Filozofsko pitanje dana..

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Novo pitanje za danas...:D

Da li je ljudska priroda postojana ili je oblikuje kultura tj. da li kultura ili drustvo
mogu potpuno promeniti ljudsku prirodu?

Zavisi na šta misliš kad kažeš ljudska priroda.

Logično bi bilo da se priroda, ono duboko animalno u nama ne menja.

Valjda se prilagodi društvu i prekrije kulturom, a možda je to ipak promena..

Nisam sigurna 😁

Da li je ljudska priroda postojana ili je oblikuje kultura tj. da li kultura ili drustvo
Ljudska priroda nije postojana. Podložna je evoluciji.
Priroda čovjeka isto nije postojana. Oblikuje ju društvo kultura komšiluk vremenske prilike i lepa brena.
Prirodu čovjeka može oblikovati i sam taj čovjek. Čovjek može sebe uhvatiti u svoje ruke. I prvo stvorenje je na zemlji koje to može.

Još jedno pitanje.

Znači li nešto priča onih koji nisu iskusili ?
Vračevi kažu, iz pakla se iznosi razumjevanje.
Jesu li prepričavači priča u stvari gola govna ?

Zanimljivo je pitanje

Ja uzimam sa rezervom prepričane priče, iskustva pa i osećaje. Uglavnom se u prepričavanju menja verodostojnost.

A opet, svaka priča, iskustvo ima neki značaj.

Dešava se čak da i lično iskustvo kada se izgovara dobije neki drugačiji oblik ili ton.

Zanimljivo je pitanje

Ja uzimam sa rezervom prepričane priče, iskustva pa i osećaje. Uglavnom se u prepričavanju menja verodostojnost.

Dešava se čak da i lično iskustvo kada se izgovara dobije neki drugačiji oblik ili ton.
,,,prepričivači ili priče su ono što ti tako percipiraš,,,neukusno u svakom slučaju,,,
Neistinito. A ime mog boga je istina.

Zanimljivo je pitanje

Ne razumijemo se ispravno.
Pitam je li uopće moguće shvatiti preko priče.
Neko ko nije iskusio ništa a pročitao je sve taj je veliki znalac. Šekspir kaže da taj trči kao da ima 24 noge dok je u kočiji sa 6 konja a sam bez nogu.

Umjetnost je pokušaj prenosa šireg, konteksta.

Vjerujem da ne znate šta znači suvo seno košeno. Ja sam vidio neku analizu pesme, kao, šljivu, i pomislio da analitičar isto dosta toga ne zna.
Mislim da znači ovo.
Košnja i skupljanje sijena je ozbiljan posao kod seljaka, nekad, kod lajkovca i u istri, slično.
Pokosi se trava, zelena, i čeka da se osuši. Ako pokupiš još važnu travu ne valja, pocrniti će i postati gnoj, stoka neće jesti.
Ako čekaš da se osuši previše, ne valja, previše će se mrviti i stoka ga neće voljeti.
Ako se sprema kiša, ne valja, dosta kiše će pokvariti sijenom koliko se god poslije sušilo.
Tamo gdje je trava bila gusta, sijeno je u debljem sloju i dobro ga je okrenuti, da se prosuši ono što je bilo uz zemlju.
Seljak kad prolazi uz polje, na kojem stoji sijeno, čak i kad nije gazda, gleda i misli, moglo bi se pokupiti. Ovo je sjeno košeno suvo. Suvo sijeno košeno.

Recimo da je neko u pjesmu stavio to.
Pitam se.
Šta ste vi iz toga izvukli?

Људска природа је датост и није постојана већ је кварљива, нарочито од Вас интернационалиста, где је све релативно и све демократско, па самим тим немате културу динамичног живота. :cool:

Стављати прогрес изнад културе, јесте конфликтност коју изазивате.:mrgreen:

Људска природа је датост и није постојана већ је кварљива, нарочито од Вас интернационалиста, где је све релативно и све демократско, па самим тим немате културу динамичног живота. :cool:

Стављати прогрес изнад културе, јесте конфликтност коју изазивате.:mrgreen:

Pa da...mnogo smo mi "internacionalisti" hahah, demokratski nastrojeni, inace ne bi proslo sve sto ti prolazi...:lol:

Aj ovako..da si kao takav tvrdi tradicionalista rodjen recimo u Nigeriji ili Papua novoj Gvineji gde
je tradicija npr. kanibalizam..da li bi bio kanibal?

Back