Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Engleski ti je tezak sa polaganje ukoliko nezna ga dobro.Ali i spanki je tezak ali preporucujem ti da upises bolje spanski :D kako ti hoces ali ja ti preporucujem spanski ali ako neznas spanski onda ili uci spanski mnogo ili uzni engleski. a ako neznas oba dva ali mislis da znas engelski ako neznas bolje pocni da ucis vec sutra :D ako znas engleski onda ensgleski upisi. :D

Ha, čuj teže/lakše za polaganje. Bez učenja, sve je teško.
Najbolje je da polažeš srpski i engleski, pa koji god jezik da upisuješ.

Ja sam danas konačno nabavila žutu gramatiku i već ću ovih dana/nedelja da krenem sa pripremama što se srpskog tiče.
Književnost se ne polaže, koliko ja znam. (upisujem turski)

I imam jedno pitanje za one iskusne... :D
Ako neko zna koja je gramatika engleskog najbolja za pripreme za prijemni...?

Ja sam danas konačno nabavila žutu gramatiku i već ću ovih dana/nedelja da krenem sa pripremama što se srpskog tiče.

Pa naravno,to se podrazumeva,ali opet uvek imas nesto sto je bar malo lakse ili teze.

Ja upisujem spanski,ali jos razmisljam koji jezik da polazem.Spanski znam da pricam,naravno ne perfektno,ali vrlo malo znam gramatiku.Sledeceg ponedeljka treba da mi stignu engleski recnik i gramatika.E sad,nadam se da cu do januara dovoljno da naucim spanski posto je prijemni ionako lak,nece mi trebati nesto mnogo da naucim,a i imacu predznanje za fakultet.

Engleski ucim jos od osnovne i mogu reci da mi ide dobro.Neka mi kaze neko odakle treba da spremam prijemni ako hocu da polazem engleski 2(onaj laksi engleski).Naravno kad predjem Murfijevu gramatiku,ne bih bas da spremam iz English Entrance Exam,gledao sam preko neta,ima neki zadaci bas teski,koji meni nece biti potrebno posto radim laksi test.I jos samo da pitam jel' se prijemni iz engleskog 2 sastoji iz vise delova kao za engleski 1(pisanje eseja,razumevanje teksta i gramatika)???

Sve zavisi od osobe do osobe i koliko ja znam na prijemnom te neće pitati da pričaš španski nego ćeš morati da radiš gramatiku.

A ove tvoje brojeve što se engleskog tiče... ništa meni tu nije jasno. Bolje to da objasni neko ko bolje zna, ali meni je logično da će se teži engleski polagati ako želiš da ti to bude prvi ili drugi jezik. E, sad, ja nemam pojma šta taj teži engleski treba da podrazumeva. Prvi put čujem za to pisanje eseja dok su mi razumevanje teksta i gramatika obavezni .

Što se engleskih gramatika tiče, ja ih imam čak 3 u kompjuteru, ali ne znam koja je najbolja za prijemni... Mada, najlakše bi mi bilo kad bi postojala neka dobra za pripreme, ali sa objašnjenima na srpskom. Ako neko ima nešto za preporuku... moliću lepo. :mrgreen:

Engleski je najbolje spremati iz "A Practical English Grammar" - Thomson, Martinet. Ta gramatika je vrlo obimna, citava je na engleskom, ali je sveobuhvatna i prosto nema sta u njoj nema. Jeste da ima mnogo, ali ko redovno radi i stvarno sve predje moze da se nada samo najboljem. Ja bih preporucio nju od svih drugih i mislim da ona moze biti i jedina dovoljna, ali treba mnogo rada.
Taj engleski koji vi nazivate 'tezim', a koji se sastoji iz cetiri nivoa, polazu samo oni koji zele da upisu engleski. Svi ostali polazu engleski 2, a to je test koji se sastoji samo od gramatike.
Takodje, nemojte misliti da je engleski 2 mnogo laksi, zapravo je skoro pa jednako tezak kao i gramaticki test iz engleskog 1. Treba jako fino da se spremi, ali sve zavisi koliko je tesko upisati katedru koju zelite.

Poslednja izmena:
Engleski je najbolje spremati iz "A Practical English Grammar" - Thomson, Martinet.

Citao sam na forumu filoloskog fakulteta u Beogradu,i tamo je vecina napisala da je najbolja Murfijeva gramatika,tek poneko kaze da je najbolja ova koju si ti pomenuo.Najbolje je da i ja pitam profesorku koja je bolja,mada vrv su obe dobre.Koju god da kupim necu pogresiti,ionako polazem laksi engleski.

Mene to i ne brine toliko,jer meni iz engleskog ide najbolje bas gramatika. :D
Saaamo se ti fino spremaj, gramatika ja jako opasna, znas i sam, uvek se pronadje nesto da ti zaprzi corbu, pre svega zbog toga sto je ukljucen i vokabular u nju. Samo prelazi sve redno i posebno obracaj paznju na izuzetke, fusnote, dodatke, zackoljice... Uvek ima jos da se nauci.

Saaamo se ti fino spremaj, gramatika ja jako opasna, znas i sam, uvek se pronadje nesto da ti zaprzi corbu, pre svega zbog toga sto je ukljucen i vokabular u nju. Samo prelazi sve redno i posebno obracaj paznju na izuzetke, fusnote, dodatke, zackoljice... Uvek ima jos da se nauci.

Da ne pričamo o brzopletosti. "U, ja ovo znam, ovo je lako" i na kraju se zezneš na gluposti.
Više puta sam pravila takve greške na takmičenjima iz srpkog zbog čega nisam mogla otići dalje od gradskog. :/

Da ne pričamo o brzopletosti. "U, ja ovo znam, ovo je lako" i na kraju se zezneš na gluposti.
Više puta sam pravila takve greške na takmičenjima iz srpkog zbog čega nisam mogla otići dalje od gradskog. :/

Vec vidim jednu gresku.Mogu ti pomoci da je ispravis :per: :per:
Inace,kod mene ce njih 7 probati da upisu Filoloski, od toga jedan ide na japanski,jedan na kineski, jedna na italijanski, jedna na turski i ostalo troje na engleski.Od toga, bar jedna nije nikakva konkurencija, samo prati svoju najbolju drugaricu
facepalm.gif

Svrati do English Book-a u Kralja Petra, pogledaj da li imaju neku od gramatika ovih autora: Michael Vince, Swan, Longman.
U krajnjem slučaju, možeš potražiti na internetu... ;)

Vec vidim jednu gresku.Mogu ti pomoci da je ispravis :per: :per:
Inace,kod mene ce njih 7 probati da upisu Filoloski, od toga jedan ide na japanski,jedan na kineski, jedna na italijanski, jedna na turski i ostalo troje na engleski.Od toga, bar jedna nije nikakva konkurencija, samo prati svoju najbolju drugaricu
facepalm.gif

To nije gramatička greška, dušo... Samo kucanje. :lol:
Reci mi da ta za turski prati svoju drugaricu i da nije nikakva konkurencija i meni super. Kod mene u odeljenju niko neće na filološki. Hvala bogu! :worth:

@The lament of Dido
Aha, hvala, svratiću ovih dana, nedelja da vidim.

Samo da vam kažem da sam pitala profesorku engleskog koja gramatika je najbolja za pripreme za prijemni i ona je rekla da najviše voli Thomsonovu, ali da za prijemni nije potrebno tako komplikovana gramatika, pa mi je preporučila žutu gramatiku engleskog jezika (autori: Popović Ljubica i Vera Mirić).
Extra,ja imam tu gramatiku za sebe,samo da nabavim jos onu zutu za srpski.

Back