FAKULTET POLITICKIH NAUKA

ja cu probati za pregled u sredu - cetvrtak mi bas i ne odgovara jer bi trebalo onda da nosim indeks i knjizicu u hram fudbala sto me nervira

@jolene : jesi li ti sedela danas na ipt-u u 1. redu s leve strane ?

@avan-turista: na koju foru si ispreskakao kljajica i kako mislis da je zbog tebe prebacen ipt na 1. god. ... iskreno meni se ne svidjaju uopste stavovi mnogih profesora mada ne zelim da im protivurecim da ne bi bilo posledica na ispitu

Ismejao sam ga vise puta da mu se cela moja klasa od sto i kusur studenata smejala u lice. Jednom prilikom je bilo nesto u vezi nadnaslova u izvestaju, drugi put je bilo kada sam rekao da cu uraditi itervju sa Tijanicem, nakon cega su se i on i Neda zabezeknuli, savetovali me da odustanem, da on jede i najbolje novinare za dorucak, kako nece ni pristati na intervju i sl. Kada sam uradio intervju, onda su me hvalili na sva usta, a pre nego sto su me ishvalili pred svima, prvo su me satanizovali (nisu znali da sam ja autor) zbog izvestaja o Cupicu i promociji njegove nove knjige (Krstic iz SPS mi se izlanuo da su se profesori na vecu bunili da Cupic bude primljen za redovnog profesora jer nema dovoljno objavljenih knjiga). Svasta su rekli za mene, da bi posle pola sata odjednom promenili plocu - sou. Naravno, platio sam cenu, ne mozes da ih zajebavas, a da nisi spreman da snosis posledice. Ni na drugoj ni na trecoj godini nisam imao vise od sedmice iako sam na radovima imao prosek osam i po. Osim toga, na trecoj nisam mogao da konkurisem za sestomesecnu praksu kod Zarkovica u ``Vremenu`` jer su mogli samo oni sa ocenom od osam navise.

Sto se tice IPT-a i sjajnog Vujacica, ispit sam polagao na drugoj u predroku, krajem maja. Spremio sam ga za tri nedelje i dobio 10, (sada cu malo da se samoreklamiram), covek se zaista odusevio i hvalio me posle ispita pred svima kako mu je drago sto ce biti novinara koji zaista umeju da misle glavom. Kada je video da sam na TPS-u dobio 7, stvarno mu je bilo krivo, posto je materija bukvalno ista, samo je u IPT-u detaljnije i prostije izlozena. Pitao me je sta je problem, pa sam mu rekao da bi trebalo da se zalozi na nekoj sednici da TPS i IPT zamene mesta, s obzirom da je tesko brucosima da spremaju ispite kao sto je TPS na prvoj godini sa razumevanjem. Inace, secam se da neke pojmove u knjizi TPS (tipa submisivno) nisam nasao ni u naucnoj enciklopediji. Sledecu generaciju je docekao IPT na prvoj godini, a volim da mislim da je delom to i moja zasluga, mozda sam malo i sebe precenio, ali eto...

zanima me sta mislis uopste o studiranju novinarstva (o profesorima sam cuo a o predmetima? ) , kakvo je to za tebe iskustvo bilo i da li je uopste bilo korisno u smislu da si svoj posao naucio kako treba , da li planiras da se zaposlis negde u tom poslu ako vec nisi ili mislis da nema hleba od novinarstva

ako imas vremena voleo bih da cujem tvoje misljenje

Naravno, rado cu da pomognem ako mogu. Radim u jednom nedeljniku vec godinu i jace u rodnom KG, pisao sam malo za Student u Beogradu, ne znam da li i dalje izlazi, bio sam na RTS- u na petodnevnom kursu za parlamentarne izbore 2003. u vreme Bojane Lekic i napravio sam sa RTS-ovim novinarima prilog koji je Olja ubacila u Utisak nedelje, bio sam i u Glasu celih sest dana dok nisam video kako se radi. Za pet dana na RTS sam naucio vise nego za sve cetiri godine na faxu. Kada budete na cetvrtoj godini shvaticete da se materija samo ponavlja i da se fax bukvalno moze svesti na dve i po godine realno. Prakticne predmete koristite maksimalno da uspostavite kontakte, dodjete do nekih vaznih telefona (na RTS-u sam krisom prepisao sve brojeve tadasnjih politicara, mahom iz DOS-a). To vam je jedina sansa ako, poput mene, niste iz BG. Svi koji nisu iz Beograda su u velikom zaostatku, jer morate nesto da radite nakon faxa da biste placali stan ako nemate finansijskih mogucnosti i podrsku od roditelja (ja sam nazalost iz radnicke porodice). Najbolja kombinacija je da imate svoj stan u BG, pa da mozete da upisete master studije ili kurseve u ministarstvima koji dobro kostaju. Moj dobar prijatelj iz BG je uleteo u jedno ministarstvo, kurs traje godinu i po dana, a pripravnicka nadoknada je 13 000 dinara, dakle nedovoljno za zivot u BG, a nije imao vremena da negde radi, s obzirom da je imao svakodnevna predavanja kojima je morao da prisustvuje.

Sto se tice teorije, uglavnom vam nece mnogo toga koristiti, mada i to zavisi da li cete biti politicki novinar ili sportski na primer. Licno sam zeleo da budem ovo drugo, ali sam zavrsio u prvom. Poenta je da iz svakog predmeta izvuces nesto korisno, ali budimo realni, sutra u tekstu ako citiras Hajdegera, koliko ce ljudi u Srbiji razumeti o cemu pises. Jednostavno, tu ima onog - da li si rodjen sa tim, novinarskim osecajem za pricu ili ne. Svuda se placa lose, osim ako nisi Tijaniceva beba, ili kao sto rekoh, ako nemas na svojoj strani materijalnu zaledjinu i vreme da se probijes. I dobro se pazi sujete jer je ima i medju studentima, iako sam se odlicno pokazao na RTS tada, dve koleginice koje su bile sa mnom na praksi, koje sam smatrao za prijateljice su me izigrale i nisu me obavestile da nam je Bojana Lekic svima ponudila da ostanemo. One su ostale, ja ne, a slaba mi je uteha to sto ih pet godina nakon toga nema nigde. Kljajica se zaista pazite jer je teska ljiga i ne govorim to sto sam se s njim natezao. Ne znam da li i sada to radi, ali je tada imao obicaj da vase radove tokom godine ostavi kod sebe, navodno, da ih odlozi u neku famoznu arhivu, posle cega ih vise nikad ne vidite. Moja drugarica koja je radila jednom prilikom intervju sa Ivanom Zaric (tada Bojic) je dusu iskukala sto joj je ukrao i naslov i veci deo intervjua za svoj tekst u ``Kuca-stil``, a nije imala kopiju. Nijedan od uvazenijih novinara sa kojima sam razgovarao kasnije nikada nije cuo za Kljajica, mada za Nedu svi znaju. Dakle, kopirajte sve svoje radove i cuvajte ih.

Djavola lik. Posto sam posle pisao za ``Student`` pala mi je na pamet ideja da prepisem brojeve sebi, a da spisak ostavim u redakciji. Otisao sam u vojsku i nakon godinu dana kada sam se novinarski reaktivirao u nedeljniku u kom sam danas, palo mi je na pamet da okrenem Dusana Mihajlovica za neki tekst, kad ono cvrc...zaboravio sam da prepisem brojeve, a original rukopisa sam ostavio u ``Studentu``, zavrsio je ko zna gde i kod koga. Jos nisam sebi oprostio zbog takve gluposti.

Inace, jel Podunavac jos predaje TPS? Vidim da se opet on i Simeunovic ujedaju. Ne znam da li vam je poznata prica o izvoru netrpeljivosti njih dvojice. Navodno je Simeunovic na Zemunskom keju sreo Podunavca u setnji sa nekom studentkinjom, pa mu skrenuo paznju da to ne radi javno, nakon cega je ovaj popizdeo na njega i od tada se ne podnose. Uopste, mnogo je profesora koji imaju takvu zavodnicku istoriju. Pomenuti stari Gudac je delio devetke i desetke lepim i napucanim devojkama u kabinetu, Krstic je flertovao sa nekoliko devojaka iz moje generacije koje su visile kod njega u kabinetu konstantno, Cupic takodje ``trza`` na lepu pojavu, ali ne ono vulgarno, kao sto je recimo, Radosavljevic iz Metodologije bio ocaran svojevremeno jednom plavusicom i to nije krio ni na predavanjima. Najjaci je, ipak, bio Kljajic koji je i ziveo sa jednom studentkinjom, a da sve bude interesantnije, bas ona je jednom prilikom dobila nagradu, ``Bora Mirkovic`` bese, tada vrednu cini mi se oko hiljadu evra. Naravno, u komisiji koja je delila nagrade je bio Kljajic. Sto se tice ocenjivanja najpravicniji je uvek bio Cupic. Izreseta vas sa sedam-osam pitanja pa ako ne znate do vidjenja, nema prepisivanja, nema muvacine, nema bubice, nema faktora srece - cisto znanje i strebanje.

Avan-turista,

ti si izgleda dosao da nam otvaras oci i prepricavas traceve sa FPN-a. :roll:

Btw, da, Radosavljevic i dalje predaje Metodologiju.

To za Gudca bas i nije tacno (ne znam da li ga nove generacije uopste i znaju, odn. da li su uopste culi za njega). ja n.pr nisam bila napucana pa sam dobila 10.

he, he, bas sam se pitao kad ce da se javi neko uvredjen. Pokusacu da budem kratak:
1. Nisam ni rekao da su ``sve`` devojke dobijale 9 i 10, vec da su ``napucane`` to koristile. Pojasnjene - ako znas gradivo za 7 ili 8, dobijes dve ocene vise ako si atraktivno obucena, uz isticanje atributa. Uostalom, ja to nisam ni znao, vec su se koleginice ``hvalile`` da su uz visoke ocene dobijale komplimente, ljubljenje ruke i sl. One koje nisu imale tu prednost su naravno, ucile
2. Mrzim zutu stampu od kad znam za sebe tako da ovo nisu tracevi vec dobronamerni saveti, za devojke da mogu da koriste neke ``cake`` kod pojedinih profesora, za ostale da ne prihvataju profesore sa previse strahopostovanja, ako im ti isti profesori pripovedaju o Kantovom moralu ili etici u novinarstvu
3. I matori profesori su zive duse, shvatam da vole da vide svu lepotu mladih devojaka, ne vidim sta je tu cudno, meni je stavise simpaticno, ali ako to divljenje lepoti predje u neukusno ponasanje, nabacivanje ili zajednicki zivot sa studentkinjom, zasto onda ti i ja ucimo kao budale, kada nam i ovako diploma, bar u novinarstvu ne znaci mnogo.
4. Moracu i da te ``bocnem`` malo - ne znam zasto si se TI uvredila, ako si dobijala ocene zahvaljujuci radu i trudu

Eh, deco, deco, sve ste pogresno shvatili. Ovo je trebalo da vam posluzi da saznate oko kakvih se prizemnih stvari vasi profani prepiru dok vi protestujete. Ne cudi me sto niste culi nista od ovoga, s obzirom da sam vec po upisu ukapirao da je fax prepun snobova, dupeuvlakaca i mamine i tatine dece koja ne pustaju glasa, a da su profesori iskompleksirani megalomani (cast Vujacicu, Cupicu, Brani Stojkovicu i jos nekolicini). Izgleda da se u Srbiji ipak i dalje vise isplati drzati zatvorene oci, usi i usta i pustiti lazne moraliste da nastave po svom, zar ne? U suprotnom postanete tracara, ***. d13 je jedini provalio sta sam hteo da kazem, cini mi se, stoga pozdrav za njega. Povlacim se na visegodisnje tihovanje.

he, he, bas sam se pitao kad ce da se javi neko uvredjen.

Ne znam odakle ti to da sam se uvredila.

Moracu i da te ``bocnem`` malo - ne znam zasto si se TI uvredila, ako si dobijala ocene zahvaljujuci radu i trudu

Pa da sam dobijala ocene zahvaljujici drugim kvalitetima ili sredjivanju ispita,
verovatno bih odavno zavrsila.

De nestade avanturista:)vrati se:)
Ovako, pominjao si TPS, on se vise ne zove tako nego savremena politicka teorija. Ne znam kakav je kod vas bio sistem rada, ali mi smo imali dva kolokvijuma po desetak tekstova od tamao nekih, poznatih i nepoznatih:)pisali smo 4 eseja i kao konacni ispit imali nesto od Podunavca. TPS je i dalje na drugoj, ali medjunarodni smer ima na prvoj.
P.S. Submisivno i nije neka rec da se treba sa strane traziti:)To ti je neko podanickog duha da tako kazemo:)Submisivne osobe iliti poslusne, najjednostavnije tako:)

Back