FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma da su nam proglasili nelegalnim ono nazad, Alonso bi vec nocio keca na nosu i sad bismo se pripremali za 2011 :)

Nije ta prica jos gotova : http://www.f1-hr.com/clanak/fia-ce-pojasniti-dizajn-dvostrukih-difuzora

Tehnički šef unutar FIA-e, Charlie Whiting je provjerio sve bolide prije starta Velike nagrade Bahraina i prisutna je određena doza nelagodnosti u vezi nekoliko ekipa koje su rupe u difuzoru kroz koje prolazi uređaj za paljenje motora iskoristile kako bi učinile difuzor efikasnijim.

Tehnički pravilnik Formule 1 navodi kako na difuzoru može postojati rupa da bi se omogućilo paljenje motora što stoji u članku 3.12.7 pravilnika: "Jedan prekid u površini je dozvoljen samo da bi se omogućio minimalni prostor za pristup uređaja na kojeg se odnosi članak 5.15 [misli se na starter motora koji je opisan u članku 5.16]."

Međutim, u pravilniku se nigdje ne navodi što je to "minimalni prostor", i neke od ekipa, uključujući Mercedes GP i McLaren, su izradile egzotične oblike startera motora kako bi mogli za njih izraditi odgovarajuće rupe u difuzoru da bi profitirali na aerodinamičkom učinku difuzora.

Vladajuće tijelo sporta vjeruje kako se na taj način iskorištavaju pravila, čak i ako se eksplicitno ne ide protiv onoga što piše, a izvori navode kako će FIA izdati pojašnjenje oko cijelog problema prije VN Australije.

и јесте :)
Ево како је то дефинисао наш колега РАЦЕ МАСТЕР:
"Ovde vlada specificna demokratija(neki to zovu anarhija)-radi ko sta hoce".....наравно уз одређене варијације на тему ;)
:ok:
Bas sam ovo hteo potraziti.
Dok je tebe i posle mene bicu ja.:mrgreen:
Znači Vi ste ovde levičari desnog centra?

Mi smo "sistematski unistavani od idiota",koji svake godine kroji kapu u F1,vedri i oblaci,predlaze medalje i precice....tako da ovde reda nema.
Prinudna uprava ni malo ne bi skodila.:lol:

Mercedes je navodno tokom zabrane razvoja motora osigurao velike prednosti u odnosu na konkurenciju. 'Svi proizvodjaci izuzev Mercedesa su se pridrzavali te zabrane. Mercedes je optimalno iskoristio vreme izmedju trenutka objavljivanja ovog pravila i trenutka njegovog stupanja na snagu i pri tom je dospeo do enormne startne prednosti', objasnjava Marko. Od tih prednosti ove godine profitiraju fabricki tim Mercedesa, kao i Meklaren i Fors Indija.

'Ono sto mi moramo sada da pokusamo, a i sto i Reno i Ferari pokusavaju, jeste da se odobri izjednacavanje ove situacije oko motora', govori Marko. I sef Red Bula, Kristijan Horner je vec u nekoliko navrata apelovao na FIA da se dozvoli jos jedna faza izjednacavanja motora. 'Ocekujemo jos jace poboljsanje nego sto je to bilo u protekloj sezoni', kaze Austrijanac za situaciju u 2010.

U toku tih poboljsanja, Mihel Sumaher tesko da bi mogao da profitira. 'Sumaher je prikazao respektabilan povratak'. kaze Marko. 'On vise nema prednost koju je imao tokom njegove aktivne karijere kada je mogao da testira do mile volje. On ne voli automobil koji podupravlja, a zbog uzih prednjih tockova predupravljanje je neminovnost i zbog koncepcije je to prakticno pravilo. Zbog toga ce se muciti, isto kao sto ce se Mercedes muciti da nadoknadi zaostatak."
.

Sta sve naprica ovaj Marko?
Red bull cacka nesto oko motora, zato i crkavaju. Kad se u Renou pokvario-nikad, ali su zato bili dosta sporiji.
Kad su toliki genijalci nek naprave bolji.

Sudeci po prvoj trci, ova sezona ce bit itekako dosadna. U cemu je draz trkanja, ako se stalno kalulise sa gumama, sa kolicinom benzina i sa svacim drugim. Trkanje znaci upravo to sto znaci, ovako ispade da je matematika na prvom mestu. vec su 5 vozaca izjavili da je preticanje nemoguce, ukoliko vozac ne napravi kardinalnu gresku. Weber je probao obici M.S i J.B i nista od toga, kada se vozi po idealnoj liniji + defanzivno.
Kada su se timovi pobunili zbog ovogodisnejg pravila, Suprimo je izjavio da oni nisu tu da bi pisali pravila.

Ja sam za ovaj dvojac,samo ne znam kako se zove ovaj moćan tim?:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Prilozi

• meklaren.jpg
    meklaren.jpg
    67,6 KB · Pregleda: 15
Formula 1 - Dozvoljene modifikacije difuzora 17.03.2010
Formula 1 - Dozvoljene modifikacije difuzora

Kako treba da izgleda veliki otvor u difuzoru za starter? To nam pravila ne govore, a timovi to koriste. Tehnički šef FIA, Charlie Whiting, je proverio sve bolide i izrazio određenu zabrinutost u vezi nekoliko ekipa, koje su rupe u difuzoru kroz koje prolazi uređaj za paljenje motora iskoristile kako bi učinile difuzor efikasnijim...

U tehničkom pravilniku Formule 1 stoji da na difuzoru može postojati "rupa" da bi se omogućilo paljenje motora, što stoji u članu 3.12.7 pravilnika: "Jedan prekid u površini je dozvoljen samo da bi se omogućio minimalan prostor za pristup uređaju na koji se odnosi član 5.15 (misli se na starter motora, koji je opisan u članu 5.16)."

Međutim, u pravilniku nigde nije definisano šta je "minimalan prostor", i neke od ekipa, uključujući i McLaren i Mercedes, izradile su velike oblike startera motora, kako bi za njih napravili odgovarajuće "rupe" u difuzoru, a sve u cilju bolje optimizacije aerodinamike. Više detalja očekujemo uskoro.

Prilozi

• dif.jpg
    dif.jpg
    46,1 KB · Pregleda: 14
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back