Flaširana voda ili voda sa česme?

Koju vodu pijete?

• Flaširana voda

glasova: 6 24,0%
  • Voda sa česme

glasova: 9 36,0%
  • Nešto treće

glasova: 10 40,0%

• Ukupno glasova
    25
Flasirana voda rosa ima neki cudni smek, izbjegavam je dje je to moguce. Ostale flasirane nisu lose i svaka flasirana je bolja od cesmovaca u gradovima.

Mozda neki izvor na nekom selu ima bolju vodu ali je to udaljeno od civilizacija.

Sto neko rece, cijevi su uzasne ili su plasticne tako da dodje na isto a filter ne moze filtrirati to.

Jedino resenje je prokuvavanje vode u sterilnim uslovima ali niko nije raspolozen da ulaze toliki trud.
Mivela je bila vrhunska, ne znam sada kakva je.

Flaširanu 90% sa česme 10%
Navikao sam se do nivoa da mi je česmovača bljutava.
Inače nemam iluziju da je flaširana nešto mnogo drugačija od filtrirane česmovače ali prosto stvar navike.
Inače u Švajcarskoj se alpska voda može piti sa svake javne česme i fontane i zaista je predobra, u svim ostalim zemljama se i ne šalim da pijem česmovaču čak i kada kažu da može.

RO filter.
Po Banatu su vlasti napravile seoske česme za filtriranje.

Kad sam na poslu kupim flaširanu, al gledam da šaram.
Najviše mi prija Prolom
Да не испадне реклама, али за одређене ствари "Пролом" је буквално незаменљив. Нема то везе са укусом, али стварно не знам да постоји тако високо базна вода, чак 8.8pH. Значи, није у питању само хидрирање него и одређено хемијско дејство.
Ко нема проблема, тај може да пије шта год му прија.

Да не испадне реклама, али за одређене ствари "Пролом" је буквално незаменљив. Нема то везе са укусом, али стварно не знам да постоји тако високо базна вода, чак 8.8pH. Значи, није у питању само хидрирање него и одређено хемијско дејство.
Ко нема проблема, тај може да пије шта год му прија.

a zašta nam je tačno potrebna visoko bazna voda?

gornji poželjan pH urina je 7.5, sve iznad toga upućuje na infekciju

i sad kao, neko namerno pije vodu sa pH 8.8, zašto?

a zašta nam je tačno potrebna visoko bazna voda?

gornji poželjan pH urina je 7.5, sve iznad toga upućuje na infekciju

i sad kao, neko namerno pije vodu sa pH 8.8, zašto?
Alkalna mineralna voda ima određen benefit na digestivni i urinarni sistem prosto jer jer su to putevi prolaska nakon unošenja i bez obzira na puferski sistem koji je u konstatnoj težnji ka neutralnosti. Urin je svakako blago alkalan , a kiseli pogoduje stvaranju kamenca zato se i takva mineralna voda preporučuje ljudima koji imaju problem sa kamencima u urinarnom traktu.
Svakako ne bih preporučila svakodnevno i striktno konzumiranje iste sa nekim predubeđenjem da je to nešto čudotvorno uz parolu kvazinauke alkalno je zdravo.

OId '92-ge godine pijem,ili izvornu mineralnu,a sada sve vise,t.j. stalno kupovnu kiselu vodu i to je preko 20 godina.Dok sam pio ovu cesmusu,malo,malo pa sam imao problema sa mokrenjem i pecenjem u mokracnim kanalima,Kada sam poceo izvornu mineralnu,izbacio sam kamen iz mokracnih kanala i posle toga nikada nisam imao velikih problema,Desi se kada mi se donji deo ledja oznoje,a ja se ne presvucem na vreme,jer nesto radim,da mi se desi da pocne da me svrbi dok mokrim.Posto pijem kupovni kiselu vodu,do uvece prestane svaki proble,.Medjutim ko ima nizak pritisak ne bi trebao uopste da pije nista gazirano u velikim kolicinama kao ja.Kod mene je pritisak malo vislji i varira,ali ja pijem lekove za regulaciju rada srca i normalizaciju pritiska.Tako da nemam problema.Inace cesmusu pijem samo prekuvanu,kafu i caj.Nije to problem kod svih.Gde je redovno snabdevanje vodom ti ljudi i treba da je koriste,ali slusam po Vojvodini mnogi imaju problema sa vodosnabdevanjem i piju razne flasirane vode.I tako se organizam polako navikne.

Alkalna mineralna voda ima određen benefit na digestivni i urinarni sistem prosto jer jer su to putevi prolaska nakon unošenja i bez obzira na puferski sistem koji je u konstatnoj težnji ka neutralnosti. Urin je svakako blago alkalan , a kiseli pogoduje stvaranju kamenca zato se i takva mineralna voda preporučuje ljudima koji imaju problem sa kamencima u urinarnom traktu.
Svakako ne bih preporučila svakodnevno i striktno konzumiranje iste sa nekim predubeđenjem da je to nešto čudotvorno uz parolu kvazinauke alkalno je zdravo.
Твоје знање је очито неупоредиво веће. Ја имам само вишедеценијско лично искуство и знам какви су ми били бубрези. Радилог је прво мислила да имам камен, толика је била концентрација песка, уз изузетно болне бубрежне колике, сталне инфекције, скоро тамну боју урина и слично. Онда ми је искусан уролог препоручио да се "заливам" и ја то радим од тада до дашњег дана. Песак је наравно и даље присутан, то је просто склоност мојих бубрега да га ствара, али на ултразвуку је једва приметан и никаквих тегоба са њим немам, осим око 5 еритроцита у урину.

Песак је чак најмањи проблем. Чак тројици од нас је на столу на послу "Пролом", по препоруци различитих уролога и нефролога. Само четврти срећник пије шта хоће. Колеге имају и повишени креатинин, што је знак различитих степени опасне бубрежне инсуфицијенције која је неизлечиво и прогресивно обољење које се завршава дијализом и летално уколико се не уради трансплантација бубрега, што је за највећи број пацијената мислена именица, поготово у Србији. Лекова за бубреге нема, само висока хидрираност и стриктна хипопротеинска дијета (до шездесет грама протеина дневно) које успоравају прогресију болести. Доживотно.
Зато летње смртне кише могу да буду слободно циничне, пошто очито те проблеме срећом по њу немају.

Твоје знање је очито неупоредиво веће. Ја имам само вишедеценијско лично искуство и знам какви су ми били бубрези. Радилог је прво мислила да имам камен, толика је била концентрација песка, уз изузетно болне бубрежне колике, сталне инфекције, скоро тамну боју урина и слично. Онда ми је искусан уролог препоручио да се "заливам" и ја то радим од тада до дашњег дана. Песак је наравно и даље присутан, то је просто склоност мојих бубрега да га ствара, али на ултразвуку је једва приметан и никаквих тегоба са њим немам, осим око 5 еритроцита у урину.
Možda nisam bila dovoljno jasna , mislila sam na zdrave ljude bez tih problema.
Što se tiče tog problema naravno da je preporuka br 1 piti takvu vodu , mada je i tečnost sama po sebi prilično dovoljna jer se urin ne može koncentrovati. Eritrociti su tu zbog peska , bitno je da su proteini ( albumini) negativni

Koju vodu koristite za piće, flaširanu vodu ili vodu sa česme?

U slučaju flaširane se kao loša strana spominje mikroplastika koja ostaje u vodi kao i hemijska jedinjenja koje plastika može da otpusti u vodu u slučaju nepravilnog skladištenja i transporta ili zbog boravka ambalaže na višim temperaturama (ukratko rečeno).
U slučaju vode sa česme koja je ispavna za piće se kao loše strane spominju doza hlora koja se u njoj može naći i manje ili više prisutnost kamenca (to sve varira od regije do regije). Dok je u nekim delovima Vojvodine po svemu sudeći voda sa česme neispravna za piće i sadrži dodatne nepoželjne sastojke.

Flasirana iz staklenih flasa.

Back