Fobije i kako se suociti sa istim

msm, lako je vama koji se plasite zmija, paukova, buba i ostalih sitnica. mozete ih uvek uzeti u ruke. sta ja da radim sa velikom belom ajkulom, a za njom ne zaostaju ni tigar, bik i cekic ajklue. sta? da je uzmem u ruke, prigrlim, plivam sa njom u otvorenom moru? da zamislim da je delfin i da se igram sa njom. e nece da moze. :zcepanje:

msm, lako je vama koji se plasite zmija, paukova, buba i ostalih sitnica. mozete ih uvek uzeti u ruke. sta ja da radim sa velikom belom ajkulom, a za njom ne zaostaju ni tigar, bik i cekic ajklue. sta? da je uzmem u ruke, prigrlim, plivam sa njom u otvorenom moru? da zamislim da je delfin i da se igram sa njom. e nece da moze. :zcepanje:

Počneš od ovog:

np-sharky.jpg

Big_Shark_Toys.jpg

water-gun-toy-shark-1-Gallay.jpg

images
(pazi vreće za spavanje :zcepanje:)

Koliko god izgledalo kao zezanje, lečenje nekih vrsta fobija počinje odavde:
kroz igru (najčešće kada je reč o strahu od nekih vrsta životinja).
Gledala sam na Discov. emisiju o terapiji osoba koje pate od arahnofobije: prvo posmatraju slike paukova, zatim dobijaju igračke u obliku paukova, onda im pokazuju žive/prave paukove ... da bi pacijent na kraju uzeo pauka u ruku.

Ovo poslednje se, u slučaju "ajkulofobije", ne preporučuje. z:mrgreen:

Plašim se visine, dubine (mozda delom jer ne umem da plivam) i insekata (zato mene kampovanje nikada videti neće :) ) . Ne verujem ja da je baš najbolje sto kazu, tuk na luk, pa kao dete sto ne zna da pliva, pa ga neke pomahnitale majke jel te, bace u vodu . A , jok, necemo tako da lečimo moj strah od vodice...:mrgreen: Šalu na stranu, volim vodu i obozavam da se brčkam i znaci dok je vodica do visine vrata ili malo preko.Ne volim duboku vodu, jer sam ne plivač. Cak i kada bih naučila da plivam, ne bih isla u relativno duboku vodu, to jest daleko od obale. Nije to za mene. :) STo se tiče, visine, jel da skačem padobranom? Mozda bi cak i bilo zabavno, ko zna, pa se toga i rešim. :) A starh od insekata , buba i tako tih stetočina malenih i nije neki kalsican strah, vec vise neko gadjenje, jer su grozne na izgled (bljaAAAAAAAAAaaaaaak :( ) pa ih sestra "tepa" umesto mene, ali kampovanje da se "izlečim" od toga i stopim sa inesktima, nece da moze. :) Pa i nemam toliko strahova, nije bas toliko alarmantno, zar ne? :)

A starh od insekata , buba i tako tih stetočina malenih i nije neki kalsican strah, vec vise neko gadjenje, jer su grozne na izgled (bljaAAAAAAAAAaaaaaak :( ) pa ih sestra "tepa" umesto mene, ali kampovanje da se "izlečim" od toga i stopim sa inesktima, nece da moze. :) Pa i nemam toliko strahova, nije bas toliko alarmantno, zar ne? :)

ja isto, nije da se plasim nego gade mi se, al samo odredeni
zamislite ove situaciju
dok sam jos ziveo na selu, bio sam tako na njivi i dodem kuci
pred ulaznim vratima skidam obucu i okrenem nesto glavu a na ramenu onaj veliki zeleni skakavac, takav me osecaj obuzme, nesto izmedu straha i gadenja, srce da ti iskoci

a kako ja da se suočim sa svojom fobijom od ispadanja zuba? msm, strah me da ne polomim sekutiće, da ne ispadnu i sl.
čak me strah i od karijesa na njima :eek:
za ostale zube me manje/više briga. možda ja uopšte nemam strah od ispadanja zuba, nego od toga da se izdvojim po vidljivom nedostatku? :think:
svejedno, jednom sam sanjala da mi ispadaju prednji zubi. plakala sam kao kiša, onako istraumirano totalno. :(

Back