FIAT MULTIPLA-ljubitelji i vozači

forumasi,nadam se da mi mozete pomoci...
imam multiplu 2001g na metan.
imam jednog majstora koji mi godinama odrzava kola. nikakvu zamerku nemam na njega, samo verujem da na ovaj problem nije naisao pa ne moze da nadje resenje...
evo sta mi se desava
na leru na metanu ne radi ravnomerno. danas je skakao broj obrtaja od 500 do 900. u voznji nema problema, ali kad se pritisne kvacilo, moj auto ume da se ugasi... svasta mu je majstor pokusavao. stavljene nove dizne, imap senzor, ciscena klapna, pomerano paljenje vise puta, zamenjena lambda sonda, proban drugi kompjuter, svecice, kablovi, bobina...
znaci vec dva meseca mi se kola ugase dnevno po 5 -10 puta na predjenih 30ak kilometara.
to se stalno desava kada se kola voze i kada se pritisne kvacilo. ne ugase se svaki put... gledam onu kazaljku obrtomera i u trenucima kada se ne ugase, jasno vidim i osetim da su kola jedva prezivela da se ne ugase. a, ima i dosta trenutaka kada posle pritiskanja kvacila ler gas se lepo vrati na svoj rezim rada.
kola sam podigao od svog majstora pre dva dana. rekao mi je da se kola vise nece gasiti, da ih je on vozio i da je sve ok.jedino sto sam siguran da je samo pomerio paljenje da bi sanirao ler gas (treba mi duze vremena da verglam da bi upalio kola)
juce su kola radila ok, mada sam primetio malo da nije totalno ravnomeran ler, nisu se gasila (sem jednom, pa sam mislio da sam ja nesto pogresio) ... danas su mi se ugasila dva puta, i tokom jedne kratke voznje od 3 km, kad sam bio na leru, desilo se ono sto sam gore spomenuo.
blago sam ocajan... molim za savet

Jel izmerio taj tvoj majstor kompresiju?
Od metana i plina cesto hoce da izgori ventil i onda gubi kompresiju na nekom ventilu i hoce zbog toga da se ugasi.
Takodje znaju da se pojedu sicevi ventila tako da ja tipujem na to ali ne mora da znaci da to i jeste.
Imao sam slican slucaj ne jednom autu i gasiose pred krivinom kad se stisne kocnica i kvacilo. Merena kompresija pa onda sipano ulje u cilindre i opet merena i tu se pojavila razlika tako da je majstor ustanovio da je u pitanju ventil sto i jeste bilo jer su izgorela dva.
A isto smo tako menjali bobine i svecice i nista nismo dobili.

Jel izmerio taj tvoj majstor kompresiju?
Od metana i plina cesto hoce da izgori ventil i onda gubi kompresiju na nekom ventilu i hoce zbog toga da se ugasi.
Takodje znaju da se pojedu sicevi ventila tako da ja tipujem na to ali ne mora da znaci da to i jeste.
Imao sam slican slucaj ne jednom autu i gasiose pred krivinom kad se stisne kocnica i kvacilo. Merena kompresija pa onda sipano ulje u cilindre i opet merena i tu se pojavila razlika tako da je majstor ustanovio da je u pitanju ventil sto i jeste bilo jer su izgorela dva.
A isto smo tako menjali bobine i svecice i nista nismo dobili.

na benzinu radi perfektno, bez greske... na metanu se moze desiti da radi lepo, ali veci deo vremena, ler trokira, cak mi se desilo da radi na tri cilindra....

Zar ti to ne govori da su metanske dizne lose?
Ne moze na benzinu da radi lepo sto ujedno govori da su svecice ok a onda na metanu da ne radi na svim cilindrima.
To samo govori da dotok goriva u cilindre nije dobar i da su to 99% dizne.
Da je rasplinjac onda ne bi radili i ostali cilindri.
Problem je sto malo majstora ima dijagnostiku za metanski uredjaj ali tu bi ti pokazalo sta nije u redu.

Evo od prošle godine sam vlasnik i ja Multiple 2001. godište. Tražio sam kroz temu ali nisam našao konkretan odgovor, tačije detalje. U saobraćajnoj mi je upisan samo benzi. Inače kao i većina imam fabrički metan. Zanima me konkretno, ako neko ima iskustva, kakva je procedura kod atestiranja trenutno? Da li uopšte mogu da atestiram? Inače ne posedujem nikakve papire ni za boce ni za uređaj. Vozio sam ovako ali me zanima oko atesta jer su me već nekoliko puta zaustavljali i konkretno pitali da li je na metan, i td.....

Evo od prošle godine sam vlasnik i ja Multiple 2001. godište. Tražio sam kroz temu ali nisam našao konkretan odgovor, tačije detalje. U saobraćajnoj mi je upisan samo benzi. Inače kao i većina imam fabrički metan. Zanima me konkretno, ako neko ima iskustva, kakva je procedura kod atestiranja trenutno? Da li uopšte mogu da atestiram? Inače ne posedujem nikakve papire ni za boce ni za uređaj. Vozio sam ovako ali me zanima oko atesta jer su me već nekoliko puta zaustavljali i konkretno pitali da li je na metan, i td.....

Zovi institut u vinci pa se raspitaj,ali mislim da bez potvrde iz fiata iz kg da je na autu fabricki ugradjen metan ne mozes da uradis nista ni na institutu posto oni bez te potvrde nece da urade atest.

Pozdrav ljubitelji Multiple. Pre par dana sam kupio ovaj auto 1.9 jtd 2001 god i odusevljen sam njime. Jedino mi smetaju plastike u kolima koje su jako lose uradjene. Zanima me da li neko od iskusnih forumasa zna gde bi se mogao nabaviti enterijer i drugi delovi za multiplu. Vecina oglasa koje sam gledao do sada je sa jako losim delovima. Hvala Vam na pomoci.

Neces nigde naci te rukohvate i ne znam dali uopste ima da se kupe novi.
Sto se tice plastika na centralnoj konzoli one se mogu resiti lako tako sto se oguli ta guma plastelin i onda se ofarba npr u sivu metalik jer onda deluje lepse.
Evo ti slike kako sam ja sredio plastikariju na jednoj Multipli.

Kad kupiš multiplu, poželiš da sredis svaki detalj u njoj. Onda vidiš da retko gde ima da se kupe te estetske komponente, ali u medjuvremenu prestanu da ti smetaju neke sitnice tipa izguljene plastike, blago otvorena pepeljara, slomljena lajsna na ulazu u gepek...
U stvari shvatis da je mnogo bitnija njena upotrebna vrednosti, količina prostora u njoj, lako manipulisanje u vožnji i parkiranju, preglednost, predvidljiva potrošnja, jeftini delovi, nego to sto poneka lampica na komadnoj tabli zasvetli, sto ponekad auto zapišti i sto neka plastika nije u savršenom stanju.

Uspešno reatestirao multiplu 2002. godište :) Procedura koju sam uradio je sledeća: pozvao CMV Vinča (064 8505113 Stefan) i dobio uputstva da ako je auto ranije atestiran i upisano u saobraćajnu reatest se može izvršiti uz uverenje iz Fiata da je uređaj fabrički ugrađen. Uverenje se dobija iz Kragujevca (034 502620 Milan Stanojević) uz slanje na mail milan.stanojevic@fcagroup.com očitane saobraćajne, lične karte i fotografije pločice sive koja stoji iznad motora prema kabini. Uverenje je 25€. Kada sam dobio uverenje skinuo poklopac ispod boca i uspešno izvršio atestiranje. Nadam se da će ovo biti od pomoći

- - - - - - - - - -

U Jagodini otvorena nova CNG pumpa. Radi 24h. Osoblje veoma ljubazno. http://www.visokogradnja.rs/cng.html

Uspešno reatestirao multiplu 2002. godište :) Procedura koju sam uradio je sledeća: pozvao CMV Vinča (064 8505113 Stefan) i dobio uputstva da ako je auto ranije atestiran i upisano u saobraćajnu reatest se može izvršiti uz uverenje iz Fiata da je uređaj fabrički ugrađen. Uverenje se dobija iz Kragujevca (034 502620 Milan Stanojević) uz slanje na mail milan.stanojevic@fcagroup.com očitane saobraćajne, lične karte i fotografije pločice sive koja stoji iznad motora prema kabini. Uverenje je 25€. Kada sam dobio uverenje skinuo poklopac ispod boca i uspešno izvršio atestiranje. Nadam se da će ovo biti od pomoći

- - - - - - - - - -

U Jagodini otvorena nova CNG pumpa. Radi 24h. Osoblje veoma ljubazno. http://www.visokogradnja.rs/cng.html

Koliko te je sve kostalo?

Mene zanima da li su amortizeri isti kod metanskih multipla i kod benzinskih. Jer mi reče prijatelj da su kod metanskih višlji pa je i auto višlji, a to bi mi odgovaralo jer često idem po neravnom terenu.
Ne bi volela da to poremeti stabilnost vozila u odnosu na ono što je sad, pa ako neko ima iskustva sa jednim i drugim amortizrima, nek napiše...

Mene zanima da li su amortizeri isti kod metanskih multipla i kod benzinskih. Jer mi reče prijatelj da su kod metanskih višlji pa je i auto višlji, a to bi mi odgovaralo jer često idem po neravnom terenu.
Ne bi volela da to poremeti stabilnost vozila u odnosu na ono što je sad, pa ako neko ima iskustva sa jednim i drugim amortizrima, nek napiše...

Jaci su amtrizeri za metanku,a sto se tice visine opruga drzi visinu a ne amortizer.

Imam bipowera 2002g pojavio mi se sledeci problem.Temperaturni indikator je non stop stajao na 4 crte,kako su poceli malo topliji dani digne za jednu a pod vecim opterecenjem npr,uzbrdicom za 2 crte još jedna pa ode u crveno pa spusti na 4 i tako u krug.Zamenjen reostat i senzor temperature ispušten vazduh iz sistema sipan G12 wurth i dalje se isto dešava,ventilator pali cim se podigne na 5 crta ali mu treba jedno 2-3 minuta u toku voznje kreni stani pa digne na 6 pa spusti na 4 crte jel imao neko sličan problem?

Back