F ODELJENJCE

Slušaj Profo... lepa ti ta zima tako na slikama, ali sačekaj da još malo otopli... da malko zaboravimo, pa će biti još lepša! Jedva dočekah toplo... aktivirala bicikl za posao i tako to... Milina!
Sad me ti podsećaš da postoji i sneg. I zima...
Dobar dan narode.
Kako ste? Kod mene za sad prilično mirno... lep dan, bicikl aktiviran za lokalni prevoz, Dona još uživa na suncu (valjda dok se babi kosti zagreju :) )... i tako...

Eto , setih se prosloga leta...

16m96gz.jpg

DOBRO JUTRO deco :kafa:
kod nas je malo luda kuća. Stefke ima virus, temperatura se vrača, sad su ga opet odveli kod lekara i da da krv, meni je veliki pdv, Stefketa čuvamo popodne da bi Cic mogla išta od ikolača za taj sajam ili šta je već da napravi...i tako :aha:

Dobar dan :)
Vreme nam se malo pokvarilo, ali sve je dobro dok nije hladno.
Nego... ja uvek imam neke "bisere" pa da vam ispricam i ovaj.
Imam komsije koje su se tu doselile devedesetih, porodica sa dva sina... Da imate bolju predstavu o porodici, reci cu da su sinovi oko 45-48 godina. Sta rade i cime se bave (otac je aktivan, majka je davno u penziji) to ne bih znala precizno da kazem, ali mladji sin je zaposlen u toj tatinoj firmi, a stariji je u vecitoj svadji sa ocem. Ovaj drugi je dosta vest sa obradom drveta, ali je po sopstvenom priznanju - lenj. On je bio ozenjen i ima sina od 10-12 godina (koji je presladak i prepametan, ali prilicno .... hmmm... nazovimo to "razmazen"). Mali dolazi povremeno.
Uglavnom, kako je brat svojevremeno kada je pravio radionicu izbetonirao najveci deo dvorista, posadio je stabla nekog bresta koji brzo raste, kako bi krosnje pravile hladovinu i na kraju krajeva kako bi prostor bio zeleniji i humaniji. Istina je da su stabla (bila) blizu zida koji je izmedju nasih dvorista, ali i da je komsiluku silno smetalo sto lisce leti po citavoj ulici! I kad je brat iselio radionicu, toliko su gnjavili (ukljucujuci i "pater familijas"-a prvih komsija jer njemu navodno korenje podize beton u dvoristu) da je mama pozvala coveka da isece stabla. Uglavnom, nema ih vise... Ali, u drugom delu dvorista, blizu mog prozora, postoji vrba. Vrba pravi finu hladovinu i njima i nama... ne pusta jake zile i korenje koji bi smetali i orezana je nekoliko puta tako da krosnja bude sto vise kod nas u dvoristu. A, da... U medjuvremenu sam ja posadila sadnicu oraha...dalje od zida, na mestu u dvoristu gde je pre radionice uvek bilo neko stablo (i nikad nikom nije smetalo) i jesenas kad mi je snajka sredila dvoriste dok sam ja bila na moru, obrcajuci mi se, komsija je napomenuo kako "moram" da isecem "taj orah dok ne poraste" sto sam ja izignorisala, ali sam ostala u cudu. Uglavnom, danas dodjem sa posla i izadjem na ulicu da posecem izdanke od lipa ispred kuce (kad "podivljaju" predje sve na trotoar i to tako da ne moze da se prodje) i pojavi se komsija. Nesto je komentarisao na temu neuredne ulice (preko puta je kasarna i prilicno je zapusteno), pa kako i oni treba da poseku divlje granje iz kanala (njegovim sinovima to saminicijativno tesko da moze pasti na pamet), pa se onda "setio" da me, kao, pita kakvo je "to" drvo ("Breza?") sto tako jako opada... a tu mu je unuk pa sve to unosi u kucu! Vrba stvarno ima taj cvet koji podseca na brezin... ali je i dalje - vrba! Kazem 'ladno: "Ma da... kad cveta, puno je dvoriste! I meni je puno predsoblje... malo unesem i ja, ali tek Dona sta ih pokupi!" :zcepanje: Idemo dalje, svako ka svojoj kuci sa svoje strane zida, ali onda stize vrhunsk pitanje: "Cini mi se da ti je nikao neki orah tamo?" Ja opet 'ladno kazem: "Nije nik'o, vec sam ga ja posadila i lepo se primio :lol:", ali mi onda komsija objasni kako je to "strasno" i kako on raste "kao i onaj brest!"
Komsija inace ima 70 i neku godinu... stvarno mi je doslo da kazem nesto kao: "Nista se ne brinite, dok ste vi zivi, bice mali!", ali sam se uzdrzala od bilo kakvih komentara. Stablo je zasadjeno 3m dalje od zida... u mom dvoristu i stvarno ne vidim zasto bi njemu mogao da smeta moj orah?! :roll:Sa druge strane, stvarno ne razumem kakvi su to ljudi... da li postoji neka biljka, drvo, vegetacija... na koju nema komentar... koja "ne pravi problem" ili treba svi da zivimo u betonu?! Uzgred, ne bih da insinuiram... ali odmah imam asocijaciju na one sto imaju opaske kako je "ker za dvoriste" a obicno su do juce spavali sa kozama!

Dal bi , kao objasnjenje tvoje situacije mogao Mika da da odgovor

PROTESTNA PESMA (Miroslav Mika Antić)

Svašta umem.
Stvarno umem.
Samo – sebe ne razumem.
Ja čuvao, ljudi, ovce
tamo negde na kraj sveta,
mojoj deci kajmak smeta,
luk im smeta….

Sve im smeta.

Ja do škole pešačio
i po kiši i po snegu,
moje kćeri k'o knjeginje,
k'o da se u svili legu:
jednom šmrknu,
dvaput kinu
i beže u limuzinu.

Svašta umem.
Stvarno umem.
Samo – sebe ne razumem.

Ja krčio s ocem šumu.
Plik do plika dlan mi ospe.
Mome sinu-gospodinu
teško i da đubre prospe.
Kad mu mati nešto reži
mislim: žensko pa nek' reži.
A on: odmah kupi stvari
i od kuće u svet beži.
Još mi žvrlja neka pisma
oproštajna,
puna bola.
Ispadnemo pred njim krivi
mi i škola.
Traži novac, kuka, moli
– nema čime stan da plati,
a ja šašav
pa ga pustim
da se mirno kući vrati.

I sve divno, divno umem
samo – sebe ne razumem.

Sve sam ovo za njih stek'o.
Niko hvala nije rek'o.
K'o da moram da se zboram
i da leđa večno krivim
zbog prinčeva i princeza.

K'o da samo zato živim.
A ja živim jer se nadam
da me i sad negde čeka
jedna šuma iz detinjstva
i vedrica vrućeg mleka,
i tišina ispod brega,
i plav lepet ptičjih krila,
i ogromne žute zvezde
kao što je moja bila.
Al' putevi zatravljeni.
Nad njima se magle tope.
Odavno su zatrpane
moje bose dečje stope.

Išao sam i ja u svet
bez režanja,
bez bežanja.
Išao sam da odrastem.
Sad sve mogu.
Sad sve umem.
Ali šta mi sve to vredi
kad sam sebe ne razumem.

Miroslav Mika Antić

leleeee, došlo neko čudnovato vreme kad i Profa odgovara u stihovima :lol:

Naš komšija je tik pored zida zasadio magnoliju. I jeste lepa i velika porasla mnogooo preko zida. I vazda čistimo :zcepanje: Doduše, komšija dođe i oreže je iz našeg dvorišta, pa počisti taj lom, ali brate stalno mi je beton prljav od lišća jer ovo listopadno drveće sada, usled promena od svega i svačega, opada cele godine. A vetar raznosi po avliji. Ali se ne bunimo, no se zaebavamo na tu temu. Ne pada nam na pamet da tražimo da je izvadi. Od drugog komšije iglice od bora doleću. A i naša jelka ih baca na sve strane :lol: E, ona naša Julska lepotica, kruška je prava dama. Ona baca svoje lišće samo u našu avliju na travicu :manikir: Svi mi komšije imamo mnogo zelenila, cveća i drveća, voćki, nevoćki. Mi najmanje imamo drveća. Ali zato je mnogo lepo, prirodno, sveže, vazduh je drugačiji u našoj ulici, i ona je mnogo lepa tako čista i sređena sa lepim avlijama. Niko se bre ne buni, no dovati metlu i čisti :metla:

E, sad da malko radim (juče nisam, čuvali smo Svica da Cic može da pravi keksiće) pa sa Cic kod Kineza da kupimo neke drangulije za taj vašar ili šta je već 16,04, u Mikser hausu, a prijavila se za još jedan 24,04, u Fabrici. Ne umem sa telefona da prebacim slike da vam pokažem majkinu umetnicu. Da je negde drugde, u nekoj drugoj zemlji, ručni rad i originalnost, kreativnost, kao i sam rad, bili bi visoko cenjeni, ali....

leleeee, došlo neko čudnovato vreme kad i Profa odgovara u stihovima :lol:

Naš komšija je tik pored zida zasadio magnoliju. I jeste lepa i velika porasla mnogooo preko zida. I vazda čistimo :zcepanje: Doduše, komšija dođe i oreže je iz našeg dvorišta, pa počisti taj lom, ali brate stalno mi je beton prljav od lišća jer ovo listopadno drveće sada, usled promena od svega i svačega, opada cele godine. A vetar raznosi po avliji. Ali se ne bunimo, no se zaebavamo na tu temu. Ne pada nam na pamet da tražimo da je izvadi. Od drugog komšije iglice od bora doleću. A i naša jelka ih baca na sve strane :lol: E, ona naša Julska lepotica, kruška je prava dama. Ona baca svoje lišće samo u našu avliju na travicu :manikir: Svi mi komšije imamo mnogo zelenila, cveća i drveća, voćki, nevoćki. Mi najmanje imamo drveća. Ali zato je mnogo lepo, prirodno, sveže, vazduh je drugačiji u našoj ulici, i ona je mnogo lepa tako čista i sređena sa lepim avlijama. Niko se bre ne buni, no dovati metlu i čisti :metla:

E, sad da malko radim (juče nisam, čuvali smo Svica da Cic može da pravi keksiće) pa sa Cic kod Kineza da kupimo neke drangulije za taj vašar ili šta je već 16,04, u Mikser hausu, a prijavila se za još jedan 24,04, u Fabrici. Ne umem sa telefona da prebacim slike da vam pokažem majkinu umetnicu. Da je negde drugde, u nekoj drugoj zemlji, ručni rad i originalnost, kreativnost, kao i sam rad, bili bi visoko cenjeni, ali....

Prolece , je noke PROLJEc, tako ti je na masrsu.

neg Ti bila u mom bloku, pa sta se ima, jel su kinezi puni naroda ili...

Ljiljka , sta nam je sa Gordanu , jel se cujete.

pozdrav svima

Profo, jedina razlika je što komšija ima bar 70 godina i što je ovde sišao sa nkog brda... i da ne lajem dalje, ali stvarno ne kapiram... isto kao što ne kapiram iste te što su živeli uz životinje a sad sa gadljivošću merkaju "gradske" pse i mačke. I da ne bude zabune... ne da cenim selo i ljude odande nego mnogo više od toga... ali ovi što tako panično beže od sopstvenog porekla pa u želji da dokažu kako su "gradski" ne podnose ništa što iole ima veze sa prirodom me baš iritiraju. Previše smo na betonu, izloženi svim mogućim i nemogućim "savremenim" zagađenjima, zar je problem počistiti ili ne počistiti (kao ja) lišće i ono što pada sa to malo zelenila što "ovi" još nisu isekli?!
Normalan svet to radi kao što Ljilja kaže... ali... šta se tu može... pravim se blesava, ne talasam da ne krenu da me maltretiraju zbog Doninog laveža i slično...

preporucujem da pogledate fil " SMRDLJIVA BAJKA" Glume Zarko Lausevic i Jelena Dzokic

I da , snimano kod nas u bloku ili 70 -kineski centar i ili blok 45, kao i u napustenim zgradama fabrika na Tosinom bunaru.

da ne bih vam pricao fabulu radnje , sinocna predstava a bio je i ZARKO LAUSEVIC, tako da smo i imali i prilike i da se slikamo.

A za Smehicu, sinoc je i sneg padao i tako se Ja setim tebe , koliko si samo zeljna snega, jer bo , prekrije sveeee. osim tragova, onijeha.

razumeti , komsije , ponekada je i najteze....dal da mu se nahebas materi ili da se sklonis, kako je doslo vreme kod vas, sklanjaj se i to sa smeskom a u sebi ,mu se sve po spisku.

Back