Filozofske poruke u muzici

AristotelSRB

Aktivan član
Poruka
1.362
Evo jedna tema slična onoj o ''filmovima''
Siguran sam da ima dosta Filozofije i u savremenoj muzici ...
Pa pišite :)

Evo ja ću citirati Džonija za početak.

''Riječi su isto kao i gomila ljudi, nije nužno znati za sve. Odaberi za sebe samo one prave.''

''Sloboda nije jednostavan domaći zadatak, ona je svijest o skladu nesklada nesavršenih ljudi.''

''Kosa mi se diže na glavi i strašno me ljuti kad vidim da idioti postaju cijenjeni ljudi.''

...
Evo ja ću citirati Džonija za početak.
...

Jednom sam na YouTubu okarakterisao Džonija kao nekog ko nema veze sa pisanjem,
pa su mi pretili drugi komentatori da će me naći i naebati mi se keve,
a pošto nisam promenio mišljenje
iz gore navedenih razloga
ne bih o Džonijevom pesništvu.

Posle deseterca,
i onih starijih pesnika ( do pre 50 godina )
jedino priznajem Cecu :D
( stvarno, ko piše za nju ?)

aaaajde da se koooonačno složim i ja sa ovim što je pao sa skele

Dakle, taj Džoni je taka jedna smejurija i zaiebancija od "poezije" (a o nekakvoj filosofiji još je smešnije i govoriti..)

I sad ne znam da li temu da okrenem na "filozofiju u muzici" /što je naravno bezveze..jer muzika nema nikakvu filozofiju. Muzika su tonovi, ritam, zvuci..Kaka crna filosofija. Jedna jedina reč u muzici, istu pretvara u nešto drugo - čisto estetički govoreći)

ili da okrenem na pljuvačinu o masnom, ružnom čoveku koji dok peva guta svaki poslednji slog..čija muzika je smešna kopija nekih plagijata..

jao sećam se tih likova sa masnim kosama i smb vijetnamkama, neoprani, dronjavi..a kao nešto sve disidentski nadrkani..

artikulisan bes radničke klase i njihovih potpmaka

jad i čemer potlačenih, (koji bi mnooogo lepše pevali da su na primer brali pamuk, umesto što su "stvarali" muziku iz fabričkih hala i pola smišljali pesmice a pola zunzali po sindikatima)

dakle, taj džoni je najobičnija sveta krava te populacije luzera

mogu sa ponosom da istaknem da nikada u životu nisam kupio ni jednu jednu ploču domaćih "rokera" (niti ću)

uvek su mi bili presmešni..(samo malo smešniji od čeških i mađarskih i božemesačuvaj - ruskih "rokera")

Balasevic

Najtise sto moze ,ko sa predstave lose,iskradam se iz sna.Iz ogledala viri jedan stariji Ja

( uvek smo stariji za jedan dan)

ili

I lelujam u centru kao fenjer na vetru... Jesen protresa skut... Ne vredi... Potrebno je bar dvoje da se ukrsti put...
( za sve je potrebno dvoje)

Mislim da jedini smisao ove teme može da se postigne kroz tekstove pesama, odnosno poeziju koju neki muzičari umeju da pišu. S tim što i tu postoji problem nesistematičnosti, odnosno, ono što se naziva filozofijom je više nekakav skup nabacanih ideja koje mi prepoznajemo i doživljavamo kao istinite, odnosno, vrednujemo.

Zoro je lepo rekao, muzika nema filozofiju.

Dakle, ako će ova tema da postoji moramo sebi dozvoliti određenu širinu u shvatanju njene koncepcije

Wilson je izuzetan muzičar i pritom se bavi zanimljivim temama u svojim tekstovima. Ovo je nešto što je Oziman pričao ovuda ali dokle zozika veruje da to važi za svu savremenu muziku i pravi kardinalnu grešku tako Wilson (i u svojim intervjuima) pokazuje mnogo bolje i kompletnije shvatanje ove teme.

Hear the sound of music
Drifting in the aisles
Elevator prozac
Stretching on for miles

The music of the future
Will not entertain
It's only meant to repress
And neutralise your brain

Soul gets squeezed out
Edges get blunt
Demographic
Gives what you want

One of the wonders of the world is going down
It's going down I know
It's one of the blunders of the world that no-one cares
No-one cares enough

Now the sound of music
Comes in silver pills
Engineered to suit you
Building cheaper thrills

The music of rebellion
Makes you wanna rage
But it's made by millionaires
Who are nearly twice your age

Soul gets squeezed out
Edges get blunt
Demographic
Gives what you want

One of the wonders of the world is going down
It's going down I know
It's one of the blunders of the world that no-one cares
No-one cares enough

negde sam uverenja da savremena "muzika" čini više lošeg čovečanstvu nego dobrog.

Neko će odmah reći "ko peva zlo ne misli" (i ja ću ga odmah saseći) da "ko misli, nije mu do pevanja"

Dodao bih, da ko peva, ne misli uopšte.

Pogledajte današnje klince i muziku koju gruvaju..

Iz svake rupe im vire gajtani, više ne možeš da vidiš čoveka na ulici bez slušalica, zašto?

Zato jer su toliko siebani da ne mogu da slušaju svoje misli.

Oni "imaju neki svoj faz'n", neki "svoj svet.."

A kad ih pitaš koju muziku to slušaju u svom svetu..a ono jad i beda od emtivija, ceca i ostalih narkotika jeftinog sentimenta

Svi su zombirani i svi na kalup, razlikuju se samo po boji gajtana..

negde sam uverenja da savremena "muzika" čini više lošeg čovečanstvu nego dobrog.

Neko će odmah reći "ko peva zlo ne misli" (i ja ću ga odmah saseći) da "ko misli, nije mu do pevanja"

Dodao bih, da ko peva, ne misli uopšte.

Pogledajte današnje klince i muziku koju gruvaju..

Iz svake rupe im vire gajtani, više ne možeš da vidiš čoveka na ulici bez slušalica, zašto?

Zato jer su toliko siebani da ne mogu da slušaju svoje misli.

Oni "imaju neki svoj faz'n", neki "svoj svet.."

A kad ih pitaš koju muziku to slušaju u svom svetu..a ono jad i beda od emtivija, ceca i ostalih narkotika jeftinog sentimenta

Svi su zombirani i svi na kalup, razlikuju se samo po boji gajtana..

To je nusproizvod kapitalizma. Mislim da ne zavređuje toliko pažnje koliko mu se pruža. Jednostavno ti je većina ljudi potencijalno nesposobna da prevaziđe banalno (kako sam se kretenski izrazio), a sistem je dozvolio da se to eksploatiše na nekom višem nivou pa više i upada u oči.

Moje su nebo vezali žicom
Po mome mozgu crtaju šeme
Žele jos jednu kopiju svoju
Da njome vrate nestalo vreme.

Al’ ne dam svoje ja ideale
I ješću snove umesto hleba
Ja svoju sreću nosim sa sobom
Ona je parče slobodnog neba.

aaaajde da se koooonačno složim i ja sa ovim što je pao sa skele

Dakle, taj Džoni je taka jedna smejurija i zaiebancija od "poezije" (a o nekakvoj filosofiji još je smešnije i govoriti..)

I sad ne znam da li temu da okrenem na "filozofiju u muzici" /što je naravno bezveze..jer muzika nema nikakvu filozofiju. Muzika su tonovi, ritam, zvuci..Kaka crna filosofija. Jedna jedina reč u muzici, istu pretvara u nešto drugo - čisto estetički govoreći)

ili da okrenem na pljuvačinu o masnom, ružnom čoveku koji dok peva guta svaki poslednji slog..čija muzika je smešna kopija nekih plagijata..

jao sećam se tih likova sa masnim kosama i smb vijetnamkama, neoprani, dronjavi..a kao nešto sve disidentski nadrkani..

artikulisan bes radničke klase i njihovih potpmaka

jad i čemer potlačenih, (koji bi mnooogo lepše pevali da su na primer brali pamuk, umesto što su "stvarali" muziku iz fabričkih hala i pola smišljali pesmice a pola zunzali po sindikatima)

dakle, taj džoni je najobičnija sveta krava te populacije luzera

mogu sa ponosom da istaknem da nikada u životu nisam kupio ni jednu jednu ploču domaćih "rokera" (niti ću)

uvek su mi bili presmešni..(samo malo smešniji od čeških i mađarskih i božemesačuvaj - ruskih "rokera")

Čitam po treći put i nikako da se otnem utisku da si ti ovde sasvim lepo opisao jednog forumaša. :lol:
Kad se uzme u obzir i avatar slika je kompletna.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Umetnost
sta to znaci, sta to znaci
umetnost
gde te vodi, gde te vodi
umetnost
greska, greska
umetnost
zenska ti se smeska

duga kosa duga brada
odsutan pogled
flasa u dzepu
to je valjda neka moda