ФК ПАРТИЗАН (2007/08, 2008/09, 2009/10)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
11:49 Kako „najbrže“ stići do Lige šampiona 2008/09?

Na nedavno održanoj prezentaciji u hotelu „HYATT“ u Beogradu, Upravni Odbor FK Partizan je „obelodanio“ strategiju razvoja našeg kluba u periodu 2007-2012. Prisustvovao sam tom skupu i s obzirom na vrstu tekstova koje s vremena na vreme sastavljam a moderator ovog sajta ih postavlja na www.partizan.co.yu, nije teško pogoditi da me je najviše interesovalo šta će ljudi iz UO reći na temu Partizanovih ciljeva u Evropi narednih sezona. A rekli su, tj. napisali su sledeće:

„Sezona 2008/09: Učešće u Ligi šampiona / eliminacioni deo Lige Kupa UEFA“

Dakle, to je to...Hvala Bogu da nam ambicija ne nedostaje, da su one čak vrlo velike kad je Evropa u pitanju! Partizan istina već „zna“ kako izgleda ostvariti i jedan (učešće u Ligi šampiona), a i drugi cilj (eliminacioni deo Lige Kupa UEFA – čitaj kao „zima u Evropi“!). U sezoni 2003/04 smo ostvarili prvi, sezonu kasnije (2004/05) i taj drugi cilj, ali...od tad je prošlo već 2-3 sezone a Partizan NIKAKO NE SME BITI klub koji će se i posle 10, 15 ili 20 godina pozivati na te uspehe! Ne, ostavimo to drugim klubovima, a mi naše uspehe reprizirajmo što češće – makar to, ako ne i nešto više od toga!

Hoćemo dakle već u sezoni 2008/09 (a ne zaboravite, samo je 12-13 meseci do početka te „druge naredne sezone“!) ponovo da igramo u Ligi šampiona, da se njena „mušema“ po drugi put trese u Humskoj...A kako najbrže stići do nje?

1. PREDUSLOV: TITULA ŠAMPIONA SRBIJE U SEZONI 2007/08

Već 2 sezone titula prvaka „stanuje“ van Humske. Što je mnogo – mnogo je! Kada 23.06. otpočnu pripreme Partizana za narednu sezonu 2007/08, cilj zvani TITULA mora biti jasno i glasno proklamovan, mora se proglasiti za prioritet svih prioriteta! Ostvarivanju ovog cilja mora jednostavno sve biti podređeno, apsolutno sve! Mudraci imaju običaj da kažu da se u životu mora samo umreti jednog dana i da se ništa više ne mora (mada bih ja dodao da se i porez državi mora platiti, makar u civilizovanim zemljama!), ali...Partizan MORA na svim nivoima u klubu učiniti sve što je u njegovoj moći da se u narednom prvenstvu šampionska znamenja vrate u Humsku! Uostalom, bez titule šampiona u sezoni 2007/08, naš petogodišnji plan već u prvoj godini „pada u vodu“ jer je već poznata činjenica da će i u sezoni 2008/09, baš kao što je to bio slučaj i svih prethodnih sezona, samo šampion Srbije igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

2. PREDUSLOV: USPEŠAN NASTUP U KUPU UEFA U SEZONI 2007/08

Za razliku od 1. preduslova (titule šampiona), ovaj 2. preduslov nije presudno bitan kad je u pitanju ostvarenje našeg cilja zvanog „Liga šampiona 2008/09“ ali...ostvarimo li u sezoni 2007/08 dobre rezultate u Kupu UEFA, možemo sebi UMNOGOME olakšati put do Lige šampiona 2008/09! Zašto je to tako? Pa makar vi koji redovno posećujete naš sajt i koji pratite naše tekstove posvećene nacionalnim i klupskim koeficijientima UEFA znate zašto je to tako – zbog klupskog koeficijenta Partizana, zbog njegovog jačanja, zbog eventualnog stvaranja mogućnosti da naš klub, kao šampion Srbije 2007/08 (daće Bog!), u leto sledeće godine bude i u onom poslednjem „filteru“ do Lige šampiona (u 3. kolu kvalifikacija) svrstan među nosioce u žrebu (i da na taj način izbegne „fudbalske ale“ kao moguće protivnike)!

A kako stvari stoje trenutno po tom pitanju? Ne stoje loše, imamo realnu šansu ali – SAMO AKO OVE GODINE U KUPU UEFA PONOVO UĐEMO U GRUPNI DEO TAKMIČENJA I POTOM USPEMO I DA „PREZIMIMO“ U EVROPI! Evo i detaljnog pojašnjenja za ovu moju tvrdnju:

Za razliku od klupskog koeficijenta za narednu sezonu 2007/08 koji nam je već „zacementiran“ i koji iznosi tačno 31,256 bodova (vrlo dobar koeficijent - omogućava nam poziciju nosioca u žrebu u oba kola kvalifikacijama, ali potom i u 1. kolu Kupa UEFA 2007/0, naš klupski koeficijent za sezonu 2008/09 (u kojoj želimo opet u Ligu šampiona) još uvek nije „zacementiran“. To će on postati tek po isteku naredne sezone 2007/08! Dakle, sve što uradimo u Kupu UEFA u sezoni 2007/08 – sve je to i u funkciji obezbeđivanja što boljeg klupskog koeficijenta Partizana za sezonu 2008/09!

Obračun klupskog koeficijenta Partizana za sezonu 2008/09 „kaže“ da u ovom trenutku raspolažemo sa tačno 24,661 bodova. Pritom su vrednovane sezone 2003/04, 2004/05, 2005/06 i 2006/07, dok se naravno još uvek „čeka“ učinak klubova u narednoj sezoni 2007/08 koja kao 5. i poslednja (umesto sezone 2002/03 koja u leto 2008. „ispada“ iz obračuna nakon pet „provedenih“ godina u njemu) ulazi u ovaj obračun klupskog koeficijenta za sezonu 2008/09.

Interesantno je pogledati koliki klupski koefiicijent će imati poslednjeplasirani nosilac u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2007/08, kao i koliko je ranijih sezona iznosio klupski koeficijent timova koji su bili rangirani kao poslednji nosilac u tom 3. kolu kvalifikacija. Evo tog pregleda:

SEZONA 2007/08: Levski Sofija (38,112 bodova) ili Sparta Prag (37,851)
Napomena: Koji od ova 2 tima će biti poslednji nosilac – zavisi od toga da li će Sevilja (koja ima koeficijent od čak 87,374 boda) u španskom prvenstvu da se plasira direktno u LŠ ili će morati u 3. kolo kvalifikacija.

SEZONA 2006/07: Slovan Liberec (28,769 bodova)

SEZONA 2005/06: Rozenborg (36,665 bodova)

SEZONA 2004/05: Dinamo Kijev (41,301 bod)

Pred početak sezone 2004/05, metod obračuna koeficijenata je izmenjen, tako da nema smisla vraćati se kod ovog pregleda i na ranije sezone 2003/04, 2002/03 itd...

Šta nam govori ovaj pregled? I malo, ali i mnogo.

Kao prvo – teško je unapred prognozirati koliki klupski koeficijent bi nam bio 100% dovoljan u leto 2008. kako bi se u sezoni 2008/09 mogli nadati ovome o čemu pišemo (da budemo nosioci u 3. kolu kvalifikacija LŠ). Vidite i sami razliku ako se recimo uporede sezone 2006/07 i 2004/05. Sve naravno zavisi od KONKRETNIH IMENA KLUBOVA koji budu igrali to 3. kolo kvalifikacija, s obzirom da i u onim najjačim fudbalskim ligama (Španija, Engleska, Italija, Nemačka itd.) postoje velike razlike u klupskim koeficijentima pojedinačnih ekipa iz tih zemalja.

Kao drugo – posmatrajmo ipak sezonu 2006/07 kao izuzetak (u njoj je Slovanu iz Libereca bio dovoljan koeficijent od „samo“ 28,769 bodova da bude nosilac...A interesantno je to da bi Partizan te sezone (sa tadašnjim klupskim koeficijentom od 30,600 bodova), da je prethodno, u sezoni 2005/06 bio prvak SCG i da je igrao u tim kvalifikacijama za LŠ, bio ispred Slovana, tj. bio bi on nosilac a Slovan bi „skliznuo dole“!) tj. ustvrdimo na ovom mestu da će u leto sledeće godine biti potrebno imati klupski koeficijent od minimum 37,000 – 38,000 bodova ne bi li se bio makar poslednjeplasirani nosilac u 3. kolu kvalifikacija za LŠ!

A mi smo, ponovimo, sada na trenutnih 24,661 bodova i imamo „fore“ još naredne sezone 2007/08 da dođemo do tih magičnih 37,000 – 38,000 bodova. Fali nam dakle nekih 13,000 – 14,000 bodova koje bi morali osvojiti u sezoni 2007/08 takmičeći se uspešno u Kupu UEFA. A koliko zaista predstavlja tih „13,000 - 14,000 bodova“, tj. šta je zapravo potrebno učiniti u Kupu UEFA 2007/08 da bi se oni osvojili, to će nam pokazati sledeća informacija:

U sezoni 2004/05 smo, sa Vladom Vermezovićem kao šefom stručnog štaba, igrali jednu sjajnu sezonu u Kupu UEFA u kojoj smo „zimovali“ u Evropi a potom otišli i korak dalje, do 1/8-finala. U toj sezoni smo osvojili tačno 12,4025 bodova, i to uglavnom „sami sebi“ s obzirom da nam drugi srpski klubovi ni te sezone nisu nešto preterano pomogli, mada...mora se reći i da je kod „gradnje“ klupskog koeficijenta pomoć drugih klubova iz iste zemlje samo neznatna (pogotovu ako se radi o samo jednom klubu koji „pomaže“ a ne o više njih!), ni približna onome što svaki klub sam za sebe može ostvariti...Tih 12,4025 bodova smo osvojili sa 1 pobedom i 1 remijem u drugom kolu kvalifikacija za Kup UEFA, potom sa 1 pobedom i 1 remijem u 1. kolu Kupa UEFA, zatim sa 1 pobedom i 2 remija u Ligi Kupa UEFA i naposletku sa 1 pobedom i 2 remija u eliminacionom delu takmičenja. Dakle, ukupno smo ostvarili 4 pobede i 6 remija (od kojih se 1 pobeda i 1 remi u kvalifikacijama samo upola vrednuju u odnosu na rezultate nakon kvalifikacija).

S obzirom da ćemo u sezoni 2007/08 igrati čak dva kola kvalifikacija, kao i da se nadamo da će nam drugi srpski klubovi svojim učinkom u Evropi MAKAR MALO VIŠE POMOĆI nego ranijih sezona (bez obzira na „stvarnu specifičnu težinu“ te i takve pomoći) – dolazimo do toga da je potrebno da u sezoni 2007/08 „Đuka makar reprizira, ako ne i da nadmaši Vermeza“, tj. DA PREZIMIMO U EVROPI I DA ODEMO JOŠ KORAK-DVA DALJE! U tom i takvom slučaju – uloga nosioca u žrebu za 3. kolo kvalifikacija za LŠ bila bi i više nego realna i moguća!

Sve u svemu, od 23.06.2007. i početka letnjih priprema, za nas neka postoji samo sledeća „matematička formula“:

TITULA PRVAKA SRBIJE + „ZIMOVANJE“ U EVROPI = LIGA ŠAMPIONA 2008/09 !!!

Vlada Ćujić
(„UEFA-sektor“)

Izvor -www.partizan.co.yu
Dzaba taj koeficijent ako nemamo dobar tim.

sto se tice ovog tima na krstarici ja bih da budem u odbrani kako je sauth i mislio
bio bih idealna zamena za Rnica, sve ja to znam sto i on i nabijanje lakta u glavu i pogresno gradjenje lopte i dobijanje crvenih kartona
postao bi ljubimac publike kao Bajic siguran sam

s obzirom na dosadasnji tok prelaznog roka ovaj tekst odozgo pada u vodu
mi cemo se i ove godine boriti za kup UEFA ako ne pojacamo tim i to ozbiljno

Vojvodina je juce poslala zvanicno obavestenje Partizanu kako je zainteresovana da kupi:
1) Kralja (tu im Partizan nije potreban)
2) Nadja
3) Vukelju
4) Rnica
5) Cirkovica
6) Nebojsu Marinkovica
7) Nenada Marinkovica...
:shock:
Antonio Rukavina, novopečeni reprezentativac, na meti Katalonaca
Ima vremena za Espanjol

Katalonci gledaju ka Humskoj. U fokusu skauta Espanjola je samo jedan igrač, desni bek "orlova" i Partizana Antonio Rukavina. Brzonogi Novobeograđanin oduševio je sportskog direktora "plavo-belih" Paku Herera igrama u proteklih šest meseci, tako da čelnici kluba neće žaliti novca da privole upravu Partizana da se odreknu Rukavine.

Finalista Kupa UEFA želi da što pre pridobije Rukavinu, pošto je Argentinac Pablo Zabaleta najavio odlazak.
- Iznenađen sam informacijom da me traži Espanjol. To je veliki klub sa bogatom tradicijom. Nisam iskren ako bih rekao da mi pažnja velikog kluba ne prija - jasan je "sveži" reprezentativac Rukavina.

Posle početnog oduševljenja Antonio Rukavina je "spustio loptu na zemlju".
- Možda nisam još spreman za takav izazov. Volim Partizan i želim da osvajam trofeje u "crno-belom" dresu. Ovde sam tek šest meseci i rano je da pričamo o odlasku kada sam se tek adaptirao na boravak u velikom klubu. Ima vremena za selidbu.

Rukavina je svestan da ga Fortuna prati.
- Šta još može lepo da mi se dogodi? Pre godinu dana sam hteo da ostavim fudbal, a danas sam član Partizana, mlade i seniorske reprezentacije. Želim da uživam u sreći - jasan je Antonio.
e ovi novinari nisu normlani keve mi, ko nema sta da napise ili prodaje igraca iz Partizana, ili ga dovodi u njega

Затишје у Хумској

Вршилац дужности спортског директора Иван Томић најављује звучна појачања у прелазном року. – Зечевић се враћа из Америке

Преговарамо са Ивићем и Делибашићем: Иван Томић

Оно што је најбоље – одлази, таква је наиме позиција у међународној подели фудбалског рада. Једноставно, не наслућује се него се већ види, но у овогодишњем прелазном фудбалском року неће бити превише новога. Опет фигурирају кандидати у медијској полемици, углавном они играчи који су бар за копље били успешнији од других. Ти кружећи медијски кандидати ће наћи своје место у нашим најбољим тимовима. Јуче смо могли да приметимо да је један од главних финансијера новосадске Војводине Ратко Бутуровић најавио да Војводина жели да се у прелазном року појача пред нови излазак на међународну сцену што боље. Помињана су имена Партизанових „клинаца” Ненада и Небојше Маринковића, али и искусног чувара мреже Ивице Краља.

Каква судбина чека Црвену звезду и Партизан? Вршилац дужности спортскогдиректора „црно-белих” Иван Томић је на свом новом радном задатку свакодневно од 9 часова изјутра па до касних вечерњих сати. Уосталом, такву судбину имао је и његов претходник Ненад Бјековић. Партизан је још на крају овогодишњег првенства најавио корените промене у играчкој структури па се може очекивати да ће завршни план бити готов за неколико дана. На списку играча на које Мирослав Ђукић озбиљно рачуна за нову сезону наћи ће се њих тридесеторица. У тој групи, наравно, место ће заузети појачања.

– Радимо, припремамо се и сигуран сам да ћемо до почетка припрема 23. јуна имати физиономију тима. Довешћемо искусне играче, звучна појачања. То су углавном шпиц, полушпиц и штопер, рекао је Иван Томић.

Мову селекцију ће бирати: Томић – Ђукић – Петрић. Такав је договор.

– Наша је жеља да доведемо и Владимира Ивића и Андрију Делибашића, преговори су у току, али о другим именима не бих желео да говорим, нека то остане наша пословна тајна, нагласио је вршилац дужности спортског директора.

Иначе, генерални секретар Жарко Зечевић враћа се данас у Београд после десетодневне посете Америци. Њега и председника клуба др Ненада Поповића наредних дана очекује важан задатак.

Други и најважнији део припрама „црно-бели” ће обавити у Холандији од 5. до 15. јула.

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=30561

rile_laki_oblak:
На списку играча на које Мирослав Ђукић озбиљно рачуна за нову сезону наћи ће се њих тридесеторица. У тој групи, наравно, место ће заузети појачања.
30!!!Ako nekom treba para samo neka dođe u Partizan ti primaju svakog.Jbt 30 igrača će da plaćaju...

Sherlock:
ode nas najbolji napadac, jedini za koga gol nije misaona imenica. Uzeli smo milionce za njega. Neka mu je sa srecom, zasluzio je.

i sada đukić može da dovuče mrđu u partizan...

Brnović još mesec dana u gipsu

13883919264667d0e932630749528339_big.jpg
Nenad Brnović i dalje se oporavlja od teške povrede (trostruki otvoreni prelom potkoleničnih kostiju) koju je dobio 21. marta 2006. na utakmici sa Zetom. Vezni igrač Partizana operisan je istog dana na VMA, a proces oporavka bio je prekinut u januaru kada je operacija morala da se ponovi. Iako se očekivalo da će fiksator biti skinut ove nedelje, posle pregleda obavljenog u sredu odlučeno je da se šina ne skida još mesec dana.

„Noga mi je snimljena, pa iako su doktori zadovoljni kako teče oporavak, šinu će mi skinuti tek za mesec dana. Verovao sam da ću je se sad osloboditi, ali ni ovako se ne opterećujem niti se nerviram. Rekli su mi da mogu da je skinu i odmah, ali bi tako možda napravili veći problem, a to mi sada nije potrebno. Preporučili su mi da što više hodam“, rekao je Brnović.

Brnović je stigao u Partizan 2004. i ugovor mu je isticao ovog leta.

„Bio sam na stadionu i razgovarao sa Ivanom Tomićem i Gordanom Petrićem. Razgovor je bio neformalan, objasnio sam im kakva je situacija, uverili su me da neće biti nikakvih problema i da će ugovor biti produžen.“

Ivan Tomić je potvrdio da Partizan namerava da produži saradnju sa Brnovićem.

„Razgovarali smo, ali ništa nismo precizirali. U svakom slučaju, produžićemo ugovor sa Brnovićem“, izjavio je Tomić.

I treba sa Brnovićem produžiti ugovor. Sad mu je najteže, a i ako bude igrao kao što zna dobro će doći za sledeću sezonu.

Baš smo prethodnih godina imali nesreću sa povredama igrača. Kada je igrao najbolje Rnić povredio se i odsustvovao nekoliko meseci. Kad se vratio nije više pružao partije kao nekad. Pa onda povreda Vukića na pripremama kada je došao na 6 meseci na pozajmicu. Pre svega toga i ova Brnovićeva povreda.

Ivan Obradović postao profesionalac

Još jedan “polaznik” Partizanove Akademije fudbala danas je stavio paraf na profesionalni ugovor sa prvim timom. U pitanju je Ivan Obradović (25.7.1988.), koji je ovog proleća, pravo iz Partizanove filijale Teleoptika izborio svoje mesto u prvom timu Partizana.

Ovih dana bio je i u sastavu omladinske reprezentacije, koja je na turniru u Švajcarskoj izborila učešće na Evropskom prvenstvu koje se održava u Austriji.

Ugovor sa Partizanom Ivan Obradović je potpisao na 5 godina, a u klubu je još od 1997. godine, kada ga je kao klinca otkrio Dušan Trbojević i doveo u Partizan.
U prolećnoj sezoni odigrao je 5 mečeva u dresu prvog tima i najavio svoju kandidaturu za poziciju levog beka u predstojećoj sezoni.

326_5.jpg
Ajde to se i očekivalo.

Očekuje se nešto konkretnije sa strane.

Vojvodina je juce poslala zvanicno obavestenje Partizanu kako je zainteresovana da kupi:
1) Kralja (tu im Partizan nije potreban)
2) Nadja
3) Vukelju
4) Rnica
5) Cirkovica
6) Nebojsu Marinkovica
7) Nenada Marinkovica...

I valjda za Bastu daju milion € u kešu :shock: A žele i Raškovića, Tadeua, Pantića...
Cenim, i drago mi je što žele da se pojačaju(i time bude veća konkurencija kod nas, a samim tim i bolja liga), ali mislim da su maaaalo preambiciozni.
Rekao je njihov predsednik da igrači Voše neće dobijati dozvolu da pređu u Partizan ili Zvezdu, bez obzira na pare koje im se ponude.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back