KALDERON: MI SMO PRIJATELJI!
KADA smo na “listu želja” za susrete i intervjue prilikom naše posete Real Madridu stavili i ime predsednika Ramona Kalderona, odgovor iz pres-službe bio je obeshrabrujući:
- Teško! Predsednik ne daje pojedinačne intervjue, ali govori “institucionalno”, na zvaničnim aktovima, svečanostima, konferencijama za štampu... Pokušaćemo, ali ne garantujemo.
Ipak, činjenica da su u pitanju novine iz Srbije, kao i podatak da je Partizan rival Reala u meču za “Trofej Bernabeu”, uticali su da prvi “kraljevskog kluba” posveti vašem dopisniku desetak minuta.
* Predsedniče, kako je došlo do stvaranja pobedničkog tandema Kalderon-Mijatović?
- Kada sam počinjao kampanju, razmišljao sam o čoveku koji može da bude “lice” Real Madrida, tražio sam nekoga sa prošlošću u Realu, nekoga sa imenom i prezimenom, sa autoritetom među navijačima, u štampi... I teško da bih nekog boljeg od Peđe mogao da nađem! Pozvao sam ga, brzo smo se razumeli i dogovorili, zajedno krenuli i nastavljamo.
* Prva godina, prva titula?
- Da, ali samo mi znamo koliko nas je ona koštala, ne u materijalnom smislu nego rada, živaca, tenzije.
* Nije uobičajeno da se smenjuje trener koji donese titulu?
- I ta činjenica pokazuje šta je Real Madrid. Nije dovoljna samo titula, samo rezultat. Realovi navijači traže lepu igru, ofanzivu, zabavu... Ove godine, sa Šusterom, vidim igrače zadovoljnije, opuštenije, igraju s radošću, a pri tom još pobeđujemo. Pogledajte kako igraju Raul, Robinjo, Kasiljas, Serhio Ramos. Mi smo za 14 meseci pustili 19 igrača, istina je da smo mnogo fudbalera i doveli, ali reč je o mladim igračima, koji otvaraju dužu perspektivu.
* Pre dve godine, “Bernabeu” je aplaudirao Ronaldinju?
- Tačno, danas aplaudira našim asovima i to je dokaz da smo promenili stvari.
* Šta znate o Partizanu, koji u sredu stiže u Madrid?
- Mnogo! Reč o klubu koji je stari prijatelj. Ne pamtim utakmice iz Kupa šampiona 1955/1956, ali znam za njih, za sneg u Beogradu i naše muke da sačuvamo 4:0 iz Madrida. Di Stefano i Hento i danas pričaju o tome. Naravno, ono finale iz 1966. pamtim kao i svi navijači Reala. Naša veza sa prijateljima iz Partizana je i Peđa.
* Stadion vam je star 60 godina?
- Naš stadion je jedinstven u Evropi po mnogo čemu. Prvo, jedan je od retkih, ako ne i jedini, u strogom centru grada. Danas se stadioni grade daleko od grada. Dalje, klub je poslednjih godina uložio 120 miliona evra u rekonstrukciju, tako da, u stvari, imamo nov stadion. Nedavno nas je posetila delegacija UEFA i dala najvišu ocenu. “Bernabeu” spada u grupu elitnih stadiona. Zvanično smo zatražili organizaciju finala Kupa šampiona 2010. ili 2011. UEFA će odlučiti u martu, ali prema svemu što znam imamo velike šanse.
POPULARNOST
* ŠTA je Real - sportski klub, preduzeće, multinacionalna kompanija?
- Od svega što ste rekli, pomalo. Real Madrid je, pre svega, ogromna socijalna masa, koja je iza kluba. Mi smo najpopularniji klub na svetu, sa milionima navijača širom planete i to je ogromno zadovoljstvo, ali i ogromna obaveza.
ZAPOSLENI
* KOLIKO ljudi radi u Real Madridu?
- Oko 380 stalno, ali na utakmicama ih ima oko 1.000, ponekad i 1.200.
GODIŠNJI OBRT 400 MILIONA EVRA
PREDSEDNIK Real Madrida ponosan je na finansijsku moć kluba na čijem je čelu. Priznaje da se mnogo troši, ali se mnogo i zarađuje. - Godišnji obrt Reala je oko 400 miliona evra, a čist “plus” u prošloj fiskalnoj godini bio je 90 miliona evra - kaže Kalderon.
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=13&status=jedna&vest=112204&datum=2007-12-05