Sudija Milisavljevic:Hvala i zbogom
Bogdan Milisavljević, pomoćni sudija na meču polufinala Kupa između Crvene zvezde i Partizana (2:3), koji je podigao zastavicu kod ponišetnog, trećeg gola crveno-belih, oglasio se u četvrtak, dan posle meča, otvorenim pismom.
"Poštovani,
Osećam potrebu da ovim putem izrazim duboko žaljenje i javno izvinjenje FK Crvena zvezda, rukovodstvu i navijačima kluba što sam kao pomoćni sudija na polufinalnoj utakmici LAV Kupa Srbije svojom pogrešnom odlukom uticao na rezultat utakmice, direktno Vas oštetivši.
Iako su i sudijske greške deo fudbalske igre, ja za sebe ne tražim nikakvo opravdanje, ali želim da Vas uverim da ona nije posledica bilo kakve nečasne radnje, već isključivo nenamerne greška koju sam najmanje ja želeo.
Molim Vas da Vašu gorčinu zbog nanete nepravde ne usmeravate na sudijski odbor, komisiju za delegiranje ili moje kolege sa utakmice Spasića i Radojčića, koji su svoj posao obavili besprekorno, jer sam isključivi krivac ja i odgovornost je samo moja.
Takođe, ovim putem želim da se zahvalim na sportskom ponašanju, šefu stručnog štaba Jankoviću, koji je i ovaj put dokazao da svojim ljudskim kvalitetima zaslužuje da vodi tim Crvene zvezde, kao i sekretaru Negiću, koordinatoru Stanojeviću i Miškoviću.
Kao moralan i odgovoran čovek, koji je na listi saveznog takmičenja proveo punih osam godina, sa više od dve stotine odsuđenih utakmica, bez ijedne mrlje u sudijskoj karijeri i sa puno stečenih prijatelja osećam potrebu da se posle ovoga povučem iz suđenja i završim svoju sudijsku karijeru.
Hvala, Bogdan Milisavljević".
Uz ovo pismo, beogradski mediji prenose i izjavu predsednika Sudijskog odbora FSS Bogoljuba Stepanovića. On je demantovao tvrdnje čelnika, trenera i igrača Crvene zvezde da je prvobitno delegirani arbitar Slobodan Veselinović zamenjen sudijom Ninoslavom Spasićem "dva dana pre meča, a posle Skupštine FSS".
"Nemam nameru da odgovaram velikim klubovima, poštujući njihovu upravu. Odbor je u utorak u 11 časova imao sastanak i tada je odredio arbitra. Znači, nije se ni razmišljalo da derbi sudi Veselinović. Možemo i mi sada da postavimo pitanje: "Da li je normalno da sudija koji je u nedelju vodio utamicu Vojvodina - Partizan, samo tri dana kasnije ponovo sudi istom klubu?" Uz to, ja se ne sećam da je arbitar tek pristigao na Superligu, kao Veselinović, dobio da sudi tako važnu utakmicu...", ističe Stepanović.
http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=94168
Ne bih znao kako da prokomentarisem ovu vest. Generalno,meni kao zagrizenom ciganinu jedan kup manje vise znaci nista,a posebno ne jedan izgubljeni derbi u toliko godina. Ali kvalitet fudbala ne moze da ide navise zbog ovakvih bulumenti posle svakog derbija. Strani sudija i da zavrsimo posao. Pokazalo se da su stranci najbolji fudbaleri kod nas,da su stranci najbolji treneri,pa znaci i strane sudije i to je to.
Pre jedno 12-13 godina jedan derbi,cini mi se da je isto bilo u kupu (ne znam gde se igralo) uglavnom Zvezda je pobedila 2-0 i kod prvog gola desila se situacija da je jedan igrac Zvezde primio loptu na 30ak metara od gola Partizana,potpuno usamljen,nigde nikoga nema! Mozda je bio Rambo Petkovic ili tako neko,ne secam se...naravno krenuo ka golu i dao gol.Na stadionu frka,partizanovi igraci hoce da ubiju sudiju,haos...Sta se desilo? Jedan od igraca Partizana u akciji pre toga (korner,slobodnjak i sl. ) je ostao da lezi u petercu i linijiski sudija nije dizao zastavicu, jer Zvezdin igrac kada je primio loptu imao je igraca Partizana ispred sebe 20 metara,ali je on mucenik lezao na zemlji. Nista se nije desilo,gol nije ponisten,ali kasnije je po novinama i na TVu bio haos nekoliko dana.
I sada vi meni recite ko je tu bio lud?
Pravilo postoji,jedan igrac protivnickog tima mora da bude ispred da ne bi bio ofsajd i bio je. To sto nije bio u funkciji to je do sudije,do igraca samog jer je mogao da se otkotrlja van terena,do njegovih saigraca koji nisu reagovali,do protivnickih igraca koji nisu prekinuli igru...cak se i danas desavaju takve situacije (na EP za mlade,samo nije bio ofsajd) i niko nista,ne postoji pravilo za to.
A kada je neko u naleto onda se ofsajd deli na pasivni,aktivni,na ****, na palac,utice na igru,ne utice na igru.
Ja sinoc posle derbija gledam Juve-Parma i sudija svira ofsajd i snimak,povukli liniju, na liniji samo stopalo napadaca preslo liniju,a celo telo iza...i olinijski je kao video sto stopalo? Video ga je moj qurac,nego mase zbog straha i navike.