Marussia i HRT: Da li treba da postoje u F1?
Rob Widdows, motorsport magazine, pitao se da li HRT i Marussia i dalje treba da učestvuju u F1?
„Kada pogledamo poredak za sezonu 2012. pitamo se da li to stvarno želimo? Da li želimo kvalitet ili kvantitet?“
„Da li nam je stvarno potrebno 24 automobila na gridu kako bi imali odličan trkački ambijent? U sportu koji bi trebalo da bude vrhunac motorsporta. Ili bi smo, u stvari, bili srećni i da imamo 20 automobila na stazi u Albert Parku, sledeće nedelje?“
„Ni HRT, ni Marussia nisu propisno uspeli da odrade pred-sezonske testove, osim što su imali par krugova, zarad filmskog snimanja i reklamiranja. Razlozi su različiti. Od neuspeha na crash testovima, preko nedostatka delova do manjka vremena. Zar ovo sve već nismo prošli? U stvari, neće biti prvi put da HRT tim koristi prvi trening u Melbourneu, kao svoj dan testiranja.“
„Meni je posebni žao Pedra de la Rose. To je veoma dobar i šarmantan momak, koga sam upoznao. Veoma je cenjen zbog svojih sposobnosti na mestu test vozača u McLarenu. I onda se pitam: zbog čega je otišao iz Wokinga da bi se trkao u HRT timu? U suštini, on se i neće trkati, zar ne? On će samo sakupljati podatke i brojeve.“
"Marussia, bivši Virgin, od svog postojanja je patio zbog manjka resursa. Sada je u vlasništvu bogatih Rusa, i na mestu savetnika imaju Pat Symondsa, pa smo očekivali bolje stvari od njih. Ali, i oni dolaze u Melbourne bez i jednog pred-sezonskog testa.“
„Ja to shvaratm jer da sam ja bogat Rus ili španski milioner, i ja bih voleo da imam Formula 1 tim, i voleo bih da idem u Melbourne kako bih video svoje automobile na gridu. I bez sumnje, voleo bih to da vide i moji biznis partneri. I shvatam da ekonomska kriza, koja potresa celu Evropu, pravi probleme svima, pa čak i velikim poslovanjima.“
„Ali, to nije poenta. GP trkanje, poput Olimpijskih igara, je vrhunac, najviši nivo ovog sporta, i tu ima mesta samo za najbolje. Mi smo u proteklim decenijama, videli odlične trke, sa mnogo manje vozila na gridu.“
„Ne potcenjujem izazov stvaranja Formula 1 tima, a kamoli rad koji uključuje trku za pobedom. Ja nemam nameru da na stub srama stavljam HRT ili Marussiju. Ali dovodim u pitanje smisao postojanja 24 automobila na gridu, kad je i 20 sasvim dovoljno. I pitam se da li je ispravno imati na gridu četiri vozila koja nisu testirana? Iznad svega, nadam se da Pedro de la Rosa ima neku opciju da se vrati u McLaren, ukoliko bude razočaran svojom odlukom da se trka za španski tim, u poslednjim godinama svoje trkačke karijere.“
„Ne sumnjam da će inženjeri Marussie i HRT-a imati dosta dobrih razloga, zbog kojih nisu bili u mogućnosti da testiraju, i zbog čega to neće uticati na njihovu podobnost da budu na gridu, sledeće nedelje. Vi ćete imati svoje lične stavove po ovom pitanju, koje po mom mišljenju, utiču na status GP trkanja.“
Rob Widdows, motorsport magazine