Fejsbuk u Srbiju šalje lovce na lažne vesti

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
238.109
Fejsbuk u Srbiju šalje lovce na lažne vesti
"U okviru borbe Fejsbuka protiv dezinformacija, udružili smo se sa nezavisnim proverivačima informacija iz čitavog sveta, koji proveravaju i ocenjuju istinitost sadržaja. Danas objavljujemo pokretanje našeg nezavisnog programa za proveru činjenica u Srbiji u saradnji sa Istinomerom i agencijom Frans Pres (AFP), a pokrećemo i program u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, dok isti taj program širimo u Hrvatskoj", saopštila je ta društvena mreža.

Fesjbuk je u saopštenju naglasio da su svi njegovi partneri sertifikovani putem nezavisne Međunarodne mreže za proveru činjenica.
“Kada tzv. fektčeker (fact checker, ‘proverivač činjenica’) označi priču kao lažnu, ona će biti prikazivana niže na pregledu vesti (‘news feed-u’), što će značajno umanjiti njeno dalje deljenje.
Tako se sprečava širenje lažnih vesti i smanjuje broj ljudi koji ih vide.
Nastavak teksta je ovde, a sad me zanima pošto se to ne pominje da li i autori zaista brojnih izmišljotina na društvenim mrežama (ne samo na Fejsbuku) imaju razloga da se zabrinu? Ne mislim na pomenutu manju čitanost, nego na ono da im neko ne zakuca na vrata. Naravno da Fejsbuk ima mogućnosti da locira autore objava, a da li će to i učiniti? Da li će u sve to biti uključena i naša policija, pošto je širenje lažnih vesti krivično delo?

Mene to ne brine jer se ne bavim time. Mene brine YouTube. Otvorio sam kanal za strano tržište na temu Star Wars-a i YouTube mi beleži malo pregleda i minus 43 prgleda, a što se tiče satnice ona je ne postojeća. Mislim da je YouTube pred gašenjem. Šta vi mislite?
Nije. Kriterijumi za ulazak u komercijalu su međutim dosta pooštreni.

Nastavak teksta je ovde, a sad me zanima pošto se to ne pominje da li i autori zaista brojnih izmišljotina na društvenim mrežama (ne samo na Fejsbuku) imaju razloga da se zabrinu? Ne mislim na pomenutu manju čitanost, nego na ono da im neko ne zakuca na vrata. Naravno da Fejsbuk ima mogućnosti da locira autore objava, a da li će to i učiniti? Da li će u sve to biti uključena i naša policija, pošto je širenje lažnih vesti krivično delo?
U principu mi se sviđa tvoja napomenuta ideja! Sve političare koji šire razna LAŽNA obećanja bi iz pedagoških razloga za buduće političare trebalo zbog toga zatvoriti na barem 6 meseci! :zcepanje: :zcepanje:

Mene to ne brine jer se ne bavim time. Mene brine YouTube. Otvorio sam kanal za strano tržište na temu Star Wars-a i YouTube mi beleži malo pregleda i minus 43 prgleda, a što se tiče satnice ona je ne postojeća. Mislim da je YouTube pred gašenjem. Šta vi mislite?
Moguće jer nisu više u stanju da kontrolišu šta se sve objavljuje? Na 'tekstualnim' mrežama lako reaguje i glupi softver na ključne reči, ali ako raja snima milione sati video materijala u kojima drobi razne gluposti, to je već malo teže jer treba izvući audio pa ga 'preslušati' itd.... Tako već i FB ima problema sa tekstovima u 'slikama'....

Moguće jer nisu više u stanju da kontrolišu šta se sve objavljuje? Na 'tekstualnim' mrežama lako reaguje i glupi softver na ključne reči, ali ako raja snima milione sati video materijala u kojima drobi razne gluposti, to je već malo teže jer treba izvući audio pa ga 'preslušati' itd.... Tako već i FB ima problema sa tekstovima u 'slikama'....

Već odavno kruže glasine da će obe platforme biti ugašene.

Facebook šalje ekipu u siromašne afričke zemlje da onim jadnicima koji umiru od zagađene vode, gladi i bolesti barem pred smrt dodaju čašu vode da ne umru žedni! Nabijem ih ja, rekao HIDOLF ATLER! :zcepanje:

Back