujemo isti materijal za oba vozaca. Tek je sedam trka iza nas - bilo bi suvise rano da vec u ovom trenutku favorizujemo nekog vozaca."
Trkacki inzenjer kao zrtveni jarac?
Uloga zrtvenog jarca je u nedelju uvece pripala Sajronu Pilbimu - Veberov trkacki inzenjer navodno nije pravovremeno informisao svog sticenika o Fetelovom napadu. "Bio je problem u komunikaciji", smatra Marko. Aleksander Vurc na to odmahuje rukom: "Sada se mnogo diskutuje o komunikaciji preko radija i slicnom. Na kraju krajeva, sve je to svejedno, jer mi se moramo skoncentrisati na nekoliko sekundi pre nego sto je doslo do karambola".
"A tu jasno vidim Marka Vebera koji naravno ne zeli nekome da servira pobedu na srebrnom posluzavniku. On vozi pravolinijski, dakle onako kako to Carli Vajting uvek zeli da vidi, i onda imamo momenat u kojem se Fetel pojavljuje pored njega i jednostavno skrece udesno. Za mene je to bila greska koja je prouzrokovala karambol", veruje dugogodisnji test vozac, koji smatra da je greska 95 odsto Fetelova,
I on smatra da Red Bul nepravedno ocenjuje Veberovo ponasanje: "Svi nekadasnje kolege vozaci su istog misljenja, a to je da je Fetel kriv za incident", razjasnio je Vurc za ORF. "Mi naravno ne znamo kakvi su bili timski dogovori, ali kako god bilo: u toj situaciji Veber nije smeo ili nije trebalo da skrene udesno. Sve se svodi na Fetelovo skretanje u stranu. To je izazvalo karambol."
Austrijanac jos jednom vraca film na koliziju: "Kada je Fetel bio ispred za pola duzine automobila, poceo je da pravi sebi vise mesta i odjednom je skrenuo udesno. To je bila greska. Veber se ne moze dezintergisati u vazduhu. On je tu i takodje vozi sa 290 km/h niz pravac. Ne mozes od drugog ocekivati da te posluzi na srebnoj tacni. On ne moze da se teleportuje, ne moze da nestane u vadzuhu."
Niki Lauda je jedan od malobrojnih strucnjaka koji protvrece tome. "Timski gledano, greska je bila Markova. Sebastijan je bio brzi i Hamilton je pritiskao odnazad, dakle morao je da ga propusti", smatra trostuki svetski prvak. "Medjutim, njegov inzenjer ga nije informisao, vozio je svoju trku i nije mislio na tim. Sebastijanov napad je naravno bio brutalan. Veber je zeleo da se brani, jer je zeleo do pobede. To je bila najveca greska."
"Veber mu je ostavio malo mesta - timskog kolegu ne mozes izugrati skoro na livadu", kaze Mark Surer. "Do kolizije je doslo nakon sto je Fetel skrenu sa putanju, to je tacno. Ali u tom trenutku kada je Fetel bio ispred, Veber je morao da mu ostavi mesta. Zasto je nastavio da vozi sredinom puta? Onda je naravno Fetel jasno skrenuo udesno, jos pre kocenja. A Veber jednostavno nije tek tako hteo da se preda."
Surer razume Fetela
Osim toga: "Da ga Veber nije video, ne bi ga ni potisnuo, kaze strucnjak sajta motosport-total.com i dodaje: "Veber je tacno znao da on dolazi. Ali mogli su mu javiti: 'pusti ga!'. Kada neko tako lepo izleti iz zavetrine, onda moras kad tad da popustis. Veber naprotiv nije popustio, to je bila njegova greska. A Fetelova greska je sto je skrenuo sa putanje".
Prema Horneru, Fetel je "imao pravo na to" da napadne Vebera iz zavetrine, jer je u odnosu na Australijanca imao jos dovoljno benzina da kasnije aktivira modus stednje goriva. To nije bilo do trkackog stila Nemca, vec mnogo vise do toga sto je veliki deo trke vozio u zavetrini, dok je Veber kao vodeci imao veci otpor vazduha.
"Sebastijan je odnazad imao ogroman pritisak Hamiltona, zato je morao da napadne Marka", objasnjava Horner. "Nas prioritet u tom trenutku je bio da pobedimo na trci. Sve i da su zamenili pozicije mi bi ostali na prvom i drugom mestu. Mi tu govorimo o 43 poena, cime bi se oba nasa vozaca odlepila u generalnom plasmanu od Meklarenovih vozaca". Medjutim desilo se suprotno.
Red Bul ima daleko najbrzi automobil u karavanu i to cak bez f-duct sistema. Medjutim: "Suvise cesto sami sebi sole corbu", analizira bivsi vozac Martin Brandl i time ukazuje na mnogobrojne tehnicke probleme i greske koji su u ovoj sezoni vec kostali bodova. "Dominirali su u kvalifikacijama i uvek su bili na pol poziciji, imaju brzinu, ali i pored toga Meklaren vodi u poretku konstruktora!"
"Polako se stvara pritisak", pretpostavka je i savetnika Red Bula Dejvida Kultarda. "Performanse su svake godine bile sve bolje i sada je to najbolji automobil. Tu neizbezno dolazi do cupavih situacija izmedju vozaca, a to je nesto najteze sto se moze desiti menadzmentu tima. Taj trenutak je bio ocekivan. Desilo se sada u sedmoj trci, ali pre ili kasnije bi svejedno doslo do toga."
Veliko pitanje sada je da li izmedju Fetela i Vebera pocinje bespostedna timska borba ili ce njih dvojica ipak uspeti da nadju zajednicki jezik. Pre sledece trke u Montrealu najavljeno je krizno zasedanje u sedistu Red Bula u Milton Kinsu. Do sada su njih dvojica imali profesionalan, ali ne i prijateljski odnos. Prisecamo se: to je do Imole 1988. godine bio slucaj i izmedju Airtona Sene i Alana Prosta...