Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

1.Dva naelektrisana oblaka nalaze se na rastojanju od 15km i privlace se elektricnom silom od 25 KN. Odrediti kolicinu naelektrisana svakog oblaka?
2.Rastojanje izmedju dve kolicine naelektrisanja q1 i q2 u vazduhu je 10m,a sila njihovog uzajamnog odbijanja je 900kN.Jedna kolicina naelektrisanja iznosi 25mc(mili kulona)Kolika je druga kolicina naelektrisanja q2?Ako mozete da mi objasnite molim vas malo detaljnije ne samo rezultat i to posto profesor trazi detaljno sa fofrmulama i to.1 zadatak sam nesto ukapirao stigao sam do q=(koren iz 25x10(na 3)x15x10(na ) kroz 9x10(na 9)?

Oblaci baš i nisu tačkasata naelektirisanja, pa je malo neprecizno tu primeniti Kulonov zakon za tačkasta naelektisanja, ali pretpostavljam da se od vas traži upravo to. Takođe, iako u zadatku to nije naglašeno, prepostaviću da je količina naelektrisanja na oba oblaka ista (kako se privlače, znamo da su ta naelektrisanja suprotnog znaka).

Kako je onda F= kq^2 / r^2, onda je q= sqrt(F*r^2 / k)

k je jednako 1/( 4* pi* epsilon), gde je epsilon dielektirična konstanta (dielektična konstatna u vakumu * relativna). Kako je za vazduh relativna dielektrična konstanta 1,0006 možemo koristiti istu vrednost k kao i za vakuum.

2) Opet Kulonov zakon... F = k q_1 q_2 / r^2. Nalektrisanja se odbijaju, pa se može zaključiti da su istog znaka. Odatle je:
q_2 = F* r^2 / (kq_1)

Vrednost k je ista kao i u prethodnom zadatku.

Hvala ali nisam bas kapirao 1 zadatak drugi sam skapirao 1 bas nisam posto nisam bas za fiziku mi smo ucili da je k=valjda 9x10(na 9) Njutnxmetar na kvadrat kroz kulon na kvadrat) i sa tim 4xpixepsilon nismo ucili(ja sam osmi razred)samo mi treba ovako:q=(koren iz 25x10(na 3)x15x10(na ) kroz 9x10(na 9) jel treba onda da pomnozim 25x15=375xpa 10(na 3x10 na 3)=10(na 6) kroz 9x10(na 9) sta onda trebam jel trebam da podelim 375 sa 9=41,6 i onda kako da podelim 10(na 6) kroz 10(na 9) jel treba da podelim pada ispadne 10,6 kroz 10(na 3) i to podelim i korenujem jel mozes malo to da mi pojasnis jel konstantu 1,00006 nismo ucili za kulona?

Zanemari taj deo za k u prvom zadatku. Ukratko, ona vrednost koju vi koristite je vrednost za vakuum. U drugim sredinama i njena vrednost je drugačija, pa tako i u vazduhu, mada je kod vazduha to odstupanje malo i možeš ga zanemariti.

Iz Kulonvog zakona dobijaš q= sqrt(F*r^2 / k). Pri tom je sqrt oznaka za kvadratni koren.

Vrednpsti F i r koje treba da koristiš su F= 25000 N, r=15000 m.

Što se tiče drugog, otkud ti uopšte ta brzina kada se ni ne pominje u zadatku? Opet, jednostavno primeniš Kulonov zakon i izračunaš preostalo naelektrisanje.

Je l moze mala pomoc? Propustila sam cas i sad mi nije jasno kako resiti ovaj zadatak?
u elastičnom sudu kružnog poprečnog preseka 20cm nalazi se voda. Usled delovanja sila bočnih pritisaka sud se vremenom raširio pri čemu se slobodna površinska energija poveća za 2,87π*10^-4J. koliko se poveća poluprečnik ako je koeficijent površinskog napona vode 0,7N/m?

Da li neko moze da mi pomogne oko rjesavanja ovog zadatka, jer ja ga nisam uspio rijesiti nikako. Zadatak glasi: Cilindar, zapremine 0.2l na temperaturi 20 stepeni C, zatvoren je pokretnim klipom povrsine 5cm2. Za koliko ce se klip pomjeriti ako se gas zagrije do temperature 100 stepeni C.

Pritisak pre i posle zagrevanja je isti (p=mg/S + p_a)

Jednačina stanja pre i posle je:
pV = nRT
pV' =n RT'

Oduzimanjem:
p(V'-V) = nR (T-T')
Otuda je:
pS x = nR (T-T')
x= (nR/p ) * (T-T')/ S

Ovde je nR/p jedino nepoznato, a ono se može izraziti iz:
pV = nRT
nR/p = V/ T

Na kraju:
x= (V/T)* (T-T')/ S

Moze li neko da mi objasni kako da resim ovaj zadatak, tj. da mi kaze postupak? Ja sam pokusavao, ali nije ispadalo dobro.
Kolika je debroljevska talasna duzina protona koji rastojanje od 5 m predje za vreme od 2x10 na -8 s?

Pretpostavljam da se rezultat ne poklapa zato što si zanemario relativističke efekte.

Proton se ovde kreće jako velikom brzinom: v= r/ t = 5 / 2 * 10^8 m/s = 2,5 * 10^8 m/s

To je dakle vrednost koja je vrlo blizu brzine svetlosti u vakuumu. Relativistički efekti se počinju jasnije projavljivati ako je v>0,5c. Ovde je upravo tako.

Treba da iskoristiš De Broljevu relaciju lambda = h/ p

S tim što ne treba da koristiš klasičnu formulu za impuls p=mv, jer ona ne važi pri većim brzinama (bar ne ako za m uzima masa mirovanja, a ne relativistička masa). Tebi treba sledeća formula za impuls:

p=mv / sqrt(1-(v/c)^2)

Vrednost za masu protona možeš lako naći, u pitanju je konstanta. Zameniš sve to, i trebalo bi da ovoga puta dobiješ ono što treba. :)

Pretpostavljam da se rezultat ne poklapa zato što si zanemario relativističke efekte.

Proton se ovde kreće jako velikom brzinom: v= r/ t = 5 / 2 * 10^8 m/s = 2,5 * 10^8 m/s

To je dakle vrednost koja je vrlo blizu brzine svetlosti u vakuumu. Relativistički efekti se počinju jasnije projavljivati ako je v>0,5c. Ovde je upravo tako.

Treba da iskoristiš De Broljevu relaciju lambda = h/ p

S tim što ne treba da koristiš klasičnu formulu za impuls p=mv, jer ona ne važi pri većim brzinama (bar ne ako za m uzima masa mirovanja, a ne relativistička masa). Tebi treba sledeća formula za impuls:

p=mv / sqrt(1-(v/c)^2)

Vrednost za masu protona možeš lako naći, u pitanju je konstanta. Zameniš sve to, i trebalo bi da ovoga puta dobiješ ono što treba. :)

Hvala puno, jasnije mi je. Samo mi reci, da li su vrednosti za vreme i dužinu u zadatku relativističke, ili su t0 i l0? I kako to mogu da prepoznam?

Zdravo svima, da li neko moze da mi pomogne oko ovog zadatka?
Telo mase 1kg se krece pohorizontalnoj glatkoj podlozi pod dejstvom sile 1,73 N. Naci ubrzanje tela ako sila deluje pod uglom od 30 stepeni prema horizontali.Kolika je sila reakcije podloge?
Moje pitanje za ovaj zadatak se odnosi na njegov drugi deo, tj. na silu reakcije podloge.Da li bi neko mogao da mi objasni zasto ona nije istakao i normalna komponenta sile F(1,73N)?

Da li bi neko mogao da mi uradi ova dva zadatka, hvala unapred!
1.Sanduk mase 30kg lezi na horizontalnoj podlozi. Na njega se deluje silom od 50N pod uglom od 30 stepeni prema horizontali(navise).a) Kolikim ubrzanjem ce se kretati sanduk ako je kojeficijent trenja 0,4?b)Koliko bi bilo ubrzanje sanduka ako bi sila F delovala u suprotnom smeru?

2.Na telo deluje stalna sila usled cega se ono krece ravnomerno, brzinom 0,5 m/s, po horizontalnoj podlozi sa kojeficijentom trenja 0,08. U jednom trenutku telo predje na horizontalnu podlogu sa koeficijentom trenja 0,1. Koliki put ce preci telo po toj podlozi do zaustavljanja?

Back