Filozofsko pitanje dana..

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sokrat je rekao: "Ja bih spasao svoju ženu. Ostarićemo zajedno, a ona bi mi rodila još dece. Ako bih spasao dete, to bi bila tragedija i večna tuga i za njega i za mene. Uvek bismo jedno drugo podsećali na tragediju. Dete bi izgubilo majku, možda bi dobilo maćehu koja ga ne bi volela kao majka..."

E vidiš, ja sam baš čitao da posle gubitka deteta česta je pojava da brakovi posle ne uspeju, odnosno bude preveliki i pretežak izazov da dvoje opstanu u toj zajedničkoj apatiji, baš iz razloga što na jedan način budu podsetnik jedno drugome.
A jedan od glavnih razloga obično je taj što se podjednako ne nose oboje sa tragedijom vremenom, odnosno jedno teže i sporije prolazi kroz nju, što u jednom trenutku postaje psihološki izazov pretežak za onu drugu stranu.

Ta Sokratova izvedba je pomalo romantizacija ljubavi i sloge koja preovladava i najgoru tragediju, onaj najteži kraj koji se zaokruži do novog početka.

Pa ja, kao žena sam osetljiva na decu, a i kao fizički slabija lakše bih spasila dete.
A onda bi tražila pomoć za majku.

Ali kažem, ko bi znao sigurno kako bi postupio.

Kod zene bi u takvoj situaciji radio iskljucivo i samo instinkt dok bi muskarac morao da se osloni na razum...
Velika razlika i veliko breme za muskarce...

Sokrat je rekao: "Ja bih spasao svoju ženu. Ostarićemo zajedno, a ona bi mi rodila još dece. Ako bih spasao dete, to bi bila tragedija i večna tuga i za njega i za mene. Uvek bismo jedno drugo podsećali na tragediju. Dete bi izgubilo majku, možda bi dobilo maćehu koja ga ne bi volela kao majka..."

. A ovo otvara pitanje, da li bi mu žena oprostila što je spasio nju a ne dete?

Ja lično mu ne bi oprostila.

Uvek bi svoj život menjala za život moje dece. Kažem, baš teško pitanje.

Peikazivali su na RTS u neku seriju Afera..
Jako zanimljivo, snimljeno iz četri lika i kako svako od njih vidi neki događaj.

A sve i počinje gubitkom deteta, nerazumevanjem, neprihvatanjem, prećutnim osuđivanjem i dolazi do prevare i raspada braka.

To jeste tako kad radnju smestis u ovo savremeno vreme..
Sokrat je ziveo otprilike 400 godine pre nove ere..velika je razlika od-do...veliki napredak ili nazadnost, ko to
iz ove perspektive moze znati...

To jeste tako kad radnju smestis u ovo savremeno vreme..
Sokrat je ziveo otprilike 400 godine pre nove ere..velika je razlika od-do...veliki napredak ili nazadnost, ko to
iz ove perspektive moze znati...

U pravu si, ako uzmeš u obzir da su tada žene rađale sve dok su reproduktivno bile sposobne.

Na neki način ta razlika od toliko vekova...

Pa onda treba ipak u današnje vreme, ovakvo kakvo je, uzeti sa rezervom reči jednog filozofa iz potpuno drugih vremena?

U pravu si, ako uzmeš u obzir da su tada žene rađale sve dok su reproduktivno bile sposobne.

Na neki način ta razlika od toliko vekova...

Pa onda treba ipak u današnje vreme, ovakvo kakvo je, uzeti sa rezervom reči jednog filozofa iz potpuno drugih vremena?

Naravno da ne jer se u tim stavovima krije esencija istine..
Danas je istina zatrpana sarenim papiricima i masnicama...

Sokratovo pitanje...

U slucaju pozara, koga cete spasiti? Suprugu ili dete?
,,,samo da me ne rasčerečite,,,
,,,,u gineko_akušerstvu postoji pravilo da u slučaju komplikacija , prvo se spašava majka pa posle beba jer majka može da rodi drugo deta a dete ne može da stvori majku , ali ovde to nije slučaj , dete ili majku hm zajeb postavka,,,,mozak i duša vrište za obadve,,ali u nedao Bog situaciju ,,,dete,,,ako je ili ili,,,

,,,samo da me ne rasčerečite,,,
,,,,u gineko_akušerstvu postoji pravilo da u slučaju komplikacija , prvo se spašava majka pa posle beba jer majka može da rodi drugo deta a dete ne može da stvori majku , ali ovde to nije slučaj , dete ili majku hm zajeb postavka,,,,mozak i duša vrište za obadve,,ali u nedao Bog situaciju ,,,dete,,,ako je ili ili,,,

znači ti bi spasavao dete, a ne ženu - kakav ti je ona pa rod ? ... :kafa:

Muski rezon bi bio da spasava oboje ili ono koje se spasti moze...poenta je da bi dao zivot da spasi oboje.
Kao filozofsko pitanje koga bi spasao stoji ovo mistikovo. Zena ti je danas zena sutra nije, a dete je uvek tvoje
i da, zena ti to ne bi zamarila i ako je pitas kada se sretnete negde tamo....pitaj je isto pitanje: koga je trebalo da spasem?

Kada budem u takvoj situaciji i kada donesem instinktivnu odluku u takvoj milisekundi, posle ću znati i onda ću ti reći.
,,,ništa nisi odlučio,,,osim ono balkansko kad bi bilo šta bi bilo,,,
,,,neradi se tu o instinktu , mali milion primera imamo kada majka sama preklinje da joj se dete prvo spasi,,,
,,,neslučajno u svim tragičnim situacijama , kaže se,,, prvo deca,,,

Muski rezon bi bio da spasava oboje ili ono koje se spasti moze...poenta je da bi dao zivot da spasi oboje.
Kao filozofsko pitanje koga bi spasao stoji ovo mistikovo. Zena ti je danas zena sutra nije, a dete je uvek tvoje
i da, zena ti to ne bi zamarila i ako je pitas kada se sretnete negde tamo....pitaj je isto pitanje: koga je trebalo da spasem?
,,,pitanje je izričito, ili_ili , nema tu mesto za mudrovanja,,,

Kada se bolje razmisli pitanje je sasvim anahrono i izjednacava suprugu i dete, sto u sadasnjim uslovima, ugovora o braku i jednakosti prava, je neodrzivo. iz bilo kog ugla gledanja.
,,,kad već pričamo o požarima pogledaj_pakleni toranj_ pa pitanje nije anahrono nego je baš ok,,,
,,,drugi deo nadilazi-filosovsko pitanje dana- tako da mora i pravna služba da se uključi,,,

,,,kad već pričamo o požarima pogledaj_pakleni toranj_ pa pitanje nije anahrono nego je baš ok,,,
,,,drugi deo nadilazi-filosovsko pitanje dana- tako da mora i pravna služba da se uključi,,,
Kao filozofsko pitanje je anahrono, znaci kao pretpostavka, kao dilema....otkud je dilema ko ti je vazniji danas?
Cak i da razmisljas prvo bi spasavao dete, instinktivno dete, humano dete, po zelji majke dete, po svom osecaju dao bi zivot posle toga da spasis i zenu...znaci dileme nema.

Dokaz da je anahrona tema....jer u vreme sokrata zena i dete su bili vlasnistvo, objekti kojima raspolaze, a kao filozofsko pitanje se postavlja iz ugla nedodirljivosti...bezosecaja....cist razum i racio....ima li danas nekoga ko bi iskljucio aspekt emocija?

,,,ako ne dovodi život pod znak pitanja onog ko mora da odlučuje čemu ova diskusija ,,,još zanimljivije,,,
Dokaz da je anahrona tema....jer u vreme sokrata zena i dete su bili vlasnistvo, objekti kojima raspolaze, a kao filozofsko pitanje se postavlja iz ugla nedodirljivosti...bezosecaja....cist razum i racio....ima li danas nekoga ko bi iskljucio aspekt emocija?

Odgovorili ste isto. Ne razumem oko čega se ne slažete.

Back