Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Alegoria:
a za spanski ili grcki?
Kakva je konkurencija na italijanskom ili arapskom?

Ja sam na arapskom(valjda cu biti treca,ako bog da). Pa ono,ne znam za sad ali kad sam ja upisivala nije bila neka preterana konkurencija. Mada sad chujem da arapski postaje trazena grupa,ne kapiram zashto.
Shta da ti kazem...kao i svaka grupa,program je ochajan.Sve sam juri,pishi,vezbaj...nikakva organizacija. Mada nije to samo za arapski.Inache,ceo Filoloshki ja rasulo.
Ako hocesh,da ga upisujesh,neka ti je bog u pomoci. :D

HEBEHA:
Zelim da upisem Arapski jezik iduce godine. Studirala bih ga pored zavrsavanja fakulteta na kome sam vec.
Da li se moze zavrsavati vanredno, bez pohadjanja predavanja (tako zavrsavam i ovaj na kome sam sada)?
Ima li neko ko vec studira arapski?

Pa ja VEOMA retko idem na predavanja,poshto ti nisu od neke koristi.Jedino da shtrebash kuci sam pa da odesh na asistenske vezbe i pitash shta ti nije jasno.
Mada,otishla nam je strara lektorka koja je bila diiiiiiiiiiivna a doshla neka riba shto se tripuje sa tim vezbama. Nas ne kachi Bolonja pa smo zashticeni k'o beli medvedi od nje :D ali ove nove generacije...pa ne znam bash. Zaista ne znam kako je po toj Bolonji. U sushtini Ada i Marija su ok(zaista nije problem ako ne dolazish),Andjelku boli piiiiiii... :D
(u nekom svom svetu je i mozesh svim pomagalima da se sluzish na predavanjima),ali ova Mejsun je bash neshto istripovana.Mada moze se i sa njom,ako joj ukachish zicu :D
Druga god je vec pricha za sebe,jer tu nastupa senjor Bashar :D
Mada kod njega odesh ako hocesh da se nasmejesh i da slushash loshe viceve i ubijesh dosadu.Ume nekad da iznenadi pa nam pushta crtace i tako to...
To su moja iskustva za ove 2 god.
Ne znam za ostale,ali meni jako teshko ide uchenje rechi.Gramatika mi je ok,ali textoviiiiiiii...Mada valjda svako ima svoju slabu tachku.

Kod:
[I][QUOTE=Huntressa]Pa ja VEOMA retko idem na predavanja,poshto ti nisu od neke koristi.Jedino da shtrebash kuci sam pa da odesh na asistenske vezbe i pitash shta ti nije jasno.
ovde lezi odgovor na vase pitanje biti ili ne biti treca godina jos naredne tri godine uz napomenu da vas stil akademskog zivota uopste nije poucan (pocevsi od nacina na koji se izrazavate o svojim "najblizima") a jos manje ste reprezentativni primerak studenata sa nase katedre da biste drugima bili pouzdana brosura, informator, emotivni i prakticni komentator.. ne znam sto ste se uopste osetili prozvanom da odgovorite na pitanje S KIM, KAKO I GDE UCITI ARAPSKI JEZIK!

Kod:
[SIZE=2]Mada,otishla nam je strara lektorka koja je bila diiiiiiiiiiivna[/SIZE]
slazem se, i to je najlepse (i jedino lepo) sto ste rekli na ovom forumu

Kod:
 a doshla neka riba shto se tripuje sa tim vezbama.
"tripovati" je rec proistekla iz narkomanskog stila zivota. u prenesenom ili doslovnom smislu na mene nije primenjiva.

Kod:
Nas ne kachi Bolonja pa smo zashticeni k'o beli medvedi od nje  :D  ali ove nove generacije...pa ne znam bash. Zaista ne znam kako je po toj Bolonji.
ali ja sva sreca znam, i taj novi sistem ce vidno umanjiti tako ruzne impresije kakve su vase. nije tajna da je sve proslo sasvim lepo, i to zahvaljujuci tome sto mi VEOMA cesto idemo na fakultet i uzivamo u sistematicnom talozenju znanja tokom godine, a preko leta je vise od 85% "djaka" otislo bezbrizno na nesto sto se zove LETNJI RASPUST a ne spremanje ispita za neke klizne uslove. preko 50% studenata je i ocistilo godinu u junu. a sada su napokon svi svesni da je arapski jezik prioritetan predmet bez cijeg se savladjivanja ne moze upisati naredna godina (kako je to nekada moglo sa sporednim predmetima koji spadaju u opstu kulturu - a ne u sredstvo za prelazenje u neku drugu godinu koja nema veze sa strukom). iza vecine ovih studenata koje sam spomenula stoji visoka ocena s pravom i sa njima se moze s ljubavlju i razumevanjem popricati na arapskom.
docice dan kada ce vam biti zao statusa zasticenih belih medveda (i to u pustinji gde bolje opstaju bolonjske kamile!! - a tako cemo i nazvati te koji ne mogu da mi umaknu). zastita koja je ukinuta za ugrozenu vrstu ne postoji zato da bih ja na drogama maltretirala studente - vec da studenti tokom godine budu u toku sa strukom za koju su se opredelili / a arapski je bas specifican po tome da se ne moze citkati nasamo kod kuce.. uostalom meni krzno medveda za arabiju ne treba pa nemam razloga nikoga da meljem za sarme i bunde, pre sam se ponadala za znanje / ali, eto, po vasem misljenju - tome ste sretno utekli, i vasoj sreci sada nikad nece biti kraja; a za kamile je dug put do oaze..

Kod:
U sushtini Ada i Marija su ok(zaista nije problem ako ne dolazish),
slazem se, one su bas divne u svakom slucaju, a narocito ako se primeni suprotno sta mislite da nije problem

Kod:
Andjelku boli piiiiiii... :D 
(u nekom svom svetu je i mozesh svim pomagalima da se sluzish na predavanjima),ali ova Mejsun je bash neshto istripovana.Mada moze se i sa njom,ako joj ukachish zicu  :D 
Druga god je vec pricha za sebe,jer tu nastupa senjor Bashar  :D 
Mada kod njega odesh ako hocesh da se nasmejesh i da slushash loshe viceve i ubijesh dosadu.Ume nekad da iznenadi pa nam pushta crtace i tako to...
jel da krenemo od crtaca kojih imamo na pretek (i nesebicno cemo vam dati da presnimite), ili od gore uzasnog javnog komentara kakav NI PRIBLIZNO data osoba ne bi uputila ni vama niti bilo kome drugom.. to je shvatite RUZNO i ja vas kao coveka 21. veka molim da vodite racuna o sebi i samo onome sta vas boli a to je neznanje. u sredini stoji ta zica koju je zapravo veoma lako uhvatiti ako pokazete trud za ono za sta vas niko nije vukao za rukav (NADAM SE) da studirate.

Kod:
od srca se nadam da ce u naredne 2 biti sasvim suprotna

Kod:
Ne znam za ostale,ali meni jako teshko ide uchenje rechi
iznenadili biste se kako je to resivo kad se radi redovno i upotrebljava na casu.

Kod:
Gramatika mi je ok,ali textoviiiiiiii...
onda je vama SABLON ok a ne gramatika - dobro usvojena gramatika vodi ispravnom razumevanju teksta

Kod:
[SIZE=2]Mada valjda svako ima svoju slabu tachku[/SIZE].
da, a vasa se slaba tacka moze ojacati cim prevazidjete to online studiranje i svratite do nas sto se vasim znanjem nasladjujemo. ove godine ce postojati i neka vrsta seminarskog gde ce studenti imati prilike da se osete kao predavaci arapskog jezika koliko nam to vreme dozvoli, pa izvolite nas pocastiti vasim prisustvom i prakticno ukazati na metode koje cu rado korigovati ako se pokazu inventivnim.

pozdravljam vas i ne gubite dragocenu energiju i vreme na ogorcenost i ruzno izrazavanje. ako se danas ne slozite - slozicete se makar za koju godinu da to ne prilici buducem diplomiranom filologu arapskog jezika i knjizevnosti.
[/I]

Svako ima svoje mishljenje i mislim da mozemo imati tu slobodu,zar ne???
Ja sam stekla takav utisak i da,ne svidja mi se taj bolonjski sistem,jer ipak ovo je zemlja Srbija i nemaju svi mame i tate koji ce ih izdrzavati a oni samo da sede na fakultetu i ispisuju rechi.
Ako je sve tako divno,zashto se onda vecina studenata zali na program? I to ne samo druga godina,koliko sam videla i stariji nisu neshto vishe optimistichni.

I da...i dalje sam protiv toga ako neko zbog svojih obaveza(privatnih,na poslu...nebitno) ne dolazi redovno na fakultet,da se Vi loshe ophodite prema tim studentima.
Stoji da se jezik ne moze uchiti samo ischitavanjem("chituckanjem" kako ste vec rekli),ali da li ce se i na fakultetu nauchiti isto tako "chituckanjem" po jednu ili dve rechenice?
Sad da li je mene neko vukao za rukav ili ne,to je vec moja privatna stvar.Kao i to zashto sam ja upisala arapski.
A to za opshte predmete...ako je vec tako,zashto ih onda uopshte imamo? Meni bi,iskreno,bilo draze ako smo vec upisali ovaj jezik da otpochetka radimo i "struchne" predmete(istoriju,kulturu...) a ne da se pola studenata muchi sa filosofijom i kulturologijom,npr.
Mozda bi tad imali vremena i da se vishe posvetimo arapskom.

Koliko znam Vi ste profesor,a ne student i onda bih molila malo tolerancije. Studenti mogu da budu zadovoljni ili ne i ne znam zashto to Vas uopshte dotiche.
Ako Vas vec pogadja,onda biste mogli i Vi da budete malo za saradnju a ne samo da se okrenete studentima koji dobro savladavaju gradivo,vec da budete predusetljivi i za studente kojima sve to malo teze "ide od ruke". Mala pomoc nikome ne bi shkodila,zar ne?

I na kraju,kao shto ste rekli da meni kao studentu orijentalistike ne pristoji da tako pricham,ni Vama kao profesoru ne pristaje da tako omalovazavate studente.
Opet ponavljam,Vi ste profesor. Dodushe,mladi ste i valjda cete vremenom prihvatiti i zamerke i na svoj rachun.

A shto se Ade i Marije tiche,iako su mladi asistenti,krajnje su profesionalne. Nemam rechi zamerke,pogotovu shto se Ada zaista trudi i u bilo koje doba da je sretnete i pitate neshto,ona ce sve lepo i temeljno objasniti,chak i na ulici (govorim iz lichnog iskustva).

I umesto shto se drusate na svakog ko ima zamerki,mogli biste da malo "spustite loptu" i imate razumevanja (makar malo) za sve studente,redovne ili ne.

A do daljnjeg budite pozdravljeni i zaista ce mi biti chast da dolazim na Vashe vezbe kad budete imali razumevanja i za studente koji se sami izdrzavaju i moraju pored svih svojih obaveza da se organizuju i da dolaze na predavanja.

Huntressa.. ovde nije pitanje slobode. Sasvim je u redu da kazes svoje misljenje, ali recnik koji ti koristis nije uopste primeren, makar ne za javno iznosenje misljenja (ako se privatno tako izrazavas o tome neka sudi tvoja najbliza okolina).
Da li da stavimo na stranu to sto se meni cini da olako dajes komentare vezano za to kako funkcionise fakultet? Velika je odgovornost davati odgovor nekome ko ozbiljno razmislja o preusmerenju svog zivotnog toka. (Izgleda da svoje frustacije i nezadovljstvo, zahvaljujuci mehanizmima odbrane kojima se brane od svojih neuspeha, ljudi veoma lako saspu na forumima.)

Ja inace ovde ne vidim omalovazavanje od strane profesorke Mej (cak je i pored svega dala predloge kako da prevazidjes eventualne poteskoce u studiranju). Kad kazem "pored svega" mislim opis profesora, koje je ZAISTA krajnje bezobrazan, vulgaran i potpuno neprimeren. Koriscenje toliko ruznih reci nije nacin da se bude zabavan dok se daje odgovor.

Nisam ni rekla da je zabavan,naprotiv...Svaka chast svakome,pa i profesorki,AKO zeli da pomogne.
Ali ako kazem svoje mishljenje,da li treba da sad budem bichovana ili spaljena na lomachi zbog toga?
Izvinjavam se,evo javno,profesorki Mej zbog svega.
Hvala bogu,josh uvek sam mlada i nemam frustracije(nadam se da ih ubuduce necu ni imati).
Shto se tiche te prekretnice,i ja kad sam razmishljala da upishem ovaj fakultet pitala sam ljude za mishljenje.Odgovor je,u najboljem sluchaju,bio porazavajuci.Ne pricham sad o ljudima koji studiraju "sto godina" i koji se neshto izvlache....(nazovite to kako god hocete),vec od ozbiljnih ljudi,profesora koji rade u gimnazijama u Beogradu. Jedna profesorka od njih je bila djak svoje generacije na engleskom i dobila stipendiju za dalje shkolovanje u Engleskoj. Ako cu po njenom mishljenju suditi,onda ne bi trebalo ni proci pored ovog fakulteta.
Ali takodje,ipak sam bila puna optimizma i svakako zelela da upishem BASH ovaj fakultet.
Za ove dve godine sam mogla da vidim celu koncepciju fakulteta i nema neku svetliju stranu.
No,kako god...opet ponavljam,dala sam SVOJE mishljenje i ne kazem da treba bilo ko da se upravlja njime.Nisam se ni ja upravljala po tudjim. A mislim da je forum zbog toga i napravljen,da se iznose svoja mishljenja i sa svojim "slengom" ili kako vec...
Naravno da tako ne pricham ni na fakultetu ni na poslu,ali privatno valjda mogu?
Takodje,shto se moje okoline tiche(pretpostavljam drushtva),tu svako nalazi shta mu odgovara. Ali sto ljudi,sto cudi.

I ne razumem celu halabuku oko svega. Da li ja sad treba da se ispishem sa fakulteta,eto chisto reda radi zato shto nemam tako lepa mishljenja o svima???!!?? Ili zato shto sam neshto rekla na forumu a ne ishla po fakultetu i jadala se svima,treba da se promeni moj "status"? Da treba da imam problema na predavanjima,ispitima,itd,itd...?
Ako je tako,pa onda cu stvarno ostati pri svom mishljenu.
Samo ne znam da li su porfesori toliko egocentrichni da na najmanju zamerku odmah okrecu ledja? I ko je tu pedagog onda???
Ali dobro,onda cu od sad cutati i kad god me neko neshto pita reci cu da je to "zabranjena tema",jer su me opomenuli da ne iznosim svoje mishljenje,osim ako u suprotnom nemam sve rechi hvale,tad smem da kazem,jel?

Huntressa:
.....
Ali dobro,onda cu od sad cutati i kad god me neko neshto pita reci cu da je to "zabranjena tema",jer su me opomenuli da ne iznosim svoje mishljenje,osim ako u suprotnom nemam sve rechi hvale,tad smem da kazem,jel?

Ne treba da cutis. Cemu inace sluze forumi !?
Taj filoloski je poslednji bastion samoupravljanja. Profesori rade sta hoce, nikome ne odgovaraju za svoj (ne)rad i niko im nista ne moze. Samo im treba postaviti pitanje gde rade njihovi diplomirani studenti, ako uopste ista rade. Trafika, butik, neka zamena u osnovnoj skoli ako im se posreci. E to je pravo ogledalo njihovog rada. Sve ostalo je prazna prica.

Ako si jos uvek druga godina napusti tu rupu i probaj nesto drugo. Sta ce ti diploma ako sa njom neces moci nista da radis. Jedino sto ces dobiti je silno razocarenje i frustracija. Ja sam se ispisao sa upisanom trecom (u pitanju je spanski, verujem da nije nista bolje i na arapskom) i nije mi zao.

Hvala na podrzci,zaista mi puno znachi ;)
Ma ja sam davno mislila da se ispishem,ali ajde,zao mi je mojih da ih frustriram.
Inache,na prvoj godini sam bila REDOVNA i znam kako je a u drugoj nisam mogla da pratim predavanja zbog privatnih problema. A ako cu da biram izmedju opstanka porodice i redovnog studiranja,zaista mi je bitnija porodica i zdravlje moje majke od redovnog ispisivanja rechi.
MORALA sam da se zaposlim kako bih inache mogla da nastavim studije na toliko hvaljenom fakultetu. I shto tek sad spremam (za oktobar) arapski 2,zaista ne vidim kao sramotu vec pokushavam da uskladim obaveze sa fakultetom.
Ali naravno zar su bitni moji privatni problemi? Ne,naravno da nisu. Ti MORASH da shtrebash rechi iako tu je glava puna drugih problema. Zaista mi je zao da je tako.

Sad ako studenti iznose svoje mishljenje,a profesori nemaju shta da rade nego da jure po forumima shta je ko napisao i da se registruju sa trista nickova da bi se svadjali sa studentima,ja tu nisam kriva...
Inache,kad smo kod "kliznih" predmeta zashto je tako slaba prolaznost na engleskom i treba mi 10 puta vishe vremena da ga spremim nego gore pomenuti arapski? To mi nije glavni predmet,zar ne? A ni struchan,poshto se ne secam da arapski ima ikakve veze sa njim (ispravite me ako greshim).
Smatram da znam dovoljno da se sporazumem sa Englezom (ne znam,ali dok sam bila u Americi to mi je jako dobro ishlo) i da opishem shta vidim na slici ili neku sitaucaiju...nebitno shta je.

A za to,kakva se zaposlenja nude...Highlander,APSOLUTNO si u pravu.
Shto se tiche profesora,neka udju malo na forum fakulteta pa da vide shta se pishe. Jedna tema je bila "Zavrshish arapski,zivish od engleskog"....?!? (da li je ikakav komentar potreban).

Shto se obnove tiche,JA lichno ne bih dala josh naknadnih 500evra (ili 30.000),jer za te pare ne dobijam ama bash nishta!
Zato,ako ne budem dala taj uslov(garant ni necu,bar arapskog shto se tiche,jer sam "nepodobna"),sigurno necu baciti te pare u vetar,da bi mi one klimakterichne shalterushe i dalje solile pamet i drale se na mene shto neshto nisam lepo napisala,jer toboze,to mora da se zna(samo ne znam gde to uhimo,pogotovu ako popunjavamo formular PRVI put).
Jednom mi je i bacila index kroz onaj prozorchic,ali to je druga tema(mada spada u "Filoloshki fakultet").
Ne znam za ostale,ali ja nisam mazohista i necu da placam da bi se tako ophodili prema meni.

Iskreno,moji su mi i predlagali da se prebacim na neki drugi jezik,ali kazesh(za Highlandera) da ni na shpanskom nije bolje. Mada mislim.da je svuda isto jer su mi takve stvari govorili i profesori koji su zavrshili engleski,francuski,nemachki...

Bolje onda da se posvetim medicini koju sam upisala,ali sam je nazalost,zapostavila zbog arapskog.
Sad vidim da nije bio vredan toga.

Ma 'fala Bogu.

Ako stvarno volis medicinu, posveti joj se potpuno. Tu bar postoji kakav-takav sistem. Postoje faze u razvoju i stvaranju jednog strucnjaka. Pocnes kao stazista, pa pripravnik, eventualno specijalista. Ispeces zanat kako valja. Sto je najbitnije imas posao u struci, i to posao koji mozes da radis svuda u svetu.
Kod filologije, barem u nasoj zemlji, toga nema. Treba da ulozis mnogo vremena, novca i zivaca, a krajnji ishod je veoma neizvestan. Nema vise velikih firmi u kojima mozes opusteno da radis i da uz starijeg i iskusnijeg kolegu naucis posao. Ukratko, odgovarajuceg posla nema, a kad ga ima, ne mozes da ga odradis jer ti fakultet ne pruza dovoljno znanja posto se ni na jednoj grupi ne radi strucna termnologija. Barem mislim da je tako. I tako si u corsokaku, ili zacaranom krugu, svejedno.
Ako i kojim slucajem nadjes posao u struci (kao prevodilac), najlosiji pravnik ili ekonomista ce imati vecu platu od tebe. To je totalno potcenjeno zanimanje i zato pali dok si mlada.

Ako vec hoces da studiras neki jezik prebaci se na engleski. Jeste da je tesko, ali barem posle 3 godine imas nesto u rukama i mozes da se nadas zaposlenju makar kao profa engleskog.

Huntressa:
Bolje onda da se posvetim medicini koju sam upisala,ali sam je nazalost,zapostavila zbog arapskog.
Sad vidim da nije bio vredan toga.

Mislim da je sve ovde pogresno shvaceno, ovde je najvise bilo zamerki na nacin na koji iznosis misljenje. A niko nije pretio. Da mene pitas, mislim da bi profesorka Mej mogla najkriticnije da gleda na jednu nesmotrenu opasku na njen racun a to je da se registruje pod razlicitim imenima (jer si mislila da sam ja ona). Kazem nesmotrena opaska, jer to nije iznosenje misljenja vec olako iznosenje neporverenih cinjenica i to je jos dato kao opis njene licnosti (jer tu ispada da se jos i pretvara i laze).
No, ‘ajde da se ja ne bavim time, da ne ispadne da zaostravam, nego da kazem jos ponesto sto mislim da mogu posle nekog zivotnog iskustva.
Nekako mi je zao sto vidim toliku ogorcenost usmerenu prema arapskom. Zao mi je takodje sto se o citavom filoloskom tako misli. Govorim sa setom jer sam ja zavrsila arapski na istom fakultetu (inace neke od mojih kolega koji su otisli u inostranstvo da nastave skolovanje kao i oni koju su studirali druge jezike govore kako su dobro prolazili sa znanjem koje su poneli odavde u odnosu na kolege iz drugih zemalja). Iako arapski ne koristim u svom radu, veruj mi, da opet upisujem fakultet, upisala bih arapski jer me je sam proces ucenja jezika cinio srecnom. I dalje mogu da osetim srecu kad uzmem arapske novine, a da ne govorim kad ga cujem i razumem. Taj jezik kao da ima neku magiju.

Secam se engleskog, secam se i da su moije kolege padale na tom ispitu po nekoliko puta, jer nikad uzele vezbanja da provezbaju makar malo. Ja engleski nisam ucila u srednjoj skoli niti bilo gde, i prijavila se da bas njega polazem. Svi su mi govorili da sam luda jer ne mogu da ga poloze oni koji ga znaju, a ne ja koja ne znam dve recenice da sastavim. Ali uposrnost cini cuda, za dve i po godine spremila sam ispit i polozila iz prve, a moje kolege koje su ucile engleski 10, 12 godina i dalje padale. Kanije sam polozila i ispit za sertifikat B2, jer sam radila u skoli. I danas kada radim jako zanimljiv posao u jednoj velikoj kompaniji, i zaradjujem daleko iznad proseka za uslove nase zemlje i svih zemalja u okruzenju, i dalje smatram rad uskoli jako plemenitim i inspirativnim i secam se kako me je i on cinio srecnom. Sve dakle zavisi od toga iz kog ugla posmatras zivot. I ubedjena sam da nemamo dovoljno vremena za ogorcenost u ovom nasem zivotu.

A jer mislis da bi studiranjem neceg drugog ucinila svoju buducnost sigurnijom. Znam ljude koji su zavrsili prava i jednu devojku koja danas rads na garderobi u kaficu gde ocekuju da joj ljudi plate sto ih sacekuje na ulazu i pita da njoj povere kaput. Takodje znam one koji su zavrsili medicinu, bili odlicni studenti, isli na razmene zbog svojih rezultata, a sada rade u prodaji ortopedskih pomagala. O specijalizaciji nema govora, jer ne mogu ni da je plate ako ih neka zdravstvena institucija ne posalje. Ima primera i sa drugih fakulteta. Takdje znam da kada zavrse i te druge fakultete, novopeceni diplomci ne znaju puno dok ne steknu praksu. To i jezik zahteva.

Pa tako opet ponavljam, sve zavisi od stava.. (i mehanizama odbrane). Ako pozitivno mislis nalazices zadovoljtvo u onome sto radis i vise ces da se posvetis tome.

A ja kazem, da te godine uzivanja dok sam ucila reci, srece kada najzad prevedem recenicu posle duzeg vremena traganja po recniku i sklapanja „gramatickih mozaika”, ne bih menjala za ucenje niceg durgog.

mej:
Kod:
[I][QUOTE=Huntressa]Pa ja VEOMA retko idem na predavanja,poshto ti nisu od neke koristi.Jedino da shtrebash kuci sam pa da odesh na asistenske vezbe i pitash shta ti nije jasno.
ovde lezi odgovor na vase pitanje biti ili ne biti treca godina jos naredne tri godine uz napomenu da vas stil akademskog zivota uopste nije poucan (pocevsi od nacina na koji se izrazavate o svojim "najblizima") a jos manje ste reprezentativni primerak studenata sa nase katedre da biste drugima bili pouzdana brosura, informator, emotivni i prakticni komentator.. ne znam sto ste se uopste osetili prozvanom da odgovorite na pitanje S KIM, KAKO I GDE UCITI ARAPSKI JEZIK!

Kod:
[SIZE=2]Mada,otishla nam je strara lektorka koja je bila diiiiiiiiiiivna[/SIZE]
slazem se, i to je najlepse (i jedino lepo) sto ste rekli na ovom forumu

Kod:
 a doshla neka riba shto se tripuje sa tim vezbama.
"tripovati" je rec proistekla iz narkomanskog stila zivota. u prenesenom ili doslovnom smislu na mene nije primenjiva.

Kod:
Nas ne kachi Bolonja pa smo zashticeni k'o beli medvedi od nje  :D  ali ove nove generacije...pa ne znam bash. Zaista ne znam kako je po toj Bolonji.
ali ja sva sreca znam, i taj novi sistem ce vidno umanjiti tako ruzne impresije kakve su vase. nije tajna da je sve proslo sasvim lepo, i to zahvaljujuci tome sto mi VEOMA cesto idemo na fakultet i uzivamo u sistematicnom talozenju znanja tokom godine, a preko leta je vise od 85% "djaka" otislo bezbrizno na nesto sto se zove LETNJI RASPUST a ne spremanje ispita za neke klizne uslove. preko 50% studenata je i ocistilo godinu u junu. a sada su napokon svi svesni da je arapski jezik prioritetan predmet bez cijeg se savladjivanja ne moze upisati naredna godina (kako je to nekada moglo sa sporednim predmetima koji spadaju u opstu kulturu - a ne u sredstvo za prelazenje u neku drugu godinu koja nema veze sa strukom). iza vecine ovih studenata koje sam spomenula stoji visoka ocena s pravom i sa njima se moze s ljubavlju i razumevanjem popricati na arapskom.
docice dan kada ce vam biti zao statusa zasticenih belih medveda (i to u pustinji gde bolje opstaju bolonjske kamile!! - a tako cemo i nazvati te koji ne mogu da mi umaknu). zastita koja je ukinuta za ugrozenu vrstu ne postoji zato da bih ja na drogama maltretirala studente - vec da studenti tokom godine budu u toku sa strukom za koju su se opredelili / a arapski je bas specifican po tome da se ne moze citkati nasamo kod kuce.. uostalom meni krzno medveda za arabiju ne treba pa nemam razloga nikoga da meljem za sarme i bunde, pre sam se ponadala za znanje / ali, eto, po vasem misljenju - tome ste sretno utekli, i vasoj sreci sada nikad nece biti kraja; a za kamile je dug put do oaze..

Kod:
U sushtini Ada i Marija su ok(zaista nije problem ako ne dolazish),
slazem se, one su bas divne u svakom slucaju, a narocito ako se primeni suprotno sta mislite da nije problem

Kod:
Andjelku boli piiiiiii... :D 
(u nekom svom svetu je i mozesh svim pomagalima da se sluzish na predavanjima),ali ova Mejsun je bash neshto istripovana.Mada moze se i sa njom,ako joj ukachish zicu  :D 
Druga god je vec pricha za sebe,jer tu nastupa senjor Bashar  :D 
jel da krenemo od crtaca kojih imamo na pretek (i nesebicno cemo vam dati da presnimite), ili od gore uzasnog javnog komentara kakav NI PRIBLIZNO data osoba ne bi uputila ni vama niti bilo kome drugom.. to je shvatite RUZNO i ja vas kao coveka 21. veka molim da vodite racuna o sebi i samo onome sta vas boli a to je neznanje. u sredini stoji ta zica koju je zapravo veoma lako uhvatiti ako pokazete trud za ono za sta vas niko nije vukao za rukav (NADAM SE) da studirate.

Kod:
od srca se nadam da ce u naredne 2 biti sasvim suprotna

Kod:
Ne znam za ostale,ali meni jako teshko ide uchenje rechi
iznenadili biste se kako je to resivo kad se radi redovno i upotrebljava na casu.

Kod:
Gramatika mi je ok,ali textoviiiiiiii...
onda je vama SABLON ok a ne gramatika - dobro usvojena gramatika vodi ispravnom razumevanju teksta

Kod:
[SIZE=2]Mada valjda svako ima svoju slabu tachku[/SIZE].
da, a vasa se slaba tacka moze ojacati cim prevazidjete to online studiranje i svratite do nas sto se vasim znanjem nasladjujemo. ove godine ce postojati i neka vrsta seminarskog gde ce studenti imati prilike da se osete kao predavaci arapskog jezika koliko nam to vreme dozvoli, pa izvolite nas pocastiti vasim prisustvom i prakticno ukazati na metode koje cu rado korigovati ako se pokazu inventivnim.

pozdravljam vas i ne gubite dragocenu energiju i vreme na ogorcenost i ruzno izrazavanje. ako se danas ne slozite - slozicete se makar za koju godinu da to ne prilici buducem diplomiranom filologu arapskog jezika i knjizevnosti.
[/I]

Za ovo samo mogu da kazem strasno! Kakva osoba. Fokusira se na ispravljanje tudjih gresaka i neke dodatne ridikulozne stvari.
Vazno je da se zna da su i Filoloska gimnazija i Filoloski faks jedno opste rasulo gde su profesori samo figure, a u stvari se od nas ocekuje i da sebi predajemo lekciju i da je onda naucimo. Strasno!!!
Nadam se da cu biti zadovoljan turskim jezikom na fakultetu.

HEBEHA:
Zelim da upisem Arapski jezik iduce godine. Studirala bih ga pored zavrsavanja fakulteta na kome sam vec.
Da li se moze zavrsavati vanredno, bez pohadjanja predavanja (tako zavrsavam i ovaj na kome sam sada)?
Ima li neko ko vec studira arapski?

Sto se arapskog tice, za mene je to predivan jezik. "Zaljubila" sam se u njega potpuno odmah posle prve godine. Kada bih ponovo upisivala fakultet ne bih nista drugo upisala. Trudim se da se sto vise bavim njime. Citam knjige, prevodim ih, prevodim raznoraznim delegacijama, odlazim u arapski svet (najcesce u severnu Afriku tipa Egipat i Tunis). Ako zelis, upoznaj se malo sa arapskim svetom preko interneta, mozes da pustis i neku arapsku radio stanicu da cujes jezik da vidis kako ti se dopada. Inace, za cetiri godine na fakultetu mozes zaista solidno da naucis ovaj, u neku ruku, specificni jezik, ali zaista moras tome da se i posvetis. U sustini, svemu moras da se posvetis da bi nesto solidno uradio ili naucio. Prvo, arapski jezik zaista ne mozes nauciti bez pohadjanja nastave. To je jedino mesto gde taj jezik koristis i gde postoje ljudi koji ce ti posvetiti paznju i objasniti ti sve sto te zanima. S te strane te ne bih savetovala da upisujes ovaj jezik ako ne mozes da dolazis na predavanja. Druga stvar, na fakultetima je, vec uveliko, izbacena opcija da mozes da radis i da studiras. S neke strane je to ok jer studijama treba da se posvetis, s druge strane....pa, ne znam. Onaj ko bas mora da radi moze da se izdrzava drzanjem casova (ja sam to sve vreme radila),da zivi u studentskom domu, i da se potrudi da zavrsi fakultet sto pre. Inace, koliko sam shvatila, po Bolonji, poene skupljas tokom godine, tj ocenu "zaradjujes" tokom godine, sto je super jer na ispitu uvek moze da ti se dogodi da podbacis ili da ti tog dana nije dobro ili sta god vec. Bolje zavrsi prvo taj fakultet pa onda upisi arapski.
P.S. Ko god zeli ovim da se bavi, on pronadje posao. Kao i svako ko zavrsi fakultet. Samo treba biti dobar u onome sto radis i aktivan.
Nadam se da sam ti, makar malo, pomogla. :-D

Ma da,da....Blago vama shto ste svi zavrshili arapski i svi imate fantasty poslove i zaradjujete basnoslovne cifre o kojima obicni smrtnici samo sanjaju.
Ehhh...puste priche.Ajde da vidim te vashe poslove a ne sve se svodi na "rekla-kazala" i ne da mi kazete "pa jeste,a ti veruj". Ne,nego ajde lepo dodjite na Filoloshki i dokumentujte VALIDNIM papirima.
Jeste,sve ste vi po nekim stranim firmama a ljudi shto su zavrshili medicinu i prava rade po ne znam ni ja kakvim rupama i chekaju da im se smiluju da im se udeli koja sirotinja.
Pa ja stvarno nemam rechi za vas...toliko ste jadne,ma...preko svake mere!!!!!!!!
Da li ZAISTA mislite da vam neke veruje?!?!

A shto se Mare i engleskog tiche...Ne brini se,polozila sam ja to preko kolokvijuma josh u junu i relativno sam zadovoljna ocenom,kakvi su kriterijumi. Samo GENERALNO kazem da ima dosta ljudi koji solidno barataju jezikom,a nazalost nema rezultata.
A to bash da si sama za 2god nauchila bez ikakvog prethodnog znanja....Uostalom,koja je to shkola gde UOPSHTE nema engleskog? Uz duzno poshtovanje,ali i moja majka ga je uchila pre 30godina. Ako ga je i tad bilo....nemam rechi.
A inache,fakultet se svodi na bubanje,bubanje i samo bubanje.Moguce je da si naverglala sve te primere ili shta vec,pa zato i polozila.
Ali uchiti da bi se sporazumevao sa nekim a ne da znash kad se koristi "rarely,since,at the moment"...teshko da cesh takvo znanje pokupiti. I da,MORASH sam da se snalazish za apsolutno sve shto ti treba.
Inache i meni se jako svidja arapski i znam jako puno Egipcana i kad ga chujem rade mi "leptirici" u stomaku. I uopshte se ne govori o tome,vec je rech o fakultetu i njegovom konceptu.

Uostalom,neka ljudi sami odu na 5-6 predavanja i neka se "motaju" po fakultetu pa ce im biti jasnija slika i znace da li im odgovara ili ne.

P.S. Polozila sam arapski :D (ako nekoga interesuje)

Ma da,da....Blago vama shto ste svi zavrshili arapski i svi imate fantasty poslove i zaradjujete basnoslovne cifre o kojima obicni smrtnici samo sanjaju.
Ehhh...puste priche.Ajde da vidim te vashe poslove a ne sve se svodi na "rekla-kazala" i ne da mi kazete "pa jeste,a ti veruj". Ne,nego ajde lepo dodjite na Filoloshki i dokumentujte VALIDNIM papirima.
Jeste,sve ste vi po nekim stranim firmama a ljudi shto su zavrshili medicinu i prava rade po ne znam ni ja kakvim rupama i chekaju da im se smiluju da im se udeli koja sirotinja.
Pa ja stvarno nemam rechi za vas...toliko ste jadne,ma...preko svake mere!!!!!!!!
Da li ZAISTA mislite da vam neke veruje?!?!

A shto se Mare i engleskog tiche...Ne brini se,polozila sam ja to preko kolokvijuma josh u junu i relativno sam zadovoljna ocenom,kakvi su kriterijumi. Samo GENERALNO kazem da ima dosta ljudi koji solidno barataju jezikom,a nazalost nema rezultata.
A to bash da si sama za 2god nauchila bez ikakvog prethodnog znanja....Uostalom,koja je to shkola gde UOPSHTE nema engleskog? Uz duzno poshtovanje,ali i moja majka ga je uchila pre 30godina. Ako ga je i tad bilo....nemam rechi.
A inache,fakultet se svodi na bubanje,bubanje i samo bubanje.Moguce je da si naverglala sve te primere ili shta vec,pa zato i polozila.
Ali uchiti da bi se sporazumevao sa nekim a ne da znash kad se koristi "rarely,since,at the moment"...teshko da cesh takvo znanje pokupiti. I da,MORASH sam da se snalazish za apsolutno sve shto ti treba.
Inache i meni se jako svidja arapski i znam jako puno Egipcana i kad ga chujem rade mi "leptirici" u stomaku. I uopshte se ne govori o tome,vec je rech o fakultetu i njegovom konceptu.

Uostalom,neka ljudi sami odu na 5-6 predavanja i neka se "motaju" po fakultetu pa ce im biti jasnija slika i znace da li im odgovara ili ne.

P.S. Polozila sam arapski :D (ako nekoga interesuje)

Ha,ha,ha,ha VALIDNIM papirima! Da ne treba mozda posao da ti nadjem? Uostalom, ko si ti da ti ja ista dokazujem. Ne znam kako te neki moderator nije do sada banovao kada toliko vredjas sve ljude ovde.Sada im skrecem paznju na to. Za tebe je onda najbolje da se vratis na medicinu, ili jos bolje, da upises cenjena prava, a ne da trujes ljude svojom ogorcenoscu i bezobraznoscu. Inace, posto si napljuvala ovu finu Maru, koja kao i mnogi, ima pozitivne utiske i lepa secanja na fakultet,recima da nikako nije mogla sama da spremi engleski, kako li ti spremas arapski posve sama, posto po tebi, ljudi samo gube vreme na predavanjima. Mora da si ti neki genije a ostali su svi glupaci.I, zamisli, postoje skole u kojima se uce i drugi jezici, ne samo engleski.
Inace, svi ti ljudi koji se bave arapskim, bilo kod nas ili po svetu, a vecina su mi prijatelji, su jako zadovoljni svojim zivotom, kao uostalom i ja. Stoga necu vise trositi dragoceno vreme i reci na tebe. Ljudi,koji zaista zele da znaju kako je na arapskom jeziku, mogu da procitaju moj prethodni post. Sada idem da se bavim daleko pametnijim stvarima, tj da spavam.
Jedan prijateljski savet, sa takvim stavom i tako bezobraznim ponasanjem, veruj mi, ni na kiosku te nece zaposliti.
Puno srece u zivotu.
Pozdrav

Ne,hvala...ako mi ti budesh trazila posao onda bih stvarno i zapala u depresiju.
Devojko,ovo je FORUM ako nisi znala i svako iznosi svoje mishljenje.Tako inache i funkcionishu forumi,chisto da te uputim.
A da sam trebala da budem banovana do sad bih i bila,ali ne vidim zashto bi se to i desilo.

Da,da,mozda sam ja neki genije....ko zna...necu sama da sudim o sebi,a ni ti to ne mozesh jer me,hvala bogu,ne poznajesh.
I to,ako je kiosk tvoj nivo-necu se uporedjivatri,zaista.
I shta,znash vecinu Arapa???????? Znash milion ljudi?!? :p Uf,blago tebi...zaista se ponosim da jedna Srpkinja ima toliko prijatelja Arapa.

A to da li ce ljudi verovati TEBI,ne...smatram da ne treba da veruju onome shto si pisala. Kao ni meni niti mojim postovima nego sami lepo da odu na fakultet i sami vide da li im odgovara ili ne.
Ako ce se neko voditi tudjim iskustvima i mishljenjima,onda su to lichnosti bez stava i jako mi ih je zao.

Shto se tiche medicine,ne brini se....uveliko se bavim njome i zaista sam zadovoljna svojim poslom i kad zavrshim fakultet opet cu se baviti time sve dok budem mogla.

A ti,dusho,nemoj sluchajno da propustish san zbog mene...Loshe utiche na lepotu ;-)

A STO SI TAKVAAAAAAAAA.. STO STALNO TAKO K’O DA VOLIS DA VIDIS STVARI GORIM NEGO STO JESU. Ispada da ti ne mozes da podneses i da poverujes da neko ipak ima nekad nekog uspeha i da je ZADOVOLJAN, i radije bi da smo svi neki jadnici koji zale sebe i sve oko sebe. Bas zato sto je forum i sto me ne znas, kakvog ja interesa imam da te lazem. Al’ isto tako - to sto nas niko ne zna na forumima ne daje nam pravo, ono LJUDSKO, INTIMNO da mozemo ljude da nazivamo lazovima, ma koliko to nazvali iznosenjem misljenja.

Cenim ono sto biram i prilike koje mi se pruzaju.I IMAM RAZLOGA DA GLEDAM NA SVET UMILJATIJE. Nazalost, ti ne ostavljas izbora nego da te dozivim kao leglo kompleksa koje jedino ovako mozes da sublimiras

Hmmmm.....whatever....
Ne,cenim shto mislish pozitivno ali me strashnooooooooooooooo iritira shto imash takav odnos "ja-drugi" tj "ja sam Bog i otac i ql mi je-ostali,takodje VEROVATNO dobri ljudi prose po nekim hodnicima klubova i chame u zaostalim institucijama". E,to...to mi jako smeta.
Drago mi je kad neko uspe svojim trudom i zalaganjem ali kad pochnu takve priche....uh,bash ih ne volim.
Kazem samo da josh nisam upoznala ljude koji imaju dotichne fakultete a rade tako neke poslove.Sticajem okolnosti radim u zdravstvu,znam kako je i shta je....jeste da nije med i mleko ali je daleko od toga da ako neko zavrshi medicinu sa dobrim uspehom,ode negde preko na usavrshavanje i vrati se ovde....da bi shta radio? Prodavao shtake i midere. Mislim,nerealno. I drago mi je da nisam nikog takvog upoznala jer bih stvarno bila deprimirana. :(
Inache,ne znam shto bih bila iskompleksirana. Radim ono shto volim i svako jutro idem sa osmehom na posao,privatan zivot mi je sredjen,ne zalim se na finansije....Mislim ponosna sam na sebe jer se sama izdrzavam pa bilo to i 20 hiljada mesechno.
Eto,jedina neispunjena zelja (za sad) mi je da odem u Australiju,i tako... Ako sam zbog toga iskompleksirana,ok....prihvaticu ma koje god "dijagnoze" mi davali....
Eh...shta bi mi svi bez "mudraca" i oni bez nas :)

Ne,hvala...ako mi ti budesh trazila posao onda bih stvarno i zapala u depresiju.
Devojko,ovo je FORUM ako nisi znala i svako iznosi svoje mishljenje.Tako inache i funkcionishu forumi,chisto da te uputim.
A da sam trebala da budem banovana do sad bih i bila,ali ne vidim zashto bi se to i desilo.

Da,da,mozda sam ja neki genije....ko zna...necu sama da sudim o sebi,a ni ti to ne mozesh jer me,hvala bogu,ne poznajesh.
I to,ako je kiosk tvoj nivo-necu se uporedjivatri,zaista.
I shta,znash vecinu Arapa???????? Znash milion ljudi?!? :p Uf,blago tebi...zaista se ponosim da jedna Srpkinja ima toliko prijatelja Arapa.

A to da li ce ljudi verovati TEBI,ne...smatram da ne treba da veruju onome shto si pisala. Kao ni meni niti mojim postovima nego sami lepo da odu na fakultet i sami vide da li im odgovara ili ne.
Ako ce se neko voditi tudjim iskustvima i mishljenjima,onda su to lichnosti bez stava i jako mi ih je zao.

Shto se tiche medicine,ne brini se....uveliko se bavim njome i zaista sam zadovoljna svojim poslom i kad zavrshim fakultet opet cu se baviti time sve dok budem mogla.

A ti,dusho,nemoj sluchajno da propustish san zbog mene...Loshe utiche na lepotu ;-)

Mislis da mozes da zapadnes u vecu depresiju nego sto vec jesi? Zar je moguce da si toliko iskompleksirana? Hvala ti sto mi objasni kako se koristi forum, to bez tebe nikako ne bih znala. Inace, o prosjacima i ostalim glupostima ovde pricas samo ti. A o tvom i mom nivou necemo ni razgovarati. Ono prvo i osnovno sto tebi nedostaje je opsta kultura i vaspitanje. Da si zadovoljna bilo cime u svom zivotu, ne bi ovako pisala. Pretpostavljam da i to sto ti studije tako lose idu, uveliko utice na tvoje (ne)zadovoljstvo a za to si sama kriva. Genije nije onaj ko ne moze da zapamti reci ili neke druge osnovne stvari, ali verujem da si dovoljno inteligentna da zavrsis fakultet ako mu se zaista posvetis. Verujem i da je lakse pljuvati drzavu, fakultet, kriviti roditelje ili ko zna koga i sta vec, zbog licnog neuspeha, nego raditi nesto na sebi i truditi se da budes dobar u onome sto radis. Da volis arapski toliko koliko kazes, radila bi na njemu a ne provodila vreme kukajuci kako te profesori mrze, teraju te da ucis ili ko zna kojim te sve to taktikama dodatno muce. Inace, ovde se niko nije poredio sa molekularnim biolozima, doktorima, advokatima itd. Ti uporno ne vidis svoju gresku i citas sve onako kako se tebi svidja. Bavimo se razlicitim stvarima, zasto bi se poredili. I medju advokatima i doktorima postoje oni koji su uspesni i oni koji to nisu. Ista stvar je ovde. A ono sta ja ovde naglasavam je da to zavisi od samog coveka. Ja za sebe mogu da kazem da sam prilicno uspela u svom zivotu iako sam tek na pocetku svoje karijere. Ti o tome mozes da mislis sta god hoces. Samo, totalno je nekulturno vredjati ljude naokolo zato sto ti sama ne mozes da se izboris za sebe u zivotu. Takvo ponasanje pripisujem ljudima koji nemaju dva grama mozga i ne vise od dva razreda skole. Ti ocito ne spadas u tu kategoriju ali se opet ponasas apsolutno isto kao oni.
Ja bih volela da svako bude uspesan i srecan u svom zivotu. Ti ocigledno ne. To je ogromna razlika izmedju mene i tebe.
Inace, posto nisi upucena, u 22 arapske drzave zivi 350 miliona ljudi a ne milion kako si ti navela. I, da si citala pazljivije, shvatila bi o cemu sam ja pisala.
Posto si na pola studija, sad je vreme ili da se njima posvetis ili da se okrenes necemu drugom. Nemoj gubiti vreme na nesto cemu neces da se posvetis i sto ne volis. Zivot je previse kratak za to.
Onu glupost o snu i lepoti necu ni da komentarisem. Ja san ne mogu da izgubim zbog nekog koga ni ne poznajem i ko je totalno beznacajan u mom zivotu.
A ti sad izvuci sta god zelis iz mog posta i pljuj me i dalje koliko zelis, to je inace, jedino sto radis. Nijedan racionalan argument nisi dala u svim svojim izjavama pa to ne ocekujem ni dalje. Samo me je sramota sto na ovom forumu, kada se ljudi uloguju pod Filoloski fakultet, nalecu na tvoje zlobne postove. Zaista me je sramota sto neko tako prikazuje ono sto vecina nas voli i postuje. A i tebe bi trebalo da bude sramota.

Da,evo sramota me...stidim se...crvene mi ushi :D
Inache,hvala ti shto si me prosvetlila. Da tebe nije bilo ko zna gde bih ja sad zavrshila i u kojoj bih zabludi bila. Divna si zaista.
Evo klanjam ti se.....Uf jer ti je bolje sad? Lakshe?
I da,evo gushim se u svojim komplexima....zamalo da me ubiju. Ne izlazim iz kuce jer imam haos u glavi. Ako ovako nastavim postacu neki pscyho killer ili shta vec.
Ali naravno,imam tebe "glas razuma" da me izvede iz tog lavirinta. :D

Back