Filmovi i mladi

A da li je to zaista zadnji bigger picture patce :).

Mozda ja vidim neku sirinu, ali pitanje je i kolika je ta sirina. U ovom slucaju, mogu se sloziti sa tobom da se u konkretno ovoj temi moze naci neka bigger picture, cak i sama tema je svrha pronalazenja.

ja sam skoro gledao film koji me nagnao na razmisljanje..
sta se sve desava u pravosudju kad advokati tuizoci itd prave nagodbe sa kriminlacima i ubicama i pustaju ih na slobodu u zamenu za svedocenje protiv tamo nekog..i pitanje tipa..ko sme da tim ljudima oprosti ubijanje?
u filmu je bila situacija na pocetku upada nekih manijaka kod lika u kucu..ubijaju mu zenu i dete i njega tesko ranjavaju..al prezivljava..ubica je od dovijce upalih bio samo jedan..al na sudjenju se taj koji jeste ubica nagodio i svedocio protiv ovog drugog..koji jeste saucesnik al nije nikog ubio..i njega osude na smrtnu kaznu..
10 godin kasnije ovaj preziveli lik krece u rasturanje sistema..
gine na kraju..naravno..al je uspeo da im dokaze koliko je sistem kvaran i pomaze kriminalcima i ubicama..

vrlo poucan film..

e da
film se zove "poslusni gradjanin" ili "law abiding citizen"

Ja u filmovima primetih i sledeće: malo ko pere ruke pre i posle jela, a o pranju ruku pri odlasku i izlasku iz toaleta da i ne govorim. :neutral:
Deluje kao šala, ali nije; obratite pažnju na scene u kojima porodica seda za sto da ruča: npr. pater familias dolazi s posla, skida sako, odbacuje aktovku i – pravo za sto, sa štrokavim rukama koje je prethodno držao na volanu, ili je podizao novac sa bankomata.
Takođe, u mnogim filmovima se, najčešče, muškarac, obuven i obučen, baca u krevet namešten za spavanje. Pa ipak, nikome od nas, koji smo vaspitavani da peremo ruke i presvlačimo se (i izuvamo) pri odlasku na spavanje, neće pasti na pamet da usvojimo filmske manire. Ne ljubim filmove u kojima režiser navodi gledaoce da se saosećaju sa negativcem, a takvih je tušta i tma: biografije "nesrećnih" mafijaških bosova i pljačkaša, koji su imali upliv u stvaranje američke istorije, ili biografije serijskih ubica s kojima treba zajedno da plačemo jer su imali nesrećno detinjstvo. (Mislim da sam slično pitanje pokrenula na temi o psihopatama.) Ali, kad pričamo o uticaju moramo ići mnogo dalje, unazad, pa se setiti kako smo se, kao deca, igrali kauboja i Indijanaca, zahvaljujući vesternima, ili – čak – četnika i partizana, zahvaljujući vesternima iz domaće produkcije. I takvi filmovi su, kao i neki današnji, predstavljali potencijalnu opasnost za razvijanje agresivnosti kod deteta, no onog deteta koje uči i vaspitava se isključivo kroz mali/veliki ekran. Ujedno je to odgovor i na pitanje o promovisanju mangupiranja. Tinejdžerski filmovi, kako samo ime govori, teže da se približe publici tinejdžera. Za taj životni period tipičan je svojevrsni bunt ... što se, onda, eksploatiše kao prototip kroz filmove sa epitetom "tinejdžerski". I porodične drame rade isto, trudeći se da budu autentičan prikaz (nečijeg) realnog života, u kome dete kaže "neću", beži sa časova, odbija poslušnost i stavlja pirsing na pupak mimo znanja roditelja, ili muž vara ženu /žena muža, otac je alkoholičar, baba dementna, stric gej. To je zato što takvi ljudi, tj. takve porodice postoje.
Vi'š ti to...Interesantno.Mada,kad malo bolje razmislim,ne pamtim da li sam uopšte ikada i videla neki film gde neko ide u wc/kupatilo izbogčega drugog osim da "take some shower"...

Vi'š ti to...Interesantno.Mada,kad malo bolje razmislim,ne pamtim da li sam uopšte ikada i videla neki film gde neko ide u wc/kupatilo izbogčega drugog osim da "take some shower"...

:lol:

A ako idu da se tuširaju, onda je to
a) erotska scena
ili
b) horor scena (npr. Norman Bejts u maminom kostimu, koji vreba iza plastične zavese)

Evo setih se i da su, u američkim krimi filmovima i serijama, pisoari često mesta muških okupljanja. Ni tu niko ne pere ruke. :neutral: Obavljanje male nužde se, tako, ispostavlja kao piš pauza u toku koje je, uz pogled preko ramena, moguće napraviti neki dogovor ili, čak, sklopiti posao.
Ne bih rekla da se taj običaj ustalio i kod nas. ;)

Da se vratimo na temu:
pošto je film umetnost, a govorimo o (eventualno) lošem uticaju filma, pa i skrivenim ili eksplicitnim porukama koje mogu oblikovati mnjenje na ovaj ili onaj način, da li ta "opasnost" vreba iz svake vrste umetnosti?

Back