Filozofsko pitanje dana..

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Осветом се не поништава мржња.
Осветом се не поништава мржња.
A ******, možda. A možda da.
Ali šema nije komplicirana.
Mržnja se stvara kad se pred nama stvara prepreka. I ta se preseli u našu glavu. Ako ju glava zaboravi, zaobiđe ili odjebe, prepreka ne stvori mržnju. Kad je glava na prepreci i ne pušta, i nema rješenja, eto ti mržnje.nema rješenja je strah, recimo, sve veći, više nakupljen.
Mržnja troši ogromne količine energije, gori.
A osveta je jedno od rješenja.

Pitanje

Kolika je vjerojatnost svjetskog rata, recimo, ove godine?

Držite li takvo pitanje važnim? U gužvi pitanja o zaštiti ovog i onog, pa pitanja o smeću i ekologiji, pa pitanja o real madridu euroviziji i ljubavi na selu, pa pitanja lokalnih izbora i istambulske nevjeste, i sve nakon pitanja o lebu?

Kaže marks da će se kapitalizam od pada braniti svjetskim ratom.
Ameri su u lošem stanju. Kod njih je sada moguća čak i takva pizdarija kao gubitak kontrole nad atomskim bombama. A možda i ne samo kod njih.
Oni bi u govna ruje i švapce u ukrajini. I tajvan na kine. Pa jape koreje.
A židi bi amere na iran.
Ali ameri bi da kuraže zelenskog i da mu poklanjaju šljem za slikanje. I da paradiraju brodovima.
Ali vjerujem da je vrijeme parada prošlo. I za ruje. Na kraju moraju djelovati. Ne mogu kao štakori trčkarati kako ih neko tjera.
Kod kineza je to još jasnije. Da bi obranili stav mogu izgubiti i 600 miliona ljudi. A dovoljno je da ameri izgube 300 miliona.

Hajde ovako..

..pokusajte da narednih dva minuta ne mislite recimo na majmuna...

Ko uspe, svaka mu cast tj. lagace bez da trepne da nije mislio bas na majmuna..:lol:
Zasto je to tako i kako je moguce da sam ja dva minuta bila kreator vasih misli?
U pravu si nisam uspeo da ne mislim na tog slona..

Hajde ovako..

..pokusajte da narednih dva minuta ne mislite recimo na majmuna...

Ko uspe, svaka mu cast tj. lagace bez da trepne da nije mislio bas na majmuna..:lol:
Zasto je to tako i kako je moguce da sam ja dva minuta bila kreator vasih misli?

Немогуће је да не мислим.
Јако давно, пре овог питања, ја сам нон-стоп мислио о мајмунима.

Препуне су институције, улице, политика, економија, култура, где год се осврнеш мислиш о њима... :kafa:

Немогуће је да не мислим.

Ovo je više pitanje o pažnji uma.Recimo zavisi od nekoliko slojeva stavova,o onom čime se bavimo trenutno,o mišljenju o bitnosti,o fokusu,o zadovoljstvu svojom situacijom,uopšteno i trenutno.Tako da informaciju koju primamo,prvo provlačimo kroz te slojeve,pa onda um ili fokusira ili ode gde se njemu čini da je važnije.I ovde ima upotrebe sagledavanja i izbora teme za upotrebu uma😁

Moguce je postavitu mnogo filozofskih pitanja koja će vas navesti na razmišljanje o životu, univerzumu...svemu.
Neka pitanja su prilično složena a neka su obmanjujuće jednostavna ali sa širokim ili dalekosežnim implikacijama.

..pa da krenemo..

Da li je bolje biti velika riba u malom ribnjaku ili mala riba u velikom ribnjaku?
Zar nije bolje biti golub na grani nego , vrabac u ruci?

Back