(Fizika, Pseudonauka) Vreme, prostor...

Ili nešto peto ako neko zna!

Ne bih da olako odbacujem trud i vreme koji si u ovo uložio, ali da bih razmotrio problem interesuju me odgovori na sledeća pitanja:
1. Kakve veze eksperiment ima sa teorijom relativnosti?
2. Obzirom na rastojanje od Zemlje do Meseca koje iznosi oko 376.000 km, koje talas brzine c pređe za 1,2543 s i pomeranje tačaka A i B i M, pri čemu se A i B, obzirom na bzinu Zemljine rotacije pomere za nešto više od 580 m, a M se pomeri za oko 1283 km u odnosu na Zemlju, a shodno tome im se promeni i relativna brzina, pa i broj impulsa koji registruju, koja je najniža frekvencija na kojoj ove efekte možemo da zanemarimo? :think:

Z
Kakva budalaština!
Naravno ali to su ta naštimovana tumačenja kao i tumačenje MM eksperimenta
Prema tvojoj postavci. Čitaš li ti šta pišeš?
Ja čitam, ali ti ne razumeš.
Pa ako izvor ne emituje svetlost brzine različite od c, onda stvarno ne razumem kako ti zamišljaš da svetlost dobije drugačiju brzinu.
Opet ne razumeš - rekao sam da svaki elementarni izvor svetlosti emituje svetlost brzine c
u odnosu na svoj trenutni inercijalni sistem. Ne razlikuješ makroizvor od elementarnog
izvora
OK, ako ti jednostavnu fizičku formulaciju nisi u stanju da razumeš, zaista ne razumem odakle ti ideja da bilo šta što pišeš ima ikakvog smisla.
Nema smisla tvoja tvrdnja da se neko kretanje može konstatovati u odnosu na vakuum
Ajnštajnov stav je da svetlost nema brzinu c u vakuumu?
Saberi se...
Ja sam sabran ali ti si izgleda oduzet.
Nisam govorio o tom Ajnštajnovom stavu nego o stavu da se može konstatovati samo
relativno kretanje a nikako ne kretanje u odnosu na prostor iliti vakuum. Nauči ono što
pokušavaš da braniš.
OK, i gde su tu svetlosti brzine različite od c u vakuumu?
Opet isto. Može se govoriti o brzinama samo u odnosu na neko telo. Dozovi se!
Da li ti nas zavitlavaš ili zaista misliš da se u laboratorijama nešto meri ljudskim okom?
Opet izvrćeš stvari. Nisam govorio o merenju nego o detekciji
Odakle energija za svetlosti različite brzine od c? :think:
A odakle energija elementarnim izvorima koji emituju svetlost brzine c u odnosu na svoj
trenutni inercijalni sistem?
To je isto kao da pitaš odakle energija elementarnim izvorima za njihovo haotično kretanje

Evo gledam Njutnovu mehaniku i niti će biti usmerene u pravcu delovanja pogona; gledam teoriju relativnosti, isti slučaj.
Drugim rečima, nisi u pravu.
Ne bih bio u pravu da sam rekao to što mi podmećeš. Nisi fer!
endonuclease je rekao ovo:

Uhm, neće biti paralelne, osim ako je cela površina poda raketa. One će biti usmerene prema tački pogona. Dakle, ako je tačka pogona u sredini poda, i odvojena od poda dovoljno daleko da aproksimira udaljenost centra Zemlje od poda sobe, linije koje tegovi postavljaju će biti apsolutno jednake.
Da li ti razlikuješ tačku od pravca?
Cygnus X-1
Matematička tvorevina...
Postojanje crnih rupa nije dokazano
Nije tačno, registrujemo i informacije koje imaju brzinu različitu od c.
Naprimer?
Mogu samo da primetim da pokazuješ zavidno nepoznavanje metrologije, imajući u vidu da se pozivaš na istu, a da ne pominjem razumevanje nekih osnovnih prirodnih zakona.
Ja mogu samo da kažem da ti uglavnom ništa svoje ovde nisi izneo i da mnogo grešiš -
kao što vidiš koliko rečenica toliko i grešaka

Naravno ali to su ta naštimovana tumačenja kao i tumačenje MM eksperimenta

OK, ovde možemo da završimo raspravu, jer ti veruješ da neko namešta milione merenja svakoga dana, širom sveta. :bye:

Ja čitam, ali ti ne razumeš.

U redu, ne razumem, ali to još uvek stoji u tvojoj postavci.

Opet ne razumeš - rekao sam da svaki elementarni izvor svetlosti emituje svetlost brzine c u odnosu na svoj trenutni inercijalni sistem. Ne razlikuješ makroizvor od elementarnog izvora.

Dakle, makroizvor emituje svetlost brzine različite od c?
Na osnovu čega? :dontunderstand:

Nema smisla tvoja tvrdnja da se neko kretanje može konstatovati u odnosu na vakuum

Kao što sam već napisao, ako ti jednostavnu fizičku formulaciju nisi u stanju da razumeš, zaista ne razumem odakle ti ideja da bilo šta što pišeš ima ikakvog smisla.
Sada idi i nađi gde sam napisao da bilo šta računamo ili merimo u odnosu na vakuum. :roll:

Ja sam sabran ali ti si izgleda oduzet.
Nisam govorio o tom Ajnštajnovom stavu nego o stavu da se može konstatovati samo
relativno kretanje a nikako ne kretanje u odnosu na prostor iliti vakuum. Nauči ono što
pokušavaš da braniš.
Opet isto. Može se govoriti o brzinama samo u odnosu na neko telo. Dozovi se!
A da ti naučiš osnove fizike?
Tako bi se svi tvoji problemi u vezi teorije relativnosti lako rešili.
Vrlo jednostavno, počneš sa fizikom za osnovnu školu, pa pređeš na fiziku za srednju školu i taman to gradivo lepo pokriva sve tvoje nedoumice.

Opet izvrćeš stvari. Nisam govorio o merenju nego o detekciji

I detekcija je merenje. Informacija koju dobijamo je "ima - nema", a i za detekciju se ne koristi čulo vida nego merni uređaji...
Znaš, to što se pominju Galilejeve transformacije ne znači da su nam dostupni samo instrumenti koji su njemu bili dostupni.

A odakle energija elementarnim izvorima koji emituju svetlost brzine c u odnosu na svoj trenutni inercijalni sistem?
To je isto kao da pitaš odakle energija elementarnim izvorima za njihovo haotično kretanje

Od energije koju ulažemo u sistem ili smatraš da si otkrio perpetuum mobile prve vrste? :dontunderstand:

Ne bih bio u pravu da sam rekao to što mi podmećeš. Nisi fer!
endonuclease je rekao ovo:

Da li ti razlikuješ tačku od pravca?

Pravac je određen i tačkom delovanja pogona, endonuclease je koristio matematičku, a ne fizičku formulaciju, jer je ovo ipak forum.
Ne vidim razloga da se toliko uzbujuđuješ oko toga, jer ono što je napisao jeste tačno, samo nije strogo formalno napisano.

Postojanje crnih rupa nije dokazano

Cygnus X-1, a Hoking je platio pretplatu za "Penthouse". :bye:

Solar flare - emisija protona koja se kreće polovinom brzine svetlosti u vakuumu.

Ja mogu samo da kažem da ti uglavnom ništa svoje ovde nisi izneo i da mnogo grešiš - kao što vidiš koliko rečenica toliko i grešaka

Kad to dolazi od tebe, mogu samo da budem zadovoljan svojim znanjem... uobraziću se, ne valja to... :think:

Dakle, makroizvor emituje svetlost brzine različite od c?
Na osnovu čega?
Na osnovu različitog kretanja elementarnih izvora u odnosu na inercijalni sistem
makroizvora
Sada idi i nađi gde sam napisao da bilo šta računamo ili merimo u odnosu na vakuum.
Govorio si i govoriš o brzini svetlosti u odnosu na vakuum, a ne na neko telo što je besmislica.
A da ti naučiš osnove fizike?
Tako bi se svi tvoji problemi u vezi teorije relativnosti lako rešili.
Vrlo jednostavno, počneš sa fizikom za osnovnu školu, pa pređeš na fiziku za srednju školu i taman to gradivo lepo pokriva sve tvoje nedoumice.
Za razliku od tebe ja sam to učinio s razumevanjem.
I detekcija je merenje. Informacija koju dobijamo je "ima - nema", a i za detekciju se ne koristi čulo vida nego merni uređaji...
Ne praviš razliku između kvalitativnih i kvantitativnih ispitivanja.
Od energije koju ulažemo u sistem ili smatraš da si otkrio perpetuum mobile prve vrste?
Ne smatram već sam ti pitanjem odgovorio na pitanje koje non stop ponavljaš
kao Švaba tra la la.
Pravac je određen i tačkom delovanja pogona, endonuclease je koristio matematičku, a ne fizičku formulaciju, jer je ovo ipak forum.
Ne vidim razloga da se toliko uzbujuđuješ oko toga, jer ono što je napisao jeste tačno, samo nije strogo formalno napisano.
Nije tačno i to ne možeš ničim maskirati.
Cygnus X-1, a Hoking je platio pretplatu za "Penthouse".
Vrlo važno.
Solar flare - emisija protona koja se kreće polovinom brzine svetlosti u vakuumu.
Pa je li emisija protona svetlost?
Kad to dolazi od tebe, mogu samo da budem zadovoljan svojim znanjem... uobraziću se, ne valja to... :think:
To i činiš, ali nemaš ni oskudan osnov za to.

Na osnovu različitog kretanja elementarnih izvora u odnosu na inercijalni sistem makroizvora

Hm, a laser?

Govorio si i govoriš o brzini svetlosti u odnosu na vakuum, a ne na neko telo što je besmislica.

Ma šta kažeš! A da ti lepo navedeš gde sam tako nešto napisao...

Za razliku od tebe ja sam to učinio s razumevanjem.

Šta si radio sa razumevanjem? Eskivirao fiziku? :hahaha:

Ne praviš razliku između kvalitativnih i kvantitativnih ispitivanja.

Mešanje filozofskih kategorija u empirijski rad i to bezrazložno, je potpuno bespredmetno.
U svakom slučaju koristimo aparaturu i za detekciju i za merenje intenziteta parametara, a ne čulo vida.

Ne smatram već sam ti pitanjem odgovorio na pitanje koje non stop ponavljaš
kao Švaba tra la la.

Dakle, odakle energija izvoru za svetlost koja se ne kreće brzinom c u vakuumu?

Nije tačno i to ne možeš ničim maskirati.

:roll:
Na protiv, ono što je napisao je tačno, samo što si se ti uhvatio za formalnost.

Pa jeste, jer je postojanje crnih rupa dokazano.

Pa je li emisija protona svetlost?

"Informacija"

To i činiš, ali nemaš ni oskudan osnov za to.

Dok god ti tvrdiš da negde grešim, ja sam potpuno siguran u svoje poznavanje fizike. :bye:

1. Kakve veze eksperiment ima sa teorijom relativnosti?

Pretpostavka pri izračunavanju talasne dužine je da impulsi prolaze pored tačaka A i B
istom brzinom c, što je relativistički pristup.Galet kao antirelativista opravdano ukazuje na to.

2. Obzirom na rastojanje od Zemlje do Meseca koje iznosi oko 376.000 km, koje talas brzine c pređe za 1,2543 s i pomeranje tačaka A i B i M, pri čemu se A i B, obzirom na bzinu Zemljine rotacije pomere za nešto više od 580 m, a M se pomeri za oko 1283 km u odnosu na Zemlju, a shodno tome im se promeni i relativna brzina, pa i broj impulsa koji registruju, koja je najniža frekvencija na kojoj ove efekte možemo da zanemarimo?

Ovaj odgovor (pitanje) ne zaslužuje da ga ubacim u prethodnu kolekciju odgovora.Dnevna varijacija
frekvencije pulsara je registrovana i to je realna činjenica.U funkciji je ca c+v i c-v a ne
ovisi o visini frekvencije.
Pravi relativistički odgovor treba da glasi:

Pri računanju broja impulsa u sva tri slučaja korištena je veličina udaljenosti od mjeseca
d umjesto korigovane (relativistički faktor).I onda bi svi izračunali isti broj impulsa,a
time po ko zna više koji put dokazali ispravnost TR.A odatle slijedi i da je drugi postulat
ispravan.A i da je mjesec različito udaljen od zemlje za različite posmatrače.

(možemo li prihvatiti ovakav odgovor?)

Pretpostavka pri izračunavanju talasne dužine je da impulsi prolaze pored tačaka A i B
istom brzinom c, što je relativistički pristup.Galet kao antirelativista opravdano ukazuje na to.

A zbog čega ne koristiš relativistički izraz za Doplerov efekat, ako usvajaš relativistički pristup?

Ovaj odgovor (pitanje) ne zaslužuje da ga ubacim u prethodnu kolekciju odgovora. Dnevna varijacija frekvencije pulsara je registrovana i to je realna činjenica.U funkciji je ca c+v i c-v a ne ovisi o visini frekvencije.
Pravi relativistički odgovor treba da glasi:

Pri računanju broja impulsa u sva tri slučaja korištena je veličina udaljenosti od mjeseca
d umjesto korigovane (relativistički faktor).I onda bi svi izračunali isti broj impulsa,a
time po ko zna više koji put dokazali ispravnost TR.A odatle slijedi i da je drugi postulat
ispravan.A i da je mjesec različito udaljen od zemlje za različite posmatrače.

(možemo li prihvatiti ovakav odgovor?)

A ja sam negde tvrdio da razlika u broju impulsa ne postoji?! :eek:
Da si čitao između redova shvatio bi da sam upravo na to mislio, jer nema frekvencije za koju su ispunjeni uslovi eksperimenta. ;)
Ili misliš da sam bez veze navodio brzine kretanja tačaka od interesa i promene njihovih relativnih položaja? :think:
Što je, sudeći po odgovoru upravo ono na šta si ti ciljao.
Ostaje samo da prođemo kroz račun.

Ajnštajn nije mislio na takve tvoje izmišlene rakete - a i da su takve opet grešiš jer jako slabo stojiš sa slaganjem sila bilo da su u statičkoj ili dinamičkoj ravnoteži. Ovo što si rekao ne stoji ni po jednoj teoriji.

Tjah.

Uzmi avion sa pogonom u repu, i izračunaj u kom pravcu deluje sila na krila u tački blizu centra, a u kom pravcu u na vrhovima krila. Ili zamišljamo svet u kome su materijali neelastični?

No, ovo su opet zamagljavanja i izbegavanja osnovnih problema. Ova diskusija je uvek bila nepotrebna, ali sada postaje sve manje i manje koherentna. Uglavnom zbog neprestanog preskakanja delova koji su suviše problematični, i koncentrisanja na potpuno uvrnute stvari (recimo, ti veruješ da je Ajnštajn prosto ignorisao postojanje gradijenata, i matematičku aproksimaciju uzimaš kao izjavu neke apsolutne istine; a veruješ pritom da fizičari to i dan danas prosto nisu primetili). Da privedemo ovo kraju.

Nije nezadovoljavajući nego ga nisi razumeo, Informacije sa dalekih objekata zaista putuju različitim brzinama, ali mi možemo detektovati samo onu koja se u odnosu na nas kreće brzinom c

Informacije sa dalekih objekata ne putuju različitim brzinama, pošto bi onda stizale u različitim trenucima. Ako se nešto kreće različitom brzinom, potrebna je različita količina vremena da informacija pređe put, pre nego što "brzina detektora" uopšte postane bitna.

Ako bljesak svetlosti "odjekne" sa Jupitera, i kreće se prema Zemlji. Imaš dva detektora na Zemlji, jedan na strani koja se trenutno kreće od Jupitera (zbog rotacije Zemlje). Drugi detektor se kreće ka Jupiteru (zbog rotacije Zemlje).

Oba detektora primaju signal u istom trenutku, iako je njihovo kretanje u odnosu na svetlost veoma različito. Ako svaki od njih "prima onu svetlost koja prema detektoru ima brzinu c", oni bi morali da prime signal u različitim trenucima.

Razmisli. Jedan detektor se udaljava od Jupitera brzinom v, drugi se istom tom brzinom približava Jupiteru. Po ovoj tvojoj koncepciji, prvi detektor detektuje onu svetlost koja se "u stvari" kreće brzinom jednakom c+v; brzina svetlosti u odnosu na detektor je c+v-v=c, i zato on može da je detektuje, jelte.

Drugi detektor detektuje onu svetlost koja se "u stvari" kreće brzinom jednakom c-v. Brzina te svetlosti u odnosu na detektor je onda c-v+v=c, pa zato on može da je detektuje.

Međutim, svetlost koja se kreće brzinom c+v će preći distancu između Jupitera i Zemlje mnogo brže nego svetlost koja se kreće brzinom c-v, i otud bi signal morao biti detektovan u prvom detektoru pre nego u drugom. Prosto, ako se neki signal kreće brže, on će brže preći put do detektora, zar ne? U stvarnosti se to ne dešava.

Isto važi i za apsolutno sve ostale signale. Ne zaboravi da mi imamo letelice koje se nalaze dovoljno daleko od nas i koje se kreću ogromnim brzinama u odnosu na nas, pa i u odnosu na kosmičke izvore svih mogućih zračenja. Mi možemo da uporedimo kada bljeskovi svetlosti stižu do nas, a kada stižu do tih letelica. I ovde nikada nema razlike u vremenu detekcije koja sledi iz tvoje pretpostavke.

Ovo je valjda dovoljno jednostavno, pošto mnogo dublje probleme sa očuvanjem energije nismo uspeli da ti objasnimo. Da li ćemo sada imati problem i sa osnovnom klasičnom mehanikom?

Ostatak priče ću završiti u sledećoj poruci, u zavisnosti od tvog odgovora na ovo prethodno.

Нешто ми овде није јасно. Да ли би ми неко могао објаснити, ако постоји разлика у сунчевом светлу у јутро кад се тачка посматрача приближује Сунцу и после подне кад се та иста тачка посматрања одмиче од Сунца?

Tjah.

Uzmi avion sa pogonom u repu, i izračunaj u kom pravcu deluje sila na krila u tački blizu centra, a u kom pravcu u na vrhovima krila. Ili zamišljamo svet u kome su materijali neelastični?
Ajde, ajde ne izvlači se!
Ako bljesak svetlosti "odjekne" sa Jupitera, i kreće se prema Zemlji. Imaš dva detektora na Zemlji, jedan na strani koja se trenutno kreće od Jupitera (zbog rotacije Zemlje). Drugi detektor se kreće ka Jupiteru (zbog rotacije Zemlje).
Pre svega drago mi je da si shvatio moju ideju. Ja ne tvrdim da je ona tačna, ali kad o njoj
govorim onda govorim kao da jeste - kako bih drukčije? Jednostavno postoji mogućnost za
takvo tumačenje konstantnosti brzine svetlosti i ne samo to - pomoću te moje hipoteze
moguće je objašnjavati rezultate eksperimenata bez dilatacije vremena i bez kontrakcije
dužine t. j. ne upadajući u kontradikciju.
Prema tome mora se dokazati da je moja hipoteza ili ispravna ili neispravna kao što si ti
pokušao u ovoj tvojoj poruci.
Ja ipak ne vidim, a možda sam i negde u računici pogrešio, da se na ovaj način može
sa sigurnošću dokazati neispravnost moje hipoteze.
Uzeo sam da se Jupiter i Zemlja nalaze na istoj strani Sunca da bismo mogli videti
taj bljesak. Kao što si rekao informacija o bljesku stiže ranije do detektora koji se udaljava
od Jupitera, ali po mojoj računici tek za nekoliko hiljaditih delova sekunde.
Budući da bljesak obično nema oštar početak i završetak pretpostavljam da je ovu razliku
teško uočiti. Trebalo bi na tim dijametralno suprotnim detektorima sinhronizovati časovnike
i snimiti intenzitet bljeska po vremenu pa te snimke uporediti. Sumnjam da je to urađeno.
Ako se sa sigurnošću može ustanoviti da nema vremenske razlike u pristizanju informacija
onda moja hipoteza pada u vodu, a ako bi se ustanovila razlika u pristizanju informacija
onda sam gotovo siguran da bi relativisti to protumačili kao još jedan "dokaz" o valjanosti
TR.
Ostatak priče ću završiti u sledećoj poruci, u zavisnosti od tvog odgovora na ovo prethodno.
Da čujemo!

Tjah.

Pre svega drago mi je da si shvatio moju ideju. Ja ne tvrdim da je ona tačna, ali kad o njoj
govorim onda govorim kao da jeste - kako bih drukčije? Jednostavno postoji mogućnost za
takvo tumačenje konstantnosti brzine svetlosti i ne samo to - pomoću te moje hipoteze
moguće je objašnjavati rezultate eksperimenata bez dilatacije vremena i bez kontrakcije
dužine t. j. ne upadajući u kontradikciju.
Prema tome mora se dokazati da je moja hipoteza ili ispravna ili neispravna kao što si ti
pokušao u ovoj tvojoj poruci.
Ja ipak ne vidim, a možda sam i negde u računici pogrešio, da se na ovaj način može
sa sigurnošću dokazati neispravnost moje hipoteze.
Uzeo sam da se Jupiter i Zemlja nalaze na istoj strani Sunca da bismo mogli videti
taj bljesak. Kao što si rekao informacija o bljesku stiže ranije do detektora koji se udaljava

То исто ја радим са сунчевим зракама које ми долазе у телескоп у 9, 12 и 15 сати. Мени се дешавало супротно и још увек ми се то дешава.

Budući da bljesak obično nema oštar početak i završetak pretpostavljam da je ovu razliku
teško uočiti. Trebalo bi na tim dijametralno suprotnim detektorima sinhronizovati časovnike
i snimiti intenzitet bljeska po vremenu pa te snimke uporediti. Sumnjam da je to urađeno.
Ako se sa sigurnošću može ustanoviti da nema vremenske razlike u pristizanju informacija
onda moja hipoteza pada u vodu, a ako bi se ustanovila razlika u pristizanju informacija
onda sam gotovo siguran da bi relativisti to protumačili kao još jedan "dokaz" o valjanosti

Мислим да нећете добити жељени резултат јер се разлика показује у подне, као и мени. Ја сам морао због тога сабирати све разлике од 9 сати до подне и померити подне на пола минута пре подне и угао од 90 степени за подне на 89 степени и 30 минута од степена, и опет ми се не слаже. Сада опет рачунам да саберем све разлике пре подне и после подне и да их поделим по половини да добијем подне. Не могу доћи до потребних рачуница са којима бих могао установити подне на други начин, и то ми даје проблем за сада. Мислим да би овај начин рачунања било намештање за резултат. Како вама ово изгледа?.

Извините мислим да сам побркао цитате, Да ли их можете разумети коме који припада?

Poslednja izmena:
То исто ја радим са сунчевим зракама које ми долазе у телескоп у 9, 12 и 15 сати. Мени се дешавало супротно и још увек ми се то дешава.
Како вама ово изгледа?.
Meni izgleda da se ovo slaže sa mojom pretpostavkom. Suprotno ti se dešava jer se radi o
vremenskim intervalima. Posle ću da objasnim da se ne zalećem u eventualnu grešku, ali
bih te zamolio da malo detaljnije opišeš to što se dešava

materije nema.ima samo energija, prostor i vreme.
elektroni i protoni su sastavljeni od sitnijih atoma tj nije tacno da je atom nedeljiv i tako u beskonacnost.planeta zemlja je elektron.sunce je jezgro.suncev sistem je atom.energija je vremensi i prostorno ogranicena.prostor je jedan beskonacan i nedeljiv, on je nista i nema dimenzije.energija je svetlost.svetlost je definisana prostorom i vremenom.mada moguce je da vreme ne postoji, vec deluje samo u okviru procesa.dosta za veceras.ako ima neko da pita ili doda neka javi. :bye:

Iz čega? Probaj, pa vidi. Ja ću da se koncentrišem na jednu stvar, bez vrludanja po temama kao do sada, pošto takvim stalnim skakanjem uvek preskačemo osnovne probleme.

Pre svega drago mi je da si shvatio moju ideju. Ja ne tvrdim da je ona tačna, ali kad o njoj govorim onda govorim kao da jeste - kako bih drukčije? Jednostavno postoji mogućnost za takvo tumačenje konstantnosti brzine svetlosti i ne samo to - pomoću te moje hipoteze moguće je objašnjavati rezultate eksperimenata bez dilatacije vremena i bez kontrakcije dužine t. j. ne upadajući u kontradikciju.

Prvo ne, ne postoji mogućnost, pošto pred njom stoji ogromna serija problema od kojih je samo najjednostavniji (čisto geometrijski) uspeo da privuče tvoju pažnju. Drugo, nema kontradikcije sa dilatacijom vremena i sa kontrakcijom dužine, to su činjenice koje direktno slede iz prirode prostorvremenskog kontinuuma, i stvari koje značajno predatiraju Ajnštajna (Minkovski, Lorenc, itd.).

No, jedna po jedna stvar. Rešimo ovo:

Ja ipak ne vidim, a možda sam i negde u računici pogrešio, da se na ovaj način može sa sigurnošću dokazati neispravnost moje hipoteze.
teško uočiti.

Uzmimo, Galet, mnogo jednostavniju stvar.

Uzmi supernovu (ili bilo koji tranzijentni bljesak svetlosti) na udaljenosti od, recimo, sto hiljada svetlosnih godina. Slažeš se da tako nešto postoji?

Uzmi dva detektora, ne moraju da budu ni na suprotnim krajevima Zemlje. Neka jedan detektor bude statičan u odnosu na izvor, a drugi neka se kreće brzinom od 1 m/s u odnosu na izvor.

Po tvojoj postavci, prvi detektor će detektovati svetlost koja se od kreće brzinom c, 299 792 458 m/s. A drugi detektor će detektovati svetlost koja se kreće brzinom c - 1 m/s, iliti 299 792 457 m/s.

Da bi se brzinom c prešlo sto hiljada svetlosnih godina, potrebno je sto hiljada godina, po definiciji, zar ne?

Da bi se brzinom c - 1 m/s prešlo sto hiljada svetlosnih godina, potrebno je par minuta manje nego sto hiljada godina i tri sata. Dakle, drugi detektor, čija je relativna brzina u odnosu na talas svetlosti različita samo 1 m/s bi detektovao signal skoro čitava tri sata kasnije.

Uzmimo sada realan primer. Imamo obzervatoriju na Zemlji koja posmatra, recimo, gama-bljesak sa udaljenosti od šest milijardi svetlosnih godina; istovremeno, tu bljesak posmatra teleskop u kosmosu.

Zemlja se od izvora udaljava brzinom v, da kažemo 0.6c (i da zamislimo da je ovo konstantno, tj. da nema širenja prostora, kao što ti zahtevaš).

Zbog orbite, detektor u kosmosu ima brzinu u odnosu na Zemlju od par hiljada km/s, da zaokružimo na 1000 km/s. Uzmimo da je ovo u trenutku orbite kada je ova brzina prema izvoru; otud, detektor se kreće brzinom v-1000 km/s u odnosu na izvor.

Po tebi, detektor na Zemlji registruje onu svetlost iz bljeska koja se kreće brzinom od 1.6 c, iliti svetlost koja se "u stvari" kreće brzinom od 479667932.8 m/s.

Teleskop u svemiru detektuje svetlost koja se "u stvari" kreće brzinom od 478667932.8 m/s.

Da bi svetlost brzine 1.6 c prevalila šest milijardi svetlosnih godina, potrebno joj je 3.75 milijardi godina. Da bi se svetlost brzine 478667932.8 prevalila šest milijardi svetlosnih godina, potrebno bi joj bilo skoro osam miliona godina duže.

Dakle, taj bljesak bi bio vidljiv sa Zemlje, ali ne sa detektora u svemiru. U stvari, postajao bi vidljiv na različitim detektorima tokom celokupne ljudske istorije, polako, u skladu sa njihovom relativnom brzinom prema izvoru. Masa objekata u univerzumu bi postajala vidljiva ili nevidljiva u zavisnosti od toga koliko brzo pomeraš teleskop prema njima.

Da li je ovo sada jasno?

Za bonus, možeš sam da izračunaš kako bi nama izgledale, recimo, binarne zvezde.

Poslednja izmena:
Meni izgleda da se ovo slaže sa mojom pretpostavkom.

Loše ti izgleda.

Njegova greška skoro sigurno sledi iz činjenice da solaroskop orjentiše prema magnetnim umesto prema geografskim polovima, a pritom ko zna da li i kako izračunava solarnu satnicu. Na ovo pitanje Vujadin uporno tvrdi da se ovakva greška može matematički ispraviti, ali ne objašnjava kako, niti pokušava da je zaista ispravi, samo je ponovo i ponovo pominje.

Loše ti izgleda.

Njegova greška skoro sigurno sledi iz činjenice da solaroskop orjentiše prema magnetnim umesto prema geografskim polovima, a pritom ko zna da li i kako izračunava solarnu satnicu. Na ovo pitanje Vujadin uporno tvrdi da se ovakva greška može matematički ispraviti, ali ne objašnjava kako, niti pokušava da je zaista ispravi, samo je ponovo i ponovo pominje.

Ти такође упорно тврдиш да је грешка у Половима. Ајде, ако можеш реци ми који меридијан сада прелази преко оба пола.? Или који је најближи тој линији.? За соларскоп сам такође рекао да то није тај соларскоп који ви познајете него обични телескоп са пентагон призмама уместо филтера за посматрање Сунца..

Meni izgleda da se ovo slaže sa mojom pretpostavkom. Suprotno ti se dešava jer se radi o
vremenskim intervalima. Posle ću da objasnim da se ne zalećem u eventualnu grešku, ali
bih te zamolio da malo detaljnije opišeš to što se dešava

Најпре поставим телескоп на магнетни пол и 45 степени, и према прорачуну где би се Сунце требало десити у 9 сати у јутро. Онда чекам да се Сунце појави. Ако се појави тачно како сам предвидео онда забиљежим и прорачунам колико се Сунце треба померити за један сат и у ком правцу, и тамо померим телескоп. Ако се и тамо деси према прорачуну онда забиљежим и померим телескоп на ново место где се Сунце треба појавити. Сунце се појавило тридесет секунди раније. Сада сам поново помреио телескоп где се Сунце требало појавити према прорачуну за један сат, тј у 11 сати. Сунце се појавило четрдесет и пет секунде раније, или петнаест секундуи према задњем биљежењу, онда сам померио телескоп на место у подне и Сунце се појавило педесет и пет секунди раније. У тринаест сати се појавило у педесет секунди а у четрнаест сати у четрдесет секунди и у петнаест сати у тридесет сакунди раније.. Ово ми се десило кад сам мерио на Гринвич меридијану у Лондону у парку гринвичког музеја тачно на линији 1993 године.
Сва друга мерења су слична овима али се разлике дешавају и до две и по минуте.

Ја сам због тих разлика које нисам могао разумети зашто се дешавају дошао до закључка да је светлосна зрака закривљена и да се друкчије ломи у девет сати него у петнаест сати због супротне закривљености Земље. Грешке које добивам само се са тим појмом исправљају без грешке, а сви други појмови, као постављање правилно телескопа или атмосверске сметње не исправљају потпуно грешку.

Најпре поставим телескоп на магнетни пол и 45 степени, и према прорачуну где би се Сунце требало десити у 9 сати у јутро. Онда чекам да се Сунце појави. Ако се појави тачно како сам предвидео онда забиљежим и прорачунам колико се Сунце треба померити за један сат и у ком правцу, и тамо померим телескоп. Ако се и тамо деси према прорачуну онда забиљежим и померим телескоп на ново место где се Сунце треба појавити. Сунце се појавило тридесет секунди раније. Сада сам поново помреио телескоп где се Сунце требало појавити према прорачуну за један сат, тј у 11 сати. Сунце се појавило четрдесет и пет секунде раније, или петнаест секундуи према задњем биљежењу, онда сам померио телескоп на место у подне и Сунце се појавило педесет и пет секунди раније. У тринаест сати се појавило у педесет секунди а у четрнаест сати у четрдесет секунди и у петнаест сати у тридесет сакунди раније.. Ово ми се десило кад сам мерио на Гринвич меридијану у Лондону у парку гринвичког музеја тачно на линији 1993 године.
Konstantni pomak od 30 sekundi u 9 i 15 verovatno potice od razlike izmedju magnetnog i geografskog pravca. Ostalo zavisi kako si i na osnovu kojih podataka racunao polozaj gde treba da se pojavi Sunce u odredjenom trenutku. Zbog nekonstantnosti razlike lici mi da je u pitanju razlika u geografskoj sirini (Sunce nije beskonacno udaljeno od Zemlje), moguce da si racunao promene uglova za ekvator.

Konstantni pomak od 30 sekundi u 9 i 15 verovatno potice od razlike izmedju magnetnog i geografskog pravca. Ostalo zavisi kako si i na osnovu kojih podataka racunao polozaj gde treba da se pojavi Sunce u odredjenom trenutku. Zbog nekonstantnosti razlike lici mi da je u pitanju razlika u geografskoj sirini (Sunce nije beskonacno udaljeno od Zemlje), moguce da si racunao promene uglova za ekvator.

Може бити, али и не мора. Да ли ми ти можеш рећи колико је магнетни меридијан удаљен од Гринвича данас а колико сутра?

materije nema.ima samo energija, prostor i vreme.
elektroni i protoni su sastavljeni od sitnijih atoma tj nije tacno da je atom nedeljiv i tako u beskonacnost.planeta zemlja je elektron.sunce je jezgro.suncev sistem je atom.energija je vremensi i prostorno ogranicena.prostor je jedan beskonacan i nedeljiv, on je nista i nema dimenzije.energija je svetlost.svetlost je definisana prostorom i vremenom.mada moguce je da vreme ne postoji, vec deluje samo u okviru procesa.dosta za veceras.ako ima neko da pita ili doda neka javi. :bye:

ljudi gledate u pogresnom smeru..sve je prilicno jednostavno..
idite po toj logici i sve ce vam doci smao od sebe..:rtfm:

Може бити, али и не мора. Да ли ми ти можеш рећи колико је магнетни меридијан удаљен од Гринвича данас а колико сутра?

Ne znam tacne podatke, a magnetni pol je prilicno pokretan i menja se iz dana u dan tako da uvek postoje oscilacije. Podatak od pre nekoliko godina je da se severni magnetni pol nalazio negde oko 82.7°N 114.4°W ( http://gsc.nrcan.gc.ca/geomag/nmp/northpole_e.php ) ali pretpostavljam da bi za potrebe tvog merenja to moglo biti dovoljno tacno.
Mozda mozes da izracunas razliku gledano s tvoje lokacije.

Ne znam tacne podatke, a magnetni pol je prilicno pokretan i menja se iz dana u dan tako da uvek postoje oscilacije. Podatak od pre nekoliko godina je da se severni magnetni pol nalazio negde oko 82.7°N 114.4°W ( http://gsc.nrcan.gc.ca/geomag/nmp/northpole_e.php ) ali pretpostavljam da bi za potrebe tvog merenja to moglo biti dovoljno tacno.
Mozda mozes da izracunas razliku gledano s tvoje lokacije.

Хвала на линку. Из тог произлази некаква разлика, још нисам срачунао каква, али на први поглед врло мала а можда и немерива. Ако постављам подне на 90 степени, и ако је то подне погрешно за 5 степени толико је погрешно и мерење у 9 сати и у петнаест сати, значи морам водити рачуна само о лому светла због већег угла лома у петнаест сати, што је нормално, и то сам рачунао али нисам добио потребну разлику. Значи да има још нешто.

Da bi se brzinom c - 1 m/s prešlo sto hiljada svetlosnih godina, potrebno je par minuta manje nego sto hiljada godina i tri sata. Dakle, drugi detektor, čija je relativna brzina u odnosu na talas svetlosti različita samo 1 m/s bi detektovao signal skoro čitava tri sata kasnije.
Ko je ikada video rađanje Supernove i još na takvoj udaljenosti? I ko zna gde će se roditi
Supernova pa da tamo uperi teleskop? Supernove su konstatovane tamo gde ih nije bilo,
ali koliko vremena je prošlo od stvaranja Supernove pa do njenog primećivanja?
Zašto su na primer Kinezi primetili neke Supernove pre Evropljana?
Zbog orbite, detektor u kosmosu ima brzinu u odnosu na Zemlju od par hiljada km/s, da zaokružimo na 1000 km/s.
Šta ovde reći? Ova brzina je veća i od četvrte kosmičke brzine! U kojoj galaksiji se nalazi
ovaj detektor?
Da li je ovo sada jasno?
Sasvim jasno. Ili šta bi bilo kad bi bilo. Možda je i bilo, ali nismo znali gde pa se nismo ni mogli pripremiti za promatranje
početka bljeska teleskopima različitih brzina.

Back