FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Kakva je procedura sa polaganjem ispita iz Engleskog jezika, ako se ima polozena diploma o b2 znanju tog jezika? Moja diploma je od Instituta stranih jezika, da li ce je profesor uvaziti? Koje diplome uvazavaju, uopste? Inace, to b2 je u rangu FCE.

sa proficiency diplomom imas 10ku i oslobodjena si vezbi, kolokvijuma i ispita
sa ostalim diplomama si oslobodjena vezbi i kolokvijuma, na ispitu ces morati da se pojavis

koliko je tesko upisati smer za novinarstvo i komunikologiju,spremna sam da se ozbiljno pripremam ali me zanima prolaznost i tezina prijemnog,razmisljala sam i da pokusam na smeru za socijalnu politiku,i da li je moguce prebacivanje na neki drugi smer nakon upisivanja? :):think:

Ja sam upisao novinarstvo...oko 74 boda ti treba za budzet,a negde oko 65 za upadanje...150 primaju, 280 pijavljenih...prijemni je bio težak, iz srpskog su dali dosta toga što niko nije spominjao na pripremama...dali su 2 pitanja iz književnosti, a ranijih godina i po 10ak pitanja...

Davali su neke baš glupa pitanja, ali kako je bilo dobro sam prošao.

Moguće je prebacivanje, ali ako npr. završiš prvu god na novinarstvu i ispuniš uslov za budzet, i ako se prebaciš moraš da plaćaš, odnosno nisi na budzetu...doduše, čudno bi bilo da si na budzetu, a da se prebacuješ..

I da kada je priprema u pitanju, dosta zavisi iz koje škole dolaziš. Ako si iz gimnazije, dosta je lakše, jer se u gimnaziji ozbiljnije obrađuje srpki. Tu mislim na gramatiku, ja nijedan čas gramatike u srendnjoj (ek) nisam imao, tako da mi je to bio problem, iako sam u osnovnoj bio prilično dobar.

Sociologija je barem po opštem utisku dosta teška, ali meni i nije bila toliko, iako isto u srednjoj nisam pipao socku, i sve sam morao iznova da prelazim, ali i tu su dali pitanje iz izbačene oblasti. :D

Ustav ti je najlakši, iako i njega treba preći, knjigu jednom, i imaš skriptu koja je dovoljna, ali ipak kažem - pređeš knjigu da bi imala neku podlogu.

Poslednja izmena:
sa proficiency diplomom imas 10ku i oslobodjena si vezbi, kolokvijuma i ispita
sa ostalim diplomama si oslobodjena vezbi i kolokvijuma, na ispitu ces morati da se pojavis

Hvala na odgovoru. Dobio sam mnogo razlicitih informacija. Oni na FPN forumu su mi rekli jedno, oni u grupi za prijemni drugo, a ti ovde trece. Najbolje je da pitam asistenta kad budemo imali engleski ili da odem na konsultacije, ne znam kako to vec funkcionise na faksu. Mislio sam da cu imati zagarantovanu desetku, ali nista od toga izgleda.

Zdravo svima! Ove godine bih upisala master studije na FPN.u inace nisam ovaj fakultet zavrsila, interesuje me smer medjunarodna bezbednost. Na FPN sam dobila knjigu profesora Ejdusa za pripremu prijemnog ispita i rekli su mi da ce biti prevod teksta sa engleskog na srpski jezik. Interesuje me da li je neko od vas upisao maste, kako odprilike izgledaju ti tekstovi engleskog da li su iz oblasti bezbednosti ili nesto uopsteno, jer to ne mogu nikako da vezbam? I negde sam cula da esejsko pitanje na temu koju dobijes iz bezbednosti mora minimum cetiri A4 str. ? Posto se priblizava prijemni nadam se da ce mi neko malo pomoci.......:confused:

Zdravo svima! Ove godine bih upisala master studije na FPN.u inace nisam ovaj fakultet zavrsila, interesuje me smer medjunarodna bezbednost. Na FPN sam dobila knjigu profesora Ejdusa za pripremu prijemnog ispita i rekli su mi da ce biti prevod teksta sa engleskog na srpski jezik. Interesuje me da li je neko od vas upisao maste, kako odprilike izgledaju ti tekstovi engleskog da li su iz oblasti bezbednosti ili nesto uopsteno, jer to ne mogu nikako da vezbam? I negde sam cula da esejsko pitanje na temu koju dobijes iz bezbednosti mora minimum cetiri A4 str. ? Posto se priblizava prijemni nadam se da ce mi neko malo pomoci.......:confused:

MEGAbleja?

trebalo bi da imam 30bodova iz skole :roll: ali planiram ozbiljno da spremim prijemni,koliko bi mi bilo potrebno za budzet?

Za sf je laganeza,samo mentoli nisu uspeli da upadnu ovde godine :D Za budzet je vec zajebanije mnogo,posto je tek oko 30% na budzetu,za razliku od Filozofskog gde je oko 80% na budzetu...Za budzet je potrebno fino ucenje,a za sf bez mnogo muke...

da,novinarski,mada me mnogi odgovaraju od toga,jer tvrde da nema posla,ima li neko iskustva i kakva je mogucnost zaposljavanja?

Pa kao i sve u Srbiji, do posla se može lako doći, ako si član neke partije (vladajuće) ili imaš ujaka/u, tetku/teču da te zaposle na lepe oči.
Ja kada sam govorio da upisujem, svi su bili šta će ti to. Mada ako voliš nešto onda to i upiši. Upao sam i na pravo, i daleko je veća šansa da se nađe posao sa zavrešnim pravnim nego FPn-om, ali me pravo daleko manje zanima od žurnalistike.

Ako hoćeš do posla upiši tehničke nauke i Bog da te vidi, ovako svaki fakultet tipa FPN je palamudisanje, dizvineš. Što je najgore najplaćeniji "novinari" danas nisu sa diplomom FPN-a, već sa diplomom srednje škole, mahom nepismeni i nekulturni, koji su izuzetno čitani jer nam je društvo isto takvo..

Pozdrav! :)
Interesuje me ko su autori knjiga potrebnih za prijemni za novinarstvo i komunikologiju? Ono sto ja imam jesu soc.grupa autora i ustav Stavan Lalić i Svetlana Bulajić.

Iz Ustava nije dobra ta knjiga. Potrebna je druga,autor je Tadic. A novinarima su jos potrebne sve 4 citanke za srednju skolu i gramatika ( sad da li ona zuta ili neka druga nadji na temi)...

Back