Fascinantni "primitivci"

Mislila sam na sve ono što smo učili da je pristojno ponašanje.
Nepristojno ponašanje uz sebičan cilj ili gde se misli samo na sebe je za mene primitivizam i ne može da me fascinira.
A samo vulgarno izražavanje ili pinašanje ne mora da bude primitivizam. Recimo Tramp jeste primitivac jer je uz svoje ponašanje klasičan grabljivac. Kao i Šešelj. Da iza njih stoje dobra dela, iskrene fer namere ili ideje onda ih ne bih gledala kao primitivce bez obzira na rečnik.
To što su stekli pare ih ne čini manje primitivcima.
A ljudi se pale jer ovi kažu ono što drugi ne smeju uz psihološki efekat zajedničkog neprijatelja.

Nisu nas sve učili na isti način šta je pristojno, a šta ne, a i neke nas uopšte nisu učili.
Kontam da smo kolektivno za neke engleske lordove mi primitivni i sl.
Mislim da bzvz rastačeš temu, kao sa tim pitanjem šta je šešeljoid. Većina ljudi ima roditelje i većinu ljudi su roditelji učili - kad uđeš u prodavnici, ti kaži dobar dan i sl.

Pa ne. Definitivno nisu primitivci.
Можеш бити софистициран на један начин ( нпр. лепо говориш, не користиш вулгарне изразе, итд ) а да будеш примитиван на неки други ) који је можда чак и много битнији од овог првог. ) А посрамљивање је дефинитивно примитиван метод.

Можеш бити софистициран на један начин ( нпр. лепо говориш, не користиш вулгарне изразе, итд ) а да будеш примитиван на неки други ) који је можда чак и много битнији од овог првог. ) А посрамљивање је дефинитивно примитиван метод.
Iz naše perspektive jeste, ali iz njihove je potpuno normalno. Opet, oni su imali drugačije društvene okolnosti nakon izgubljenog rata, ali vidi se da im je Ordnung jako bitan, što je recimo potpuno suprotno kod nas.
Ali kad sam rekla "oni nisu primitivci" mislila sam na te političare.

Mislim da bzvz rastačeš temu, kao sa tim pitanjem šta je šešeljoid. Većina ljudi ima roditelje i većinu ljudi su roditelji učili - kad uđeš u prodavnici, ti kaži dobar dan i sl.
Vezano za temu i šešeljoide i sl. meni se čini da se takvi prilično retko rađaju i da prilično retko neko tako biva odgajan. Više mi to vuče na situaciju da će neko da upadne u neku specifičnu skupinu ljudi i da će se u njoj probiti kao neki "alfa primitivac".
Vezano za primitivce iz konteksta koji pominješ - rekao bih da su samo narcisi koji su našli unikatan način da privuku na sebe (pozitivnu/negativnu) pažnju.
P.S. za Trampa mi se samo čini da glumi tako, imao sam par iskustava sa likovima iz USA (imaju taj teatralni momenat kako da privuku pažnju ljudi, a ovako su u 1na1 prilično bistri i elokventni)

Vezano za temu i šešeljoide i sl. meni se čini da se takvi prilično retko rađaju i da prilično retko neko tako biva odgajan. Više mi to vuče na situaciju da će neko da upadne u neku specifičnu skupinu ljudi i da će se u njoj probiti kao neki "alfa primitivac".
Vezano za primitivce iz konteksta koji pominješ - rekao bih da su samo narcisi koji su našli unikatan način da privuku na sebe (pozitivnu/negativnu) pažnju.
P.S. za Trampa mi se samo čini da glumi tako, imao sam par iskustava sa likovima iz USA (imaju taj teatralni momenat kako da privuku pažnju ljudi, a ovako su u 1na1 prilično bistri i elokventni)
Ne znam za Trampa, zaista, neki kažu da je narcis

Suština je u stavu koji stoji iza tih reči, nameri, cilju. Nije bitan sam rečnik.

Kad se ta dva poklope onda to smatramo primitivizmom u klasičnom smislu.

Šešelj nije dobar primer jer pored toga što je primitivac je i manipulator. Primitivac je ipak nešto daleko blaže.
Pa sad može se kalemiti sila epiteta, ali def je primitivnost u javnom nastupu jedna od njegovih potpisnih.

On jeste primitivac ali njegov primitivizam potiče iz čiste manipulacije i pokvarenosti, nije per se.
Teško je da vaspitan pametan čovek bude tek tako primitivac a da nije manipulativan.
To da, ne mislim da je inherentno primitivan, kao ni tramp, berluskoni, boris džonson, itd. Prosto je primitivnost usvojena kao način obraćanja onima, kojima je poruka na taj način ispričana namenjena. Naravno da je manipulativno. Ali postoji masa koja primitivnost želi, žudi za njom, zabavlja je to "klizanje na koru od banane", primitivna bahatost iza koje se krije ozbiljna politička posledica, ali masa je ne vidi jer u tom trenutku masa nije ugrožena. Postaće, naravno, ali ne može SADA o tome da misli, sada je ZABAVNO ismejati, poniziti, povrediti zajedničkog neprijatelja.

To da, ne mislim da je inherentno primitivan, kao ni tramp, berluskoni, boris džonson, itd. Prosto je primitivnost usvojena kao način obraćanja onima, kojima je poruka na taj način ispričana namenjena. Naravno da je manipulativno. Ali postoji masa koja primitivnost želi, žudi za njom, zabavlja je to "klizanje na koru od banane", primitivna bahatost iza koje se krije ozbiljna politička posledica, ali masa je ne vidi jer u tom trenutku masa nije ugrožena. Postaće, naravno, ali ne može SADA o tome da misli, sada je ZABAVNO ismejati, poniziti, povrediti zajedničkog neprijatelja.
Upravo to. Prezirem takve tipove i nervira me ta masa koja se popali jer taj nema dlake na jeziku, dobro im je skresao, hehe, ima mooda da kaže šta misli i tako. A posle, kad dođe na naplatu onda nisu znali, bili su prevareni naivni...pa ne budi naivan, da ne kažem glup.

Ali me isto tako nervira politička korektnost i uvijenost, prekulturnost, kad neće da se uprljaju nijednom bezobraznom reči. To foliranje i izigravanje aristokratije me posebno nervira.

Za početak šta se smatra primitivcem/primitivnim ponašanjem?
Реч "примитивно" значи "на нижем ступњу развоја".

Развијање је процес усвршавања нечега.

"Нижи ступањ развоја" значи "нижи ниво савршенства".

"Виши ступањ развоја" значи "виши ниво сарвшенства".

Ниво савршенства нечега јесте корисност тог нечега за постизање одређеног циља.

Савршенство је, дакле, релативно у односу на циљ.

Како се мери савршенство човека?

Нека буде да се мери способношћу истог да постигне свој животни циљ, тј. да се максимално приближи истом, и то полазећи од ситуације у којој се тренутно налази.

Ако то захтева од Пере да буде манипулатор, онда бити манипулатор у Перином случају значи бити софистициран а искрен значи бити примитиван.

Господа политичари у демократском систему имају мотив да глуме за јавност. Да би дошао на власт, он мора да се допадне што већем броју људи. Шта ако његова политика није популарна? Мора да глуми. Ако се то тражи од њега, мора да изиграва темпераментну особу склону физичком и вербалном насиљу. Зашто? Можда зато што народ жели да види неког ко ће отворено, без устручавања, показати шта сви ти људи мисле о неким стварима. Можда желе да виде некога ко има храбрости да се супротстави а не неког полтрона који би да служи непријатељу за мрвице. А где ћеш наћи агресивнији пример тога од наслова попут "У чељустмиа кур ве Дел Понте" ?

Да ли је то примитивизам? :think:

Можда глума није. А да ли је вербална агресија према перципираним непријатељима примитивизам? Можда. Зависи од тога да ли се тиме постиже дати циљ.

Slažem se. Preterivalo se dosta i sada gledamo posledice, braću Tejt i slične pojave.
Između ostalog su nas intelektualci prodali ovim bahatim glupacima na vlasti. Jer nisu oni toliko jaki i sposobni (bar nisu bili u početku) koliko se intelektualna elita pravila fina, njih se to ne tiče, oni su iznad, neće oni da pijačare i spuštaju se na taj nivo...e pa eto ti sad, nek ti debili budu šefovi kad ti je kultura iznad zdrave reakcije na zlo.

Između ostalog su nas intelektualci prodali ovim bahatim glupacima na vlasti. Jer nisu oni toliko jaki i sposobni (bar nisu bili u početku) koliko se intelektualna elita pravila fina, njih se to ne tiče, oni su iznad, neće oni da pijačare i spuštaju se na taj nivo...e pa eto ti sad, nek ti debili budu šefovi kad ti je kultura iznad zdrave reakcije na zlo.
Sami smo sebe prodali, daj da više konačno prihvatimo odgovornost makar za to ako ne možemo još da svarimo 90e 😄
Demokratija nije imala mnogo šanse ovde nakon marta 2003, ali da ne širimo previše temu, znaš na šta mislim.

Back