Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Zdravo svima, da li neko moze da mi pomogne oko ovog zadatka?
Telo mase 1kg se krece pohorizontalnoj glatkoj podlozi pod dejstvom sile 1,73 N. Naci ubrzanje tela ako sila deluje pod uglom od 30 stepeni prema horizontali.Kolika je sila reakcije podloge?
Moje pitanje za ovaj zadatak se odnosi na njegov drugi deo, tj. na silu reakcije podloge.Da li bi neko mogao da mi objasni zasto ona nije istakao i normalna komponenta sile F(1,73N)?

Normalna komponenta sile nije 1,73 N. Pošto sila deluje pod uglom od 30 stepeni možemo je razložiti na dve komponente- horizontalnu Fh i vertikalnu Fv. Horizontalna je Fsqrt(3)/2, a vertikalna F/2, gde je F ukupna sila, koja je i data u zadatku.

Ovako postavljenom zadatku ipak nedostaje informacije o smeru sile- da li se telo vuče ili gura? Rezultat u ta dva slučaja nije isti.

Ako se radi o guranju:
N-Fv - mg =0

Ako se telo vuče:
N+ Fv -mg =0

Navedene jednačine su uslov ravnoteže u vertikalnom pravcu. Iz njih se lako može izraziti N (sila reakcije podloge).

Da li bi neko mogao da mi uradi ova dva zadatka, hvala unapred!
1.Sanduk mase 30kg lezi na horizontalnoj podlozi. Na njega se deluje silom od 50N pod uglom od 30 stepeni prema horizontali(navise).a) Kolikim ubrzanjem ce se kretati sanduk ako je kojeficijent trenja 0,4?b)Koliko bi bilo ubrzanje sanduka ako bi sila F delovala u suprotnom smeru?

a) Jednačina kretanja u horizontalnom pravcu:
ma= Fh - Ftr = Fsqrt(3)/2 - k* N
Silu rekacije podloge možemo naći iz:
N+Fv =mg
N+F/2 = mg
N=mg - F/2
Otuda je:
ma = Fsqrt(3)/2 - k*(mg - F/2)
a=(Fsqrt(3)/2 - k*(mg - F/2))/m

b) ako sila deluje naniže jednačina kretanja je ista, tj.
ma= Fh - Ftr = Fsqrt(3)/2 - k* N
Međutim, sila reakcije podloge je onda:
N=mg+ Fv =mg+F/2
Onda je:
ma= Fsqrt(3)/2 - k* (mg+F/2)
I:
a= (Fsqrt(3)/2 - k* (mg+F/2))/m

2.Na telo deluje stalna sila usled cega se ono krece ravnomerno, brzinom 0,5 m/s, po horizontalnoj podlozi sa kojeficijentom trenja 0,08. U jednom trenutku telo predje na horizontalnu podlogu sa koeficijentom trenja 0,1. Koliki put ce preci telo po toj podlozi do zaustavljanja?

Pretpostaviću da je sila horizontalna.

Prvi način:

Onda je:
ma= F - Ftr = F- k*mg
m* 0 = F - k_1*mg
F= k_1 mg
Otuda je onda:
F/m = k_1 g
Pri prelasku na drugu podlogu, sila i dalje deluje istim intenzitetom:
F=k_1 mg
Međutim, jednačina kretanja je tada:
ma= Ftr - F = k_2 mg - F
Ubrzanje, tj. usporenja na novoj podlozi je:
a= k_2 g - F/m
a= k_2 g - k_1 g
a= g( k_2 - k_1)

To je usporenje tela. Za ravnomerno usporeno kretanje važi:
v_0 ^2 - 2as = v^2
Kako se telo na kraju zaustavlja:
2as = v_0 ^2
s = v_0 ^2 / 2a

Kada se uvrsti a= g( k_2 - k_1):
s = v_0 ^2 / (2g( k_2 - k_1))

Drugi način:

Korišćenjem zakona održanja. U početku, sile su uravnotežene, telo ima kintetičku energiju mv^2 /2. Da bi se telo zaustavilo, sila trenja mora da izvrši taj rad, ali i rad na savladavanje sile koja nastavlja da deluje.
mv^2 / 2 + F*s = Ftr_2 * s
s= mv^2 /(2 (Ftr_2 - Ftr_1))
Kako je Ftr_2 = k_2 mg, a F=Ftr_1 = k_1 mg
s= mv^2 /(2 (Ftr_2 - Ftr_1))
s= mv^2 / (2g(k_2 - k_1))

Kad je sila F na dole onda vertikalna komponenta isto ide naniže, a kada je kada ide nagore, onda je to tako i sa vertikalnom komponentom sile.
Samim tim, smer vertikalne komponente može biti isti kao i smer sile reakcije podloge, a i drugačiji. (sila reakcije podloge je usmerena naviše)
Zbog toga se jednačine kretanja u vertikalnom pravcu (a samim tim i formule za N) razlikuju.

Molim za pomoć pri rešavanju sledećeg zadatka:
Na horizontalnoj podlozi učvršćeno je naelektrisanje +q1. Telo mase m i naelektrisanja +g2 je slobodno i može da se kreće po toj podlozi. U početnom trenutku to telo miruje i nalazi se na rastojanju l od q1. Tada počinje da se kreće. Na kom rastojanju od q1 će se zaustaviti ako je koeficijent trenja μ?

Ставих ово питање на ову тему, јер тема за помоћ задатака из електротехнике не постоји, а опет је физици најближа.
Може ли ми ко рећи шта је адмитанса?
Имам задатак, дате вредности:

R = 20Ω
C = 10µF
L = 0.1H
f = 50Hz

Одредити адмитансу.. Може ми неко макар формулу рећи? На интернету сам тражио, али се спомиње реални и комплексни део броја, стога не верујем да је то у питању..
:hvala:

Može li neko da mi pomogne oko zadatka?
Dvije metalne sfere imaju suprotne vrste naelektrisanja.One se nalaze u stanju mirovanja na rastojanju r0 ,zatim se prepuste djelovanju privlačne kulonovske sile.Koliko puta se smanji rastojanje između središta sfera kada privlačna sila postane 3 puta veća?

- - - - - - - - - -

U atomu vodonika elektron kruži oko protona na rastojanju 0,053 nm.Koliko je puta veća privlačna sila između elektrona i protona od privlačne gravitacione sile između ove dvije čestice?Koristiti dvije značajne cifre.
Zna li neko rešiti?

1. Iz Kulunovog zakona sledi da je intenzitet sile obrnuto proporcionalan kvadratu rastojanju... Otuda, da bi se sila povecela 3 puta, rastojanje se mora smanjiti sqrt(3) puta.

2. Kulunova sila je tu intenziteta Fe=ke^2/r^2. Gravitaciona je Fg= gama*m1*m2/r^2. Podeli ove dve jednakosti. Dobićeš Fe/Fg=... Ubaci za m1 i m2 mase protona i elektrona (to su konstante), k, e i gama su takodje kontante. Od rastojanja rezultat ne zavisi- podatak o poluprečniku putanje je suvišan.

E hvala puno
A
elektron se nalazi u stanju mirovanja u tački M u vakuumu zatim ubrzan duž linija sile homogenog el.polja preleti do tačke N.Razlika potencijala između tačke M i N je 750 V.Masa elektrona je 9,1x10^-31 kg a njegovo naelektrisanje 1,6x10^-19 C.
Odrediti
a)rad sile el.polja pri ubrzanju elektrona(odredila sam)
b)brzinu elektrona u tački N(ovo ne znam)

Moze pomoc oko sledeceg zadatka?
Telo pada u bunar sa pocetnom brzinom v0=0. Ono udara u dno i zvuk udarca ide nagore. Vreme od bacanja tela pa do trenutka kad se cuo zvuk gore, na otvoru bunara je 6s. Uzeti da je brzina zvuka 340 m/s i gravitaciono ubrzanje g =9.81 m/s^2 . Kolika je dubina bunara? (U resenju pise da je 175 metara).

Predjeni put tokom pada:
h= gt_1^2/2
Put koji prelazi zvuk:
h= v_z * t_2
Ukupno vreme:
6s= t_1 + t_2
Kombinovanjem datih jednacina:
h= 340 m/s * (6 s -t_1)
9,81 m/s^2 * t_1^2/2 = 340 m/s * (6 s -t_1)
Resavanjem kvadratne jednacine po t_1=5,55s (negaitvno resenje se odbacuje)
Otuda, zvuk za dna bunara putuje t_2 = 6s - 5,55s = 0,45s.
Pri tom prelazi put jednak dubini bunara, tj. h=340 m/s * 0,45s

Tako i ja radio, ali se dobije 153m (a piše u rešenju da je 175, mada rešenja znaju da budu pogrešna...)

E hvala puno
A
elektron se nalazi u stanju mirovanja u tački M u vakuumu zatim ubrzan duž linija sile homogenog el.polja preleti do tačke N.Razlika potencijala između tačke M i N je 750 V.Masa elektrona je 9,1x10^-31 kg a njegovo naelektrisanje 1,6x10^-19 C.
Odrediti
a)rad sile el.polja pri ubrzanju elektrona(odredila sam)
b)brzinu elektrona u tački N(ovo ne znam)
Kada se elektron iz mirovanja pomeri u neku tačku, ukupan izvršeni rad biće jednak kinetičkoj energiji. Rad si izračunala, a Ek=mv[sup]2[/sup]/2

Back