FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Сви смо ми политиколози, обрни-окрени.
Сматрам да је број студената на ФПНу огроман.
На политиколошком и међународном би требало да их буде по години око 50ак.

Хвала на савету, мозак ми је активан стално!

Nije bitan broj vec koliko ih zavrsi a ako si sposoban niko od njih ti nikad nece biti konkurencija ZA SVE JEDNAKE SANSE BAR U STARTU POZZZ DEVOJKO!!!

Тек кад дођеш видећеш да је на овом факсу могуће завршити у року и не претерано тешко јер
не постоји никаква селекција што је опет погрешно ( ако изузмемо методологију
мад а ни њу немају сви смерови ). Поред тога, има много веза касније за запослење.
Ја сваког дана сазнајем ко је коме на којој функцији- типа деда ми је председник општине
тамо и тамо; тата ми ради у конзулату у тој и тој земљи, овај је у тој и тој странци.

Уосталом, мој друг је сад дипломирао са просеком 9,9 а ниједан професор му није понудио
да остане као асистент или сарадник или слично. Има много сујете. Много.

Nije bitan broj vec koliko ih zavrsi a ako si sposoban niko od njih ti nikad nece biti konkurencija ZA SVE JEDNAKE SANSE BAR U STARTU POZZZ DEVOJKO!!!

Decko ti si ovde najglasniji kad treba da se svadja i da se kuka sto se ne siri lista, ali nesto nisam primetila tvoje postove kad smo raspravljali o prijemnom, pitanjima, ucenju. Ne mogu da budu jednake sanse za sve. Ovo nije socijalizam. Ne mogu svi koji 'oce da se upisu na fax pa posle da 2/3 faxa zavrsi na birou ili u kineskoj prodavnici. Da si bar malo ucio za prijemni ladno bi upao i ne bi bio toliko frustriran. Pozz!

Ko je nabavio literaturu za politikoloski nek' postavi ovde, ipak smo sad kolege. :super:

Decko ti si ovde najglasniji kad treba da se svadja i da se kuka sto se ne siri lista, ali nesto nisam primetila tvoje postove kad smo raspravljali o prijemnom, pitanjima, ucenju. Ne mogu da budu jednake sanse za sve. Ovo nije socijalizam. Ne mogu svi koji 'oce da se upisu na fax pa posle da 2/3 faxa zavrsi na birou ili u kineskoj prodavnici. Da si bar malo ucio za prijemni ladno bi upao i ne bi bio toliko frustriran. Pozz!

Ko je nabavio literaturu za politikoloski nek' postavi ovde, ipak smo sad kolege. :super:

znas sta necu sebi uopste da dozvolim da polemisem sa tobom,ti znas sta je socijalizam i sta su jednake sanse,devojko ja sam na fakultetu bezbednosti imao 56 bodova na prijemnom i nisam primljen zato sto su mnogi iz ko zna kakvih srednjih skola imali vise bodova u startu,ti ces da mi pricas o ucenju i o pitanjima,ali ovde cu staviti tacku jer vidim da mnogo danas ima filozofa kao sto si ti.I nikad u zivotu nisam kukao ne znam samo gde si procitala moje kukanje,slagao sam se samo sa ljudima koji su govorili za sve prevare kao 5 godina moze kes da se kupi ispod crte a sad kao malo ne moze ma vidi,i sto se tice kineske radje i zavrsetka karijere u njoj to je vec problem tih osoba koje odustanu posle dve trecine fakulteta.U SVAKOM SLUCAJU BUDI TI MENI POZDRAVLJENA.

Poslednja izmena:
Nema filozofije, ko se trudio u srednjoj (ne mora da znaci da dolazi iz "ko zna kakvih skola" ako ima dobar prosek) i ko je ucio za prijemni upao je. Jer prijemni ako izuzmemo soc nije bio tezak, a ni konkurencija nam realno nije bila neka. Ko nije upao njemu je kriv ceo svet, ali mi nismo krivi pa stoga nismo ni duzni da citamo dosadne komentare o prosirivanju liste po stoti put.

Nema filozofije, ko se trudio u srednjoj (ne mora da znaci da dolazi iz "ko zna kakvih skola" ako ima dobar prosek) i ko je ucio za prijemni upao je. Jer prijemni ako izuzmemo soc nije bio tezak, a ni konkurencija nam realno nije bila neka. Ko nije upao njemu je kriv ceo svet, ali mi nismo krivi pa stoga nismo ni duzni da citamo dosadne komentare o prosirivanju liste po stoti put.

AJ OK JE ISKULIRAJ i kaze prijemni nije bio tezak a najvise bodova ako se ne varam 48 na politikologiji od 175 ljudi,pozdrav i ne moj vise molim te,sad vise ovo sto pises ne mogu da citam budi sretna i zadovoljna sto si upisala uzivaj u zivotu i budi mi pozdravljena.

Poslednja izmena:
Срећно новим ФПН-овцима у будућем школовању.
Немојте ништа да бринете, све је лагано.
Учите без нервозе на време, призивајте срећу јер је она на факсу најпотребнија и самоуверено.
Будите позитивни! :)

Dodao bih još par riječi na post cijenjene koleginice.
Nipošto se ne zadovoljavajte sa onim što vam nude, tražite još, čitajte više, razmišljajte drugačije. Ovo je samo ulaznica za dalje usavršavanje. Onaj ko hoće da se ograniči na ovo, promašio je. Osim, u slučaju veza, vezica i uticajne rodbine, ali to je već psihopatologija. Gradivo je obimno, ali nije teško. Faktor sreće je bitan.

Moje razmišljanje o fakultetu se mnogo promijenilo u toku prve godine, no, šta je, tu je.
Srećno svima.

:)

Vjerujem da ćeš primjetiti u prvih mjesec dana, a pogotovo kada počne ispitni rok, da se znanje i kreativnost ne vrednuju.
Prijatelju, čitaonica i memorisanje.
Ako možeš memorisati pasus, bez da ga povezuješ sa ostalim gradivom ( za što treba vremena), tim bolje.
Garantujem da bi krava (ona najobičnija holandska "simentalka") završila za 6 godina, ako je redovno pripinješ u čitaonici.
Tako da, o sposobnostima bi se moglo diskutovati.

Hoces da velis da ovaj fax i Forest Gamp moze da zavrsi u roku?

Ne znam, budući da sam čuo neke priče da je T. Henks "umjereno disleksičan".
Ali ako ima dobrog kolegu da mu čita naglas, završio bi.

Naravno, karikirao sam, ali je činjenica da tzv. bolonja uništava kvalitet zarad kvaniteta.
Fakultet je bačen na tržište i da bi živio treba mu novac, odnosno, što više ljudi koji će plaćati školarinu. Da bi bio elitistički, odnosno, "50 studenata po smjeru" ima dvije opcije.
Velike školarine ili državno finansiranje. Elem, niti jedno nije primjenjivo, pa ostaje smanjivanje kriterijuma.
Vidjećeš i sam kada ti pretendenti za buduće eksperte iz međunarodnih odnosa ne budu znali kakav je odnos između, recimo, BiH i RS ( da uzmemo primjer iz najbližeg okruženja).

Ostaje ti da odrađuješ ono što moraš, i da čitaš, kopaš, istražuješ, roviš, razmišljaš, kritikuješ, budeš nezadovoljan i tražiš ono malo istomišljenika. Obično ćeš ih naći među najboljim studentima.

:)

Vjerujem da ćeš primjetiti u prvih mjesec dana, a pogotovo kada počne ispitni rok, da se znanje i kreativnost ne vrednuju.
Prijatelju, čitaonica i memorisanje.
Ako možeš memorisati pasus, bez da ga povezuješ sa ostalim gradivom ( za što treba vremena), tim bolje.
Garantujem da bi krava (ona najobičnija holandska "simentalka") završila za 6 godina, ako je redovno pripinješ u čitaonici.
Tako da, o sposobnostima bi se moglo diskutovati.

Prvo, simentalka, ili simentalsko govece nije holandsko nego svajcarsko , to je ona popularna Milka :))). Drugo , potpuno se slazem da za ovaj fakultet (ako ti je cilj samo diploma) nije potreban nikakav talenat, vec je potrebno da samo ucis napamet i imaces prosek 10, kako sto pojedini imaju. Kad progovoris s njim o tom grdaivu, on nista ne kapira, ali vazno da je sve napamet naucio i da ima prosek 10 . Sto se mene tice, naravn o da je bitan prosek ,ali je pre svega bitno da se udje u materiju , da se oseti nauka sto se kaze, a ne da budem procesor koji ce samo ocitavati podatke. Bitno je uzasno da se radi i pored faxa, da se stalno cita. Ne znam da li je moj odgovor u vezi s vasom temom, ali, imao sam potrebu da ovo napisem. pozdrav

Prvo, simentalka, ili simentalsko govece nije holandsko nego svajcarsko , to je ona popularna Milka :))). Drugo , potpuno se slazem da za ovaj fakultet (ako ti je cilj samo diploma) nije potreban nikakav talenat, vec je potrebno da samo ucis napamet i imaces prosek 10, kako sto pojedini imaju. Kad progovoris s njim o tom grdaivu, on nista ne kapira, ali vazno da je sve napamet naucio i da ima prosek 10 . Sto se mene tice, naravn o da je bitan prosek ,ali je pre svega bitno da se udje u materiju , da se oseti nauka sto se kaze, a ne da budem procesor koji ce samo ocitavati podatke. Bitno je uzasno da se radi i pored faxa, da se stalno cita. Ne znam da li je moj odgovor u vezi s vasom temom, ali, imao sam potrebu da ovo napisem. pozdrav

Kolega, zahvaljujem na iscrpnom odgovoru :mrgreen:
Za ostalo se slažemo.
Čitati, raditi, razmišljati, preispitivati.

Posle prvog upisnog roka na državnim fakultetima u Srbiji ostalo je ukupno 4.766 slobodnih mesta, a na visokim školama strukovnih studija 2.915, izjavila je juče za naš list dr Mirjana Vesović, načelnik sektora za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete.

- Dobili smo zahteve za proširenje lista na najatraktivnijim fakultetima i visokim školama kako od roditelja i kandidata (Arhitektonski, Medicinski, Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka...), tako i od uprava (FASPER, Fakultet za bezbednost, Tehnički u Boru, visoke turistička, zdravstvena, hotelijerska...). Ministarstvo prosvete će o njima odlučivati krajem avgusta i početkom septembra, vodeći računa o broju studenata koji je ustanovljen od Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta i naveden u dozvoli za rad koju izdaje Ministarstvo prosvete - objašnjava dr Vesović.:D

Poslednja izmena:
Ne znam, budući da sam čuo neke priče da je T. Henks "umjereno disleksičan".
Ali ako ima dobrog kolegu da mu čita naglas, završio bi.

Naravno, karikirao sam, ali je činjenica da tzv. bolonja uništava kvalitet zarad kvaniteta.
Fakultet je bačen na tržište i da bi živio treba mu novac, odnosno, što više ljudi koji će plaćati školarinu. Da bi bio elitistički, odnosno, "50 studenata po smjeru" ima dvije opcije.
Velike školarine ili državno finansiranje. Elem, niti jedno nije primjenjivo, pa ostaje smanjivanje kriterijuma.
Vidjećeš i sam kada ti pretendenti za buduće eksperte iz međunarodnih odnosa ne budu znali kakav je odnos između, recimo, BiH i RS ( da uzmemo primjer iz najbližeg okruženja).

Ostaje ti da odrađuješ ono što moraš, i da čitaš, kopaš, istražuješ, roviš, razmišljaš, kritikuješ, budeš nezadovoljan i tražiš ono malo istomišljenika. Obično ćeš ih naći među najboljim studentima.

Еееее, Миле, истомишљениче! :) огроман поздрав од мене :)

Додала бих:
Болоња је срање и живели мислиоци. Уа репродукатори и машине за памћење!!!
:hej:

Posle prvog upisnog roka na državnim fakultetima u Srbiji ostalo je ukupno 4.766 slobodnih mesta, a na visokim školama strukovnih studija 2.915, izjavila je juče za naš list dr Mirjana Vesović, načelnik sektora za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete.

- Dobili smo zahteve za proširenje lista na najatraktivnijim fakultetima i visokim školama kako od roditelja i kandidata (Arhitektonski, Medicinski, Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka...), tako i od uprava (FASPER, Fakultet za bezbednost, Tehnički u Boru, visoke turistička, zdravstvena, hotelijerska...). Ministarstvo prosvete će o njima odlučivati krajem avgusta i početkom septembra, vodeći računa o broju studenata koji je ustanovljen od Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta i naveden u dozvoli za rad koju izdaje Ministarstvo prosvete - objašnjava dr Vesović.:D

Politika 27.07.2010. Hvala kolega

E ljudi sta mislite da li je bolje da upisem medjunarodne odnose ili novinarstvo? I da li da upisem u Bg ili NS,gde je lakse,gde se lakse upada? Tek sam sad cetvrta godina ali bas sam se zagrejala kad sam gledala vase komentare..Ali fora je u tome sto idem u Gimnaziju ali nisam nikakav djak tako da cu imati jedno 25 bodova na uspeh :/ pa sam se malo s*****la kad sam videla koliko ljudi imaju bodova..Znaci racunam da nema sanse na budzet..Koliko je samofinansirajuce? I spremna sam da vec od oktobra pocnem da se spremam :D

Jos draza, da si videla koliko je kolega sa kojim sam polemisala jak na pravopisu, prvo bi ispravila njega. :heart: Btw, posle znaka uzvika pocetno slovo se pise velikim. Ako cemo o pravopisu... :kiss:

Vidim da se ljutiš, samo u svoju odbranu, znak uzvika je ubacen zbog tona, ako razumeš, a da su ljudi na forumu nepismeni generalno, to je tačno, no ne bih trošila reči na nekoga ko mi nije simpatičan, ali dopada mi se kako čvrsto braniš svoj stav i mišljenje, pa zato.... Pozdrav:heart:

Back