FAKULTET POLITICKIH NAUKA

1.Ko tvrdi da je osnovno svojstvo drzave suverenost?
Aristotel
Toma Akvinski
Zan Boden
Platon
2.Dzon Lok se zalagao za drzavu u kojoj su pre svega obezbedjena 3 osnovna prava,koja?
3.Koja su 3 sistema vlasti koja postoje s obzirom na nacin na koji su utvrdjeni odnosi izmedju predstavnickog tela I izvrsne vlasti.
4. Koja su 2 tipa totilitarne vladavine?
5. Nedemokratska organizacija drustva u kojoj je vlast podredila sve oblike drustvenog ne politickog zivota je?
6.Ideju da je sloboda I gradjanska jednakost najvisa vrednost zastupa
Knjaz Milos
Vuk Karadzic
Dositej Obradovic
7.Marks je zastupao nacelo
Jedinstva,Podele,Ravnoteze vlasti?
8.Vladavina posebnog dr.sloja koji svoju vlast zasniva na svom polozaju u drzavnom aparatu pri cemu se upravljanje drustvenim poslovima izdvaja u posebnu drustvenu delatnost,naziva se?
9..Cetvrti stalez se odnosi na
Radnistvo,gradjane,burzoaziju?
10.Kada je Narodna skupstina Srbije postala zakonodavno telo?
11.. Nedemokratski politicki poredak u kome vodje vladaju uz siroku podrsku narodnih masa I uspostavljaju jaku licnu vlast radi ostvarenja visih ideoloskih ciljeva naziva se?
12. 3 odgovornosti kojima su podlozni javni sluzbenici
13.Ko je napisao delo Levijatan/
14.Oblik demokratije zasnovan na misljenju da demokratija nije moguca bez postizanja realne osnove jednakosti ljudi je?
Liberalna.politicka,soc ili ekonomska,industrijska demokratija
15. Drzavna kontrola nad sredstvima informisanja koja je usmerena protiv slobode savesti I izrazavanja naziva se?
Ko zna neka odg na ova pitanja, hitno mi je,molim vas

Ustav Srbije se menjao od 2006,tako da tu ima nekih stvari koje danas u ovoj knjizi nema
Dzaba ti ta pitanja,kad se ove godine prvi put radi po knjizi Tadica,koja je totalno drugacija od knjige one dvojce i Rajovica:)

kad pametan tako kaze ja mu verujem :worth: :hahaha:
nisam videla tu staru knjigu ova mi se ne svidja jer mrzim ustav ali kad pogledam ova pitanja zahvaljujem se tadicu :D :worth: sto mi se svidja ovaj hahaha :worth:
prslaaaaaaa

Back