Filoloska GIMNAZIJA

• Začetnik teme Začetnik teme Ikona
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja sam 96 i hocu da upisem filolosku, verovatno italijanski. :)
nervira me jedino sto svi pricaju kako su samo streberi u filoloskoj, nadam se da ce 2011. biti dobra ekipa. ;)
nego, da li neko zna da li cemo ove godine i mi (mislim nasa generacija) polagati isto srpski i strani jezik, ili onu 'Malu maturu', bilo bi stvarno glupo da neko upise ovu srednju, ako nema pojma engleski ili tako nesto..a, uostalom, vidim da neki pitaju za testove. Paa, imate u samoj filoloskoj kod sekretara da kupite 'Informator'. Ima po 10 testova iz srpskog,engleskog, nemackog, francuskog i ruskog. Mislim da je 600 dinara. :)

imas engleski, italijanski, spanski, kineski, japanski i klasicne jezike.
naravno i nemacki, francuski i ruski, ali ti ne mozes nemacki i francuski, jer se oni, kao i ruski i engleski, nastavljaju, a ovi drugi pocinju ispocetka. ;)

Ej, to ko kaze da idu streberi ..ono xD u svakoj skoli ih ima :D....najjaca ekipa je u klasicnom i u kinesko-japanskom odeljenju :)).... sto se tice prijemnog ...polazete normalno, bez male mature, ali dobro se spremite za prijemni, ;)....ako ste imali lose profane u osnovnoj ...najbolje je da idete na pripreme ;) dosta ce pomoci ^^:ok:

da li treba da imam jako predznanje da bih upisala filolosku??? koliko stranih jezika se upisuje??

pa zavisi koje odeljenje hocesh. npr ako hoces spansko/englesko/italijansko tu bi morala da imas stvarno dosta poena[ maksimum ti je 60 iz osnovne + 120 sa prijemnog] zato sto uzimaju samo 12 najboljih. ova ostala odeljenja i nemaju prejaku konkurenciju ali svake godine je drugacije. U sustini,ako vas ima 20 prijavljenih za npr francusko odeljenje onda je dovoljno da svi samo polozite prijemni [po 50 % sa svakog testa] i upadate zato shto to odeljenje prima 24 ucenika.
imas engleski,francuski,spanski,kineski+japanski[jedno odeljenje],klasicne jez.[latinski+grcki],nemacki,ruski,italijanski.
u nekim odeljenjima je mnogo opustenija atmofera npr kod kinojapanaca jer su oni ljudi tu upali vecinom jer nisu upisali prve zelje ,ne nerviraju se i lako odrzavaju generacijsku reputaciju "medju najgorima" :D
iskreno,ja sam 4.godina, ako ti filoloska nije jedina zelja onda ti je moj savet da je izbegnes jer sa 15 gd treba da ides u skole u kojima ima i decaka i devojcica. na mojoj godini ima 160 devojka i 15 decaka pa ti vidi.
sto se profesora tice i nastave stvarno nije neizdrzivo,izadjes dobro potkovan jer se baca akcenat na opstu kulturu pa ti faks nije problem. profani su cesto sujetni ali kad te upoznaju mozes s njima i da popricas,umeju ponekad i da te razumeju,djeci su kompleksasi al nisu svi losi.ranije je bilo samoubistava ali toga nema vec neko vreme jer je prvenstveno nivo zainteresovanosti pao i kod profana i kod ucenika.
ako nisi vukovac ili odlikas ne bi bilo lose da krenes polako da prikupljas testove jer ,za razliku od ostalih skola,filoloska nema prirucnik nego sta sama spremis to ti je.
nadam se d asam ti pomogla :)))

Hmm,ako neko moze da mi pojasni i docara kako se sprovodi nastava,da li se koriste udzbenici i kakav je kriterijum iz predmeta:
1. opsta lingvistika
2. prevodjenje
3. retorika i besednistvo
Cisto iz kurioziteta pitam... ;)

Zavisi. Opstu lingvistiku nemam, kao ni retoriku i besednistvo, pa ne znam kako je to. Cula sam za retoriku da je do jaja ako ti predaje Violeta, a kod ostalih je bezveze. Osnove prevodjenja se razlikuju zavisno od jezika koji ucis. Za japanski i kineski ne postoje udzbenici, a za ostale jezike postoji jedan. Uglavnom profesori donose tekstove i odna to prevodis. Bar kod nas je tako xD

Ima li mladih dusa koje ove godine upisuju Filolosku???? :Dz:lol::zper::zper:

Evo mene mladjane duse koja se jos premislja da ili ne.... Yes or no question is now....
Inace mi jezici idu dobro (nemacki koji ucim od prvog bas i ne volim, no dobro :D ) volela bih da upisem italijanski/engleski ili tako nesto za slucaj da me ne prime u to odeljenje posto sam cula da je to jedno od najtrazenijih pa se samim tim i teze upisuje...
Moglo bi se takodje reci i da mi je spski mali problemcic posto smo imali vrlo lose nastavnice do sada... Mogla bih jedan dan da svratim do filoloske da kupim te testove... pa da vidim mogu li taj srpski bez pomoci... Dobro bih se ja uklopila u te frikove, ludak sa ludakom se dobro slaze, zar ne? :D

Znas kako, i tebi i drugima savetujem ovo .
Filolosku gimnaziju treba upisati ako i samo ako zelis posle da nastavis da se bavis jezikom (jezicima) u suprotnom treba odabrati neki drugi smer ili neki drugi tip srednje skole . Sto se tice "loseg" predznjanja jezika mislim da tu ne bi trebalo da bude problem . Ides u skolu da naucis niko od tebe ne ocekuje da sve znas, ali manja priprema ne moze da skodi . ;)

Ja srpski u osnovnoj NISTA nisam ucila.Ali, upisala sam se na pripreme i od januara do juna sam bas doosta ucila, i upisala...
AAA skola ko skola ono...profesori su u prvoj godini nemoguci -.- ...ja sam u prvom polugodistu samo kukala kukala ii kukala, aliii sad je malcice lakse 'fala bogu!
A ne znam otkud vam to za kinojapance ja znam da ih uglavnom svi profesori hvale ?! o.O

Back