- Poruka
- 29.459
Ekstenzija je praktično i izmišljena za proces rehabilitacije posle operacija. Izolaciona vežba, ne zahteva veliki napor i sa laganim opterećenjem možeš da vratiš ceo obim pokreta zgloba. Ali dugoročno, ako je radiš u sklopu uobičajenog treninga za noge za razvoj kvadricepsa, pod većim opterećenjima može da ti stvori probleme, najčešće tendinitis. Jer kompresivna sila kojoj je izložena čašica pri tom pokretu je daleko veća nego pri bilo kojoj drugoj vežbi.
Zato nema potrebe preuzimati taj rizik, kada već postoje druge, jednako efikasne ili bolje vežbe, koje ne izlažu koleno tolikom pritisku.
a sta ako ne moze da radi cucnjeve? Nek prvo ojaca taj slabiji kvadriceps, pa tek onda iskorak i bugarski. Ja sam iskorak pocela da radim, nakon povede, tek kad sam usavrsila obican cucanj i uradila cestito, a ne samo pola cucnja. Mora da ima neki red, zavisi sta i koliko moze. A masina joj je zgodna jer moze da radi posebno noge i spreci da jaca preuzima vise tereta...i obicno podizanje i izdrzljivost.