Filološki fakultet

Kako si mogla da polazes engleski a da upises ruski??????

Pa lepo:) Tako je bilo.... Ja vec rekoh bilo davno (govorim o 2000 god). Tada su na ruskom postojale 4 grupe - a grupa za ljude koi su ucili ruski 8 god, б- za one koji su ucili ruski u srednjoj, в - za one koji su ucili u osnovnoj, i г- za pocetnike. Posle su nas spojili sve zajedno u 2 god, posto nas je vrlo malo dalo uslov. E sad da li postoji jos uvek ta pocetnicka grupa ne znam, ali ako nekom treba, nek se javi na pp, a ja cu se raspitati kod kolega :)

Mene ponekad nervira, ali ipak sam zadovoljna svojim životom i posle upisa filološkog :)

Ja sam zivotom zadovoljna onako, ali to nije tema:)
Dakle ja sam jaaako tolerantna osoba ali neke stvari su prosto uzasne na nasem faksu
Organizacija-nula
Uslovi-katastrofa, zao mi je samo onih koji placaju a ne dobijaju nista…..ni knjige a ponekad ni mesto gde ce da sede(na pocetku godine)

Sto se tice profesora-prosto nisusvi rodjeni za predavace
Moze on biti mr dr ,bas me briga….
Mozda on dobro pise knjige, dobar je strucnjak
To ne garantuje da ce biti dobar predavac i pedagog
Muka mi je od profesora ubijenih u pojam.
Volim kad su dinamicni, kad ispituju, kad kude, kad hvale, kad te muce, kad su zanimljivi, kad se daju,kad te teraju da razmisljas,
A takvih nema mnogo, ja sam samo jednog takvog videla na filoloskom:hvala:

Ostali profesori…. postujem ja njihove diplome i silne seminare koje se posetili:worth:….ali sto se tice njih kao profesora…..gde je onaj smajli sto povraca?

RECITE FILOLOŠKOM "NE" NA VREME!

1. FF poslovi su u osnovi veoma loše plaćeni poslovi (dobra strana: Srbija bi za vreme krize STALA da nema trpeljivih devojaka sa FF koje rade za kikiriki :confused:)
2. Irelevantno i neprimenljivo znanje (+ tragično zastarelo...)
3. Loša reputacija FF - raspitajte se zašto se otvaraju čitavi KONKURSI isključivo za devojke sa Filološkog... tužno. I cinično!
4. Preobimne studije (pored toga što su irelevantne - dokaz: pogledajte prosek godina studiranja i koliko studenata godišnje diplomira po grupama)

Pravo je pitanje kako još nisu zatvorili kapije... sve to vreme utrošiti na studije a onda raditi za džeparac je SRAMOTA.
Ne znam da li me razumete - ulaganje u znanje je investicija kao svaka druga i treba da vam se u nekom realnom roku isplati.

Mala vežba: izračunajte troškove studija i u kom roku ćete imati povratak investicije (ROI). Veoma teško. Vreme je jedini resurs koji se ne može obnoviti a na FF se ponašaju kao da ga ima napretek (književnost npr. i obim ispita - život na stand by).

Ljudski faktor (prof. kadar), upravu (način selekcije i nerad), interna pravila (neusklađena čak ni sa Zakonom o visokom obrazovanju iz Đinđićevog doba), i brkato što-šta što vedri i oblači fakultetom ovaj put iz pristojnosti neću pominjati.

Alternativa postoji - prebacivanje na neki drugi, privatni ili državni fakultet (sa razlikom u ispitima) ili ako ste na početku, odustajanje i upis nečeg drugog. Ključna stvar je specijalizacija.

Odgovorite sebi iskreno na ovo pitanje:
ŽELITE LI STVARNO DA BUDETE PROFESORI PO OKOLINIM BGD OPŠTINAMA I SELIMA?

Jer to je ono čime se većina diplomaca sa FF zapravo bavi - razmišljajte dugoročno: imaćete porodicu, putovaćete ko zna koliko do posla, imaćete male plate jer niste na tržištu već vas plaćaju poreski obveznici (spadate u javni sektor zajedno sa policijom, brkatim šalterušama po opštinama i sudijama koje ne smeju da štrajkuju...).
NEĆETE moći da napredujete osim ako se ne bavite politikantstvom (ovo je prava reč). Uostalom, retko ko se danas prihvata da bude direktor škole...
Viđaćete svašta. Decu koja su nepismena, roditelje koji su kriminalci, i NEĆETE SMETI da im date manje od četvorke. :dontunderstand:

Da li je to život koji želite za sebe?

Btw. knjige vam NIKO neće braniti da čitate... i ako odustanete na vreme od Filološkog.

RECITE NE NA VREME.

ps. teško je kasnije živeti sa mišlju da negde niste stavili tačku... opterećenje je veliko, a bića sa FF kudikamo osetljivija od drugih. Ispravite me ako grešim ;) Ovo je, i tako to treba da shvatite, dobronamerna sugestija.

DISCLAIMER: Ako ste 101 % sigurni da ćete u realnom roku (do 5 ili 6 godina) da diplomirate, ovaj tekst se ne odnosi na vas.

Poslednja izmena:

1. FF poslovi su u osnovi veoma loše plaćeni poslovi (dobra strana: Srbija bi za vreme krize STALA da nema trpeljivih devojaka sa FF koje rade za kikiriki :confused:)
3. Loša reputacija FF - raspitajte se zašto se otvaraju čitavi KONKURSI isključivo za devojke sa Filološkog... tužno. I cinično!
4. Preobimne studije (pored toga što su irelevantne - dokaz: pogledajte prosek godina studiranja i koliko studenata godišnje diplomira po grupama)

Pravo je pitanje kako još nisu zatvorili kapije... sve to vreme utrošiti na studije a onda raditi za džeparac je SRAMOTA.
Ne znam da li me razumete - ulaganje u znanje je investicija kao svaka druga i treba da vam se u nekom realnom roku isplati.

Mala vežba: izračunajte troškove studija i u kom roku ćete imati povratak investicije (ROI). Veoma teško. Vreme je jedini resurs koji se ne može obnoviti a na FF se ponašaju kao da ga ima napretek (književnost npr. i obim ispita - život na stand by).

Ljudski faktor (prof. kadar), upravu (način selekcije i nerad), interna pravila (neusklađena čak ni sa Zakonom o visokom obrazovanju iz Đinđićevog doba), i brkato što-šta što vedri i oblači fakultetom ovaj put iz pristojnosti neću pominjati.

Alternativa postoji - prebacivanje na neki drugi, privatni ili državni fakultet (sa razlikom u ispitima) ili ako ste na početku, odustajanje i upis nečeg drugog. Ključna stvar je specijalizacija.

Jer to je ono čime se većina diplomaca sa FF zapravo bavi - razmišljajte dugoročno: imaćete porodicu, putovaćete ko zna koliko do posla, imaćete male plate jer niste na tržištu već vas plaćaju poreski obveznici (spadate u javni sektor zajedno sa policijom, brkatim šalterušama po opštinama i sudijama koje ne smeju da štrajkuju...).
NEĆETE moći da napredujete osim ako se ne bavite politikantstvom (ovo je prava reč). Uostalom, retko ko se danas prihvata da bude direktor škole...
Viđaćete svašta. Decu koja su nepismena, roditelje koji su kriminalci, i NEĆETE SMETI da im date manje od četvorke. :dontunderstand:

Btw. knjige vam NIKO neće braniti da čitate... i ako odustanete na vreme od Filološkog.

RECITE NE NA VREME.

ps. teško je kasnije živeti sa mišlju da negde niste stavili tačku... opterećenje je veliko, a bića sa FF kudikamo osetljivija od drugih. Ispravite me ako grešim ;) Ovo je, i tako to treba da shvatite, dobronamerna sugestija.

DISCLAIMER: Ako ste 101 % sigurni da ćete u realnom roku (do 5 ili 6 godina) da diplomirate, ovaj tekst se ne odnosi na vas.
Vi ste transparenAt?

Meni najviše smeta neorganizacija i to što su glupave šalteruše bog i batina i ne smeš ništa da im kažeš a u pravu si. Osim ako imaš mazohističke sklonosti :D

ali tu negde u rangu smetanja su kolege.
Koleginice koje se žale na profesore koji ih obaraju na ispitu zato što su, zamisli, promašile padež! (a školuju se za profesora srpskog)
Koleginice koje 15 minuta ne mogu u sintagmi da pronađu centar, nakon godinu dana redovnog dolaženja na vežbe! A asistent sjajan, ne može biti bolji.
Koleginice koje ne vide razliku između dopune za mesto i odredbe za vreme! 'Ajde, dopuna/odredba i može da se proguta na početku godine, ali mesto i vreme?!?
Koleginice koje upisuju srpski zato što "ih, pa pričam srpski, ko da je to nešto teško studirati, šta, subjekat, objekat, a i lepo pišem sastave...".
Koleginice koje upisuju kineski da bi zadivile komšije.

Ovo je proizvod osnovnog i srednjeg obrazovanja, i bez veće reforme ne ide ni veća reforma filološkog. Ja bih za početak napravila papren prijemni, jer ljude koji nešto znaju i hoće da nauče konstantno koče oni koji nemaju pojma.
Šta oni traže na bilo kom fakultetu? Muža?!

Mislim da se muž može naći i bez višenja u M&M-u.

RECITE NE NA VREME.

Uff ... Ovo zvuči deprimirajuće. :confused:
Deprimirajuće - zbog toga što se skoro ništa nije promenilo u odnosu na vreme kada sam ja studirala na Filološkom. Tada se Filološki popularno zvao "Akvarijum", zbog mnogo većeg broja studentkinja ("riba") u odnosu na malobrojne muškarce/studente. Prosek studiranja bio je nešto lošiji nego sad (7-8 godina). Od upisanih 180 na odseku Opšte, na drugoj godini ostalo je oko 60, na trećoj - ako se dobro sećam - 35, a svega četvoro diplomiralo je u roku. Pamtim da je III godina bila najteža, a od predmeta - estetika (prosek izlazaka na ispit - 6 puta). No, najveći problem predstavljao je diplomski, koji se polagao u dva dela (pismeni i usmeni) i koji je sadržao 700 pitanja.
Gradivo je i tada bilo zastarelo. Na primer, izučavanje književnosti XX veka završavalo se analizom dela Tomasa Mana, a neki vrlo značajni pisci nisu ni ušli u program.
Za moju generaciju diplomiranih profesora svetske književnosti, diploma bukvalno ne znači ništa. Nudili su nam da radimo po bibliotekama (gde bi, na konkursima, po pravilu bolje prolazili oni sa završenom srednjom školom jer smo mi bili "prekvalifikovani"), ili smo volontirali po novinskim kućama kao kuriri i, eventualno, bavili se pijačnim barometrom ... ali, kada su se raspisivali konkursi za novinare, stalan posao dobijali su diplomirani žurnalisti sa Političkih nauka.

Уф, ала оцрнисте филолошки....:(

Ја на њему нашла и мужа чак...:mrgreen:

Шта фали раду у школи?
1. ''Трудничко радно време'' (док остали цркавају од 7 до 5 или још горе од 9 до 5, ви радите од 8 до 12-1)
2. Државна служба је државна служба. Ако радите у приватној фирми питање је хоће ли вам уплатити стаж, социјално, хоће ли продати фирму или је затворити...
3. Плата просечна, али сигурна.
4. Имате пола јуна, јул и пола августа слободно...и зимски и пролећни распуст плус.
5. Имате могућност да се учланите у јак синдикат који ће вас штитити.
6. У слободно време (којег имате довољно) држите приватне часове или лекторишете...

...Чисто да не буде све тако црно.;)

Ја се не бих мењала ни за шта...:)

Uff ... Ovo zvuči deprimirajuće. :confused:
Deprimirajuće - zbog toga što se skoro ništa nije promenilo u odnosu na vreme kada sam ja studirala na Filološkom. Tada se Filološki popularno zvao "Akvarijum", zbog mnogo većeg broja studentkinja ("riba") u odnosu na malobrojne muškarce/studente. Prosek studiranja bio je nešto lošiji nego sad (7-8 godina). Od upisanih 180 na odseku Opšte, na drugoj godini ostalo je oko 60, na trećoj - ako se dobro sećam - 35, a svega četvoro diplomiralo je u roku. Pamtim da je III godina bila najteža, a od predmeta - estetika (prosek izlazaka na ispit - 6 puta). No, najveći problem predstavljao je diplomski, koji se polagao u dva dela (pismeni i usmeni) i koji je sadržao 700 pitanja.
Gradivo je i tada bilo zastarelo. Na primer, izučavanje književnosti XX veka završavalo se analizom dela Tomasa Mana, a neki vrlo značajni pisci nisu ni ušli u program.
Za moju generaciju diplomiranih profesora svetske književnosti, diploma bukvalno ne znači ništa. Nudili su nam da radimo po bibliotekama (gde bi, na konkursima, po pravilu bolje prolazili oni sa završenom srednjom školom jer smo mi bili "prekvalifikovani"), ili smo volontirali po novinskim kućama kao kuriri i, eventualno, bavili se pijačnim barometrom ... ali, kada su se raspisivali konkursi za novinare, stalan posao dobijali su diplomirani žurnalisti sa Političkih nauka.

pa sad je prosek 12 godina....

Back