F ODELJENJCE

Dobro vece, ja vredna ovih dana...Danas tursija a u njoj karfiol, brokoli, prokelj, kupus i krastavci, nema paprika. Paprike fileti u teglama. Sargarepa sa persunom i belim lukom u teglama, zeleni ajvar u teglama. Kupus u malom burenceteu, veliko ce se puniti u novembru. A za rucak bio prebranac....:)

- - - - - - - - - -

Dogovorila sa sestrom iz planinskih krajeva da mi posalje materijal za vodnjiku, da stavim u jedno burence,nek se nadje. I onda jos ajvar...

Dobro vece, ja vredna ovih dana...Danas tursija a u njoj karfiol, brokoli, prokelj, kupus i krastavci, nema paprika. Paprike fileti u teglama. Sargarepa sa persunom i belim lukom u teglama, zeleni ajvar u teglama. Kupus u malom burenceteu, veliko ce se puniti u novembru. A za rucak bio prebranac....:)

- - - - - - - - - -

Dogovorila sa sestrom iz planinskih krajeva da mi posalje materijal za vodnjiku, da stavim u jedno burence,nek se nadje. I onda jos ajvar...

:uja::klap:
a šta je vodnjika?

:uja::klap:
a šta je vodnjika?

E, i ja skoro naucila:manikir: Daklem, vodnjika je vocna tursija. Sastavljena od divljih plodova, obavezno oskorusa, divlja jabuka, drenjina, trnjina, kleka, borovnica i sve drugo sto se nadje po planinskim vrletima. Bucnes sve to u burence, dodas malcice secera i zalijes vodom ( dosta vode, posto se vodnjika PIJE a ne JEDE). Za oko mesec dana to pocne da rezi, kao šira ako se secas šta to beše, procedis dve trecine vodnjike u ciste posude, a nalijes jos jednom burence za novu turu. Vodnjiku zatim pijes kao vocni sok, najmanje casu dnevno, celu zimu. I ne brines za grip i ostala slicna razboljevanja.:super::super:

Naši stari ovo piće obavezno pravili, decu to održavalo preko zime u zdravlju.:klap::klap:

- - - - - - - - - -

Inace, dobro vam jutro svima:)

Dobro jutro i od nas
118lxfc.jpg

Ovo je Ada, ne ume baš da pozira, pripravnica:D

Inače, juče sam bila u Lukovskoj Banji.
To treba videti u pravo vreme, kad je jesen i kad vam bukvalno zastane dah
od kolorita kakav samo priroda ume da oslika ne štedeći boje nimalo.
Bazen na otvorenom radio je i juče, ali, ja kao ja, ne umem baš s fotografijom.
Ipak, samo detalj

2gukrci.jpg

E, i ja skoro naucila:manikir: Daklem, vodnjika je vocna tursija. Sastavljena od divljih plodova, obavezno oskorusa, divlja jabuka, drenjina, trnjina, kleka, borovnica i sve drugo sto se nadje po planinskim vrletima. Bucnes sve to u burence, dodas malcice secera i zalijes vodom ( dosta vode, posto se vodnjika PIJE a ne JEDE). Za oko mesec dana to pocne da rezi, kao šira ako se secas šta to beše, procedis dve trecine vodnjike u ciste posude, a nalijes jos jednom burence za novu turu. Vodnjiku zatim pijes kao vocni sok, najmanje casu dnevno, celu zimu. I ne brines za grip i ostala slicna razboljevanja.:super::super:

Naši stari ovo piće obavezno pravili, decu to održavalo preko zime u zdravlju.:klap::klap:

- - - - - - - - - -

Inace, dobro vam jutro svima:)

O, super zvuci.

Dobro jutro i od nas
118lxfc.jpg

Ovo je Ada, ne ume baš da pozira, pripravnica:D

Divna je. :heart:

'Bar dan svima. Mene ova macka od juce ubi trazeci macice. :sad2: Jutros im donela iz komsiluka komad dinstane piletine, sad debelog misa, place lepo.

dOBRO JUTRO.....:kafa:

Nisam znala za ovu vodnjiku :eek: a znam šta je šira :lol:
Da li ima to kod nas da se kupi na pijaci?
I koliko čega treba staviti...neka srazmera ili odokativno?

Ima neka srazmera, a sastojke sam prvi put videla na uzickoj pijaci, lepo pise za vodnjiku. Ima komplet za vodnjiku, kupis i ne mislis. Moja sestra kaze da je se seca iz detinjstva, da je njen otac a moj ujak to redovno pravio ujesen. Ja cula prvi put:think: sad, ove jeseni.
Cu napravim, ili sestru da opeljesim za napravljenu vodnjiku, pa da probamo.

Na mojoj najdražoj, kraljevackoj pijaci, nisam to videla...:roll:

Takodje, Goco, a najozbiljniji posao danas mi bilo brisanje 17 postova. :trlja: I lepo im kazem da se slazemo da se ne slazemo, al' da spuste loptu, i jok. :aha: I necu da im otvorim temu jos. :ljutka:

Uglavnom, dete mi otislo da spava kod babe, ujutru joj u 7 pocinje prvi cas, odavde nema sanse da stignemo na vreme. Blondi konacno utuvila u glavu da su macici otisli i ima zacetak mastitisa ali mislim da nemam cist penicilin bez streptomicina, moramo to da joj polecimo i da je sterilisemo pre nego se opet protera, ja ovo ne mogu opet da prodjem. :sad2:

Back