FDU

Minja ne bih ti preporucila da uzmes za komediju nesto sto nije domace, jer se vrlo, vrlo cesto desavalo da, doslovno, nekoga izbace zbog toga sto se pravi pametan, pa ne postuje , jer u konkursu pise DOMACI KOMEDIOGRAF. To znam, posto mi je Vlada Jevtovic pricao. Ne mora znaciti da cete izbaciti, ali desavalo se... Samo te upozoravam... imas zaista mnogo domacih komediografa, procesljaj, pronaci ces sigurno nesto...

Један дечко је такође имао шпрах фелере али је примљен зато штп су професори увидели да могу да се отклоне.;)

Pa i ja imam feler pri izgovoru>
Malo suskam, i slovo c nekad ne izgovaram cisto
(S izgovaram kao recimo Entoni Kidis(RHCP) kada prica, ako ste gledali kada govori a ne peva)
Ali kada pazim onda mi se i ne primecuje(nekako kompezujem) ili se veoma malo primeti.

Sta kazu za takve felere?

Poslednja izmena:
Зависи.
Ако виде да то није велика сметња за тебе као уметника или пак да је исправљива не верујем да ће узети за зло.
На крају крајева,ако си талентован (довољно по њиховим мерилима и задовољаваш их) не верујем да ће то бити проблем.;)

Ја иначе твој ник редовно читам као:отцазар:rumenko:

Poslednja izmena:
irmica_1988 thanks na savetu ;)
Da li neko zna izvodimo li sva tri dela bez prekida ili komisija moze da ne saslusa do kraja?
Ko sve ove godine od vas polaze?

Jos dva pitanja moze li problem predstavljati strani jezik na ispitu?
Ja nisam ucila engleski uopste pa tako da ga slabo govorim.
Znam samo dva (ruski i spanki) koja moze se reci da vrlo dobro poznajem.

Mogu li smetnje praviti naocare ?
Ne nosim ih jer mi je vrlo mala dioptrija ali za kasnije da ne bude problema ako ne prijavim? Posto sam negde procitala da ne bi trebalo bilo kakav deformitet osoba da ima,i ako ja to ne gledam kao deformitet neki kratkovidost tako smatraju.

irmica_1988 thanks na savetu ;)
Da li neko zna izvodimo li sva tri dela bez prekida ili komisija moze da ne saslusa do kraja?

Може да прекине,што не треба да је увек разлог за дизање ватре.;)

Ko sve ove godine od vas polaze?

Ја не.:mrgreen:

Jos dva pitanja moze li problem predstavljati strani jezik na ispitu?
Ja nisam ucila engleski uopste pa tako da ga slabo govorim.
Znam samo dva (ruski i spanki) koja moze se reci da vrlo dobro poznajem.

Не верујем да то може бити проблем.

Mogu li smetnje praviti naocare ?
Ne nosim ih jer mi je vrlo mala dioptrija ali za kasnije da ne bude problema ako ne prijavim? Posto sam negde procitala da ne bi trebalo bilo kakav deformitet osoba da ima,i ako ja to ne gledam kao deformitet neki kratkovidost tako smatraju.

Не верујем.Калина Ковачевић носи наочаре и сочива.Мада и она ми је пример.:roll:
Па ако би наочаре биле сметња,ставићеш сочива.;)

naocare nisu smetnja, bas nikakva, na sceni kad si mozes nositi sociva, to se ne smatra deformitetom jer vecina ljudi ima problem sa vidom tako da se ne sekiraj :)

odzacar ako suskanje nije previse izrazeno debelim radom to mozes ispraviti.ako hoces dacu ti vezbe za to i ja sam imala tih problema, mada nije previse izrazeno bilo. (sa s, z i c)

Vampir3
francusko R je ipak veci problem.cak i ako izbegavas R to se cuje, veruj mi profesori dikcije kao da imaju radar za te stvari....bas mi je zao, mozda ce ti zvucati grubo, ali postoji mogucnost da te zbog toga eliminisu u startu, mada ne mora da znaci, evo pitacu mog profesora kako bi on postupio i profesorku dikcije pa cu ti napisati, ok? nemoj molim te da te ovo rastuzi, uzmi to sto kazem sa rezervom dok ne proverim kod profesora. a u medjuvremenu vezbaj izgovor glasa R, idi kod logopeda da ti da vezbe a nabavicu ti i ja neke.

Јелена,ај ми напиши неке брзалице или нешто што сте радили на дикцији или било којем другом предмету.:)

nista moj buduci koleZo, i sadasnji po feleru hehehehe

Carol evo prvi blok brzalica, za vokale

STALA MALA MARA NA KRAJ STARA
OKOLO DODjOH VODjO POTOKOM TOPOVSKOM ROVU
LUDU BULU U TU GUSTU SUMU VUKU
NEVESELE SNENE ZENE PLELE TESKE MREZE
MIRILI MIRINI MIRISNI I DIVNI SIMSIRI (shimshiri ;))

vezbajte ovo svi, odzacar trudi se S da izgovaras kako treba u ovoj nevesele snene zene, uzmi plutani cep od vina i preseci ga da bude oko 1,5 cm stavis ga izmedju zuba da ti fiksira vilicu i onda govori brzalice (zapravo ovo vazi za sve jer je to vezba za artikulaciju) ali ti se narocito trudi oko ovog S a posle cu ti dati brzalice za C i Z

vampir isto vazi za tebe samo vezbaj R, progutaj pljuvacku, nemoj da se R zatisne na mekom nepcu jer ti onda treperi resica i tako se cuje to tzv francusko R.
rotacija ovog glasa se formira izmedju jezika i tvrdog nepca, dakle jezik na tvrdo nepce stavi i izgovaraj RRRRRRRR sve dok ne osetis da rotacija zvuci kako treba. bice tesko, ali ne daj se i nemoj da se obeshrabris ako ne budes mogao odmah. ti prvo vezbj ovo bez plutanog cepa, znaci samo glas R a brzalice probaj sa cepom.

javite kako vam ide ili ako am e nesto nejasno da probam bolje da objasnim.ljubac!

Dragi prijatelji,

Ja planiram (napokon) da polazem ove godine za filmsku i tv reziju - naravno, samo u sluchaju da prijemni ne bude pre 16. juna (danas sam poslao ortaka da pita, i rekli su mu da ce ove godine biti oko nedelju dana pre nego obichno), jer 15. juna polazem svoj poslednji ispit na mashinstvu.

Ja se vec nekih 4-5 godina bavim filmskom kritikom ovde (u Shpaniji) i dosta putujem po festivalima... nadam se da cu negde krajem aprila moci da odem na koju konsultaciju u BG-u.

Hteo sam da vas pitam dal neko zna koj film je trebao da se analizira proshle godine? Znam da je su pre nekolko godina bili Kasavetis, Almodovar...

Pozdrav :))

S.

Carol evo prvi blok brzalica, za vokale

STALA MALA MARA NA KRAJ STARA
OKOLO DODjOH VODjO POTOKOM TOPOVSKOM ROVU
LUDU BULU U TU GUSTU SUMU VUKU
NEVESELE SNENE ZENE PLELE TESKE MREZE
MIRILI MIRINI MIRISNI I DIVNI SIMSIRI (shimshiri ;))

Хвала.:)

Јао ја ово вежбам од другог разреда тако да их већ знам пошто нам је тадашња професорка глуме причала те брзалице,а нама је најлепша била она коју тада никако нисмо могли:

б п в ф мн мн мна (и уместо а остали вокали)

Ево нешто и од мене,не знам да ли се то ради али ми смо то учили:

Поп копа боб ко покопа попу боб у петак пред Петровдан.

Као у оази.Као и у оази.(Мислим да је ово за вокале.)

Лежи куја жута украј жута пута.

Раскиселише ли ти се опанци?

Моја омиљена:
На ливади коњ ућустучен и расћустучен.

Овако могу до ујутру.

Лутхиена,пиши још ако те не мрзи.:D

JA PASAH POKRAJ ZLOKOTLOKRPOVE KUĆE, ĐE ZLOKOTLOKRP KOTLE KRPI, A ZLOKOTLOKRPOVICA RUČAK KUVA. OKOLO NJIH TRISTA I TROJE ZLOKOTLOKRPČADI.

PAVTE I POD PAVTAMA PODPAVTAK, I POD PODPAVTKOM POTPAVTAK.

ČOKANJČIĆEM ĆE TE, ČOKANJČIĆEM ĆEŠ ME. evo i od mene doprinos...

О,хвала.
Ово ми мало теже пада сад ћу се дат' у вежбање.:)
Ову трећу знам.
А прве две сам чула али немам појма.

e ali se rade po blokovima, ne rade se nasumice.nemam vremena sad ali objasnicu vam ovih dana zasto sam vam sad stavila samo prvi blok.nije najbitnije reci ih brzo vec uz to i svaki glas pravilno izartikulisati

Ja sam na kursu za novinara isto vezbala brzalice tako da evo i od mene par.
Sto se tice predloga za pampur to probajte svi verujtemnogo lakse se uci pravilno izgovaranje.

1.Klupchicem cu te,kalemchicem ces me.
2.Njujork je najindustrijalizovaniji grad na svetu.
3.Shash deveteroshash,kako se razdeveteroshashio.
4.Crn jarac,crn trn,crn brsti trn.
5.Cetri cavcica na cuncicu cuceci cijucu.
6.Prokicosio mi si li se sine.
7.Bure Ture gura,Ture bure valja. Brze bure Ture gura,neg' sto Ture bure valja.

Brzalice radite npr u sest blokova. Svaki blok je glasniji i brzi od predhodnog. i pri tome se trudite da svaki glas artikulisete sto bolje, crtajte slova usnama. Brzalice koje su duze, radite tako sto cete ih najpre raditi tako sto cete tri puta uzeti vazduh, pa onda brze, i dva puta uzeti vazduh, i najbrze kada cete sve uraditi na jednom dahu. Nije cilj da govorite brzo, nego pravilno artikulisati, i "zagrejati" govorni aparat.

pitala sam za francusko R vampir....ipak je to u startu za eliminaciju.tako mi je rekla profesorka glasa i rekla mi je da ti kazem da odes kod logopeda da ti da vezbe pa da pokusas onda kad ispravis govornu manu...
pitaj za svaki slucaj tamo na FDU u BG kako tretiraju to, mozda nije kao kod nas.

Back