Filološki fakultet

Hej Vojvođanu! Dobronameran savet:
slušaj svakoga, ne veruj nikome.
:D
Na f.f. su glagoljivi i skloni egzibicionizmu i usmenim romanima o ovim i onim profesorima (bar je tako nekad bilo) i preuveličavanju - težine ispita, "strogoće" profesora....svega. :wink:

Nije problem naći posao, već valja raditi posao koji zaista voliš :wink:
To može i ne mora da bude teško.
Dobar način za informisanje....
btw. meni je f.f. došao ko nastavak gimnazije, samo bez smarajućih predmeta. Sasvim ok. Čuva glavu :D

he,he...ja sam bila zaludjenik i optimista pa upisala i na svu srecu,odustala pre nego sto je bilo kasno...sada zavrsavam drugi fakultet i bavicu se profesijom kojom sam oduvek zelela da se bavim...a jezike ucim van toga...

verovatno zato jer Filološki Fakultet NE može da shvati da je i on samo jedan obrazovni servis, provajder usluga u obrazovanju :idea:

Ne bwe...nažalost, briga njih za studente. Studenti su tu zbog njih, ne obrnuto.

Zašto nema pompe oko toga koliko ljudi GODIŠNJE napušta FF? Dekan (još neko vreme, kratko) prof. Ratko Nešković kaže da je broj takvih, doslovce, "ogroman".
Šta nije u redu?
To što JOŠ UVEK dovoljno studenata konkuriše za upis, te se profesori ne prestrojavaju - ne vide zašto bi :) Kad bude upisna kvota pala ispod broja koji su predvideli (za sada je navala još ok), ondaK će MOŽDA, verovatno, ko to zna......

btw. na BU dve tećine studenata ODUSTAJE od fakulteta koji upišu. Dve trećine, to su vam dva od tri :)

NA FF se bogami studira i po 12, 16, 23, i čak 28 godina (srpska književnost ;) ). Ali njih nije briga.
Kao Enti, ybt....dogovaraju se o usklađivanju sa bolonjskom godinama....a dekan kaže "verujemo da če u narednih dve ili tri godine stići na red razgovor o tome da se programima za treću i četvrtu godinu smanje obimom" ;)

:lol:

Dok kažu Dobar dan, prođe ceo vek - ENTI :lol:

Za sada, jedino je anglistika (inače najpopilarniji smer) PRISTALA (da,da, tako oni to kapiraju :) ) da smanji trajanje studija. NIKO drugi neće "pristati" :mrgreen:
ilustracije radi: ispit svetska književnost, neko nije bio lenj pa je izbrojao, sadrži 50.000 stranica.

dakle, jezici se najbolje uče tako što otputuješ u tu zemlju (a ima i školica koliko želiš),a književnost može i inače da se čita....osim, naravno, kome je želja da bude profesor jezika ili književnosti, ne vidim zašto bi iko pri zdravoj pameti upisivao FF ako ovo zna. Ozbiljna sam.

Betty:
btw. na BU dve tećine studenata ODUSTAJE od fakulteta koji upišu. Dve trećine, to su vam dva od tri :)
.

Pa i nije svako za skolu!Kod nas generalno i postoji taj problem sto niko ne zna gde mu je mesto!Ja bih lepo uvela,kao sto je svuda u svetu,ako dva puta obnovis istu godinu,gubis pravo na studiranje tog fakulteta!Tada bi malo vise ljudi radilo,a malo manje bi bilo besnih i neradnika....sinoc(dakle utorak),izadjem da prosetam po 25. Maju,a kafici i splavovi puni u 23h...sta ti ljudi rade u zivotu??? :roll: :shock:

misliš, zatrčavaju se - 20.000 studenata...onako, dosadno im pa se malo igraju igrica s visokim obrazovanjem? Troše novac roditelja na ne baš male školarine, mnogo njih i na stanarine i ostale troškove životne (Bgd je među najskupljima u zemlji, zajedno sa Vš, Apatinom i NSadom), provode vreme od jutra do sutra na faksu , izlaze na ispite.....i onda, recimo, na završnoj godini, kada se izmrcvare načisto, dođe Sevilja i kaže im "ko vam je kriv, nemate pojma gde vam je mesto" :)

...teško da nešto nije u redu sa ljudima koji su samovoljno hteli da upišu fakultet (nije to osnovna pa da se mora!), dakle MOTIVISANIM ljudima. Oni koji ne napuste u prvoj godini (što se može pripisati tom tvom paušalnom "zayebali se u proceni") JESU problem ovog društva, pre svega probelm konkretnih fakulteta i Univerziteta u okviru kojih se takve lične tragedije dešavaju :idea:
Lične tragedije: zato što, kako tvrde psiholozi, jedan od najtežih tereta je upravo taj - da ne završiš započeti posao ;)

Dakle, ti misliš da su studentu BU pučina jedna grdna koja nema druga posla nego da studira i da ih posle grize savest ? :lol:

Još samo čekam ono čuveno "sve bi' ja to na njivu da kopa kukuruze " :mrgreen: Mislim, alo ...

Ok,ali kako onda objasnjavas cinjenicu da ih toliko napusta fakultete?
Jel do te mere kriv sistem?....jel znas ti koliko se u Srbiji procentualno ljudi obrazuje?...skoro 50% ih ima visoko obrazovanje....da li zaista mislis da to treba da je tako....u Nemackoj ima samo 5% ljudi sa visokim obrazovanjem....mislis oni su ludi i slucajno su to tako uredili ....pa ne mogu svi da sede u fotelji i piskaraju olovkom....objektivno,nemaju svi ni kvalitete za to.....uostalom na nekom mora koplje da se slomi....ali ne mozes me ubediti da se koplje slama na svim tim studentima koji odustaju.....vidis,studiranjem se u Srbiji kupuje socijalni mir.....to je najveci problem....i opet ponavljam,ne znaju ljudi gde im je mesto,svi misle da sve znaju,da su najpametniji,da ce oni to najbolje,nisu objektivni sami prema sebi(sto je inace jaaako tesko),,tripuju se vecinom da imaju intelektualni potencijal genija,a onda kad trupe,kriv je sistem....ne kazem da nema i toga,ali opet mi je nelogicno da se to tako odrazi na sve te siiilne studente....pa i ja sam student,zavrsavam medicinu,koja zahteva puno truda, rada i odricanja....nisam ni jednu godinu obnovila,zavrsicu u roku rokova sa super prosekm,okruzena sam studentima i to sa raznih fakulteta,posmatram sve to svakodnevno i nije bas da je za sve skolstvo krivo,sistem i sl.....samo se zaista postavlja pitanje motiva!Ako covek ima pravi i zdrav motiv,sigurno ce zavrsiti fakultet(naravno izuzeci postoje,ali u ovom slucaju da bi potvrdili pravilo:))
Mislim da sam ti napisala vec u nekoj drugoj temi,svest nam je na jako niskom nivou,ali na tome ne mozemo svi zajedno da radimo,vec pojedinacno,sto je jako tesko,s obzirom na predubedjenja koja imamo sami o sebi!

E Beti moram sa tobom da se slozim...Filoloski Fakultet..Hm ...mesto na kome mi je opadala kosa...Ja sam Vam inace taj nesvrseni student Srpske knjizevnosti i jezika.. Upisala sam to jos davne 97 godine..Volela da citam , dobro pisala...al su mi na filoloskom ubili volju i za citanjem i za pisanjem...Na prvoj godini mi na seminarskom daju 6 zbog loseg STILA!!!! Nisam znala da se stil ocenjuje ja sam mislila da je to individualna stvar..Mozes da promasis temu, pa ne znas gramatiku, da lupas gluposti...al stil..e to ne moze da bude lose...

Dosla sam do trece godien i tu stala...Nisam vise imala snage za taj faks... Ubili su me ..Proslog septembra su mi dali rok da upisem cetvrtu ove godine ili gubim pravo studiranja na filoloskom zauvek... Nisam ni jedan ispit dala za ovih godinu dana ... Nisam imala snage... TAko da sam sad verovatno ispisana ... Al iskreno - boli me uvo... Upisacu neki drugi faks koji cu bez stresa zavrsiti... Mnogo sam negativna prema filoloskom... Mrzim ga ... I zato se slazem sa Beti u svemu sto je ovde napisala...Deluje ko da je i ona na filoloskom...

Brine me to sto znam devojke koje su zavrsile ( svaka im cast) ..One ce biti profesorke srpskog nasoj deci... A posle tolikih frustracija imati platu kao sto je ova u prosveti...Ma ne ..to je uzas...

mac, mac...:)
jesi probala neki transfer - na neki dr. faks? Moja poznanica prešla sa 05 na menadžment u kulturi...ima neki diferencijal, ali msilim, pola knjigice a ne ko na ff....šta je to za nju 8) isto je stala na trećoj, u krenula opet od treće, šta fali - to će barem završiti :)

I ja bila na 05. A na kom faksu je sad ta tvoja drugarica..Ja htela Da upisem menadzment u umetnosti na akademiji lepih umetnosti , al sve nesto cekam...
Rekli mi da ne priznaju mnogo ispita sa filoloskog pa se zato dvoumim..Gde su joj to priznali ispite..Prosvetli me da se i ja uvalim...

?...skoro 50% ih ima visoko obrazovanje....da li zaista mislis da to treba da je tako..

E....камо среће да је тако......:lol:

У Србији проценат становништва са вишом или високом школом је око 4,7 (обично се заокружује на 5%).....
Ти си додала само једну нулу вишка!!! :wink:

Brine me to sto znam devojke koje su zavrsile ( svaka im cast) ..One ce biti profesorke srpskog nasoj deci... A posle tolikih frustracija imati platu kao sto je ova u prosveti...Ma ne ..to je uzas...

Ја сам завршила у НС, додуше, још давније 93. ....без икаквих фрустрација....
Мени стварно није тешко пало...
Ја бих била фрустрирана да сам студирала менаџмент, или тако нешто....
Људи су различити...

Hellen:
E....камо среће да је тако......:lol:

У Србији проценат становништва са вишом или високом школом је око 4,7 (обично се заокружује на 5%).....
Ти си додала само једну нулу вишка!!! :wink:

Pa toliko se procentualno omladine odlucuje za odlazak na vise skole i fakultete,a posto nije logicno da svi ti imaju potencijal za skolovanje,odustaju( i ne samo zbog potencijala,vec i zbog drugih stvari) i onda ti se to svede na logicnih 4-5%... a tako i treba da bude!.

Хоћеш да кажеш да 50% укупног становништва уписује факултет, а да завршава само 5%???

Ееее...забројала си сеееее.....

Pa dobro,kako hoces,potrazi malo konkretnije podatke....videces da sam upravu.;)

Npr.,kad sam upisala medicinu,bilo nas je primljeno preko osamsto,a znas koliko nas je stiglo iz maticne generacije do seste godine?Svega 47!
Oko 6%!

Back