FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Petre , ako budes bio do 20. ispod liste , upisujes 100% , jel je mnogima FPN rezerva a bice i prosirivanja 100% (zbog para) , tako da upadas .
Ali dobro razmisli , ako sociologiju ne volis , nemoj ni upisivati FPN .

Znam,ali meni je problem sto je to nesigurno ...Evo upao sam na drugi faks ( Pravni) ,na sf. Najgori scenario bi bio da tamo odustanem a i da se ispalim ovde isto :D
Imam mnogo vecu motivaciju za FPN nego za Pravni,ali sta je tu je...Ja sam iskreno zeleo od pocetka samo P smer. Ovde,od 200 ljudi koji su radili na P smeru barem 120 se prebacilo sa M...

Znam,ali meni je problem sto je to nesigurno ...Evo upao sam na drugi faks ( Pravni) ,na sf. Najgori scenario bi bio da tamo odustanem a i da se ispalim ovde isto :D
Imam mnogo vecu motivaciju za FPN nego za Pravni,ali sta je tu je...Ja sam iskreno zeleo od pocetka samo P smer. Ovde,od 200 ljudi koji su radili na P smeru barem 120 se prebacilo sa M...

У којој си слушаоници полагао ?
Ја сам у 17

Gle ovako . Ostani na pravnom i cekaj da vidis hoces li upasti na FPN . Ako upadnes na fpn , ti se lepo ispises sa pravnog i dobijes svoje pare nazad (ako si samof) , ako si budzet onda nista ;)

У којој си слушаоници полагао ?
Ја сам у 17

Polagao sam u citaonici,na 5. spratu...

Gle ovako . Ostani na pravnom i cekaj da vidis hoces li upasti na FPN . Ako upadnes na fpn , ti se lepo ispises sa pravnog i dobijes svoje pare nazad (ako si samof) , ako si budzet onda nista ;)

Vracaju se pare ? :D Onda super :D

Evo jednostavnog obrazlozenja:
Teoretski, master pravnik moze da radi sve sto i master politikolog
Master politikolog ne moze ni teoretski da radi priblizno sve sto moze master pravnik

U „firmi“ u kojoj radim, prema sistematizaciji radnih mesta sa visokom strucnom spremom pravnici se traze bar 5-6 puta vise od ostalih zanimanja.
Politikologe kao takve niko ne pominje, vec se u konkursima svrstavaju pod (retku) odrednicu „ili drugi fakultet drustvenih nauka“.
A recenica koju sam stavio pod navodnicima obicno pocinje recima „Uslovi: zavrsen pravni ili ekonomski fakultet“

Ako i budes imao srece, pa se zaposlis u drzavnom organu, imaj na umu da vremenom neces moci da avanzujes ni u najnizeg rukovodioca, jer se i za najprostijeg nacelnika odeljenja pored radnog iskustva trazi iskljucivo pravnicka diploma.

Naposletku, sve ovo sto sam napisao ne znaci nuzno da se sa zavrsenim Pravnim fakultetom odmah moze dobiti posao, niti da smo svi mi dipl. politikolozi nezaposleni, ali sam hteo da kazem da Pravni daje znatno sire teorijske mogucnosti za zaposlenje od FPN-a, bez obzira ako ti se cini da na je na pravnom znatno veca navala i da ih ima vise na birou rada.

Posle FPN-a si isto sto i posle gimnazije , nista . A jedan npr. fizicar , pravnik , istoricar , doktor , inzenjer itd. se mogu baviti politikom , jedan politikolog svim navedenim nemre ;)
Ljudi,upao sam na sf...Ali takodje sam upao na budzet na Filozofskom - istorija ( nisam hteo i to da napisem,da me ne smatrate debilom koji je radio na 3 razlicita faksa). Sad tek ne znam sta da radim...
Pohvalno je sto si konkurisao na 3 razlicita faksa ;) Ne znam da li je hrabar ili glup onaj ko danas konkurise na samo 1 faks .
Upisi ono sto volis , ako je to istorija , upisi to . Za posao nemas da brines , posto ga svejedno neces dobiti :lol: Salim se malo , ali istina je da sta god da zavrsis , sanse za posao u struci (u srbiji) su male .

Koji si ti kralj, tamo gde najmanje primaju na budzet usao si, a tamo gde ih primaju 600 nisi. :D

Od sva pomenuta tri, najisplatljiviji je Pravni, a izmedju FPN i istorije i nema neke razlike sto se perspektivnosti tice.

Ako imas para, volje i vremena, upisi se na dva fakulteta istovremeno... ;)

U ovoj zemlji sve se moze kad se hoce, pa i studirati dva fakulteta naporedo.

Naravno, prvenstveno sve zavisi od njegovih sposobnosti i kapaciteta.

A mislim da asistente i profesore uvek moze da namoljaka za potpise, pogotovu ako kaze da studira na dva faksa istovremeno.

Hahahahahah :lol: Za Pravni nisam ni ucio..2 dana pre prijave prijemnog sam odlucio da konkurisem tamo. Srpski otvorio nisam,to malo bodova sam na istoriji i ustavu uzeo :D
Sad,ne znam da li bih ja mogao da izdrzim tempo da studiram na 2 fakulteta. Tesko,vrlo. Filozofski mi je blizi ( zbog budzeta) :D,ali mislim da je FPN laksi ...

Ја сам упао на сф, само сам политикологију хтео и једино сам на ФПН-у полагао.

Интересује ме да ли постоји шанса да ја као 92. на прелиминарној листи исклизнем на оној коначној ?

Back