Formula 1

Circuit de Catalunya 1
Am7C_ueCIAMMd_m.jpg
 
CircuitdeCatalunya
AnLhPaDCAAAaxuH.jpg


А сад правац Мелбурн :D
Стање је такво да сваки цига свога коња хвали, једино су ови наши песимистични...
 
Само Марусија и сиви немају грбав нос (надам се да ће исто проћи у овој сезони)

Izgleda da ste vi u istom sosu sa Marusijom :per: :klap:


Izvor: Motorsport Total


Ferari prepravlja: Novi kres test pre Melburna?


U Maranelu se trenutno pod velikim pritiskom radi na bolidu F2012, kako bi pre pocetka nove sezone bio postignut znacajan napredak. Pri tom se po svemu sudeci menja cak i koncept vozila. Kako prenosi italijanski "Gazetta dello Sport", Ferari svom F1 bolidu za sezonu 2012 na brzinu daje nove strukture. Navodno su zbog novih bocnih kutija potrebni i dodatni kres testovi. Te testove bi trebalo obaviti vec narednih dana.


Nakon razocaravujucih rezultata na predsezonskim testiranjima proteklih nedelja, raspolozenje u Ferariju se blizi najnizoj tacki. Pilotima je zabranjeno da daju izjave. Fernando Alonso se nakratko oglusio o takve naredbe i nije odoleo da procacka otvorene rane. Novi auto je jako tesko razumeti, jadao se dvostruki svetski prvak. Cak su i sef tima Stefano Domenikali i tehnicki direktor Pet Fraj izrazili nepoverenje u model F2012.


Poslednji koji je dolio ulje na vatru bio je mocni predsednik Ferarija, Luka di Montecemolo, koji je to ucinio na Sajmu automobila u Zenevi. "Nisam zadovoljan performansama naseg automobila. Mora se poboljsati", glasila je jasna izjava sefa. Montecemolo ocekuje jasne odgovore na pitanje u vezi sa mogucnostima da se izvrse poboljsanja bolida. Tehnicari su ocigledno brzo reagovali i poceli sa obimnim prepravkama.


Ako je verovati govorkanjima, Ferari nije sam koji se suocava sa takvim merama. Navodno postoji jos timova koji su se pre starta sezone u Melburnu prijavili za dodatne kres testove kod FIA. To bi znacilo da se i na drugim automobilima ubrzano radi na korekcijama. To navodno nije slucaj kod Red Bula. Sef tima Kristijan Horner je u izjavi za BBC najavio da ce u Melburn biti dopremljen RB8 poslednje faze konstrukcije, uprkos slaboj pouzdanosti na testovima.
 
I jos malo...


Motorsport Total

Navijacima Ferarija se smrklo pred ocima: niko ne razume F2012

Nedelju i po dana pre pocetka sezone Skuderija mora da napakuje automobil koji dobro ne razumeju ni tim niti bivsi svetski sampion Fernando Alonso


Sef je oglasio uzbunu, navijacima se smrkava pred ocima, a bivsi sampion Fernando Alonso vec pre prve novosezonske trke istice parole strpljenja: nedelju i po dana pre pocetka sampionata u Formuli 1, 18. marta u Melburnu, u Ferariju se siri bojazan veoma susne sezone. Sledeceg vikenda ce u Maranelu za let do Australije biti spakovana dva bolida koje jos niko nije zaista uspeo da razume i koji bi slavnoj Skuderiji mogli da obezbede slobodan pad u sampionatu konstruktora.


"Zelim da znam gde se kriju problemi i zelim da u roku od nekoliko sekundi saznam da li postoje resenja za njih", rekao je predsednik Ferarija Luka di Montecemolo posetivsi Salon automobila u Zenevi, gde je pored ugodne obaveze predstavljanja novog top modela F12 Berlinetta morao da odgovara i na pitanja povodom razocaravajucih rezultata tokom testiranja timova Formule 1. "Montecemolo ukorava Ferari", glasio je naslov u "Tutosportu".


Dva dana pre otvaranja novog muzeja u rodnoj kuci Enca Ferarija u Modeni, u kojem ce postovaoci ovog brenda moci da se podsete na slavnu proslost, italijanska stampa pise tuzan scenario za buducnost. "Niko u Maranelu nije racunao sa takvom fazom", napisala je "Gazeta delo sport". Nadalje se kaze: "Ni tehnicari, koji jos od sredine 2011. rade na autu za revans, niti vozaci, koji su cele prosle sezone patili u nadi da ce imati u ruci oruzje kojim ce moci da savladaju nadmoc Red Bulova. Njihovim nadanjima bi sada mogao biti kraj".


Prema "Korijere delo sportu" u Maranelu je zapocela haoticna faza, "vreme bezvlasca o kojem svedoci 'korpa za njusku' koja je stavljena vozacima, a koju je nedugo zatim ignorisao Fernando Alonso. Ovakvo ponasanje zabrinjava vise nego losi rezultati na testovima." Pri tom je dvostruki svetski prvak Alonso javno priznao da je novi F2012 na kojem su napravljene neke radikalne izmene, "veoma tezak za shvatanje".


Alonso je na kriznoj sednici koja je odrzana u ponedeljak pozvao ceo tim na zajednicki pravac i suzbijanje redova. "Mozda nismo tamo gde bismo zeleli da budemo. Ali mi svi imamo toliko mnogo sezona Formule 1 za nama i znamo da pre Australije necemo tacno moci da odredimo gde smo u odnosu na konkurenciju", kazao je Spanac.


"Moramo hitnije nego ikada ranije sve da damo od sebe kako bi se poboljsali. Pocev od onoga koji je zaduzen za retrovizore pa sve do coveka koji pravi klipove za motor", rekao je Alonso i podsetio na svoju prvu sezonu u Ferariju 2010. godine. "Na poslednjim testovima u Barseloni bili smo peti iza Red Bula, Meklarena, Zaubera i Fors Indije, a dve nedelje kasnije smo slavili dvostruku pobedu u Bahreinu". Osim toga nije vazno biti najbolji u prvoj trci, vec na kraju sezone u generalnom poretku.


Medjutim, nakon poklonjene titule 2010. godine i razocaravajuce 2011. godine u kojoj je slavljena samo jedna pobeda, pritisak na Ferari je jak kao sto odavno nije bio. Pored Mercedesa, Skuderiju bi u najgorem slucaju mogli da prestignu Lotus, Fors Indija i Zauber. Mediji vec traze prve osobe koje ce pozvati na odgovornost i pri tom upiru prstom na sefa aerodinamike Nikolasa Tombazisa i tehnickog direktora Peta Fraja, koji je zamenio Alda Kostu nakon sto je ovaj razresen duznosti pre svog prelaska u Mercedes.


"Fraj uziva potpuno poverenje vrha tima, ali mora jos da dokaze da zasluzuje to poverenje. Fraj i Tombazis teze ka engleski inspirisanom automobilu prepunom aerodinamicke prefinjenosti", napisao je "Korijere delo sport". "To u osnovi nije pogresno, ali problem je u tome sto se ostali timovi nisu odlucili na slicne inovacije. Kod Ferarija izostaju rezultati".



Nije da se radujem sto komsiji crkava krava, pre svega sto ne znam ni kakva je moja krava (a po Barseloni bi se reklo da nije toliko losa), ali cini mi se da ce ove godine da vladaju hromirane, plave, bilo bi lepo i srebrne i mozda po koja crna ili ona zgoljava narandzasto zelena indijska krava.
 
Izvor Motorsport Total


Pireli obezbedio Reno R30 kao novo test vozilo


Pireli ce zameniti Tojotu TF109 godinu dana mladjim Renoom R30, medjutim i dalje traga za vozacem za testiranje pneumatika



Dugo vremena je trajala potraga za novim test vozilom, a Pireli ga je sada nasao. Italijanski proizvodjac pneumatika svoje testove ubuduce nece apsolvirati sa vec vremesnom Tojotom TF109 iz sezone 2009, vec sa Renoom R30 iz sezone 2010. Pri tom se radi o automobilu sa kojim je nedavno Kimi Raikonen odvezao svoje prve kilometre u Formuli 1 nakon dvogodisnje pauze.

Medjutim i dalje je neizvesno koji vozac ce na testovima daljeg razvoja pneumatika sedeti za volanom R30. Nik Hajdfeld, Pedro de la Rosa, Romen Grozan i Lukas di Grasi su bili poslednji testeri za Pireli, a odluka bi trebalo da bude donesena jos ovog meseca. Pireli je prinudjen da ima sopstveno vozilo za testiranje, jer sa Mudjelom u maju tokom sezone je dozvoljen samo jedan test.

U maju bi trebalo da se odrzi i prvo od pet planiranih testiranja sa modelom R30. Kao i prethodne godine, planirano je da se testiranja obave na stazama u Barseloni, Herezu, Spa Frankorsampu i Monci, kako bi se testiralo na razlicitim konfiguracijama staze i u razlicitim vremenskim uslovima. Bolid ce do tada biti prilagodjen kako bi priblizno odgovarao aktuelnim tehnickim i aerodinamickim propisima.

Zasto je Tojota odsluzila svoje
Pireli mnogo vodi racuna o tome da ekipa koja ce testirati pneumatike bude sastavljena iskljucivo od saradnika koji nemaju veze sa nekim od aktuelnih timova Formule 1 kako bi se obezbedilo nacelo postenja. Timovima koji ucestvuju u sampionatu bice omoguceno da posalju po jednog posmatraca na testiranja Pirelija, koji medjutim nece moci da dobije podatke o programu testiranja.

"Vec nam je vrlo rano postalo jasno da nam je bilo potrebno modernije resenje po pitanju vozila za testiranje", objasnjava Pol Hemberi, sef motosporta u Pireliju zasto su se odlucili za R30. "Tojota TF109 nas odlicno sluzila, ali je u medjuvremenu vec tri godine stara. Tehnologija i propisi su se od tada znacajno razvijali i menjali i Tojota vise nije u stanju da proizvodi dovoljno snage kako bi u nasim simulacijama izasla u susret aktuelnim ocekivanjima Formule 1".

Postenje u prvom planu
Britanac se trudi da obezbedi ravnopravan tretman: "To je nas najvisi cilj i zbog toga tim za testiranje ima nezavisno rukovodstvo i svi timovi mogu poslati svoje posmatrace na testiranja. Nase novo vozilo za testiranje ce biti prilagodjeno pravilniku u kojem ne postoji dolivanje goriva, tako da cemo moci da vozimo celu distancu trke i da simuliramo promene balansa na automobilu i gumama."

Sada je potreban samo jos vozac. "To je poslednji deo slagalice koji nam nedostaje. Nadamo se da cemo jos ovog meseca moci da saopstimo ime pilota. Zelim da iskoristim priliku da se zahvalim Tojoti za izvanrednu podrsku u razvoju nasih pneumatika za sezonu 2011. i 2012. Oni su odlucujucu ulogu u nasim dosadasnjim dostignucima u Formuli 1 i radujemo se sto su nam omogucili da napravimo novi izbor pneumatika za buducnost."
 

Back
Top