Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedna misterija manje, Rikijardo u Red Bulu u 2014, ostalo je da raščistimo sa letećim tanjirima i Raikonenom šta se dešava...
P.S. Tasmane, super je ovaj film iz 1955, kako su samo zvučale mašine! Tek ovako vidi se koji su to ludaci bili da voze u takvom okruženju, glava u torbi svo vreme...

Poslednja izmena:
Други најуспешнији тим у Ф1 слави 50 година
Сиви нека вам је са срећом и да останете ту где сте ;)
McLaren+50+Artwork.JPG

Još uvek ne potvrđeno - od sledeće sezone (posle 22 godine) voziće se Velika nagrada Meksika koja bi trebala u kalendaru da se nađe 9.novembra.

Колико видим возиће се и ВН Русије...
И што је мало занимљиво календар за нередну сезону треба да се одобри на састанку ФИА који ће се одржати у Хрватској...

Pozdrav sima na fotumu ...
Поздрав и за тебе

Još uvek ne potvrđeno - od sledeće sezone (posle 22 godine) voziće se Velika nagrada Meksika koja bi trebala u kalendaru da se nađe 9.novembra.
И што је мало занимљиво календар за нередну сезону треба да се одобри на састанку ФИА који ће се одржати у Хрватској...

Da,ulaze Rusija i vraća nam se austrijski A1 Ring :)
Šta će bord FIA u Hrvatskoj kada se "seda mumija" odlepila od Slavice?

Алонсо је имао занимљиву изјаву на италијанском преко радија, која се односила на тај последњи брзи круг.
Рекао је нешто у стилу: како сте дозволили да оде, глупи сте (мада сад видим на нету де се пре ради о речи идиоти), па онда оно класично "mamma mia"....
Идеја им је била да Алонсо прати Масу и онда на правцу да искористи заветрину и на тај начин постави боље време али Маса је некако успео да му одмакне...
Све у свему лепи комплименти за тим :)

Иначе све честитке за Хулкенберга

Алонсо је имао занимљиву изјаву на италијанском преко радија, која се односила на тај последњи брзи круг.
Рекао је нешто у стилу: како сте дозволили да оде, глупи сте (мада сад видим на нету де се пре ради о речи идиоти), па онда оно класично "mamma mia"....
Идеја им је била да Алонсо прати Масу и онда на правцу да искористи заветрину и на тај начин постави боље време али Маса је некако успео да му одмакне...
Све у свему лепи комплименти за тим :)

Иначе све честитке за Хулкенберга

Lepa timska naredba...u već oprobanom ferarijevom stilu !
Inače,na qrc su mi se popeli ovi što su često snimali boks ferarija gde se tamo skupio buljuk kojekavih nalickanih persona !
Kao da je to bilo važnije od samog treninga :roll:

V8 zveri se poslednji put oglasiše rikom u svom najprirodnijem staništu-Monci.
V6 "zujelice",makar i turbo,ako je suditi po onom nedavnom audio zapisu,neće toliko lediti krv u žilama na kočenjima pred prvu šikanu i izlasku na curva Grande,kočenjima pred Askarijem i prolasku kroz Paraboliku.Ipak,sigurno je da uzbuđenja neće nestati.Biće trkanja i spektakla i narednih sezona.
Ovogodišnja trka je protutnjala bez većih događaja.Loši proračuni i pehovi Kimija i Lewisa,su sveli borbu za titulu na "dva slova",bar u teoriji.U praksi je jasno da se samo čeka matematička potvrda četvrte titule za Vetela.
On je opet bezgrešno izvezao trku.Očajnički pokušaji Alonsa da ga kako-tako održi u dometu zaslužuju pohvale,ali je nemoć toliko bila uočljiva da je izlišno i pričati o nekoj borbi.
Hulkenberg je drugi istinski junak dana,a možda i prvi.Ipak je on prevazišao sebe,dok je Vettel samo "odradio" posao.
McLareni opet očajni,uprkos nekim lepim najavama.Njima je V6 trebao kao lek.Samo da i sa njim ne krene loše...
SVe u svemu,prosečna trka.Par sitnih čukanja,par obilaženja(gde je jedino Hamilton nešto više pokazao) i to je to.
Šteta za di Restu,a naročito za termalnu kameru.Verujem da smo svi očekivali senzacionalne snimke sa nje,a on ispade na početku trke.

Dvojac sa SK-a je opet pravio sitne greške,a loše je to što im se stalnoponavljaju i tako dobijaju na značaju.Inače se mogu smatrati solidnim tandemom. Ne shvatam kako tako često mogu da pričaju preko nečije radio-veze i kako im kasno nadolaze neke misli.Recimo,kad je di Resta ispao,najpre sam pomislio na to da ostajemo bez snimaka atermalne kamere,a oni to nakon pet krugova primete i nakon pete reprize izletanja...Nije da se to i moralo konstatovati,ali nije bilo ni nešto drugo pametnije za komentarisati,pa što ne reći? Ali,ajde,neće se to ovde prekinuti...

Ne mogu da se setim kada sam poslednji put gledao ovako dosadnu trku (a počeo sam da ih gledam pre nego što je većina vas ovde na forumu bila "u planu"), možda neki Zeltweg krajem sedamdesetih je bio ovako dosadan, ako me sećanje ne vara. Inače, da je Mark odradio ono što je trebalo razbucao bih kladionicu, ličilo je sve da će to biti prva ovosezonska dvostruka pobeda, ali nije... Još jednom je SV pokazao zašto je to što jeste, dakleN, budući najmlađi četvorostruki šampion.
P.S. Onoj dvojici sa SK Prime zakonski zabraniti upotrebu fraze "Na kraju dana...", ozbiljno mi iniciraju ubrzano varenje kada čujem rečenicu kojom hoće nešto "pametno" da kažu, imajte ljudi obzira prema nama starijim gledaocima, ako Boga znate...

Сама трка мање/више досадна, а главни кривац су свакако пнеуматици...
Кукакли смо како Алонсо нема шансе јер су му квалификације лоше али ово данас само потврђује да је све џаба јер комбинација оваквог Фетела и таквог болида је убитачна и тренутно им се нико не може супроставити.

Него мене интересује да ли ће ови наши у наредних пар дана објавити да Кими замењује Масу.
Лично не могу да му опростим ону 2008 и 09 сезону али би свакако волео да га видим поред Алонса.
Масе ми је жао што је ону сезону 2008. одвезао одлично а није награђен титулом иако је учино све што је било до њега.
Не знам да ли је проблем настао од оног инцидента у Мађарској или можда није успео да се снађе са новим правилима али возачу коме је брзина више изузетак него правило једноставно није место у Ферарију.
Следећа сезона је нова за све, сви се морају прилагодити на нове моторе тако да Алонсо не би требао бити у некој предности што се тиче познавања болида, па да видимо колико су и један и други јаки...

pa nisu ovi sa SK toliko losi, bolji su od Veljka i Radeta nekada...
Dobro, može se reći da su bolji nego pre 2 sezone ali definitivno da ima mesta da budu bar 2x bolji. Mislim da ne bi bilo loše da dovedu u studio nekog "stručnog konsultanta", to nije nikakav "blam", jasno je svima da ima gomila ljudi ovde kod nas (recimo na ovom forumu, ali tu ne računam sebe) koji bolje poznaju taj sport (kao Trkulja sa RTS-a, recimo) i onda bi brojne "dileme" bile rešene a niko ne bi dolazio u situaciju da smanjuje ton tokom prenosa. Eurosport kada prenosi "24 sata LMana" ima u studiju čoveka koji nije novinar ali odlično poznaje trkanje. Ova dvojica su prečesto "u ofsajdu", ide repriza nekog preticanja (i to piše na ekranu) a oni se primaju kao da je reč o novom događanju na stazi itd...

Dobro, može se reći da su bolji nego pre 2 sezone ali definitivno da ima mesta da budu bar 2x bolji. Mislim da ne bi bilo loše da dovedu u studio nekog "stručnog konsultanta", to nije nikakav "blam", jasno je svima da ima gomila ljudi ovde kod nas (recimo na ovom forumu, ali tu ne računam sebe) koji bolje poznaju taj sport (kao Trkulja sa RTS-a, recimo) i onda bi brojne "dileme" bile rešene a niko ne bi dolazio u situaciju da smanjuje ton tokom prenosa. Eurosport kada prenosi "24 sata LMana" ima u studiju čoveka koji nije novinar ali odlično poznaje trkanje. Ova dvojica su prečesto "u ofsajdu", ide repriza nekog preticanja (i to piše na ekranu) a oni se primaju kao da je reč o novom događanju na stazi itd...

Boldovao sam delove na koje bih platio autorska prava ;)
Naročito ću se osvrnuti na ovu dvojicu iz ofsajda.
Pre svega,svojevremeno smo sami sebe smorili ovde diskusijama o Veljku i Aci- faci onomad,pa je možda i izlišno otvarati ponovi temu,ali samo malo da se olakšamo...Meni je jasno da je mnogo lakše sedeti za kompom i kuckati,nakon kraćeg ili dužeg razmišljanja,ali komentator mora da se potrudi da i u toku prenosa bude dostojan svog radnog mesta.Iako je teško sve momente zapaziti i komentarisati,ne sme se dozvoliti da krupne stvari promiču i da se stalno provlače neke sitne greške.Poželjno je analitički voditi prenos,kao i anticipirati neke događaje ili bar teoretisati o mogućim uzrocima nekog problema na bolidu i sl. Viši nivo prenosa je kad se ne sačeka da se nešto desi ionda se prepričava događaj.Tada već svi znamo.
Ako sve ovo zahteva viši nivopoznavanja F1,onda su tu stručni konsultanti.
Naravno da nije sramota angažovati ih.
P.S. : Izem ti Moncu,kad nakon trke pričamo o ovakvim detaljima.Stvarno je moglo biti malo više uzbuđenja...

P.S. : Izem ti Moncu,kad nakon trke pričamo o ovakvim detaljima.Stvarno je moglo biti malo više uzbuđenja...
Ajde da malo nadoknadimo adrenalina, verovatno sam već stavljao ovaj klip ali ako ima neko da nije gledao, obavezno štivo, prva petorica finiširaju u 0,6 sekundi, Monza 1971:

P.S. Obratite pažnju i na sam start, ovaj maše zastavom za početak trke a oni pozadi još nisu ni stali, ludnica...

Ajde da malo nadoknadimo adrenalina, verovatno sam već stavljao ovaj klip ali ako ima neko da nije gledao, obavezno štivo, prva petorica finiširaju u 0,6 sekundi, Monza 1971:

P.S. Obratite pažnju i na sam start, ovaj maše zastavom za početak trke a oni pozadi još nisu ni stali, ludnica...

Danas ne možemo da vidimo ni zadnju petoricu kako finiširaju unutar 2-3 sekunde !

Некад било сад се приповеда...

Колико видим Маса је данас изјавио да следећу сезону неће возити за Ферари.
Видим да се на нету на више места провлачи комбинација: Кими у Ферари, Хулкенберг у Лотус а Маса у Заубер... Лепа ротација...
Очекује се да ови наши сутра потврде Раиконена.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back