Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da li bi neko mogao da mi kaze nesto u vezi prijemnog za srpsku knjizevnost? Sta se polaze i da li je tesko kao sto su meni rekli(pogotovu neki pismeni deo valjda)? Isla sam na njihov sajt, ali ja bih volela da cujem savet od nekoga ko je polagao taj prijemni i zna sa sigurnoscu da mi kaze nesto o tome. Hvala unapred!!!

За упис на смер за српски језик и књижевност, српски језик и књижевност са општом лингвистиком, српска књижевност и језик и српска књижевност и језик са теоријом књижевности полаже се пријемни испит из језика ( српског, наравно, који се састоји из 30 питања- задатака) и књижевности ( ради се анализа песме, максимум 30 поена). Све по програму за гимназију друштвено-језичког смера.

За упис на студије енглеског/француског језика и књижевности полаже се тест српског језика ( 20 питања) и енглеског/француског језика тест се састоји из писменог дела и конверзације. Може се освојити 40 поена.

За упис на немачки/руски језик и књижевност, полаже се тест из српског ( 20 питања) и немачког тј. руског ( 40 поена максимум). За сада није уведен конверзацијски део.

За српски језик користите "Граматику српскога језика за средње школе" Љ. Поповића и Ж. Стојановића ( нисам баш сигуран за ово презиме), тзв. жуту граматику.

За остале језике полаже се тест српског језика (20) и тест енглеског или немачког или француског или руског или језика групе коју уписујете ако сте га учили најмање три године у досадашњем образовању (40). Нема конверзацијског дела.

Hej, ja sam polagala, doduse ja za smer 01, ali prijemni je isti za sve grupe srpskog jezika i knjiz. Radi se test iz gramatike sat vremena, ima 30 pitanja, nisu teska, bas su prosecna. Ima da se kupi knjiga sa testovima iz prethodnih 10 godina, sto moze jako dobro da posluzi, jer su pitanja slicna. Posle toga se radi analiza pesme-data je pesma, i data su 5 pitanja(tipa-pravac, simboli u pesmi, stanje lirskog subjekta...) i radi se esej - ponudjeno je 5 dela, moze da se izabere bilo koje...Pisete kao sastav na pismenom...I stvarno ima vremena za sve...

Aha..... malo smarucka kad odeš u 3 a dođeš kući u 10 jer si morala da pogledaš u jedan datum..... ili, štob' rekla moja koleginica - "Idem na ručak. Kako šta da radiš na pauzi? Pa ne znam, idi spavaj na klupi....." :)
LetZ kam in BelgrejD end oKjupaj studenT siti end lef in D fejs tu douz hu mast trevL :) :wink: :mrgreen:

Zanima me koje se zvanje ima kad neko zavrsi Filoloski fax, npr. smer Engleski jezik i knjizevnost... Da li taj neko ima zvanje profesora Engleskog jezika, ili...? :roll: (mozda je pitanje glupo, ali prosto nisam ukonto skroz kako to sve ide.. inace u srednjoj sam skoli, negde na sredini... ;) )

Back