FC Barcelona

x610.jpg

Smijesno je kada se jednoj ekipi sudi faul tek u 65. minutu u fudbalskoj utakmici...
Da li je to bio balet ili je bio fudbal?
Da li je to bila prijateljska utakmica?
Da li Farsa igra takav fer-plej koji se nikad nije gledao ili je to samo farsa?
Da li je prijateljski uhvatiti nekoga za vrat?
Da li je mozda van Persi iziritiran time sto ga je neko(Abidal) davio na utakmici a prosao je i bez zutog?
Da li je u redu dati na ``praznik fudbala`` drugi zuti karton covjeku koji je morao da odluci kako ce da reaguje u svega 4 sekunde a zeli najbolje svojoj ekipi?
Izbrojte do cetiri... Da li je to dovoljno vremena da, pred blizu 100 hiljada navijaca koji ne navijaju za vas, primite loptu u trku, cujete zvizduk i odlucite da ne sutirate?
Da li vam je van Persi izgledao kao covjek koji glumi?
Da li je u ovoj utakmici bila favorit Farsa? Da li se desilo da Arsenal ne sutne na gol? Da li je onda u redu dosuditi crveni karton(za ono za sta je dosudjen) pri rezultatu 1:1?
Da li ste u tom trenutku stekli utisak da Farsa mora da pobijedi, da je Buskecov gol bio apsolutno neplaniran?
Da li je ljepota fudbala u tome da napravite 800 dodavanja ali ne mozete da pobijedite bez igraca vise ili neke druge sudijske pomoci?
Odgovore na ova pitanja dajte sami... Ja sam vas samo navodio na neki zakljucak do kojeg sam i ja sam dosao...

Sinoc mi je zao samo jedne stvari, a to je sto sam potrosio sat i po vremena na gledanje tako dosadnog fudbala(koji je iz moje perspektive bio i tragican)...
Samo dva igraca su vrijedna pomena... To su Andres Injesta i Dzek Vilsir...

Momci iz Arsenala nijesu zasluzili prolaz dalje iz tri razloga... Prvi je taj sto im trener nije dozvolio da pokazu to sto znaju, drugi je sto im strah(koji im je usadio njihov trener) nije dozvolio da pokazu to sto znaju a treci je to sto im sudija nije dozvolio da pokazu to sto znaju... Na kraju su izgledali gore nego da je izasla Salamanka(jer od Salamanke se puno ne ocekuje) na Nou Kamp...jer za velike utakmice je prije svega potrebna dobra taktika i veliko srce(veliko srce se moze nadoknaditi sudijskom pomoci), a ni prvo ni drugo nijesu imali(cast izuzecima u liku Vilsira i van Persija koji su imali srca)...

Na kraju se desilo da ljudski i fudbalski talog nastavi svoju avanturu u Ligi sampiona...
To nije nista novo... Tako su dosli i 2006. do titule Lige sampiona, a i 2009. do titule Lige sampiona(2006. su barem i igrali sjajno, osim sto im je pomognuto sjajno)... Ove godine takodje krupnim koracima(sa svojim saveznicima) koracaju ka novoj tituli...
Mozda bi danas igraci Arsenala potpisali da osvoje titulu Lige sampiona i na takav nacin...ali ja se iskreno nadam da ce jednog dana(ako vec nije tako danas) razmisljati drugacije...

P.S. Dobre sudije su, od kad ja pratim fudbal, kao endemicne vrste(a nijesam uvijek navijao za Celzi)...

P.P.S. Srecom cu nocas konacno gledati fudbal...a fudbal se igra na Vajt Hart Lejnu...

Crveni za Van Persija je po meni bio prestrogo dosudjen...

A Walken kad vec pominje sudjenje u dvomecu Inter-Barsa prosle godine, treba da se seti da je Pike dao neregularan gol u revansu,bio je u ofsajdu.Plus prestrogo dosudjeni crveni za Mottu,ista stvar kao veceras.I jos par odluka na stetu Intera...Naravno to nece pominjati...Nego ce verovatno napisati opsiran post kako bi me ubedio u suprotno,bez dokaza :)

Izvinjavam se zbog toga sto sam skrenuo sa teme,ali morao sam,jer kad covek procita ovo sto Walken pise,ispasce da je Barsa bila ostecena protiv Intera,a bilo je u najmanju ruku ujednaceno sudjenje,cak vise u korist katalonaca.;)

Inace Arsenal danas lose,bas su slabo odigrali,po tome nisu zasluzili prolaz.ali opet ostaje cinjenica i gorcina,zbog tog crvenog kartona,koji je kao sto rekoh prestrogo dosudjen.Ko zna sta bi bilo da toga nije bilo,jer Arsenal se sasvim solidno branio...
Ali to necemo nikad saznati...

Crveni za Van Persija je po meni bio prestrogo dosudjen...
U toj situaciji da, ali Persi je pre toga morao dobiti roja directa :D ...

A Walken kad vec pominje sudjenje u dvomecu Inter-Barsa prosle godine, treba da se seti da je Pike dao neregularan gol u revansu,bio je u ofsajdu.Plus prestrogo dosudjeni crveni za Mottu,ista stvar kao veceras.I jos par odluka na stetu Intera...Naravno to nece pominjati...Nego ce verovatno napisati opsiran post kako bi me ubedio u suprotno,bez dokaza :)
Ja za taj dvomeč nikad nisam rekao da je Inter prošao isključivo zbog sudija, a te greške spominjem samo u kontekstu toga da sudije greše i na štetu Barse, jer je priča da njih favorizuju ... Ako ih toliko očito favorizuju, zašto su im poništili gol i priznali Militov gol ... Crveni Moti je bio opravdan, jer mu je to bio drugi žuti a za ono neoprezno građenje ga je i zaslužio ... Da je bio direktan crveni bilo bi neopravdano ... Ja uopšte ne upoređujem odnos sudijskih grešaka pro i kontra Barse, nego dajem primere da se greši i protiv njih, i da ih toliko favorizuju koliko sve to protiv Intera bi se sviralo u njihovu korist i Barsa bi prošla dalje ...

Izvinjavam se zbog toga sto sam skrenuo sa teme,ali morao sam,jer kad covek procita ovo sto Walken pise,ispasce da je Barsa bila ostecena protiv Intera,a bilo je u najmanju ruku ujednaceno sudjenje,cak vise u korist katalonaca.;)
Kad čovek pročita to što Walken pište ispašće da je Barsa oštećena koliko je i povlašćena, ništa više ili manje od toga, i to sve u cilju toga da se razbije predrasuda da im sudije donose titule jer sudije greše dosta i na njihovu štetu ...

Nije problem kada se komentariše suđenje, ali je problem stvaranje stereotipa da samo velike ekipe imaju pomoć sudija, a male nemaju, a sada je u etru još uži stereotip da isključivo Barsa i Mančester imaju pomoć sudija ... Mančester biva oštećen u susretima sa Čelsijem gde se odlučuje titula, ali o tome se ne priča toliko ... Barsi protiv Arsenala ponište gol i ne sviraju penal, ali opet se priča da su imali pomoć sudija ... U dvomeču protiv Intera, ponište im gol, dobiju gol iz ofsajda i opet se priča da ih sudije guraju ...

Jednostavno, suđenje ne može biti perfektno, uvek ide na nečiju štetu, ali ovde se priča da samo Manu i Barsa profitiraju od toga, a mogu naći milion situacija gde su oni oštećeni ... Kao i gde je Totenhem poguran, ili Čelsi, ili Real, ili Šahtjor ili bilo koja druga ekipa ... Ali to se priča samo za ekipe koje osvajaju titule, jer Totenhem i pored sudijske pomoći koja ponekad ide na njihovu stranu nije kadar da osvoji titulu, a Barsa, Real, Čelsi, Inter ili Manu jesu ...

Zato sto Mancester i Barselona imaju pomoc sudija, to nije stereotip ili predrasuda...to je jednostavno tako. Barselona zbog svog nedodirljivog imidza imaju veliku pomoc sudija, ako ti 2009 nije bila dokaz za to , onda ja ne znam sta je...i tu nema mnogo da se diskutuje, jer smo svi vidjeli pravu sliku ...a i bogami 2006 ...svake godine imaju pomoc sudija...ali su tet titule, ironicno, najvise zasluzili jer su tada...2006. 2009. bili ubijedljivo najbolji tim. Ali ne znaju da gube...i to je ocajna osobina...i ondana sve nacine, Makivijelisticki,pokusavaju da dodju do pobjede i ne prezaju ni od cega. Ovako, cijenim svaki red njihovog tima, svakog igraca, a Mesi jeste najbolji fudbaler na svijetu i ima sansu da postane najbolji ikada...ali ne nzjau da gube i u tim situacijama postaju odvratni i to svi, Cavi koga volim kao igraca i postujem...isto tako... Primjer tog bahatog ponasanja, da ocekuju da im sve bude na tanjiru kao u La Ligi jeste bio kad je Murinjo proslavljao pobijedu, a Valdes ga hvatao, vikao na njega, cek ga je i davio i prijetio, a onda su ranije pustili prskalice.
Sramota.Da to neko uradi njima? Pfff.O tome bi se godinama pricalo, a taj klub bi bio najomrazeniji na svijetu.

Mancester ima veliku pomoc sudija...sad malo manje nego rposlih godina, al imaju nevjerovatnu pomoc i 3 sudije su bas naklonjene Junajtedu...a to su Majk Rajli, Fil Daud i Hauard Veb negdje , koji je proglasen za najboljeg sudiju Engleske...u utakmici Celzi-Junajte,d jednak je penal bio za Celzi koliko i juce nedosudjeni za Barsu...ali mi iz nekog razloga imamo reputaciju da igramo prljavo, kvarno, grubo, a to uopste nije slucaj...dok Barsa, pravi frku kad god nije po njihovom, isto vazi i za Junajted...Ferguson svako malo se zali na sudije...

Sudija koji uvijek zajebe Arsenal ili Celzi, a navijac je Mancester JUnajteda-Majk Rajli, goreg sudije u zivotu nisam vidjela....toliko je ocigledno, kazem ti kad je dao Lampardu crveni, za start na loptu prije koju godinu v Everton i svaku koju nam sudi , unisti. Fil Daud isto, a onda Hauard Veb. Prema Junajtedu, ova trojka, izuzetno blaga...kada su naklonjeniji Celziju, onda svi mediji, igraci i treneri se okome na Celzi, kako potkupljuju, kako ovo kako ono, mafija itd, a ispred ociju mulja Mancester Junajted, jos od odlaska Murinja.........sto je evidentno kad ih god gledas...slicnu protekciju ima Liverpul, alinista alarmantno, sem Dzerard recimo i njegovo padanje koje uvijek prodje, al to je zato sto je on vijest u tome....i sad , da napomenem, prije 3 godine cini mi se , poslednja Murinjova sezona, Liverpul-Celzi, sudija dosudi penal za Celzi ,iako je Maluda pao van sesnaest metara i naravno...sta se desilo sa sudijom?U penziji je.Rezultat je bio 1 1

walken, ti imas reputaciju da si najveci poznavalac fudbala ovdje i do sada sam se uveliko slagala sa svime sto si rekao 100 %, ali u ovom slucaju, moracu da podrzim Grizlija :) .Postajesm alo subjektivan po pitanju Barse, nesto kao gdin Sveznajuci iz dragoga nam Bliza :0

I da...ne poricem da Barselona i Arsenal igraju lijep fudbal, ali juce nista od toga vidjeno nije.

Poslednja izmena:
Zato sto Mancester i Barselona imaju pomoc sudija, to nije stereotip ili predrasuda...to je jednostavno tako. Barselona zbog svog nedodirljivog imidza imaju veliku pomoc sudija, ako ti 2009 nije bila dokaz za to , onda ja ne znam sta je...
Imaju naravno, ali u istoj meri koliko i drugi, i u istoj meri koliko se sudi protiv njih ... Baš zbog tog nedodirljivog imidža se primećuje samo pomoć koja ide njima u korist, ova druga se zanemaruje ...

Primjer tog bahatog ponasanja, da ocekuju da im sve bude na tanjiru kao u La Ligi jeste bio kad je Murinjo proslavljao pobijedu, a Valdes ga hvatao, vikao na njega, cek ga je i davio i prijetio, a onda su ranije pustili prskalice.
Sramota.Da to neko uradi njima? Pfff.O tome bi se godinama pricalo, a taj klub bi bio najomrazeniji na svijetu.
To bahćenje nema veze sa igrom Barse i legitimnošću njihovih trofeja ... Opšte je poznato da je Alveš ciganštura i retko iritantan igrač, kao i Valdes, kao i Buskets većini (pa i meni), kao što je Mesi za nekoga bahat i prljav ... Ali takvih igrača i situacija imaš u svakim klubovima, ali Barsa je uvek na tapetu jer je najjača ... Da Real osvaja toliko trofeja i igra tako dobar fudbal, Ramos bi bio iritantniji od Alveša, godinama bi se pričao onaj njegov ispad u derbiju kao što se godinama priča o prskalicama ... Da Čelsi osvaja trofeje u Evropi i da ima igru kao Barsa, Drogba bi bio poznat kao najveći simulator u istoriji fudbala, ali nije, jer Čelsi nije u fokusu ...

walken, ti imas reputaciju da si najveci poznavalac fudbala ovdje i do sada sam se uveliko slagala sa svime sto si rekao 100 %, ali u ovom slucaju, moracu da podrzim Grizlija :) .Postajesm alo subjektivan po pitanju Barse, nesto kao gdin Sveznajuci iz dragoga nam Bliza :0
U kom slučaju? Da je Barsa prosek i da je ta igra gluma i farsa? Da je Arsenal burtalno oštećen i da je zaslužio da ide dalje?

2009 protiv Čelsija - nesviran penal nad Anrijem, nesviran penal kad je Balak igrao rukom, oprošteni crveni dvojci igrača Čelsija, smešan crveni Abidalu ...

2010 protiv Intera - gol iz ofsajda koji postiže Milito, poništen gol Krkiću u situaciji kada im treba više nego išta ...

2011 protiv Arsenala - poništen čist gol Mesiju, nesviran penal nad Mesijem ...

Za ekipu kojoj sudije isključivo pomažu i donose trofeje i uvek su tu kad ima treba, ovo je mnogo situacija gde su ih oštetile ... Ali ne, i dalje će se pričati samo o 28 penala kojih je Overbo treba da sudi (Drogba odjednom prestaje da bude simulator) kao o krađi milenijuma, o dosuđenom crvenom koji je Persiju trebao biti dodeljen ranije, pričaće se o prskalicama, o Valdesovom davljenju Murinja, i sličnim sranjjima kojih kod Barse ima u jednakoj meri kao i kod drugih ...

Grizli će i dalje pričati kako je Čelsi oštećen protiv Liverpula 2005-e za nepostojeći gol Garsije, ali neće reći da je Čeh sekund pre toga napravio penal i oprošten mu je crveni ... Neće se pričati da je Čelsi prošao Barsu 2005-e mtako što je Teri dao gol dok je Karvaljo lagano držao Valdesa na liniji ... Neće se pričati kako za Čelsi nisu svirana 2-3 penala protiv Intera u prošlogodišnjem dvomeču (a znamo kakve su reakcije bile kad nisu svirani Čelsiju protiv Barse) ...

Ja kad kažem suprotno:
da Barsa ima pomoć koliko i odmaganja (tu mi je pokriće u ravnomernom broju grešaka u Barsinom slučaju),
da igraju najbolji fudbal na svetu (tu mi je pokriće da tehnički jedna od najsavršenijih ekipa u Evropi ne može da poveže 3 normalna pasa protiv njih)
da imaju najboljeg veznjaka na svetu (tu mi je pokriće Ćavijeva igra, trofeji i njegov dorpinos njima)
da imaju najboljeg igrača na svetu (o tome valda ne moram pričati)

e tada sam ja okarakterisan kao subjektivan, kao strastveni navijač Barse, kao neko ko ne vidi da je sve to gluma i farsa i da sudije samo njima poklanjaju pobede i trofeje ...

Poslednja izmena:
pa sto nisi se nameco i reko tako nesto kada je sudija mogo komatno dva puta da iskljuci Gatuza i Flaminija....izgleda da kritikujes sudjenje kako ti kuurac ide...

Flamini je isao na loptu, nije imao nameru da povredi Corluku, i to se jasno vidi na snimku, a Gatuzu je trebao da pokaze zuti karton. Gde sam ja rekao da ne treba?

Flamini je isao na loptu, nije imao nameru da povredi Corluku, i to se jasno vidi na snimku, a Gatuzu je trebao da pokaze zuti karton. Gde sam ja rekao da ne treba?

Flamini je posle starta gladijatorski pozdravljao igrace...a kao start na loptu...da be...cuo si sudiju Karadzica koji je reko sta je ima...direktan crveni...isto tako je reko posle oba picvajza Gatuza...ako se ti razumes bolje od Karadzica daj da te predlozimo da budes tatko tamo na sudije...

Moguće.
Mnogo se bahate, sve stoji, da igraju najbolji fudbal na svetu, pišu istoriju, definitivno, ali treba imati i sportskog duha i časti na terenu i van njega.
Bar je to neko moje viđenje.
Naravno, zato ih ja i ne simpatišem toliko koliko ljudi misle kad pričam o njima u superlativim, ali jebbiga, moram da pričam kad pišu istoriju svojom igrom ...

Barsa ima savršenu igru i savršene igrače, i to ne znači da su svi oni fer i korektni, jer i tamo ima bahate stoke kao u drugim klubovima ...

I CR je bahati egocentrik, možda i najiritantiniji igrač na svetu, ali je i dalje uz Mesija najbolji, i to mu ne može niko osporiti kao što par ljudi Mesiju i Barsi osporava ...

Naravno, zato ih ja i ne simpatišem toliko koliko ljudi misle kad pričam o njima u superlativim, ali jebbiga, moram da pričam kad pišu istoriju svojom igrom ...

Barsa ima savršenu igru i savršene igrače, i to ne znači da su svi oni fer i korektni, jer i tamo ima bahate stoke kao u drugim klubovima ...

Razumem, pa i ja nikada nisam kritikovao njihovu igru i uvek sam pričao sve najbolje, čak i za ono govedo Alvesa priznajem da je opak igrač ali je mnogo iritantan.
I onda se iznerviram što mu se to na terenu toleriše. Sinoć je u prvom poluvremenu imao dva starta za žuti karton, jednom je uleteo sa 2 noge, drugi put srušio čoveka sa leđa i nije dobio karton, dok su igračima Arsenala za prva dva grublja starta data dva vaspitna žuta kartona.
I ova davljenja, j.bg. sudija je tu, ispred, vidi da ovaj davi Nasrija i ništa.

Razumem, pa i ja nikada nisam kritikovao njihovu igru i uvek sam pričao sve najbolje, čak i za ono govedo Alvesa priznajem da je opak igrač ali je mnogo iritantan.
I onda se iznerviram što mu se to na terenu toleriše. Sinoć je u prvom poluvremenu imao dva starta za žuti karton, jednom je uleteo sa 2 noge, drugi put srušio čoveka sa leđa i nije dobio karton, dok su igračima Arsenala za prva dva grublja starta data dva vaspitna žuta kartona.
I ova davljenja, j.bg. sudija je tu, ispred, vidi da ovaj davi Nasrija i ništa.
Znam na koji start Alveša misliš, ali tad je pokupio loptu prvo i to jednom nogom uklizao, pa je onda druga uletela ... Za ovaj drugi ne znam na koji misliš, ali morao je dobiti žuti čisto zbog iritantnosti ...

Davljenja su takođe morala biti žuti ... I baš prvi startovi Arsenala su oprošteni kad je mogao dati žuti (Kliši nad Ćavijem, i Vilšer ne znam nad kim) ... Dosta grubi i nervozni su bili igrači Arsenala, verovatno nisu navikli da igraju protiv tehnički moćnije ekipe i da tako malo imaju loptu u nogama ...

Back