FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Posle prvog upisnog roka na državnim fakultetima u Srbiji ostalo je ukupno 4.766 slobodnih mesta, a na visokim školama strukovnih studija 2.915, izjavila je juče za naš list dr Mirjana Vesović, načelnik sektora za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete.

- Dobili smo zahteve za proširenje lista na najatraktivnijim fakultetima i visokim školama kako od roditelja i kandidata (Arhitektonski, Medicinski, Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka...), tako i od uprava (FASPER, Fakultet za bezbednost, Tehnički u Boru, visoke turistička, zdravstvena, hotelijerska...). Ministarstvo prosvete će o njima odlučivati krajem avgusta i početkom septembra, vodeći računa o broju studenata koji je ustanovljen od Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta i naveden u dozvoli za rad koju izdaje Ministarstvo prosvete - objašnjava dr Vesović.:D

Konacno da procitam nesto konkretno u vezi prosirenja...nadam se da ce biti i kod vas , a i kod nas na FASPER-u...veliki pozdrav svima!I jos jednom hvala na barem nekoj informaciji u vezi prosirenja!!!;)

U oktobru upisujem master studije na smeru politicka teorija, sociologija i institucije, pa bih vas molio da me posavetujete gde mogu da nadjem literaturu-skripte ya pojedine predmete, jer bih da se malo uvedem u materiju, posto dolazim sa drugog fakulteta.
Hvala puno

Evo ja ponavljam jos jednom molbu, posto mi niko nista nije odgovorio...zaista vas molim da mi pomognete i uputite na literaturu, mnogo bi mi znacilo...hvala jos jednom

Читајте од неке 40-е стране овај подфорум и све ће вам бити јасно.
Највише спремајте социологију, доста детаљно.
Није тешко да се положи пријемни.

Прошле а и ове године спремале су се само књиге за 3. и 4. годину гимназије
друштвено-језичког смера. Не верујем да ће нешто мењати.
Не смараш. ;)

U oktobru upisujem master studije na smeru politicka teorija, sociologija i institucije, pa bih vas molio da me posavetujete gde mogu da nadjem literaturu-skripte ya pojedine predmete, jer bih da se malo uvedem u materiju, posto dolazim sa drugog fakulteta.
Hvala puno

Evo ja ponavljam jos jednom molbu, posto mi niko nista nije odgovorio...zaista vas molim da mi pomognete i uputite na literaturu, mnogo bi mi znacilo...hvala jos jednom

Gde ti se zuri? :D Koliko sam ja upucen, svaki profesor obicno tek na prvom predavanju kaze sta trazi od literature. A posto su postdiplomske studije specificne, jer na njima nema one krutosti kao na osnovnim, nema potrebe da se toliko brines.

Ja sam sa predavanjima na magistarskim studijama na tadasnjem smeru za politicku sociologiju zavrsio u januaru 2007. godine, tako da se ponesto verovatno i promenilo, ali pretpostavljam da isti profesori manje - vise isto traze.

I ja sam imao predmet "Teorije i modeli demokratije" koji vi sada imate u prvom semestru. Postojao je spisak literature koji se proradjivao na predavanjima. Otprilike su tu bili:

Platon - "Drzava"
Aristotel - "Politika"
Robert Dal - "Poliarhija"
Aleksis de Tokvil - "O demokratija u Americi"
Edmund Berk - "Razmisljanja o revoluciji u Francuskoj"
Frenk Kaningam - "Teorije demokratije"
Semjuel Hantington - "Treci talas"
Norberto Bobio - "Buducnost demokratije"

Predavanja iz ovog (kao i drugih) predmeta sastojala su se u tome sto bi Vule Pavlovic (ili neko drugi od profesora) dao kracu uvodnu rec, a onda bi se prelazilo na diskusiju o knjizi, tipa da svako ukratko iznese neko svoje misljenje, da kaze sta mu se dopalo, i tako.

Mi smo imali i neke predmete koje su drzali Zoran Stojiljkovic i Slavisa Orlovic o parlamentarizmu i aktuelnom politickom zivotu u Srbiji. Tu je kao osnova sluzila knjiga Zorana Stojiljkovica "Partijski sistem Srbije", kao i razni zbornici koji se mogunaci na sajtu FES http://www.fes.rs/pubs.html

Nadam se da sam pomogao... Videces da nije strasno, ponavljam, mnogo je opustenije nego na osnovnim studijama...
Pozdrav!

Podrzavam kolegu Dembeliju u potpunosti :D
Ali mi je neverovatno da se ljudi i dalje dzapaju ovde na forumu... Aman,ljudi kolege ste... A prosirenja, pa pokusajte da gledate iz nekog drugog ugla i prosto, ili nadjite hobi u narednih godinu dana pa onda ispocetka ili nadjite neki drugi faks.. Kako su uvek rekli, i iz ministarstva i svugde- negde mora da se stavi tacka samo je steta i uvek ce ti na koje tacka stavljena pitati: "a sto bas mi?"... :(
Batalite forum i na odmor pa knjige u sake :)
Lepo je doduse videti da nema nekih tako aktivno na forumu, praznik za oci :)

Da li moze neko da mi napise spisak knjiga i autore iz kojih se sprema prijemni na medjunarodnom smeru?Idem u Bec u skolu ali ocu da upisem FPN pa bih da kupim te knige da bi ponela tamo.HITNO MI TRBA.
hvala unapred...:D

mislim da je medjunarodni smer bolji,ali cula sam da je laksi politikoloski..cini mi se da nema neke velike razlike. a za oba smera se polazu isti predmeti:
istorija (3god.- Rados Ljusic i 4god.-Kosta NIkolic, Nikola Zutic, Momcilo Pavlovic,
Zorica Spadijer),
sociologija (Milovan Mitrovic, Sreten Petrovic) i
ustav (Slavko Tadic) ;)
nadam se da sam ti odgovorila na vreme ;)

Izmedju M i P smera nema velike razlike, a M slovi za tezi usled nekoliko zaguljenih profesora koji drze strucne predmete na 3. i 4. godini u odnosu na profesore koji su na strucnim predmetima na P smeru.
Inace P smer daje sire obrazovanje iz drustvenih i humanistickih nauka od M smera, a sto se posla tice ni jedna ni druga diploma nije narocito trazena (kao i ceo FPN).

Izmedju M i P smera nema velike razlike, a M slovi za tezi usled nekoliko zaguljenih profesora koji drze strucne predmete na 3. i 4. godini u odnosu na profesore koji su na strucnim predmetima na P smeru.
Inace P smer daje sire obrazovanje iz drustvenih i humanistickih nauka od M smera, a sto se posla tice ni jedna ni druga diploma nije narocito trazena (kao i ceo FPN).

mislim da je medjunarodni smer bolji,ali cula sam da je laksi politikoloski..cini mi se da nema neke velike razlike. a za oba smera se polazu isti predmeti:
istorija (3god.- Rados Ljusic i 4god.-Kosta NIkolic, Nikola Zutic, Momcilo Pavlovic,
Zorica Spadijer),
sociologija (Milovan Mitrovic, Sreten Petrovic) i
ustav (Slavko Tadic) ;)
nadam se da sam ti odgovorila na vreme ;)

hvala vam...bas sam se zabrinula da mi niko nece odgovoriti, a ovde sam samo jos 2 dana.:)

Back