FERETKE

• Začetnik teme Začetnik teme Tanor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam mog Paka platila 40 e, taj uzgajivac ih prodaje za 45-50 e.( ja sam ga dobila jeftinije zato sto sam htela da uzmem 2 feretke, posle smo se sprijateljili tako da je ostala ta pocetna cena.) mada ko zna mozda moze i da spusti cenu. mladunci su preslaatki,i zdravi-jedino sto imaju buve, i eto ta moja situacija sa sugom, ali nisu deformisani. (jedino je moj Pako bio malo drugaciji zbog kraceg repa, ali ja sam htela bas njega. znaci nije mi ga niko uvalio) igrala sam se sa svima njima pre nego sto sam odlucila Paka da uzmem. Ako je neko zainteresovan mogu da ga spojim sa tim deckom. ostalo mu je jos mladunaca iz Pakovog legla, oni sad imaju oko 3 mesc.

Stavila sam mu baerov lek advocate, protiv buva ,ostalih parazita i sugarca.
Imali smo situaciju sa sugom, muka je bio osugan. Opala mu je dlaka i pojavila mu se neka krasta na plecima. Dobio je inekciju od veta koja treba da se ponovi za 15 dana. Sad je mnogo bolje, advovcate mu je dosta pomogao, vise se i ne cese. Pre toga sam ga okupala samponom za macke. Stavila sam mu miiiinimalnu kolicinu, kupala sam ga samo vodom takoreci. Vise se skoro uopste ne oseca!! ne znam u cemu je stvar. Mislim da nije do kupanja, mozda je navikao na nas nije vise uplasen pa ne luci taj "miris". u pocetku nije moglo da se dise bukvalno, vrtelo mi se u glavi svaki put kad bi prosla pored kaveza. a cistila sam ga po pet puta dnevno. malo se smirio vise ne kida stvari po kavezu. dobro,..i dalje ih pretura, al bar ne cepa. tako da polako napredujemo :) kad ga zatvorim odmah legne da spava, i nema vise grebanja i histerije. presladak je i obozavam ga, nadam se da cemo doci do stadiumaa mazenja :)

Razgovarala sam sa vetom sutra bi trebao da dobije vakcinu protiv stenecaka.

@Zlotvore ulogovala sam se na tvorum, ali smaraju sa nekom nenormalnom registracijom. kad udjem vidim svoj nick, ali ne mogu da visim tekstove. misliiiim,..kriju se ko daa je ne znam ni ja sta.

pa neam pojma sta je to baci mi nick na pp
pa cu ja javit Wish da imas problem s registracijom

suga nije nista strasno
kapiram da je dobio ivermektin
kasnije mu mozes mazat flogocidom da se brze oporavi koza

nego, o kakvim deformacijama pricas? ako mislis na rep, to nije nista cudno
vjerojatno je izgubio vrh repa pri porodjaju... : )))

sto se mirisa tice;
1. navikli ste se
2. sad kad boravi kod tebe, u cistom, i ako mu mijenjas presvlakice
redovno nema toliko izlucevina nakupljenih na dlaci pa manje mirishe...
takodjer, kod svakog tvora je to individualno
tako je npr. moj Zum meni super mirisao; po mosusu, ali je zato Junior, nejgov sin
prije kastracije smrdio bas...ko tvor :P

sto se vakcine tice; super, vet ti vjerojatno zna koju
treba dati, ranije se davaio Nobivac Puppy kod nas, ali
sve se svodi na to da bude za stence i da je pravljena
na kokosijim embrionima ili kako to vec ide tj. da nije na tvorovima...

Poslednja izmena:
pa neam pojma sta je to baci mi nick na pp
pa cu ja javit Wish da imas problem s registracijom

suga nije nista strasno
kapiram da je dobio ivermektin
kasnije mu mozes mazat flogocidom da se brze oporavi koza

nego, o kakvim deformacijama pricas? ako mislis na rep, to nije nista cudno
vjerojatno je izgubio vrh repa pri porodjaju... : )))

sto se mirisa tice;
1. navikli ste se
2. sad kad boravi kod tebe, u cistom, i ako mu mijenjas presvlakice
redovno nema toliko izlucevina nakupljenih na dlaci pa manje mirishe...
takodjer, kod svakog tvora je to individualno
tako je npr. moj Zum meni super mirisao; po mosusu, ali je zato Junior, nejgov sin
prije kastracije smrdio bas...ko tvor :P

sto se vakcine tice; super, vet ti vjerojatno zna koju
treba dati, ranije se davaio Nobivac Puppy kod nas, ali
sve se svodi na to da bude za stence i da je pravljena
na kokosijim embrionima ili kako to vec ide tj. da nije na tvorovima...

nick mi je virg.

pa nemam pojma slusala sam o nekim razno-raznim deformitetima. posto sam se raspitivala o svemu zivom pre nego sto sam uzela feretku. receno mi je da obratim paznju na prstice da kozice ne budu spojene , na karlicu i na zube. jer se radjaju feretke sa krivim nosnim pregradama pa se brze zamaraju, ili da imaju krive zube pa onda ostanu zakrzljale jer manje jedu..... nemam pojma. mozda je istina ili mit,..ali ja sam se "pridrzavala" toga kad sam kupovala feretku. tj . kao to sam gledala...ali dopao mi se Pako za kog nisam ni izvalila da ima kraci rep dok mi drugarica nije rekla, malo je krupniji od ostalih. ali ja ga volim i sladak mi je.
sto se mirisa tice,...hm..ne verujem da sam navikla jer neko vreme sam bila razdvojena od njega, kad sam ga opet videla to je bio miomiris,.... nista. samo od sebe se nekako promenilo. nemam pojma kako.

nasla sam nekog veta na nbg-u po preporuci drugog uzgajivaca feretki. inace ceo zivot sam imala pse i lecila sam ih kod mice veterinara sa b. kose. (cak i dok nije imao ordinaciju nego je isao po stanovima), ali sta znam... za ovog veta sam dobila preporuke za feretku. al macku vodim kod mice :)))

nick mi je virg.

pa nemam pojma slusala sam o nekim razno-raznim deformitetima. posto sam se raspitivala o svemu zivom pre nego sto sam uzela feretku. receno mi je da obratim paznju na prstice da kozice ne budu spojene , na karlicu i na zube. jer se radjaju feretke sa krivim nosnim pregradama pa se brze zamaraju, ili da imaju krive zube pa onda ostanu zakrzljale jer manje jedu..... nemam pojma. mozda je istina ili mit,..ali ja sam se "pridrzavala" toga kad sam kupovala feretku. tj . kao to sam gledala...ali dopao mi se Pako za kog nisam ni izvalila da ima kraci rep dok mi drugarica nije rekla, malo je krupniji od ostalih. ali ja ga volim i sladak mi je.
sto se mirisa tice,...hm..ne verujem da sam navikla jer neko vreme sam bila razdvojena od njega, kad sam ga opet videla to je bio miomiris,.... nista. samo od sebe se nekako promenilo. nemam pojma kako.

nasla sam nekog veta na nbg-u po preporuci drugog uzgajivaca feretki. inace ceo zivot sam imala pse i lecila sam ih kod mice veterinara sa b. kose. (cak i dok nije imao ordinaciju nego je isao po stanovima), ali sta znam... za ovog veta sam dobila preporuke za feretku. al macku vodim kod mice :)))

deformiteti koje pominjes obicno su posljedica parenja u srodstvu
edit; ostavila Adminici Tvoruma poruku da imas problemcic oko registracije

Poslednja izmena:
E jer zna neko sta da radim.......drzim mog tvoricu u kavezu koji se nalazi na terasi sad kad je leto nije problem ali kad dodje zima????/ nznm da mozda pokrijem necim da nemoze da pada kisa i sneg i da ga stiti od vetra ali cim???// :think:

uf, pa najbolje je da bude unutra i da mu fino odrzavas higijenu
ali ako to nije moguce moras mu obezbijediti ususkano skloniste
znaci, bez vlage, propuha, da nije na betonu...
kad temperature padnu ispod minusa bice mu strasno na terasi :(((

ako nemas drugo rijesenje onda vidi s ocem da uradite slijedece;
oko kaveza napravite oblogu
idealno bi bilo da ide sloj drveta ili plocastog materijala (ako je tanji moze stiropor
kao izolacija izmedju) zatim to sve pokrijes najlonom
koji mora ici sa svih strana osim ulaza
tvoric ti unutra mora imati oblozeno mjesto za spavanje

evo ti nekih dobrih primjera na ovom linku
http://www.taysideferretrescue.com/housing.html

mnogi ljudi koji drze lovacke tvorove
naprave kucice od starih ormara jer se
tako moze zivotinjice dobro zastiti od vjeta i hladnoce
al vani obavezno ide neka izolacija tipa najlona, zbog vlage
da bi se zivotinja zastitila, ali i da bi sama kucica
opstala po losem vremenu

moj savjet ti je da popricas sa svojima
tvor kad bude sterilisan/kastriran nece imati nikakav
miris, a ti se potrudi da mu odrzavas higijenu redovno;
cistis kavez, peres posteljinu
pa ce ti sigurno dopustiti da bude s tobom u sobi : )

@zlotvor, hvala na odg, ja to cisto informativno pitam, jer volim zivotinje pa me zanima sve.
uglavnom, ovaj pet sop je sto se tice drzanja zivotinja uzasan. najvise mi je zao jednog majmuna koji je vec jako dugo tu, skroz je depresivan i stalno je sam u kavezu :(
nego, da se vratim na feretke, meni su one preslatke, ali ne bih ih sad sigurno uzimala, ne verujem da bi ih moja macka prihvatila.

@zlotvor, hvala na odg, ja to cisto informativno pitam, jer volim zivotinje pa me zanima sve.
uglavnom, ovaj pet sop je sto se tice drzanja zivotinja uzasan. najvise mi je zao jednog majmuna koji je vec jako dugo tu, skroz je depresivan i stalno je sam u kavezu :(
nego, da se vratim na feretke, meni su one preslatke, ali ne bih ih sad sigurno uzimala, ne verujem da bi ih moja macka prihvatila.

imam i ja macku. lepo je prihvatila Paka. nisu imali ni jednu konfliktnu situaciju, i ako sam se iskreno bas pribojavala tog prvog susreta. uplasila sam se da moza nauditi macki. macka ko macka odmah ga je postavila na svoje mesto, dala mu je do znanja ko je glavni. a on beba ko beba blentava,.. ako nema na tom mestu prodju zainteresuje se za nesto drugo. znaju da se zaigraju. on se podvlaci pod plahtu na krevetu a ona sedi i gleda,..ili ga juri da vidi gde je nestao.

sto se feretki tice, moram priznati da i ako sam se 2 godine o njima informisala pre nego sto sam ga uzela, isla sam da provodim vreme sa njima, teorija je jedno a praksa drugo :) :) i dalje mi je potpuno nejasno kako jedna tako slatka njuskica i sapica moze biti takav mali krvolok. mnogo su slatki, pogotovu dok spavaju, ili na netu (youtobe-u), al cim ga pustis napolje druga prica. grize, cepa, kida, vuce, juri,...i takooo. pritom toliko su blentavi i npazljivi da moze stvarno svasta da ima se desi. ja kad ovog mog pustam iz kaveza prvo 3 puta proverim da li je sve zatvoreno da ne bi ispao negde. (terasa, prozor,), zatvaram vrata od kupatila, da se ne bi zavukao u slivnik, udavio u wc-u ili brljao po hemikalijama za ciscenje toaleta(mozda nesto gricne pa se otruje). druga stvar koju sam shvatila da feretka nije zivotinja koju mozes ostaviti nekome na cuvanje ko nema iskustva sa feretkama.
npr. desavalo se da ne budem tu neko vreme, odem na teren pa ostavim macku mojoj kumi. ona se poigra malo sa njom , promeni pesak, nahrani je i to je to. feretku ne bih smela da ostavim nekome ni u ludilu. ne bih bila mirna, stalno bih bila u strahu da joj se mozda nesto desilo.
nadam se da im je ta hiperaktivnost i to grickanje prolazna faza i da ce se malo smiriti kad izadju iz tog fereceg puberteta i kad dobije sec-sec medj nozice:))

jaoj, sad znam koji je to "pet shop"'
onaj na nbg? u prizemlju
imaju gomilu zivotinja ko zna kako nabavljenih...
kakvo odvratno mjesto : ((((

imam i ja macku. lepo je prihvatila Paka. nisu imali ni jednu konfliktnu situaciju, i ako sam se iskreno bas pribojavala tog prvog susreta. uplasila sam se da moza nauditi macki. macka ko macka odmah ga je postavila na svoje mesto, dala mu je do znanja ko je glavni. a on beba ko beba blentava,.. ako nema na tom mestu prodju zainteresuje se za nesto drugo. znaju da se zaigraju. on se podvlaci pod plahtu na krevetu a ona sedi i gleda,..ili ga juri da vidi gde je nestao.

sto se feretki tice, moram priznati da i ako sam se 2 godine o njima informisala pre nego sto sam ga uzela, isla sam da provodim vreme sa njima, teorija je jedno a praksa drugo :) :) i dalje mi je potpuno nejasno kako jedna tako slatka njuskica i sapica moze biti takav mali krvolok. mnogo su slatki, pogotovu dok spavaju, ili na netu (youtobe-u), al cim ga pustis napolje druga prica. grize, cepa, kida, vuce, juri,...i takooo. pritom toliko su blentavi i npazljivi da moze stvarno svasta da ima se desi. ja kad ovog mog pustam iz kaveza prvo 3 puta proverim da li je sve zatvoreno da ne bi ispao negde. (terasa, prozor,), zatvaram vrata od kupatila, da se ne bi zavukao u slivnik, udavio u wc-u ili brljao po hemikalijama za ciscenje toaleta(mozda nesto gricne pa se otruje). druga stvar koju sam shvatila da feretka nije zivotinja koju mozes ostaviti nekome na cuvanje ko nema iskustva sa feretkama.
npr. desavalo se da ne budem tu neko vreme, odem na teren pa ostavim macku mojoj kumi. ona se poigra malo sa njom , promeni pesak, nahrani je i to je to. feretku ne bih smela da ostavim nekome ni u ludilu. ne bih bila mirna, stalno bih bila u strahu da joj se mozda nesto desilo.
nadam se da im je ta hiperaktivnost i to grickanje prolazna faza i da ce se malo smiriti kad izadju iz tog fereceg puberteta i kad dobije sec-sec medj nozice:))

ovaj...netje
ta...hiperaktivnost nece proci
samo ces se ti navici na cinjenicu da zivis s dzavolkom...:lol:

sto se cuvanja tice; to ti sad izgleda tako
kasnije, vec ces imati varijantu
tipa neko od ljudi koje si upoznala preko tvoruma,ko ima tvorice
neka drugarica ili drug koji se super slazu s Pakom...
nasa mama cuva sestrine par dana svako ljeto i odlicno se slazu s njom : )))
vec cete se organizirati : )

oket, hvala puno.

e, evo sta teta Wish kaze za Tvorum

"mora se prvo predstaviti u podforumu za nove clanove koji jedini vidi, a onda ce jos se otvoriti kompletan sadrzaj"

dakle, odradis tako i kasnije furash normalno
kapiram da je to zobg nekih ovaj...neobicnih likova uvedeno
mislim, da bi sve ostalo licno jer na tvorumu se svi znaju :)))

e, evo sta teta Wish kaze za Tvorum

"mora se prvo predstaviti u podforumu za nove clanove koji jedini vidi, a onda ce jos se otvoriti kompletan sadrzaj"

dakle, odradis tako i kasnije furash normalno
kapiram da je to zobg nekih ovaj...neobicnih likova uvedeno
mislim, da bi sve ostalo licno jer na tvorumu se svi znaju :)))

uspelo, hvala bogu! al su ga zakomplikovali majko mila!!
hvala u svakom slucaju

@VIRGINIJA, ja bih se vise brinula da ce ova moja macka pojesti bebu tvora x)) nervozna je poprilicno i ljubomorna, a bas je jaka (stvarmo jacu macku koja zivi u stanu nisam srela), tako da mi je uvek u glavi da bi pojela drugu zivotinjicu bez problema x))

@ZloTvor, da, to je taj i meni je uzasno kad vidim koliko ne brinu o njima. :S

@VIRGINIJA, ja bih se vise brinula da ce ova moja macka pojesti bebu tvora x)) nervozna je poprilicno i ljubomorna, a bas je jaka (stvarmo jacu macku koja zivi u stanu nisam srela), tako da mi je uvek u glavi da bi pojela drugu zivotinjicu bez problema x))

@ZloTvor, da, to je taj i meni je uzasno kad vidim koliko ne brinu o njima. :S

realno, macka tvoru starijem od 5-6 mjeseci ne moze nista
i rijetko je koja macka toliko panglu da proba...:lol:

takodjer, u vecini slucajeva macke i tvorovi se sprijatelje prilicno brzo
narocito ako je macka solo i tvor solo
zajedno imaju vise zanimacija + su jaci : P

trebalo je da bude wc al je ona resila da bas tu treba da spava,i veci deo peska izbacila napolje

/photo.php?fbid=1959157585707&set=a.1959143665359.2098925.1445807392&type=1&permPage=1
/photo.php?fbid=1959155145646&set=a.1959143665359.2098925.1445807392&type=1&permPage=1
/photo.php?fbid=1959153825613&set=a.1959143665359.2098925.1445807392&type=1&permPage=1
:whistling:

Back