FDU

skoro svako ima problema sa izgovaranjem nekog glasa ili cak i vise glasova, ali to nije primetno i to ne spada u govornu manu, vec samo u poteskocu koja se ispravlja vezbanjem i sticanjem znanja gde se koji glas formira u govornom aparatu...
kriticni glasovi su obicno C, S, Z a testo i L kad se nadje izmedju 2 U (BULU, TULUMBE, KOLO, BOLOVANJE... nekad O i U znaju da zatisnu L pa zvuci malo cudno)
Onda R ali u smislu da nema dovoljan broj rotacija, ali francusko R je ipak, drugacija vrsta problema.moze biti cak i fizioloska, tj. moze biti posledica neke anomalije u govornom aparatu.

Vampir3 javi jesi bio kod logopeda, steta je ako volis ovu profesiju i zelis time da se bavis da ti sve propadne. Jesi probao onu vezbu sto sam napisala, mozes li da je uradis?

Ја кад одем у Ваљево,услед начина говора овде,изгледам као да сам пала с Марса јер су ми вокали ужасни.
И не само нама из овог краја него и Војвођанима а о овима јужно и Београђанима да не говорим.
Мада то нема везе са говорним апаратом већ са подручјем где живиш.
Пишем ово да бих рекла да је јако тешко говорити исправно ма колико се трудио.
То је и један од разлога због којег бих волела да студирам на ФДУ.

Poslednja izmena:
Тачно.
А људима из мог краја јако смешно звуче ови из Ваљева али они су фантастични.
Најравилнији.

ZA SVE NA FORUMU

E ajde, ajde... Odzacar mi je poslao poruku pa cu mu ovde odgovoriti da i vi svi vidite.

Dakle radi se o Audiciji Bore Stjepanovica o kojoj se toliko prica. Boru postujem, glumio je u nasim kultnim filmovima, izuzetno sposoban i simpatican coveculjak... ali Audicija uopste nije od neke velike koristi. Onaj ko ima malo mozga shvatice da su uputstva koja daje gdin. Boro ustvari pravila lepog ponasanja na prijemnom ispitu i lepog i kvalitetnog spremanja... A onda neko na forumu pita da li je dozvoljen pirsing. Nisam hteo da odgovaram ali evo sad cu: naravno da nije. Niti je prikladno za scenu niti za telo ( jezik) gde god se nalazio, je `l... i krajni je produkt primitivizma ili mediokritetluka.
Glumac mora da bude telesno citava osoba, i nocna mora svakog glumca je da mu neko upropastava lice. A mislim da osoba koja hoce da se profesionalno bavi glumom ne sme nista da menja na svom telu ( nos, usne, usi...jezik) jer pogledajte nasi glumci i glumice, bardovi teatra za koje se ne moze reci da su lepi ljudi, svojim radom i svojom glumom ucinili su da ih narod zavoli. Jos jedno od pitanja koje devojke cesto postavljaju i o cemu se govorilo na forumu, kao ~kod tog i tog profesora, prolazi se sa dekolteom~ glupost.

KAKAV SI, TAKAV SI... AKO SI U SVOM POSLU DOBAR PA TI SI NAJVECI NA SVETU I NEMA TI PRECEG.

Malo sam skrenuo sa teme i onog sto sam hteo da kazem, ali evo o Audiciji.

Nemojte da se maltretirate oko trazenja knjige jer nije nista spektakularno. Saveti su na prvih nekoliko i poslednjih nekoliko strana a najveci deo se odnosi na izbor dramskih tekstova i pesama.
Spremite se kako znate i umete, ili kako vas neko uci, mada mozda je najbolje sami jer znate sta vam najvise odgovara.

U komisiji su ljudi koji tajnu ljudske duse imaju u malom prstu tako da posle prvih nekoliko recenica koje izgovorite, znaju sa kakvim se psiholoskim profilom suocavaju. Prepoznace onog ko glumu voli, prepoznace frajera koji je dosao da postane poznat ili neku fufu koja hoce da se ceo svet vrti oko nje, prepoznace osobu koja ih zafrkava.... i zato ponavljam BUDITE ONO STO STE. AKO STE GLUMAC VAS PROFIL JE OCIGLEDAN

slazem se sa nekim stvarima koje si rekao, ali da je profesor Boro "simpatican coveculjak" tu bas i ne kao ni na komentare vezane za Audiciju. Po Borovim knjigama se skoluju ljudi na ovim prostorima, to je covek koji je sistematizovao i zaokruzio plan skolovanja jednog glumca, pa ti savetujem da ipak malo razmislis kad dajes takve izjave o ljudima koje ne poznajes nimalo. Ovo nije kritika, da se razumemo, ovde svako ima pravo da pise sta misli i sta zeli, ovo je samo moje misljenje.

i da, sam profesor je u Audiciji napisao tj. posavetovao da i sami kandidati potraze materijal, da se ne ogranicavaju na ponudjeno u Audiciji. on je samo sastavio ponudu materijala za rad koji su najcesce korisceni na prijemnim ispitima i koje su govorili na svom prijemnom ispitu nasi poznati glumci.

Ne, i da je kritika prihvatio bih je, ali znam i da ti odgovorim.
Kada sam mislio na glumce koje narod voli, onda zaista mislim na narod koji gleda sta ti ljudi rade, a to je publika. A ti pretpostavljam da gledas onu drugu stranu, a to je kad glumca koji je recimo poznat, ti znas privatno jer ti ta osoba predaje:):):):) Onda nikako ne moze biti simpatican. Ako si mi to uputila onda se u potpunosti slazem sa tobom.

Sutra idem da se vidim sa drugaricom kojoj je jedan od moja tri omiljena glumca profesor, necu reci ko je taj glumac ni na kojem fakultetu radi, ali posle njene price, ne bih pozeleo da mi taj glumac bude profesor.

Šta god radili apsolutno ne slušajte nikoga,ako nosite parče neba u sebi niko ne može da vam ospori talenat,obavezno probajte da upišete to što želite.Pustite vi ovog glumca ili onog profesora VI STE VI,idite tamo i mislite da ste najboli!!

Ne, i da je kritika prihvatio bih je, ali znam i da ti odgovorim.
Kada sam mislio na glumce koje narod voli, onda zaista mislim na narod koji gleda sta ti ljudi rade, a to je publika. A ti pretpostavljam da gledas onu drugu stranu, a to je kad glumca koji je recimo poznat, ti znas privatno jer ti ta osoba predaje:):):):) Onda nikako ne moze biti simpatican. Ako si mi to uputila onda se u potpunosti slazem sa tobom.

Sutra idem da se vidim sa drugaricom kojoj je jedan od moja tri omiljena glumca profesor, necu reci ko je taj glumac ni na kojem fakultetu radi, ali posle njene price, ne bih pozeleo da mi taj glumac bude profesor.

meni profesor Boro ne predaje, ja sam u klasi Branimira Popovica. Ali bila sam na nekim casovima kod proferora Bora, gledala i slusala kako radi sa svojom klasom. Dakle, nisam pristrasna ili nesto slicno, kazem ovo iz nekog pozitivnog studentsko-glumackog iskustva, jer se zaista takav covek jednom radja.
Ja ga izuzetno postujem, jer je on od nase akademije napravio odlicnu skolu, usmerio sve profesore na pravi put i zahvaljujuci njemu moje kolege i ja imamo priliku da ucimo od najboljih.

meni profesor Boro ne predaje, ja sam u klasi Branimira Popovica. Ali bila sam na nekim casovima kod proferora Bora, gledala i slusala kako radi sa svojom klasom. Dakle, nisam pristrasna ili nesto slicno, kazem ovo iz nekog pozitivnog studentsko-glumackog iskustva, jer se zaista takav covek jednom radja.
Ja ga izuzetno postujem, jer je on od nase akademije napravio odlicnu skolu, usmerio sve profesore na pravi put i zahvaljujuci njemu moje kolege i ja imamo priliku da ucimo od najboljih.

Pa zasto si mi onda onako odgovorila, ja nista lose nisam rekao o Bori. I potpuno mi je jasno kakvu poruku salje Audicija.

i da, sam profesor je u Audiciji napisao tj. posavetovao da i sami kandidati potraze materijal, da se ne ogranicavaju na ponudjeno u Audiciji.

Znam za ovo naravno. On je ovim dao predlog kako treba da izgleda monlog.

Kako sam ti to odgovorila, bas me zanima?:)
Vrati se pa procitaj post ponovo, ali pazljivije.Cak sam i napisala da te ne kritikujem, samo sam iznela svoje misljenje o tome, kao i ti.
Pa ako znas koju poruku nosi Audicija i sta je njen smisao zasto onda napisa da " nije uopste od neke koristi"?
i da, da ne bi opet pomislio da te napadam, znaci ne napadam, ne kritikujem, moze i da ti bude najgori prirucnik za pripremu, to je tvoje misljenje i ja ga postujem.

Pozdrav budućim glumcima,ovo je super tema.Vidimo se na prijemnom:)

Ух ову поруку нисам уопште видела,вероватно зато што је модерисана.
Све је више људи на форуму који ће да полажу.
Штеванов и теби пуно успеха.:D

Kao prvo, Števanov- dobro došao na temu, vidimo se na prijemnom ;) Dolaziš na konsultacije?
SVI VI KOJI DOLAZITE NA KONSULTACIJE U ČETVRTAK: Da vas pitam, jeste li za to da se nekako nađemo i upoznamo svi mi sa krstarice kad budemo došli tamo? Da vidim kolko vas je za, pa da se dogovaramo šta ćemo i kako ćemo...
A sad što se tiče svega ovoga oko Bore i audicije: Ja ne osporavam da je Boro jedan izuzetan čovek i pedagog. Čitala sma njegove knige "Gluma" i one tokom samog studirana sigurno jesu od veeeeelike koristi. Međutim, što se same "Audicije" tiče, moram da se složim sa tim da je ona više prirpučnig lepog ponašana na prijemnom... I naravno, zbir monologa i recitacija... I jednu stvar mu moram zameriti- vrlo sam razočarana izborom ženskih pesama u knjizi...

Števanov, šta ti spremaš za prijemni?

Kako sam ti to odgovorila, bas me zanima?:)
Cak sam i napisala da te ne kritikujem, samo sam iznela svoje misljenje o tome, kao i ti.
Pa ako znas koju poruku nosi Audicija i sta je njen smisao zasto onda napisa da " nije uopste od neke koristi"?
i da, da ne bi opet pomislio da te napadam, znaci ne napadam, ne kritikujem, moze i da ti bude najgori prirucnik za pripremu, to je tvoje misljenje i ja ga postujem.

Evo zasto... Kada govori o tome kako pripremiti recitaciju ustvari pise kako treba sloziti redosled reci kao sastav i tako govoriti. Eto recimo mislim da to nije neophodno. Zatim analiziratii priloske odredbe dakle kako kaze prikupljanje cinjenica...

Ja zaista nemam nista protiv toga. Vazne stvari sam cak i podvukao crvenim flomasterom:):):) Ali mislim da neko ko je talentovan, sam i bez mnogo tudje pomoci moze da spremi recitacije, recimo...

Ali ajde, da se ne zadrzavamo vise na Audiciji, jer imamo sad precih stvari za razgovor.
Ako se slazes:):):)

Back